MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 9313

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

Hnisava angina a chryseobacterium indologenes

Zuzana, 25.05.2015 (15:21)
Dobry den pani doktorka,

chcela by som sa Vas opytat, ci ste sa uz stretli s nasou situaciou. Moj syn 2-rocny dostal hnisavu anginu, doktorka mu nasadila Zinnat antibiotika na 10 dni a vzala mu vyter z hrdla, ocakavala , ze vysledok bude streptokok, ale zostala prekvapena, nakolko z vyteru vysla bakteria chryseobacterium indologenes. Vraj sa s takou bakteriou este u dietata v praxi nestretla. Synovi sa vyrazne polepsilo na treti den od brania ATB, aj horucky ustupili, este ma dobrat ATB a po dobrati chce urobit pani doktorka opakovany vyter. mysli si, ze v laboratoriu ci sa nestala chyba.ale ten nas caka az o 9 dni, pretoze dnes je to iba stvrty den co berie syn ATB. Chcela by som sa Vas opytat co moze dana bakteria sposobit? ci a ako je prenosna, nakolko mame este doma trojmesacne babo. som dost znepokojena, kedze mi blizsie nic nepovedala. nechcem nieco zanedbat.
Vopred velmi pekne dakujem za odpoved. S pozdravom Zuzana.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Aj preto meškám s odpovedďou, že som baktériuhľadala v poslednej učebnici mikrobiológie, ale nenašla som.Z mojich skúsenostíviem, že z laboratória napíšu, čo tam našli, ak tam nie je citlivosť, tak to vôbec nie je baktéria, spôsobujúca ochorenie ale nájdená baktéria, ktorých je veľmi veľa a v laboratóriu sa ju podarilo identifikovať. Alebo iná možnosť je, že je to baktéria, ktorú poznáme pod iným názvom, lebo názvoslovie baktérií sa pomerne často mení. Podstatné je, že dieťatko sa má dobre a ani prenos na vaše bábätko nepredpokladám.
Odkaz na otázku

Opakované sople

Tulip, 21.05.2015 (21:58)
Dobrý deň.
Chcela by som Vás požiadať o Váš názor a radu, ako ďalej. Dcéru (takmer 5rokov) cca od decembra neustále trápia soplíky a kašeľ. (Do škôlky začala chodiť až koncom januára.).
Vyzerá to asi nasledovne: 1-2 týždne sople, potom 1-2 týždne relatívne kľud. Píšem relatívne, lebo ani v tomto období nie je podľa mňa vyliečená a v poriadku. Rozpráva ako keby nosom, alebo je mierne zachrípnutá, v noci občas počujem jemné chrápanie, máva pootvorené ústa. A zdá sa mi, ako keby tam tie hlieny niekde ešte mala, ale ich nevysmrká, ani nevykašle.
Absolvovali sme už ORL – mandle nezväčšené, sliznica edematózna. Dr. odporučila alergologicko/imunologické vyšetrenie - podozrenie na alergiu. Na alergológii výsledky iba z krvi nepreukázali alergiu, iba mierne zníženú imunitu. Užíva ribomunyl.
Bola testovaná aj na chlamýdie a mykoplazmy – negatívny výsledok. Vo výtere mala Haemophilus Influenzae, nasadené antibiotiká.
Takýto stav stále pretrváva. Aktuálne – prvé dva dni teplota do 38,5, sople, ráno (asi) vlhký kašeľ a cez deň suchý dráždivý kašel – stav trvá už týždeň. Niekedy dostane až záchvat kašľa, kedy ju napína na zvracanie a aj zvracia (sople so zvyškami stravy).
Podávame: do nosa morskú vodu (nemá upchatý nos), stoptussin a fenistil kvapky. Pozorujem posledné dni aj stolicu svetlejšej okrovej farby (neviem, či to má súvis, ale predpokladám, že kvôli soplíkom jej dobre netrávi).
Už si nevieme rady čo robiť, ako postupovať ďalej, ako jej pomôcť. Nie je možné, aby mala čierny kašeľ aj keď je očkovaná?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Čierny kašeľ sa takto neprejavuje, v popredí je vždy úporný, záchvatovitý, vyčerpávajúci kašeľ. V tomto veku toto ochorenie neprdpokladám. Ani príznaky, ktoré popisujete pre neho nesvedčia.
Dieťa má pravdepodobne syndróm zatekania, teda hlieny, ktoré sa v nose tvoria / u nej vo zvýšenej miere ale má to aj svoje vysvetlenie: nástup do kolektívu, časté zmeny počasia, náhle zakvitnutie všetkého, kedy pele dráždia nie len alergikov/ a zatekajú čo spôsobuje odkašliavanie, spánok s otvorenými ästami a aj chrápanie. Myslím, že vyšetrenie u otorhinolaryngológa je potrebné zopakovať, lebo všetky vami udávanú príznaky svedčia pre zväčšenú tzv. nosnú mandľu. Zároveň môže ísť o zdurenie slizníc horných dýchacích ciest / aj na podklade alergie/. Po vyšetrení je treba liečiť, ak sú to nosné mandle zväčšené - operatívne odstrániť ak je to alergia, nasadiť liečbu. Samozrejme sa môže jednať aj o obe príčiny zároveň.
Odkaz na otázku

Novorodenecká žltačka

Majka, 20.05.2015 (22:53)
Dobrý večer pani doktorka. Pekne Vás prosím o radu a Váš názor k uvedenému problému. Môj syn ma práve dnes 4 týždne. Ešte v nemocnici mu začala žltačka, ale keďže jej hodnoty boli v 2. pásme (neviem koľko presne, ale MUDr. v nemocnici vravela, že je to 2. pásmo), tak ho nedávali pod svetlo, ani mu nič nedali, ale nás pustili domov. Včera sme boli na poradni, naša pediatrička mu vzala krv, keďže sa nám videl žltý a dnes mi oznámila, že síce hodnoty klesajú, ale pomaly, tak mu mám dávať rozdrvený carbosorb vo vode a tiež, keďže kojím, tak aspoň dva- tri krát mám odsať mlieko, prevariť a dať mu na fľašu. Prosím Vás je to všetko ozaj potrebné? Nie žeby sa mi to nechcelo robiť, ale mám doma ešte dalších dvoch chalanov, jeden má len rok a pol a je toho dosť, čo musím stihnúť.... Aký je Váš názor? A ten carbosorb mu mám ako dávať? Koľko - v akom množstve, ako často....Vravela, že o 2 týždne máme prísť na kontrolu..Čo môže spôsobiť tato žltačka u syna, ak by som nedávala nič a nechala tomu voľný priebeh? Ďakujem pekne za trpezlivosť a odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
To je ťažko odpovedať. Záleží na tom, akú krvnú skupinu máte vy, akú má manžel a akú má dieťa. okrem toho je dôležité aj to, či staršie deti mali tiež dlhšiu a výraznejšiu žltačku. Táto žltačka totiž nie je samozrejme infekčné ochorenie ale nedostatočné odbúravanie bilirubínu, žltého farbiva, ktoré sa uvolňuje z rozpadnutých červených krviniek po pôrode sa to totiž vo zvýšenej miere deje.
Ak bolo dieťatko donosené, malo primeranú hmotnosť, dobre pije , priberá, tak myslím, že žiadne nebezpečenstvo nehrozí.
Carbasorb asi pani doktorka dala na vychytávanie niektrých látok z čreva, túto metódu nepoužívam. Preváranie mlieka 48 hodín používam aj ja a dá sa povedať, že naozaj to pôsobí pozitívne na ústup žltačky. Rovnako dôležité je aj ukladanie dieťatka na biele svetlo alebo ak svieti aj na slnko, samozrejem môže byť cez sklo. Len sa nesmie prehriať. SAamozrejme odtiahnuť záclony aj žalúzie.
U zdravého donoseného dieťatka ustúpi žltačka aj bez liečby, pokiaľ nenastanú komplikácie s ešte väčším rozpadom krviniek a intenzívnejšou žltačkou.
Odkaz na otázku

virusova angina?

Jana, 19.05.2015 (21:39)
Dakujem za odpoved.pre istotu som dala dcere hned na druhy den urobit vyter z hrdla aj krvne testy na mononukleozu ktorou ma pani doktorka trosku vystrasila..krv v predbeznych vysl.mala v norme ale z hrdla jej vysiel streptokok.blizsie neviem presne ktory nepytala som sa dr ta malej nasadila atb penbene na 10dni 3x5ml..inak malej od tych teplot uz nic nie je..myslite si ze nakoniec to bola bakterialna angina ktoru dcera za tych 5dni sama prekonala?alebo z kade ten streptokok??
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
AK TO BOL PYOGéNNY STREPTOKOK JE NAMIESTE LIEčBA PENICLíNOM TAK AKO VáM JU LEKáRKA NAVRHLA, PRíSNE 10 DNí UžíVAť, PO ASI Ďalších PIATICH DŇOCH Skontrolovať VýTER A MOč.
Odkaz na otázku

uzivanie ATB

Antonka, 12.05.2015 (15:37)
Dobry den pani doktorka,
moj 5-rocny syn mal v stere z hrdla-mandli zisteneho Streptococa pyogenes, pricom mal len miernu bolest hrdla (ine potiaze neboli).Mal naordinovany penicilin na 10 dni. Na 7.den po dobrati PNC mu v kontrolnom stere bol opat zisteny Streptococus p. , pricom potiaze stale nemal ziadne (uz ani tu bolest hrdla). Opat uzival PNC a na 10.den uzivania mu v kontrolnom stere opat zistili pritomnost Streptococa p.
PNC uzival bez prerusenia, akurat sa mu zmenilo davkovanie- uz nie 3-krat ale 2-krat denne. Asi na 15.den uzivania PNC, mu bolo zistene zvysene Aslo (zhruba 400). Znova mal odobraty ster z hrdla a tento-krat uz bol ster negativny. Moja otazka znie: Je potrebne vzhladom na zvysene Aslo, aby este uzival PNC. Lekarka naordinovala este mesacne uzivanie a naslednu kontrolu. Syn sa ma dobre, nema hlieny, nekasle,nestazuje sa na ziadne potiaze. Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Streptococcus pyogenes je baktéria, ktorá sa ako ja hovorím vracia na miesto činu, áno môže sa táto angína opakovať a tiež je pravdou, že sa vždy lieči penicláínom, vaša pani doktorka to spravila perfektne!!!!!!!!!!!!a taktiež následné dlhodobé / zväčša dva mesiace/ užívanie penicilínu je najlepší spôsob liečby. Dieťa nemá ťažkosti, angína sa nezopakuje a môže robiť všetky aktivity, lebo je zdravé, liečba peniclínom je udržiavacia, kedysi sa takto po angíne podával injekčne pendepon, ale podávať ho do pusy je šetrnejšie. Takáto liečba zabráni opakovaniu angíny ale aj následkom takejto angíny, teda reumatickej horúčke a zápalu obličiek.
Odkaz na otázku

virusova angina?

Jana, 11.05.2015 (21:13)
obry den dcerka 2.5r mala styri dni horucky.prvy den 39.4 potom aj druhu noc a dalsie dni 38.8-po sirupoch klesla na pol dna a k veceru a v noci zas..stvrty den mala uz len do 37,5 ine nemala nic boli sne treti den teplot na pohotovosti a pozrela hrdlo ze je ciste aj dychanie..ze vraj virus..dnes dom bola pre istotu u dr (dnes uz je bez teploty len 37.2) a ta ked jej pozrela do hrdla tak ma jo trochu cervene a na mandli biely povlak.crp bolo pod 8. Pislala nas na url tam mi povedala ze to vyzera ako odznievajuca angina..na pohotovosti mi pre istotu ptedpisala augmentin ale som ho nedala kedze teplota ustupila a hrdlo nemala zapalene podla tdj dr.ja sa tetaz bojim ci som to nezanedbala aj ked som citala ze virusova sa nelieci atb a trva 5xni a bakt. je zas nebezpecna ked sa nevylieci...ale sko sa da na 100%xzistit aka to bola?tym crp?ci vyterom?a preco ma ten biely povlak na mandli ked pri virusovej to nebyva a neboli ju vobec hrdlo pri prehltani lebo normalne cely cas pila aj jedla??prosim o radu velmi surne dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Bohužiaľ bola som odcestovaná tak až teraz: nebojte sa, spravili ste správne, že ste jej antibiotika nedali / nehovoriac o tom, že augmentin nie je vôbec liek vhodný na angínu!!!/. Pravdepodobne to bola vírusová angína podľa crp aj podľa toho, že teraz máme epidémiu vírusových angína okrem toho, deti v tomto veku mávajú častejšie vírusové než bakteriálne angíny. Tie môžu a nemusia mať bolesti hrdielka, môžu anemusia mať povlaky a zväčša sa dieťa pri nich aj vysype.
Odkaz na otázku

Hyperaktivita

Katarína, 11.05.2015 (14:12)
Pani doktorka pekný den, syn ma 2 roky, od narodenia je to živé dieťa, veľmi plačlivé, ťažko sa uspáva. Cím dalej, tým horšie mi to príde. Podľa mna je veľmi rozumný, pamatá si veľa, avšak začínam uvažovať nad hyperaktivitou. On je neustále v pohybe, dokaže behať celé dni, každý kto ho pozna , povie, že on unaví aj troch ľudí. Obsedí pri rozpravke, tak vydží aj hodinu, avšak stále komentuje. Zaspavame večer cca pol hodinu, niekedy aj viac s tým, že stále ma musí držať, vykladá si na mna nohy. Stale niečo rozhadzuje, napapame sa tak, že ja ho krmim zatial, spapa, ale musíme ho nakrmiť rýchlo. V noci sa mi budil už len 1 krat, teraz mame babatko, a jeho spravanie sa zmenilo. Zapajam ho do všetkeho okolo babatka, max. však poda plienku, spinkať chce večer s tatom, avšak ked sa mi podari uspať babatko, idem spať s ním a ja ho uspím rýchlejšie. Prekaža mi však , jeho impulzívne spravanie, niečo si zmyslí a musí mať, inak hrozný rev, čo však može byť príznakom asi aj obdobia vzdoru. Viete mi však povedať, či toto može byť hyperaktivita, prípadne dokedy mam čakať s vyšetrením? do školky nastupujeme až od 3 rokov. Ešte sa opýtam, viem že sa robí EEG u takýchto detí, avšak ako vydrží takéto dieťa pri takomto vyšetrení, ked neobsedí, neobleží? dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
EEG sa robieva niekedy aj v celkovej anestéze. S tým si už neurológovia vedia poradiť ak je toto vyšetrenie potrebné.
Takto určite neviem diagnózu hyperaktivtiy urobiť. Podľa vášho popisu je dieťatko živé, aktívne. Príchod súrodenca bol pre neho iste prekvapením a zmenou, ale predpokladám, že sa s tým pomerne rýchlo vyrovnal. Dieťa v tomto veku by malo mať pevný režim a nemalo by sa vystavovať veľkej námahe / napríklad na prechádzku by mal ísť stále v kočiariku alebo nosiči a len na bezpečnom mieste ho treba nechať, nech sa vybehá koľko samo chce a vládze/. Dieťa totiž vydrží veľa, zvládne aj dlhšiu chôdzu ale je potom neprimerane unavené a aby nezaspalo doslova po stojačky tak je hyperaktívne, vrtí sa a následne zaspať nevie vôbec, a unavené dieťa potom nechce ani papať. Myslím, že vo vašom prípade by bol ideálnou pomôckou tzv. súrodenecký kočiarik - zmestia sa do neho detičky rôzneho veku a vyhnete sa pri prechádzkach neprimeranému zaťaženiu staršieho chlapčeka.
Odkaz na otázku

očká

monika, 09.05.2015 (23:01)
Dobrý den pani doktorka,
mám polročného synčeka,o týždeň bude mať 7 mesiacov,viem že skoro každé bábätko po narodení skuli,ako je to v neskoršom období,kedy sa to skulenie má upraviť,zdá sa mi že malému ešte stále jedno očko zabieha smerom k vnútornému kútiku,mali by sme navštíviť očného lekára alebo je naozaj pravda že do prvého roja je to normálne a upraví sa to samo.Aký je prosím Váš názor?Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Tak výrazne ako to popisujete to nie je pravdepodbne preto, že ešte nie je dovyvinuté spoločné videnie. Odporúčam upozorniť na to lekára a ak máte v rodine vadu so škúlením alebo šeroslepotou amblyopiou je čas už teraz na prvé očné vyšetrenie u detského ophtalmológa.
Odkaz na otázku

Biseptol a sopliky

Katka, 02.05.2015 (21:55)
Dobry den pani doktorka,
mam 16 mesacnu dcerku, ktorej z vyterov v nosteku vysla nejaka bakteria, neviem aka, vraj masivne rozsirena. Teda mala zlte sopliky. Dostala biseptol a uziva ho uz 8 dni. No okrem toho, ze sopliky nie su zlte, mam pocit, ze ich je viac a stale jej tecu a ked ide spat, nemoze dychat, ma zapchaty nostek. Je to normalne, ze po takej dobe liecby sa ten nostek velmi nezlepsil? Este je dojcena. Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem aká to bola baktéria a neviem, prečo pani doktorka dala tie antibiotiká. Faktom je, že soplíky aj napriek antibiotikám môžu pretrvávať. Je potrebné správne čistiť noštek, zvhčovať sliznicu nosa aj okolité prostredie, podávať vitamin C / nie kým užíva biseptol/ a pri upchatom nošteku niečo na stiahnutie opuchu sliznice / lokálne nasivin, celkovo fenistil alebo trifed, podľa rozhodnutia lekára/.
Odkaz na otázku

fialová bodka

duuda, 02.05.2015 (17:15)
Dobrý deň, mám 5 mesačného syna, ktorého plne dojčím. Pred týždňom som mu na krku na ľavej strane objavila fialovú bodku, takú okrúhlu ako znamienko, mohla mať priemer 1 mm. postupne mu zmizla a dnes som mu našla na druhej strane krku takú istú len trošku menšiu. Neviete prosím vás čo to môže byť? ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Môže to byť podľa popisu aj podľa toho, že postupne zmizla malé podkožné krvácanie, sufúzia. Otázka je, prečo sa tam vytvorila. Nemá nejaké pevné oblečenie, zips alebo niečo na tej strane krku, proste mohlo sa tam niečo pricviknúť. Ak by ste si to nevedeli vysvetliť, je na mieste konzultácia u lekára. Dúfam, že mu nedávate na krk tie jantárové korálky kvôli prerezávaniu zúbkov, tie by mohli byť príčinou tohto javu.
Odkaz na otázku

ovcie kiahne

Mirka, 01.05.2015 (09:21)
dobry den, potrebovala by som sa opytat, ci som konala nejako ohrozujuco pre okolie.. moje deti maju kiahne - dcera to ma 11ty den a chrasty, syn 9ty a mal vcera jeden pluzgier na dlani, inak uz iba chrasty.. zobrala som ich uz na nasu zahradu, doma sa nudili, vsetci sme boli nervozni a tak som ich nechala hrat na nasej oplotenej zahrade.. isla okolo suseda a ked nas videla, vynadala mi, ze ohrozujem okolie nakazenim.. moj syn bol od plota asi 10m, ona bola so svojimi detmi za plotom asi 5m - nerozpravali sa, maly pri mne ani nebol, ked sme sa rozpravali..

celu noc som nad tym premyslala, naozaj by som nechcela nikoho ohrozovat /kedze som vedela, kedy ich chytili - od bratranca, ktory este nebol vyhadzany, tak som sa uz 11ty den od stretnutia s bratrancom vyhybala ludom, hoci deti sa vyhadzali az 14ty a 17ty den po stretnuti/

dakujem za posudenie mojho konania a prajem pekny den..

Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neohrozovala ste jej deti ale svoje! Na takú diaľku a v tomto štádiu ochorenia už nemohli nikoho nakaziť. Ak by kiahne dostali, nakazili sa niekede inde, ak majú kiahne vaše deti, pravdepodobne je vo vašom okolí epidémia.
Deti s kiahňami majú byť 14 dní doma. teplo im na liečbu aj priebeh robí dobre.
Odkaz na otázku

sopliky a kasel

kamca43, 30.04.2015 (09:45)
Dobry den p.doktorka. chcem sa poradit dcerka bude mat 2 roky za 2 mesiace a douzivala antibiotika sumamed 2 flasky a este stale nam ostali sopliky, ktore ju vecer ako ju dam spat dusia. Otazka znie co by jej pomohlo a moze take dieta chodit von ublizi jej to? Dakujem za radu a odpoved. S pozdravom kamila
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Práve som odpovedala.
Odkaz na otázku

sopliky a kasel

kamca43, 30.04.2015 (09:35)
Dobry den p.doktorka chcem sa poradit. Dcerka bude mat za dva mesiace 2 roky. Dobrali sme antibiotika sumamed 2 flasky a este stale nam ostali sopliky a kasel a moja otazka znie ci mozem s takym dietatom chodit von? Cez den az tak nekasle, vyzera byt v pohode, ale vecer, ked ju dam spinkat, tak ju tie sopliky az dusia. Uskodil by jej ten cerstvy vzduch?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Čerstvý vzduch jej vôbec neuškodí, mohli ste chodiť von už dávno. ja hovorím mamičkám, že kým má dieťa horúčku a dvadsať štyri hodín po skončení horúčky vonku nech nechodia ale potom samozrejme môžu, skôr však na prechádzku v kočiariku, ešte nie na ihrisko medzi deti.
Soplíky treba odsávať pred spaním, nie však často cez deň, naučiť dieťa fúkať, čistiť nos libenarom, sterimarom alebo ak sú soplíky husté použiť alliamare.
Odkaz na otázku

anemia

katka curejova, 28.04.2015 (21:47)
Dobry den. Moja dva a pol rocna dcera je vysoko anemicka na kritickej hranici,dostala transfuziu krvi a nasadili jej kvapky Maltofer.ale je velmi jedovita,podrazdena,nervozna,za vsetko iba place a hadze sa o zem,robi zle aj svojim starsim surodencom.moze to byt tymi kvapkami? Nie je nieco ine mamiesto toho? Lebo je to dost stredujuce,davja starsi maju 4 roky a 6 rokov a uz aj oni su nervozni z nej. Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Tie prejavy môžu byť prejavmi práve ťažkej anémie, chudokrvnosti. Deti sú nervózne, nevedia sa sústrediť. Je potrebné dôsledne liečiť chudokrvnosť a spraviť kontrolu. Dôlaežitá je správna výživa: dostatok mäsa, zeleniny, ovocia a strukovín.
Odkaz na otázku

Kašeľ

Maria, 21.04.2015 (17:00)
Dobry den prajem. mam 3-tyzdnoveho drobca, ktory zacal pokasliavat. vsimla som si to asi pred troma dnami ked prvy krat zakaslal. vcera to bolo dvakrat a dnes uz trikrat za sebou. Nema horucku, nema ani upchaty nosik ani hlieny. kasel je vlhky drazdivy. Je to dovod na paniku?lebo na nete som sa docitala kade co :) za odpoved vopred dakujem. Pekny den
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Také malé dieťa nemá kašľať. Príčinou kašľa môže byť všeličo. V každom prípade je potrebné hneď navštíviť lekára.
Odkaz na otázku

Drobné vyrážky

merry, 17.04.2015 (21:16)
Dobrý deň pani doktorka, mám otázočku dcéra bude mať za mesiac 3roky, asi mesiac má na nohe na stehne drobný výsyp, také drobné pupienka teraz som jej našla malý fľak aj na hrudníku, kožná nám odporučila Tanno- hermal mliečko, ale nemám pocit že to pomáha. Keď bola chorá nedávala som jej mlieko (pije krabicové), mala som pocit že to má menej, neviem či to môže byť aj nejaká alergia, proste deň to má potom to zmizne, potom sa jej vysypú nové, tak neviem. Viem že sa zle určuje diagnóza keď to nevidíte, ale skúsim. Dávala so m jej tam aj sudokrém a to sa mi zdá že jej to troška zaberá. Môže to byť tá alergia na niečo? Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Výsyp len na jednom mieste ako ho popisujete pravdepodobne nebude alergia. Naozaj by som to musela vidieř.
Krabicové trvanlivé mlieko v žiadnom prípade nie je vhodné pre deti. Ak už nepije umelé mlieko, formulu, tak musí piř čo najčerstvejšie mlieko, určite nie trvanlivé!!!!!!!!!!!!!! A nie nízkotučné!!!!!!!!!
Sudokrém je ochranná mastička / pred zapareninami/. Vyrážky ktoré popisujete buď nevyžadujú žiadnu liečbu, ak sú určitou zmenou kože, ktorá je vrodená a nedá sa nič robiř/ alebo liečebné mastičky, poděa toho akú diagnózu stanoví lekár.
Odkaz na otázku

Sarlach

Mima17, 14.04.2015 (16:30)
Dobry den, dcerke 6r. lekarka povedala, ze ma streptokoka-sarlach. Zistila to pri vysetreni bola vyhadzana, inak to nemame potvrdene. Predpisala jej sirup "penbene", povedla, ze aby sme si prisli dat predpisat este jeden tento nam vyjde na 7 dni. Staci sedemdnova liecba alebo treba este dlhsie. Inak dcerka okrem soplika a tych vyrazok je ciperna. Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Šarlach má charakteristickú vyrážku a angínu a skúsený lekár to pozná aj bez vyšetrenia ale ja nikdy nestanovím diagnózu bez overenia, či sa naozaj jedná o streptokokové ochorenie. Robí sa to jednoducho výterom z krku / existuje aj rýchly test, kedy je výsledok do piatich minút/. O9doberiem výter, nasadím leiky a pri kontrole viem, či sa naozaj jednalo o šarlach. V laždom prípade je potrebné pri šarlachu užívař penbene 10 dní!!!!!Potom je vhodné ešte tri týždne užívař penbene dvakrát denne , dva týždne po začiatku ochorenia je potrebné skontrolovař moč a asi 4 až 7 dní po skončení užívania penbene je potrebné skontrolovař výter.
Odkaz na otázku

červené flaky

Monika, 13.04.2015 (09:43)
Dobrý deň pani doktorka,
mám polročného synčeka,papá materské mlieko a už aj mäsovo -zeleninové príkrmy.Minulý týždeň sme boli u kožnej,lebo malý mal po celom telíčku také červené bodky,najprv sme to ukazovali pediatrovi,ktorý povedal že s tým netreba nič robiť,ale kedže sa mu to stále viac šírilo išli sme ku kožnému.Dostali sme tri veci,Oilatum kúpelové aditívum,mastičku na premastenie,ktorú nám robili v lekárni a ešte jednu mastičku tiež robenú v lekárni s prídavkom ichyolu a hydrokortizonu.Názvy mastičiek nepoznám.Tie červené bodky mu pomaly začínajú ustupovať,ale teraz sa mu zase objavujú také v strede biela bodka a okolo červené,vyzerá to ako štipanec,ale komáre nemáme,zjavuje sa mu to hlavne na tváričke a ručičkách,príde to z ničoho nič a po takých 15 až 20 minútach to zmizne.Všímam si že posledné tri dni si strašne žmolí očká.Vecičky mu perieme v detskej Lovele,neumývame ho žiadnym mydlom,ničím,iba čistou vodou alebo mu dáme do kúpeľa to aditívum,kúpeme ho každý deň,pretože sa veľmi potí,v byte vôbec nekúrime a napriek tomu tu máme strašne teplo.Neviem či s každodenným kúpaním robíme dobre ,vychádzame asi zo seba,že keby sme sa mali my kúpať každý druhý deň a byť spotený asi by to bolo nepríjemné,neviem preto ako sa cíti bábätko.Malý sa totiž neskutočne rád kúpe.Neviete mi prosím poradiť čo by mohli znamenať tie ako keby štipance?Príkrmy už dávame také tri týždne,zelenina bola vždy s odstupom 3 dní,nikdy mu nič nebolo,ale takéto problémy sme nemali ani keď ešte pil výlučne iba mliečko.Podávaná zelenina.....mrkva,zemiak,brokolica,karfiol,kaleráb,tekvica a morčacie mäso.Žiadny zeler ani petržlen.V mojej strave sa tiež neobjavuje zeler,petržlen,ani čokoláda,paradajka,ani jahody,či oriešky.Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Kúpanie každý deň nie je problém, mastičky na liečbu aj premasřovanie máte.
Už v tomto veku sa může prejaviř alergia, čomu by nasvedčovalo šúchanie si očiek a aj uvedené prejavy na koži. Niekedy je veěmi řažké zistiř alergén. Treba sledovař, či ho uvedené prejavy na koži svrbia. Prejavy je potrebné konzultovař s vašim detským lekárom a vystopovař, čo by mohlo byř ich príčinou. Niekedy to může byř strava matky / ryby napríklad, alebo dary mora, suši, riasy v strave a podobne/ ale aj kúpeě alebo použité prášky / aj lovela/ alebo aviváž / tú nie je dobré používař u detí vůbec/.
Odkaz na otázku

hemoroidy u detí

Mirka, 07.04.2015 (10:36)
Dobrý deň pani doktorka, chcela by som vás poprosiť o radu. Mám 3 ročného synčeka, ktorému som objavila pri utieraní zadočku po stolici - v okolí konečníka taký tmavomodrý uzlíček, asi veľkosti čerešňovej kôstky. Môže ísť o hemoroidy? Synček nemá bolestié vyprázdňovanie, ani keď ho utieram, tak sa na nič nesťažuje. Len som si v poslednej dobe všimla, že mi hovorí, že idem kakať aj cikať a pritom len ciká. Takže ho to asi pocitovo dráždi na kakanie. Stolicu má každý deň, bez problémov, hnedú formovanú, na WC zbytočne nevysedáva, ani silno netlačí. Strava je tiež pestrá. V rodine problémy s hemoroidmy nemáme. Dávala som mu asi 2 týždne vždy po stolici aj Faktu na tú "hrčku", ale zatiaľ bez zmeny. Urobila som mu aj odvar z dubovej kôry na sedavý kúpeľ. Môžete mi prosím vás popradiť, čo sa dá s tým robiť? Je potrebné odborné vyšetrenie? Ďakujem veľmi pekne. Mirka
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Sedavý kúpeľ z dubovej kôry je správne riešenie na tento problém. Hemoroidy u detí môžu byť, nie je to veľmi časté. Odporúčam navštíviť lekára, dôležité je chirurgické konzílium, najlepšie u detského chirurga, ktorý sa zaoberá ochoreniami čreva a ritnej oblasti.
Odkaz na otázku

napínanie na zvracanie a zvracanie

Marianna, 29.03.2015 (09:09)
Dobrý deň, známa má zdravotný problém týkajúci sa jej syna. Preposielam Vám jej otázku:
Dobry den pani doktorka, prosim Vas o radu pri probleme s mojim dietatom. Mam 3 rocneho chlapca 101 cm, 15,6 kg a ma dlhodoby problem s napinanim na vracanie. Narodil sa v termine, prekonal len bezne virozy. Cca od 1,5 roka ho zacali niektore potraviny napinat na vracanie - potraviny, ktore maju akoby vlakna alebo jemu neprijemnu supu (por, hrasok, fazula, cier, vsetky cerstve zelene listky ako spenat, rukola, salat, cerstve rajciny, uhorka). Tieto potraviny mu nedavam - pricom do cca 1,5 roka napr. hrasok prstami vyberal z polievky a jedol. Naproti tomu zje podobne potraviny so supkou - sosovica, paparika, redkovka, obcas si sam vypyta jablko so supkou, pomaranc...Dieta mava obcas dni, ked ma "zle obdobie" a napina ho viac jedal - banan, rozok namoceny v jogurte, jogurt, zemiakove pyre (lebo ako povie, bola tam hrcka), ryba,... - veci, ktore bezne jedava. Po par dnoch to prejde a zase "normalne" papa. Chut do jedla ma dobru, rad sa naje. Navyse od cca 2,5 roka mava aj obdobia, kedy zvracia. Zacne kaslat, vyvrati sa a funguje dalej, akoby sa nic nestalo. Niekedy zvracia 3-krat do tyzdna, niekedy ho iba napina, niekedy vobec. Nevidim u neho suvis s napinanim/vracanim a jedlom. Odmieta mlieko, ale papa ine mliecne vyrobky. Vsimla som si vsak, ze zvracanie mava vacsinou, ked ma soplik prip. kasel alebo teplotu (nejaku virozu). Niekedy sa aj rano zobudi, zacne kaslat pred ranajkami alebo pocas ranajok (hoci je aj aktualne bez kasla), vyvrati sa a funguje dalej akoby nic. Vracanie sa vsak stane aj pred jedlom, prip. pocas jedla alebo po jedle. Maly je sledovany na na gastro ambulancii, ma za sebou viacere vysetrenia, tie vsak zatial nic nepotvrdili - nema intoleranciu laktozy, nema alergiu na kravsku bielkovinu, nema celiakiu, sono bruska v poriadku, pri krvnych testoch mal horsie vysledky - pecenove testy mali zvysene hodnoty - lahko zvysenu aktivitu aminotransferaz a nizsia glukoza (opakovany odber bol vsak pre obe hodnoty v poriadku), mal nadbytok zeleza, deficit vitaminu D (aktualne mu to doplnam vigantolom) a mierne zvyseny cholesterol (pricom sa zdravujeme dost zdravo, maly este nikdy neochutnal vyprazane jedlo ani chipsy, vacsinou u nas prevlada strava zalozena na zelenine, ovoci a chudom mase v bio kvalite). Doplnky vyzivy nedostava ziadne - len vitamin D a v pripade choroby vitamin C. Dieta mava taktiez nocne desy, v poslednej dobe je to vsak lepsie a uz vacsinou prespi celu noc. Jedine, co sa u neho potvrdilo je zvacsena nosna mandla. Nikto vsak nevie ci mu operacia pomoze a ci to moze mat az taky suvis s jeho problemom. Mame este absolvovat alergologicke vysetrenie. Vyvratil sa uz vela krat doma, obcas v skolke, 2-krat v restauracii. Viete mi prosim poradit, ake vysetrenie by sme mali este absolvovat, aby sme konecne zistili, preco mame takyto problem?
Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Jednou z príčin môže byť nosná mandľa, s tým by súviseli možno aj nočné desy: zaspí veľmi tvrdo, niečo sa mu sníva a ani sa nevie zobudiť. Nosnú mandľu treba určite vyriešiť, ide s ňou ruka v ruke syndróm zatekania a hlieny v krku môžu podráždiť koreň jazyka a dieťa zvracia.
Druhou možnosťou je gastroesofageálna refluxová choroba, pripomínam že snonografické vyšetrenie nie je pre diagnostiku vhodné a vôbec nie postačujúce. Je potrebné vyšetrenie pHmetrie, robím sa počas hospitalizácie , zväčša na klinickom pracovisku alebo v Šrobárovom ústave v Dolnom Smokovci.
Ďalšou možnou príčinou sú psychicky podmienené dôvody - to však musíte vedieť vy sama, či dieťatko môže zvracaním upozorňovať na niečo, čo ho trápi.
Odkaz na otázku

hnačka

Katarína, 28.03.2015 (15:59)
Dobrý den pani doktorka, syn ma dva roky a momentálne mu ide posledný zubok stolička, už mu chýba len trocha a ma ho vonku. Avšak tento problem neviem, či suvisí zo zubom, lebo nikdy nemal pri raste zubov problemy s hnačkou. Pred časom hnačkoval, 9 dní, potom som bola s ním u dr. zobrala stolica, v tej sa nič nenašlo, dala mu Nekadex, mali sme dietu. Prešlo mu to na týžden, a teraz mu to zas začalo a kaka 5ty den. Hnačky su také, že prvá objemná, ma tam zvyšky nestrávené, hnedá farba, potom šprtka menej, celkovo stolica 2 - 3 krat denne, žiadne krče na nom nepozorujem, ani teploty, raz mal 37,3 ale inak dobre, Pije dosť, davam mu čierny čaj, vodu, sem tam troška glukozy do vody, snažim sa obmedziť mu mlieko. Neviem, mám ísť s ním zas k lekárovi? ten rozbor stolice mal robený pred cca 2 - 3 týždnami, tak neviem, či to ma zas význam. Skúšala som smectu, tu nechcel, potom dala dr. ten nekadex, teraz ked mi začal hnačkovať, dala som Bio gaiu. Co sa týka váhy ma vyše 13 kg, nechudne, ale poslednú dobu ani nepriberá. dakujem za radu
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nekadex by som deťom v tomto veku nedávala, ani to nikdy nerobím§ Hnačka je len prznak, treba pátrať po jej príčine a liečiť ju podľaq toho.
Neviem, či sa vyšetrila stolice na vírusy, mohlo by to byť príčinou a ak by to bol rotavírus, po zaťažení bežnou stravou, hlavne mliekom alebo mliečnymi výrobkami sa znova môže objaviť riedka stolica. Je potrebné niekedy aj mesiac držať bez mliečnu diétu alebo podávať mlieko bez latkózové, má ho firma francais lait.
Opakovanie hnačky môže však mať aj inú príčinu, vážnejšiu, dlhodoboejšiu, na to je však potrebné dieťa dlhšie sledovať a sprviť aj nejaké vyšetrenie
Nateraz by som podávala diétu s vyradením mlieka a mliečnych výrobkov, dostatok tekutín, stravu postavenú na varenom jedle: mrkva, ryža, varené mäso. Odporúčam podávať namiesto biogaia asi tri až štyri dni enterinu. Keď sa stolica upraví, pokračujte bio gaiou asi tri týždne. Postupne sa vráťte k normálnej strave. Ak by sa problémy opakovali, je určite nutné vyhľadať lekára.
Odkaz na otázku

povlak

mlynko, 26.03.2015 (22:19)
Dobry vecer chcem sa opytat moja trojrocna dcera ma uz dlhsiu dobu svetlo hnedy,povlak na jazyku. Neviete co by to mohlo znamenat.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak nemá žiadne ťažkosti, dobre papá, spinká, nie je chorá ani nebýva často chorá, nemalo by to nič znamenať. Skúste podávať probiotika, hlavne ak je povlak taký mapovitý, možno ustúpi.
Odkaz na otázku

vracanie

michaela, 24.03.2015 (13:46)
Dobry den prosim poradte mi moja dcerka 3 a pol rocna stale vracia a hnackuje davam jej kulisek' smektu a cuculine ale nepomaha je slaba ale uz vracia iba take zelene tak neviem ze ci sme uz na dobrej ceste aj vodu uz pije aj cierni caj tak dufam ze uz bude lepsie vopred dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Treba vylúčiť, hlavne pri zvracaní, či dieťa neutrpelo úraz hlavy.
Neviem ako dlho toto ochorenie trvá.
Určite podávajte tekutiny, kulíšek 1 sáčok na šesť vyprázdnení v krátkom čase/ zvracanie aj grckanie/, podávajte po lyžičkách spolu s čajom alebo vodou, vždy po lyžičke kulíška lyžičku čaju alebo vody, aby sa spláchla tá slaná chuť. Ak by však príznaky neustupovali, dieťa má aj horúčku, suché pery a ústočká bez slín, je potrebné okamžite vyhľadať lekára. Sledujte aj močenie, mala by cca každé tri až 5 hodín cikať.
Odkaz na otázku

Diagnóza PVL II. stupna a Hic u bábatka.

Andrea, 21.03.2015 (19:36)
Dobrý večer pani doktorka moj 3 mesačný synovec sa narodil predčasne s diagnozou PVL I stupna a HIC, po poslednom vyšetreni sa diagnoza zhoršila na PVL II stupna, potrebovala by som poradit aka by bola vhodna liečba tejto choroby. Pri pôrode mal aj krvácanie do mozgu. Za odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
HIC je pravdepodobne skratka pre krvácanie do mozgu a PVL tiež popisný nález v mozgu.
U nás je starostlivosť o predčasne narodené deti na veľmi dobrej úrovni, takže predpokladám, že sú určite sledovaný v príslušných odborných ambulanciách, určite aj na neurológii a pravdepodobne chodia cvičiť. Správna , trpezlivá a stála starostlivosť od tieto deti, ktorá je komplexná je veľmi potrebná.
Odkaz na otázku

Imunita

corinne, 21.03.2015 (16:33)
Dobrý deň, pani doktorka.
Dcérka 2,5 ročná, do 2 rokov zdravé dieťa prekonala niekoľko ochorení.Donosená,teraz 96 cm a 15kg.
Rok som ju kojila,má kvalitnú pestrú stravu,pije Sunar, má rada
ovocie,zeleninu, obilniny,mäso, sladkosti minimálne. Je bystrá a po všetkých stránkach nám robí radosť. Za posledný polrok prekonala dvakrát šarlach a infekciu močových ciest.Šarlach preliečený penbene, celá rodina sme si dali urobiť výtery,aby sme ju znovu nenakazili.Boli negatívne.Mesiac po šarlachu infekcia močových ciest,preliečená amoksiklavom.Teraz dobrala amoksiklav a hneď dostala nádchu.Predpokladám,že imunita je oslabená ochoreniami a antibiotikami.Nechodíme do kolektívu,dieťa je väčšinou len so mnou,dávam jej Cebion C,Bkomplex kvapky,Vigantol a BioGaia počas celej liečby.Snažím sa,aby rekonvalescencia prebehla dobre,primerane ju obliekam,starám sa o ňu.Rozhodli sme sa nástup do škôlky odložiť o rok.Chcem sa spýtať,ako môžem podporiť posilnenie imunity,sú vhodné prípravky s imunoglukanom alebo niečo podobné? Ďakujem za radu a prajem pekný deň.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Spravili ste veľmi dobre a správne, že ste odložili vstup do kolektívu!Určite sa vám to vráti v podobe dozrievania dieťatka a následne lepšieho vstupu do kolektívneho zariadenia. Aj sama pozorujem, že niekedy sa u detí objaví viac infektov za sebou, pri dobrej rekonvalescencii, nepreťažovaní sa všetko po zime dá doporiadku.Vitaminy podávajte, aj biogaia je vhodná.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa