MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 9057

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

streptokokova angina

lenka, 09.11.2014 (18:53)
Dobry den p. doktorka,
rada by som poziadala o Vas odborny nazor.
17 mesacna (12kg) dcera mala silne sopliky,dva dni vysoke horucky (max 39,5), lekarka po vysetreni a pozreti do hrdla diagnostikovala streptokokovu anginu (bez crp) Predpisala atb sirup Penbene 5ml kazdych 8h. Viac sa nam bohuzial nevenovala a nic mi nevysvetlila.
1. V pribalovom letaku je odporucena jednorazova davka pre deti 1-2r a 10-15kg max 2,5ml/8h. Je dvojnasobna davka v poriadku a potrebna? Nemohla sa lekarka pomylit (dcera nie je jej pacientka,len zastupovala,vysetrenie bolo bleskove).
2. Znizuje sa ucinnost atb,ak nie su podane presne v 8h intervaloch, ale obcas +-1-2h? (Dcerka sirup odmieta,najma v noci je problem ho do nej dostat)
3. Dcerka je uz treti den bez teplot (ustupili este pred atb). Mozem s nou chodit von na kratke prechadzky? Kedy moze ist do kolektivu?
4. Silna nadcha stale pretrvava, odsavanie velmi nepomaha, 2-3 kvapkam (pred spanim najma) nasivin, ale velmi nezabera. Zvlhcujeme vzduch, kvapkame aj solne kvapky, travili sne aj cas aj v kamilkami naparenej kupelni... Aj tak nemoze dychat nosom. Co este mozeme urobit?
5. Kedy treba ist s dietatom na kontrolu?

Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Peniclín, ktorým penbene v skutočnosti je, sa nedáva podľa veku ale podľa hmotnosti a nie je chybou predávkovať / k otrave sa takmer predávkovať nedá/ ale poddávkovať. Na uvedenú hmotnosť je dávka správna.
Antibiotikum sa má podávať v intervale 8 hodín, niekedy aj častejšom.
Ak je 24 hodín bez teploty je možné s ňou chodiť na prechádzky. Peneben je potrebné užívať 10 dní, aj keď už príznaky pominuli!!!!!!!!!! O tom, kedy môže ísť do kolektívu rozhodne lekára.
Kamilky na naparovenie určite nepoužívajte! Vysušujú a môžu byť aj alergénom.
Odporúčam opakovane čistiť nos sterimarom a dvakrát denne vstrek nasivin soft 0,025
Na kontrolu je potrebné ísť o týždeň ak sa stav dieťaťa upravuje. Ak sú stále vysoké orúčky, zhoršený kašeľ a podobne, je potrebné ísť na kontrolu skôr.
Odkaz na otázku

cibulovy sirup

jana, 07.11.2014 (22:11)
Este som sa chcela opytat je vhodne podavat cibulovy sirup pri suchom kasli,alebo pri vlhkom kasli???alebo je to jedno???

Dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Cibuľový sirup je ľudová liečbakašľa, myslím, že s apoužíva pri každom druhu kašľa. Určite by som ho nepodávala deťom do jedného roka veku.
Odkaz na otázku

kasel u trojrocneho dietata

jana, 07.11.2014 (16:59)
Dobry den p.Mudr.,
chcela by som vas poprosit o radu.Trojrocna dcerka zacala od septembra chodit do skolky a odvtedy zacala byt chora.Tri dni v skolke a dva tyzdne doma a takto je to dookola.
Uz neviem co mam robit,ako jej zlepsovat imunitu??
Ako mam postupovat pri suchom kasli,ci ho nejakym sirupom potlacat,alebo nechat nech prejde do vlhkeho kasla??
Citala som na nete o domacky vyrobenom cibulovom sirupe proti kaslu,co si o tom myslite? mozem ho trojrocnej dcere podavat???

Dakujem za cenne rady.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
To, že dieťa po nástupe do kolektívu máva opakované infekcie, často spojené s kašľom je bežné. Ešte ku všetkému nástup do kolektívu v jeseni, kedy bývajú zmeny počasia a tiež vyššia chorobnosť prispieva k tomu, že dieťa ochorie. Táto situácia vôbec neznamneá, že dieťa trpí na nejakú závažnú poruchu imunitného systému.
Preventívne pôsobí podávanie imunoglukanu, ideálne je začať už v auguste, pred nástupom do kolektívu, dáva sa 1 ml na 5 kg hmotnosti, pri akútnem ochorení je dobré dávku zdvojnásobiť. Vhodná je trojmesačná kúra. Od novembra do februára až marca je potrebné dieťaťu podávať vitamín D alebo rybí tuk. To tiež prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému. Podávanie vitamínu C pri ochorení ale aj dlhšie v rekonvalescencii je tiež vhodné. Zásadou je správne čistenie nosa, dostatočný pohyb na čerstvom vzduchu, domácnosť bez fajčenia! Samozrejmosťou je domáce ošetrovanie dieťatka pri ochorení a dostatočne dlhá rekonvalescencia, nie skorý nástup do kolektívu po chorobe.
Čo sa týka sirupov a kašľa. Suchý kašeľ je potrebné riešiť, lebo zvykne vyčerpať dieťaťa, podávame sinecod, ditusta, stoptussin. Vlhkému kašľu zase napomôžu lieky, ktoré zriedia hlien, uvolnia ho, napríklad prospan, sinupret, nsivin sinus. Závisí to vždy od charakteru kašľa apostihnutia určite oblasti dýchacích ciest. To však najlepšie určí lekár. Cibuľový sirup, pokiaľ nedráždi zažívací trakt dieťaťa, je tiež vhodný.
Odkaz na otázku

bolest pri nadychnuti

MOnika, 07.11.2014 (07:33)
Dobry den,poprosila by som vas o radu...dcerka 4,5 roka sa vecer zacala strazovat,ze ju boli na "cicinke" na strane srdiecka, ked zíva alebo sa hlboko nadychuje... aj si poplakala a potom zaspala...myslela som ze to rano prejde ale ked sa zobudila a otocila sa na tu stranu,zas ju to zabolelo a hoci vravi,ze ju to boli menej,mam trocha obavy z coho to moze byt.... inac papa normalne,hraje sa atd...len pri to hlbsom nadychnuti ju tam boli...vravi ze nie picha ale boli...mohli by ste mi poradit z coho by to mohlo byt? dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Bolesti na hrudníku nie sú u detí časté. Je veľmi málo pravdepodobné, že by súviseli s ochorením srdca. Pravdepdobne sú to bolesti vyhcádzajúce z hrudnej steny, prejavujú sa tak niektoré virózy. Ak však bolesti pretrvávajú, je na mieste vyhľadať lekára.
Odkaz na otázku

hnačka

MIriam, 06.11.2014 (16:59)
Dobrý deň chcela by som sa opýtať mám dcéru ktorá ma 3-deň žltú hnačku .. nebola by nejaká rada?.. môže ísť kvôli tomu do nemocnice?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Závisí na tom, ako je dieťa staré a čo jedlo. Ak je to kojenec je táto farba stolice normálna. Ak je staršia, ale pila viac mlieka alebo konzumuje prevažne mliečne výrobky, tak je to tiež normálne. Viac takto neviem povedať.
Odkaz na otázku

Sopliky a kasel 4 mesacneho chlapcek

Dusana, 05.11.2014 (20:01)
Dobry den,
Nas 4 a pol mesacny chlapcek ma uz 3 dni sopliky, ktore mu nevytekaju von z nosteka ale mu predpokladam zatekaju do hrdla lebo uz dva dni aj poroadne kasle a dusi sa nimi. Aj v noci sa kvoli tomu casto budi a place kedze ho tie sopliky dusia. Skusali sme mu sopliky odsavat, no stale nam to velmi nejde - avsak trosku sa nam podarilo a sopliky su priesvitne, trosku biele.
Chcela by som sa spytat ci by ste nam odporucili podavat nejake sirupceky (sinupret, ambrobene, fenistil - toto mi kazala nasa dr po telefonickej konzultacii) alebo staci davat do nosteka physiomer baby a odsavat nostek? Nepaci sa mi totiz velmi podavat takemu malemu babatku tolko liekov kvoli soplikom (a este ich ma len 3 dni).
Ak je to naozaj potrebne tak mu ich zamozrejme budem vsetky davat.
Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Odporúčam noštek zvlhčovať / phisiomer/ , môžete 2x dene aj vstieknuť nasivin soft ak cez nos nevie v noci dýchať. Odsávajte, len keď je naozaj plný nos a odsávanie mu pomôže. Podávajte C vitamin v kvapkách, 5 kvapiek denne. Sinupret pomôže rozpusteniu a následnému vykašľaniu hlienov. Ak by mal stále upchatý nosštek, je vhodné podávať fenistil 3x 7 kvapiek.
Odkaz na otázku

Očkovanie

ingridka, 04.11.2014 (21:02)
Dobrý deň pani doktorka, dnes bol moj 13 mesačný synček očkovaní, podaná bola 4 hexa vakcína. Je v poriadku ak bol zaočkovaný aj ked ma soplíky? Pediatričke som to spomenula a poprosila ju o vyšetrenie, povedala, že je to v poriadku. Soplíky boli slabučké, ale dnes už aj trochu z nosíka tiekli, nič strašné, pravdepodobne zo zubkov, ktoré sa tlačia. Mám trochu obavy, kedže bol skoro mesiac chorý, prekonal šiestu chorobu, mal kašel, soplíky vo velkom množstve, bol celý zahlienený a bral atb, očkovanie tym padom bolo preložené na dnes. Nie je tým teraz ohrozené zdravie mojho dietata? Mam teraz trochu strach, kedže soplíkov je viacej ako bolo ráno ked sme boli u pediatričky. Ešte otazočka ohladom očkovanie MMR ktoré nas čaká a nie sme rozhodnutí s manželom, či dáme zaočkovať, alebo nie. Osobne mam voči tomu očkovaniu rešpekt a strach pred ním. Ďakujem pekne za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak žijete na Slovensku, nemohla to byť štvrtá ale tretia dávka hexavakcíny. Nádcha ani iné mierne prejavy ochorenia nie sú dôvodom odkladať očkovanie. Skutočnou kontraindikáciou je len závažné ochorenie spojené s horúčkou. Za očkovanie je zodpovedný lekár, ktorý ak po vyšetrení dieťaťa rozhodol, že je možné očkovať, tak to určite tak bolo. Soplíky by sa mohli zhoršiť, aj keby práve očkovaný nebol. Zdravie dieťaťa určite nie je ohrozené.
Ja osobne mám rešpekt voči každému očkovaniu. Je to vpravenie určitej látky do organizmu a organizmus na ňu zareaguje. Očkovacie látky sú dnes úplne iné ako boli kedysi, výrobcovia sa snažia znížiť reaktogenitu / tým aj vznik nežiaducich účinkov / očkovacej látky pri zachovaní dostatočnej imunogenity / teda účinku, ktorý chceme očkovaním dosiahnuť - chrániť pred ochorením/. K očkovaniu každého dieťaťa pristupujem individuálne, snažím sa upozorniť na možné príznaky. Očkujem takmer denne. Som však rada, že máme túto možnosť: očkovaním chrániť deti pred ochoreniami, na ktoré sa ešte pred niekoľkými rokmi zomieralo. Osýpky, proti ktorým vakcínou MMR stále patria medzi rozšírené ochorenie v niektorých krajinách a stále patria medzi ochorenia, na ktoré deti zomierajú. Ak by boli zavlečené k nám a bude tu veľa nezaočkovaných detí, určite by vznikla epidémia. Takže aj takto rozmýšľajte pri svojom rozhodovaní.
Odkaz na otázku

Časté močenie

Tulipan, 02.11.2014 (21:47)
Dobrý deň.
Asi mesiac s prestávkou trápilo dcéru (4apol ročná, nechodí do škôlky) prechladnutie, sople a kašel. Nakoniec skončila s antibiotikami Sumamed (5dní). Počas užívania začala častejšie cikať. (Napr. pred spaním 3-4x, množstvo moču normalne alebo niekedy menej). Pije rovnaké množstvo ako pred tým.
Na nič sa nesťažovala, na žiadnu bolesť, svrbenie, či pálenie a bola bez zvýšenej teploty. Lekárka vyšetrila ambulantne moč- bol úplne v poriadku. Pripísala to antibiotikám. Nasadili sme Canesten+probiotiká.
Po dobratí antb sa, ani po skoro týždni, cikanie neupravilo.
Chcela by som Vás preto požiadať o Váš názor na túto situáciu. A ako by sme mali ďalej postupovať? Vopred Vám veľmi pekne ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Probiotiká sú úplne v poriadku, po liečbe antibiotikami je potrebnéich podávať najmenej mesiac. Canestenu nerozumiem, sama ho nikdy nedávam deťom.
Ak je moč v poriadku, dieťatko nemá príznaky ochorenia močových ciest alebo močového mechúra, môže byť časté nútenie na močenie výsledkom stresu, nepokoja. To musíte zhodnotiť sama, či je takáto príčina možná. Stresom môže byť aj to, že ste častejšie museli navštevovať lekára, čo deti niekedy veľmi negatívne prežívajú. Môžete ešte súsiť podávať brusnice, preparát vhodný pre vek vaše dcérky. Problém sa zvykne spontánne upraviť.
Odkaz na otázku

Bolest prstov

Zuzana, 01.11.2014 (12:33)
Dobry den, moja dvojrocna dcera sa prednedavnom zacala stazovat na bolesti noh,dotyka sa prstov na nohach a place. Bolo to hlavne ked sedela na nocniku a obcas aj len tak. Myslela som si ze jej len strpli nozky, ked som jej ich pomasirovala bolest sa zdalo ze polavila. No vcera ked s nou Bol manzel vonku prisli domov s bolestou prstov na rukach a strasne plakala. Nemame nijake vaznejsie problemy, u doktora sme boli len par krat, ale boli sme na ortopedii, podla ortopeda ma ploche nohy a bolest noh podla neho moze byt rastoveho povodu, mna vsak vystrasila aj ta bolest ruk.mozu byt tieto bolesti priznakmi vaznejsieho ochorenia? Mame navstivit neurologa pripade ineho doktora? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Deti si v tomto veku na takéto špeciálne bolesti nezvyknú sťažovať. Odporúčam navštíviť vášho lekára, zhodnotiť aj rodinnú anamnézu a lekár rozhodne ako ďalej postupovať.
Odkaz na otázku

slabsi zapal hrdla s teplotou

Zuzana Siranova, 29.10.2014 (10:24)
Dobry den pani doktorka,

moja mala jeden a pol rocna dcerka ma zapal hrdla bez povlakov a bielych bodiek ani nekasle. Hrdielko z vnutra je cervene a trapi nas teplota... Chcela by som sa poradit aky liek by som jej mala podavat... Od teploty som jej davala nurofen a na noc cipok. Hrdielko vytieram propolisovou tinkturou. Pije dostatok mierne tepleho detskeho bylinkoveho caju... Nemame ani problem s papanim... Najviac nas trapi ta teplota.

Dakujem velmi pekne za radu.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Červené hrdielko a teplota je v podstate vždy angína. Otázkou je o akého vyvolávateľa pri vzniku angíny šo: vírus alebo baktréia. Baktériou býva najčastejšie pyogénny strptokoko a tam je jediné správne riešenie podávanie penicilínu. Ak je angína vírusová, tam naopak antibiotiká nie je vhodné podávať, je potrebné podávať lieky od teploty, niekedy aj keď nie je horúčka od bolesti / sú to tie isté lieky, na báze paracetamolu - tie sú v tejto indikácii vhodnejšie - alebo na báze ibuprofenu/. Pri vírusovej angíne je priebeh zdĺhavejší / na vírusy v podstate nemáme lieky/ aj teploty trvajú dlhšie. Takému malému dieťatku by som určite hrdlo ničím nevytierala ú ani staršiemu/ hrdielko sa hojí a vytieraním tú zhojenú vrstvu zase strhnete a stav sa zhorší, dieťa to viac bolí, iste pri tom plače. Odporúčam len kvapkať do pusinky priamo cebion multi kvapky - hoja hrdielko aj dutinu ústnu. Keď podávate tieto vitamíny, vysaďe vigantol, d vitamín je tam obsiahnutý.
Odkaz na otázku

Dráždivý kašel

kamca43, 27.10.2014 (20:55)
Dobrý deň p. doktorka, chcem sa poradiť. Dcérka má 5 rokov a každý večer ju dráždi kašel je to taký suchý. Ako jej mám pomôcť lebo cez deň nič ale príde večer a počujem keď spí ako ju dusí ten suchý dráždivý kašel. Môže to spôsobovať aj príliš vysoká vlhkosť . Ďakujem za radu. Hajašová
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Vhkosť ako taká nie ale môžu to spôsobovať plesne ak sú súčasťou prostredia pri veľkej vlhkosti.
Závisí aj na tom, ako dlho to trvá, či to nie je ešte dôsledok prekonaného infektu dýchacích ciest. Alebo to nesúvisí s tým, že si ide ľahnúť s plným bruškom. Takéto stavy, aj nočné prebudenie sa na suchý, dráždivý kašeľ môžu byť spôsobené gastroesofageálnym refluxom. V tomto veku sa tak prejavue. Na to je však potrebné konzultovať vášho lekára.
Odkaz na otázku

Šiesta choroba u 3. mesačného bábätka

XAN, 24.10.2014 (22:44)
Naša 3,5 ročná škôlkarka má 24 hod teplotu - najprv len zvýšenú, následne už 12 hod bojujeme s horúčkou (cez 38, max mala 39,7). Pred dvoma dňami som ju prestala dávať do MŠ, nakoľko začala mať soplíky, ale relatívne slabé. V MŠ je údajne rozšírená nejaká viróza s vysokými teplotami a následným výsypom. Tak tipujem 6. chorobu. U lekárky sme neboli, nakoľko horúčky vystúpili v piatok poobede a lekárka už neordinuje.

Obávam sa, že sa nakazí aj jej sestrička, ktorá ešte len bude mať 13 týždňov. Bábätko je okrem miernej nádchy, ktorá ho trápi už 4 týždne, bez ťažkostí, narodené v termíne, plne dojčené, krásne priberá a prospieva. Je 6. choroba u takého malého dieťatka nebezpečná? Ako postupovať, ak choroba prepukne? Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
V škôlke nemáme 6.chorobu, to je ochorenie zväčša kojecov do jedného roka. V škôlke je ochorenie zvané nohy ruky ústa / je to takmer na celom Slovensku/ , tam sú vyrážky zväčša len na rukách, nohách a v pusinke / ale bávajú aj okolo genitálu a ritky/ . Toto ochorenie sa na malých kojencov zväčša neprenáša. Faktom však je, že každé vírusové ochorenie môže byť pre malé dieťa nebezpečné. Preto sa snažte, aby staršie dievčatko držalo určitý odstup od bábätka a hlavne, musí si stále umývať ručičky.
Odkaz na otázku

Streptokok beta hemoliticky

Miška, 24.10.2014 (20:30)
Dobry den
Mam 3rocneho a 5 rocneho chlapca. Tomu 3rocnemu na zaklade toho ze mal kasel vyterom zistili beta hemolitickeho streptokoka, mal horucku raz a pani doktorka nasadila automaticky ATB 250 CEDROX 2x 7,5ml maly ma 15kg. Je nutna takato liecba? Nestaci liecit kasel nejakym sirupom? Druhemu tomu 5 rocnemu dala spravit vyter tiez vysledok este nemame ale chcela automaticky nasadit ATB, ma len trosku kasel a trosku soplik bez horucky, na zaklade toho ze mensi ma streptokoka. Je toto nutne?Dakujem za vasu odpoved. Miška
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem aký je klinický stav detí. Isté je, že angína spôsobená beta hemolytickým streptokokom skupiny A sa lieči peniclínom / penbene/ a ak klinický stav druhého dieťaťa / čo však určí lekár, ktorý ho vyšetril/ nevyžaduje antibiotiká hneď je potrebné počkať na výsledok výteru a podľa neho liečiť len v prípade, ak by bol na uvedeného straptokoka pozitívny.
Odkaz na otázku

zápal stredného ucha - doplnenie

a, 20.10.2014 (17:33)
Dobrý deň. Ešte by som chcela doplniť k predchadzajucej otazke, že syncek si ušká nechytá, ani inak nevyzera, že by ho boleli. Tak neviem, či to môže byť pri zápale stredného ucha. Ďakujem. Andrea
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Videla som už mnohokrát zápal stredného ucha dokonca aj so zápalom príslušnej kosti aj napriek tomu, že zväčša je všetko sprevádzané intenzívnou bolesťou, že dieťa bolo úplne pokojné a bolestivo nereagovalo. Prah bolestivosti je u každého iný.
Odkaz na otázku

zápal stredného ucha

a, 20.10.2014 (16:41)
Dobrý deň. Syn (22mes) mal necelé dva dni vysoké teploty (aj nad 39). Išli sme k lekárovi, pozrel do uší a povedal, že ich má obe zaplálené a predpísal amoksiklav, otobacid, nasivin... Prišli sme domov a malému teplota ustúpila, už namá takú vysokú. tak som zostala neistá, že či dávať celkové atb. Mohol by to byť aj zápal vírusového pôvodu? Alebo to lekát vie pohľadom do ucha zistit, či ide o bakteriálny zápal? Myslím, že dg napísal H660. Aj som sa pytala, či su potrebné celkové atb a vraj ak nechcem aby mu prepichovali uši, tak áno.Prosím o Váš názor... Ďakujem pekne. Andrea
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Zápal stredného ucha býva zväčša vírusového pôvodu, lepšie povedané ako vírusový začína. Často sa však následne uplatní bakteriálna infekcia a naozaj dochádza až k hnisavému zápalu, ktoré je potrebné riešiť prepichnutím alebo sa blanka sama roztrhne a hnis vytečie. Skúsený lekár vie, kedy je potrebné nasadiť antibiotiká. Váš lekár to spravil a je potrebné postupovať podľa jeho odporučenia.
Odkaz na otázku

neustále sople

Zuzana, 19.10.2014 (14:12)
Dobrý deň. potrebujem poradiť. môj 4 ročný syn (škôlkar) je neustále zasoplený (biele soplíky) a stále má upchatý nos. Už asi mesiac. Pred dvoma týždnami nám robili výter z nosa a hrdla, všetko bolo OK. Pred rokom mu imunoalergológ zistil v krvi mikoplazmu, tak sme to vtedy preliečili Klacidom (14 dní) a vyliečil sa. (vtedy mal sople a stále kašlal).
Teraz mu dávam Pamycom, ked má upchatý nos dám mu aj Nasivin pre deti. Moje otázky:
- Pamycom sa môže ako často dávať? Myslím po akom časovom odsupe.
- Je možné že môže mať tú mikoplazmu znova?
- je to normálne aby bolo dieťa stále usoplené?
- lekár nám vždy predpíše Aerius. je to dobré? (manžel je alergik - senná nádcha). mám mu ten Aerius dávať, ked je takýto usoplený?
ĎAKUJEM VEĽMI PEKNE za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Pamycon nie je určené ako často sa môže dávať, ale určite nie častejšie ako raz za mesiac.
Teoreticky to možné je, ale mal by aj iné prejavy: únavu, malátnosť, nechutenstvo a v tomto veku pravdepodobne aj horúčku
Ako hovorí jedna z najlepších imunologičiek na Slovensku: preto sa dieťaťu hovorí sopľoš, lebo je skoro stále usoplené. Takže je to úplne normálne, hlavne v tomto jesennom období a po nástupe do kolektívu.
Aerius dávajte v tom prípade, ak dieťaťu na sople zásadne pomôžu, teda že pri ňom ustúpia.
Odkaz na otázku

neistota v antibiotickej liečbe

Natalia, 18.10.2014 (09:21)
dobry den, dakujem za odpoved,aj ked ma nepotesila. teraz neviem co mam robit. preco nie je augmentin duo liek na anginu? dr jej inak predpisala amoxiklav , ale v lekrani mi automaticky dali augmentin,aj som volal dr, a povedala, ze to je to iste len iny nazov..neublizim tym teraz mojej dcerke, ked jej to budem davat cely tyzden? inak dnes v noci mala teplotu 38,4 a predtym dni len do 37.6 , a hovori sem tam ze ju boli brusko, ja sa bojim aby nemala zapal hrubeho creva, ako je pisane na letaku neziaduci ucinok, bolesti zaludka hnacka...a horucka ..ako budem vediet ci to ma z toho? este dr kazala davat pre istotu aj fenistil kvapky aby sa nevysypala, ale ja jej ich nedavam, pride mi to dost zvlastne, ani ja nikdy somm neuzivala pre istotu nejkake kvapky aby som nemala alergicku reakciu....teraz mam vazne obavy, ci dcerke neublizim tymi atb a ci ozaj su nutne..mam vycitky
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Antibiotikami jej neubližujete, sú to kvalitné antibiotiká a nech ich celé doberie, keď ich už začala užívať. Na angínu sa nedávajú práve preto, že zaurčitých okolností sa po nich dieťa pri angíne vysype.
Odkaz na otázku

neistota v antibiotickej liečbe

Natalia, 17.10.2014 (21:57)
dobry den dcerka (2r) mala dva dni zvysenu teplotu do 37.6 viac nie, trosku sopliky inak nic. dnes som s nou isla k dr, kedze je piatok, nech ju radsej prezrie a len ju popocuvala a pozrela do hrdla , ze ma anginu a predpisala augmentin duo..bolo to podla vas nutne? ked sa dcerky pytam ci ju boli hrdlo, povie nie. aj papa normalne...nie je pri angine dost bolestive hrdlo? teda u mna vzdy bolo ked som mala, a teplotu som mala vzdy nad 38...tak isto aj kamoskina dcera ma teraz anginu, aj boli s mojou malou na zaciatku spolu, ale ta mala aj kasel a teploty nad 38..stacilo to mojej dr na predpisanie antibiotik len pozriet hrdlo??bez inych priznakov moze to byt angina? inak nebyva chora, este anginu nemala...stale ju dojcim..a este hodinu po prvej davke augmentinu mala dcerka hnacku a potom este raz, v letaku je strasne vela neziaducich ucinkov, bola aj taka mrzuta a stazovala sa na bolest bruska...dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ja sa k tomuto radšej nevyjadrím. Faktom je, že augmentin nie je liek na angínu!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Je mi to strašne ľúto a som smutná ale nič viac v tejto chvíli neviem napísať. Ak ste jej už dali prvú dávku, bohužiaľ zásadou je antibiotickú liečbu neprerušovať Hnačka nebýva po prvej dávke, takže pravdepdobne ju má z niečoho iného.
Odkaz na otázku

teplota a časte cikanie

jana, 16.10.2014 (20:20)
dobrý deň, moja dvojročná dcérka má druhý deň zvýšenú teplotu včera 37.2, dnes do 37.6 , viac nemala. dnes začala často cikať, ráno bola aj 5 krát čo u nej nie je zvykom, a cikala len trošku crvrkla, alebo sa ani nevycikala, ale pýtala sa...inak je čulá. boli sme chvílku aj na dvore vonku, v nútri nám už bolo dlho.. má od včera aj trošku soplíky, vysmrká číri hlien, nie je zafarbený. chcem sa opýtať, či mám isť k doktorke s ňou, alebo stači preventívne radšej zajtra doniesť moč..lebo toto isté mala aj pred cca mesiacom, dva dni zvýšenú teplotu a chodila často cikať, ale moč mala v poriadku, aj na mikrobiologiu bol odovzdaný a výsledky boli ok...a nič ju nebolí keď sa jej opýtam , ani hrdielko...lebo aj to sa bojím, či to nemôže byť angína, lebo jej kamarátka má teraz angínu od utorka, a v nedelu boli spolu aj jedli spolu z jednej misky....ďakujem za radu Jana
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Môže mať angínu, ak boli deti v kontakte ako udávate. Pokiaľ však má len zvýšenú teplotu, ako novorodenec nemal problém s obličkami, tak by ste situáciu mali zvládnuť správny čistením nošteka, vitamínmi a ak sa stav nezlepší, je na mieste navštíviť lekára.
Odkaz na otázku

castejsie mrkanie ockom

janka, 16.10.2014 (14:19)
Pani doktorka, chcela som vas poprosit o radu. Dcera momentalne ma kasel a berie antibiotika a sirup na kasel. Ale som si vsimla , ze zacala jednym ockom viacej mrkat. Co to moze byt???Mam z toho velky strach co to moze byt???Dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Tik očkom môže byť prejav infekcie v očku, ktorá býva spojená s kašľom a nádchou, alebo mohla mať úraz :to treba hneď zhodnotiť, či sa nemohla niečím pichnúť do očka a v takom prípade hneď navštíviť lekára. Môže to však byť aj prejav očnej vady, v takom prípade treba tiež konzultovať očného lekára, nie je potrebné hneď. Ak by sa príčina týmito jednoduchými cestami nenašla hneď naplánujú sa ďalšie vyšetrenie. Niekedy to trasenie očka samo prejde a neopakuje sa.
Odkaz na otázku

zvysena teplota

tereza.vrbata@gmail.com, 15.10.2014 (22:48)
Dobry den pani doktorka. Chcem sa spytat moja dcera ma 5,5 mesiaca a zhruba mesiac niektore dni pozorujem u nej zvysenu tepltou 37,5 cca tak 3-4 krat do tyzdna. U doktorky sme s tym zatial neboli. Inak nevyzera ze by jej nieco bolo. Stolicu ma pravidelnu, sopliky nema. Ja som vsak pred dvoma rokmi prekonala mononukleozu. Neviem ci je mozne niekoho po prekonani tejto choroby nakazit alebo iba pocas inkubacnej doby...je teda mozne ze by som dceru mohla nakazit dakujem velmi pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Dcéru ste určite nenakazili!!!!!!!!!!!
Zvýšená teplota u detí býva, treba vedieť, či nemal v novorodeneckom vyšetrení problém s obličkami. AK by aj nemal, je na mieste vyšetriť moč. INak zvýšeneé teploty u detí môžu byť a neznamenajú žiadne ochorenie
Odkaz na otázku

tik ockom

jana, 15.10.2014 (22:42)
Dobry den p. Mudr,
chcela by som sa poradit. Moja trojrocnaa dcerka bola pri doktorke na vysetreni koli kaslu. Lekarka jej predpisala antibiotika, sirup na kasel a vsimla si ze ma tik ockom. Dalej sa k tomu nevyjadrila.
Neviete mi poradit co to ten tik znamena???....ked citam na internete tak pisu sa tam hrozne veci o tikoch u deti.

Dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
ik môže mať rôzne príčiny,najčastejšieje to infekcia v očku / pravdepodobne zároveˇn s kašľom a soplíkom. V takom prípade odporúčam obe očká niekoľkokrát denne vykvapkať oku flashom alebo ophtalmoseptonexom kvapkami, sú bez predpisu oboje.
Inou príčinou môže byť očná vada, tam už je potrebné vyšetrenie u očného lekára. To by malo byť ako prvé, ak vylúči príčinu v očnej vade, bude sa pokračovať v ˇˇdalšéom vyšetrovaní.
Faktom je, že niekedy je tento jav prechodný a môže aj sám ustúpiť.
Odkaz na otázku

odpor k UM mlieku

Janka, 15.10.2014 (14:35)
dobrý deň,potrebujem poradit.Mam 8mesacneho synceka a je uz riadne dokrmovany.papa masko,kase,ovocie atd.A asi cca 2tyz. zacal odmietat UM mlieko.Od narodenia sme na UM BEBA 2 a zrazu mu prestalo chutit.Ledva vypije 90ml a to mu davam vypit na ranajky a na nocny spanok.Na svojho pediatra som sa zatial neobratila,neviem ci je to docasne alebo trvale.Prosim poradte ci je to normalne a ako mu mliecko osladit aby mu chutilo?! Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
NIe som zástanca zmeny mlieka ale v tomto prípade by som to asi skúsila. Skúste ho vymeniť za sunar, má takú naozaj mliečnu chuť. Ak by ste neuspeli, tak treba len počkať, podávať všetky bezmliečne príkrmy, aj mliečnu kašu a počkať, ako sa dieťatko bude správať.
Odkaz na otázku

Farba stolice

Jana, 11.10.2014 (21:53)
dobry deň prosím vás môj syn má asi týžden žltú stolicu 2-3 za deň nieje riedka a ani nemá nejaký výrazný zápach, co to môže znamenať ďakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem odpovedať, lebo neviem ako je dieťa staré a čo papá. Ak je to kojenec na plnej mliečnej výžive je to v poriadku, ak farba aj frekvencia stolíc.
Odkaz na otázku

antibiotika-či nie

kamca43, 07.10.2014 (13:45)
Dobrý deň p.doktorka chcem sa poradit. Dcérka má 5 rokov má zapálené hrdlo musí užívať antibiotiká je to potrebné? Lebo mi dospelý si kúpime iba rôzne tabletky na cmulanie a liečime sa a takéto 5 ročné dieťa sa nemôže takto liečiť? Ďakujem za odpoveď a radu.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Zápalené hrdlo je popisná diagnóza, predpokladám, že ju bolí a možno má aj horúčku. Tieto ťažkosti / aj s horúčkou/ môžu spôsobiť baktérie aj vírusy. V prípade bakteriálnej nákazy, hlavne ak je pôvodcom / čo býva aj najčasejši/ streptococcus pyogenes je nevyhnutná liečba penicilínom, najmenej 10 dní, pretože zanedbanie liečby alebo nedostatočná liečba môže mať za následok komplikácie, najčastejšie zápal obličiek ale aj zápal srdca. Pred érou antibiotík to mohlo znamenať trvalé poškodenie dieťaťa alebo smrť. Ak je ochorenie vírusového pôvodu, nie sú antibiotiká potrebné. Dnes vieme rozlíšiť o akého vyvolávateľa sa jedná priamo v ambulancii rýchlymi testami.
Priamo na vašu otázku odpovedať neviem, nevyšetrila som dieťa. Ak však skúsený lekár rozhodol, že je užívania antibiotík potrebné, treba jeho odporučenie akceptovať.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa