MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 9232

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

Dvojrocnemu dievcatku sa podlamuju nohy a pada

skorki, 20.03.2015 (21:50)
Dobry vecer,

mame 2 rocne dievcatko. Dnes vecer sa jej z nicoho nic zacali podlamovat nohy a zacala padat. Na otazku, ci ju nieco boli, hovorila, ze nie. Spravila 2-3 kroky a spadla. Postavila sa, potom urobila par krokov a opat spadla, tak akoby sa jej nozky podlamovali. Evidentne to nerobila naschval. Jej zdravotny stav bol doteraz dobry, je stale dojcena, dnes sme prezili bezny pekny den - bola vonku, spravala sa normalne, bola vesela, komunikativna, jedla, pila ako vzdy. Vsetko to zacalo az vecer akoby z minuty na minutu. Nema teplotu, ani soplik, hlavickou kruti aj ju zakloni. Ani v blizkej minulosti neprekonala ziadnu virozu, ci chripku. Nechcem panikarit, ani nic podcenit. Navyse je vikend, tak neviem, ci mame ist radsej na pohotovost, alebo cakat? Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je to zvláštny príznak, môže naozaj znamenať všeličo . od neprimeranej únavy, cez poruchy dolných končatín, poruchu štítnej žľazy až poo naozaj závažné ochorenia. Ak ste aj neboli na pohotovosti, dúfam, že ste už navštívili lekára.
Odkaz na otázku

Dlhotrvajuxa nadcha a broncho vaxom

ivana, 19.03.2015 (22:20)
Dobry vecer p.doktorka.syn,27mesiacov, ma od 18 februara nadchu.liecili sme sterimarom,cebionom c,aeriusom.po dvoxh tyzdnoch to bolo lepsie ale prisla zvysena teplota.sli sme k pani lekarke - vo vytere masivne pneumokok a moraxella.predpisala nam ambrobene,a broncho vaxom -ziadne atb kedze teplota trvala len den.odkedy zaxal brat ambrobene ma intenzivny vlhky kasel,uz je to 17dni. Ten kasel je aj v noci aj cez den.v noci ale pekne dycha,nepocut zeby mal plny nos. 7 marca sme zacali brat bronchovaxom-nos ma syn stale plny a kasel je stale dost intenzivny. Plus sa vyhadzal na tele vyrazkami akoby pri zihlavke.biela bodka a okolo cervene.
rada by som sa opytala nasledovne :
1, mame pokracovat v liecbe bronchovaxonom ked nanho reagoval koznymi problemami (vyrazky ho aj svrbeli) a mozno i zhorsenim resp.nezlepsenim priznakou -kasel a plny nos ?
2, ako by sme mali pokracovat v suvislosti s tou dlhotrvajucou nadchou?synoni ide aj posledna stolicka a tri doobedia v tyzdni je vnkolektive deti.
3, mozem synovi pomoct biolampou bioptron od zepteru?

Dakujem vopred za Vasu odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Kašeľ a plný nos pri liečbe bronchovaxomom nie je zriedkavosť ale skôr by som to považovala za dobrý účinok liečby, reaguje organizmus na podaný preparát a zvyšuje svoju odolnosť na dané baktérie. Ak by sme však pripustili, že vyrážky boli alergickou reakciou na liek, nemal by ho už používať. To by však mal rozhodnúť váš lekár, keď uvidí nález na koži.
v tomto veku a pri vami popisovaných príznakoch je potrebné vylúčiť zväčšenie nosnej mandle
S biolampou nemám žiadne vlastné skúsenosti, niektorí aj kolegovia ju chvália. Len neviem, či sa to dá aj pre deti do troch rokov. Treba pozrieť na návod v lampe.



Odkaz na otázku

chlamidie

eva, 19.03.2015 (14:36)
dobry den.chcem sa spytat,ci moze moja 7 rocna dcera chodit do skoly,ked ma chlamidie.
a mam 1.5 rocnu dcerku.ma zapal priedusiek.dr nam dal klacid,uziva ho uz 4 dni.no nevidim,ze by nejak zaberal.mal uz zabrat,alebo to trva dlhsie.ma aj teplotu 38,5.dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Klacid je bakteriostatické antibiotikum, niekedy zaberá neskôr. Pravdepodobne má však malá dcérka virózu, možno chrípku a na to antibiotika nezaberajú. Klacid je však dobrá voľba, ak má staršie dieťa chlamýdie, aby nedošlo k infekcii u mladšieho.
Či môže staršia dcéra chodiť do školy neviem posúdiť, ak je chorá, má kašeľ, je unavená, čo sú príznaky chlamýdiovej infekcie, tak musí byť určite doma a mať liečebnýá režim. Ak nekašle, už sa cíti dobre, je čulá a len doberá lieky, tak do školy by mohla chodiť, nemala by cvičiť.
Odkaz na otázku

Kašeľ

Laďa, 17.03.2015 (20:51)
Dobrý deň, potrebujem poradiť- môj 4 ročný syn je 2 dni po dobratí ATB súčasne užíval kv. Biotusil pre neutíchajúci kašeľ 3 x 4 ml,čo mi podľa dávkovania nesedelo, tak som mu dávala 3 x 15 kv. Na kontrole mu dr. predpísala Solmucol bo mal husté stekajúce hlieny stým, že ho začať užívať až, keď vysadím Biotusil,ale nasadila som mu Solmucol, bo hlieny stále vyplúval....kašeľ mu neprešiel.
Otázka znie, či mu môžem podávať Solmucol a Biotusil/ 3x15kv./ súčasne, ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem, čo je biotusil. Solmucol stačí podávať ako jeden liek, nie je potrebné podávať iný. Solmucol je na vlhký kašeľ.
Odkaz na otázku

zvyseny cholesterol

Dada, 16.03.2015 (15:38)
Dobry den, pani doktorka..moj 4,a pol rocny syncek ide tento tyzden na operaciu pupocneho pruhu a pred tym absolvoval odber krvi..ked som volala ake su vysledky, pediatricka povedala, ze v poriadku az na zelezo-trocha zvysene a tiez cholesterol mierne zvyseny..ma 17 kil, kojeny bol 10 mesiacov, lebo som opat otehotnela..nechapem z coho, mam obavy, chcela by som aby to mal v poriadku, ..pediatricka povedala, ze nemusi drzat dietu, ze normalne nech sa stravuje, ale ak ho ma zvyseny, nie je predsalen lepsie, ma nejaku dietu, aby sa mu to upravilo?..nepamatam,co jedol den pred odberom krvi, mozno aj to ovplyvnilo vysledok..tiez co sa tyka zeleza..ma ho viac,..vsetci mu vzdy hovorili,ci nema malo, lebo v tvari je bleducky..co mam robit, aby sa mu to upravilo..?..jeho jedalnicek je: rano vypije salku kakaa a pecivo, na desiatu ma ovocie-jablko, banan, co mame doma, na obed ma zeleninovu polievku, alebo cesnakovu , ci nejaku inu a druhe maso s ryzou, ci zemiakmi, mlete maso, dusene , pecene, v podsate jedava uz vsetko co aj my...ak to nezje, papa to na olovrant, ked sa zobudi tak jablko s piskotou, ci puding, alebo chlebik so syrom a na veceru kasu sunarku na kravskom mlieku..medzitym nesladene caje..obcas stara mama da nejaku cokoladku, ci dobosku..v poslednej dobe mu robievam taky cesnakovy sirupcek, aby mi neochorel do operacie /cez zimu bol casto prechladnuty/- 4 struciky cesnaku pretlacim, postruham zazvor, stava z citrona, zalejem vriacou vodou, pridam med a necham postat niekolko hodin, precedim a dam do chladnicky a to papa po lyzickach, jemu to chuti, neviem, ci aj to nemalo vplyv...myslite , ze to ma nieco spolocne?ma dobry jedalnicek alebo mam nieco menit?co sa tyka cholesterolu aj zeleza, poradte, dakujem za vasu radu
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Jedálníček má chlapček dobrý. Občas sladkosť od babičky nie je prehrešok .
Ten sirup na posilnenie imunity síce obsahuje aj dráždivé látky ale ke&´dže ho podávate v malom množstve a dieťaťu nerobí ťažkosti, aj to je v poriadku.
Zvýšená hladina železa sa nedá hodnotiť bez kontextu s ostatnými hodnotami, celkovým zdravotným stavom, prípadne nejakou poruchou, ktorá by sa v rodine vyskytovala. Keďže je to jeden parameter, pravdepodobne mierne zvýšený, nerobila by som z tohto výsledku žiadne závery. Podobne je to s cholesterolom, deti ho môžu mať vyšší, je základom mnohých látok v tele a podstatou mnohých procesov. Nesúvisí s bezprostrednou konzumáciou určitých jedál, takže je naozaj jedno , čo jedol deň či dva predtým. Pri clkovo dobrom stave dieťaťa, správnom jedálníčku nie je potrebné riešiť zvýšenú hodnotu cholesterolu: ani diétou ani liekmi. Parameter sa môže pri ďalšom odôvodnenom odbere skontrolovať.
Odkaz na otázku

obličkova panvi

adela, 10.03.2015 (12:48)
Dobrý deň p. doktorka prosím vás o infomáciu, mojmu synčekovi pri narodeni bola zistena dilatacia oblickovej panvicky v lavo 4,6 mm, o 3 mesiace to bolo 4,5 mm a dalsie 3 nalez fyziologicky, teraz ma syncek 9 mesiacov a pri poslednej kontrole mu zrazu bola zistena znovu dilatacia oblic.panv.vlavo do 7 mm, ako je to mozne? Pred vys. Bol syncek mierne nachladnuty, aky bude dalsi postup? Ďakujem za odpoved s pozdravom
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Obličky ako orgán patria k tým, kde sa najčastejšie objavujú vývojové chyby. Preto sme začali po nich aktívne patrať, aby sme ich včas odhalili, liečili ich, ak je to potrebné a deti sledovali. Ak by sme tak nerobili, ani zmenené obličky nerobia spočiatku svojmu nositeľovi ťažkosti, ale menia sa a v určitom veku už nevedia plniť svoju funkciu a zo zdravého dieťaťa je zrazu dieťa choré, niekedy až ohrozené na živote.
Obličky v prvom roku života prejdú veľkou premenou a preto sa môže stať, že čo už vyzeralo ako upravené, znova začne vykazovať určitý nepomer a poruchu. Prechladnutie s výsledkom nemalo nič spoločné. Ďalší priebeh bude taký, že dieťa sa bude pravidelne sledovať, v každom prípade je potrebné vyšetriť moč pri každom horúčnatom stave. Ak by ste šli na pohotovosť, treba tam vždy povedať, že dieťa je sledované kvôli poruche vývoja obličiek. Podľa toho ako sa bude vyvíjať nález, bude aj pristúpené k liečbe.
Odkaz na otázku

Osypky

A., 29.12.2014 (15:57)
Dobrz den.zijeme v zahranici a syn dva roky este nebol ockovany proti osypkam.chcem sa spytat ci je mozne dostat osypky ak by napriklad osypky mal clovek od neho stojaci 1,5 m a ktory by kychal.a boli spolu v jednej miestnosti.nechcem stresovat ale ohlasili u nas v meste pripad osypok a tato situacia sa na m stala v knihkupectve.teraz mam zo vsetkeho strach.dakujem pekne.syna som od toho cloveka vzala a uz sme sa viac nestretli len teda bol nadalej v jednej miestnosti...cca 25 minut.dakujem,prepacte ak stresujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Osýpky sú veľmi nákazlivé ochorenie, nákazlivosť je takmer sto percent, teda každý, kto sa stretnem s chorým na osýpky ochorie, ak nie je očkovaný alebo už osýpky neprekonal. Aj keď sa tá vzdialenosť udáva cca pol metra, je možné, že ktokoľvek iný mohol byť v inkubačnej dobe ochorenia. Ak sa v určite lokalite objavia osýpky, vznikne epidémia ak sa vyskytujú vnímaví jedinci, teda nezaočkovaní a takí, ktorí ochorenie neprekonali. Preto sa očkuje už po dvanástom mesiaci veku.
Odkaz na otázku

nádcha a kašeľ 7 mesačného dieťaťa

Naty, 23.12.2014 (16:19)
Dobrý deň,

malý má 7 mesiacov a už 5 dní má nádchu a vykašliava. Dávam mu sinupret, čo mi aj lekárka doporučila. Chcem sa spýtať, či môžem zároveň podávať aj Solmucol 180, prípadne ktorý prípravok je lepší a účinnejší. Soplík mu tečie, odsávame, v noci ale nemôže dýchať nosom, napriek zvýšenej polohe hlavičky. Dusivý kašeľ nemal. Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Sinupret je na rozpustenie hlienov, solmucol na vlhký, produktívny hlienovitý kašeľ. Dajú sa aj kombinovať ale nie je na to dôvod. AK treba len rozupstiť hlieny, tak sinupret, ak treba hlieny odkašľať, tak solmucol. Na odpuchnutie sliznice v nose môžete dvakrtá denne vstrieknuť nasivin soft 0.01%
Odkaz na otázku

atopický ekzém

ja, 21.12.2014 (20:33)
Dobrý deň prajem! Moja dcérka (1,5 roka) má už od augusta pretrvávajúci ekzém po celom okolí úst. Niekedy taký mokvavý a niekedy celkom suchý. Pravidelne navštevujeme kožnú ambulanciu, ale lekárka nám len obmieňa rôzne steroidné mastičky, po ktorých ekzém síce zmizne, ale do dvoch troch dní je naspäť. Nechcem jej stále na kožu na tvári dávať tak silné mastičky aby jej nepoškodili napr zrak alebo zdravú kožu, preto mi jedna známa zdravotná sestra zohnala pravú domácu konopnú masť, ktorá je vraj na ekzém dobrým liečivom, ale obe si nie sme isté, či je vhodná pre takéto malé dieťa. Chcela som sa preto opýtať, či by som jej túto mastičku mohla dávať? A ak áno v akom množstve, respektíve ako často natierať?.......Ekzém dcérka dostala pár dní po tom ako sme sa vrátili z dovolenky z termálneho kúpaliska. Preto sa chcem ešte opýtať, či je možné, že tam mohla dostať do tela od iných ľudí nejaké baktérie a či je možné urobiť nejaké dodatočné vyšetrenia aby sa zistilo, prečo sa ekzém stále vracia? Aj od narodenia do cca 1 roka mávala pravidelne atopický ekzém ale prevažne na brušku a nohách a to len mierny, na ktorý zaberala najčastejšie modrá indulona alebo detská nieva, rozrábané mastičky sme nemávali často.....a potom po roku sme sa ho zbavili celkom až teda do toho augusta odkedy ho má len na tvári a nikde inde a stále sa vracia. Naozaj mám chuť vyskúšať tú konopnú masť, ale bojím sa, že pre také malé dieťa nebude vhodná. Poraďte mi prosím. Ďakujem veľmi pekne za ochotu.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
jeden a pol ročné dieťa nepatrí do termálneho bazéna, to ste dúfam touto zlou skúsenosťou zistili!!!!!!!!!!
Jedná sa pravdepdobne o periorálnu dermatitídu, ktorá môže byť spôsosbená aj baktériou, preto by som na začiatok dala mastičku s antimikrobiálnym účinkom : fucidin 2 x denne cca týždeň. Je potrebné vyradiť zubnú pastu s fluórom, sú to skoro všetky okrem jednej weledy. Po preliečení antibiotikami odporúčam bioderma perioral alebo ictamo pro, eventuálne obklad olivovým olejom. Skúsenosti s konopnou masťou nemám žiadne, preto nemôžem v tomto zmysle nič poradiť.
Odkaz na otázku

angina

matula028, 20.12.2014 (22:33)
Dobrý večer pani doktorka ja by som sa chcela opýtať môj 5 ročný syn má angínu a máme doma 7 týždňové bábätko môže sa nakaziť angínou od staršieho syna? Už sme mali aj sople a boli sme za hlinených tiež sme to nachytali od staršieho syna.len mám obavy o mladšieho 7 týždňové ho syna... Ďakujem.

Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
V zásade sa novorodenec od staršieho súrodenca ani rodiča nenakazí, hlavne ak sa dodržiavajú určité zásady: deti sú oddelené, dôsledne si všetci umývajú ruky, riadne sa vetrá.
Odkaz na otázku

Teplota

Kristina, 19.12.2014 (12:02)
Dobry den pani doktorka,

Moja 5-rocna dcera ma uz 6.den teplotu. Ziadne ine priznaky, iba soplik a jemne biely jazyk. Raz za den (vacsinou v noci alebo poobede) jej teplota stupne nad 39C. Boli sme u lekara, prezrel ju, vysetril moc, vsetko bolo OK. Tvrdi ze je to virus, nie je treba antibiotika a mame pokracovat v podavani detskeho paralenu resp. ibuprofenu. Moze to vraj trvat aj 10 dni. Je podla vas normalne ze ma dieta tak dlho horucky? Je bezpecne uzivat lieky na jej znizenie az 10 dni?

Dakujem pekne.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Vidíme virózy, ktoré trvajú aj takto dlho. Dieťa je však potrebné opakovane, cca po štyroch dňoch znova vyšetriť, skontrolovať moč a pri takomto dlhom priebehu myslíme aj na mononukleózu, tak je potrebné skontrolovať aj pečeňové testy. Aspon ja to tak robím.
Odkaz na otázku

Herpes

Suzie32, 18.12.2014 (00:43)
Prosím Vás, poraďte mi. Spravil sa mi herpes na pere a dnes som nebola velmi opatrna a par krat sa stalo ze som pobozkala svoje 7.mesacne babatko na hlavicku a krk.Myslim ze sa mi podarilo olyzat jeho lyzicku pri testovani jeho jedla ci nie je horuce.Strasne sa bojim lebo som si myslela, ze sa da nakazit len dotykom pier.Okrem toho nase babatko malo dva dni dozadu horucky, zrejme kvoli tomu mam ja herpes (bola to prva horucka, mala som stres:(.. )Ako zistim ci je dieta v poriadku a nedoslo k nakaze?..som z toho hotova..pomozte mi prosim.Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Herpes môže byť prenosný na dieťa a môže spôsobiť závažné ochorenie. Na druhej strane ak ho kojíte, zároveň mu v mlieko dávate protlátky proti tomuto vášmu ochoreniu, ak herpes mávate často, dostalo ich aj počas tehotnosti placentou. Takže žiadne obavy, je potrebné dieťatko sledovať, podať lieky pri teplote a určite navštíviť lekára, ak by teplota neustúpila. Samozrejme lekárovi treba povedať, že ste mali herpes.
Odkaz na otázku

Kašeľ bez teploty

Lýdia, 17.12.2014 (20:48)
Dobrý deň pani doktorka. Chcem sa opýtať ohľadom mojej 6,5 mesačnej dcéry. Je zdravé, živé bábätko. Pred troma dňami začal pokašliavať. Je to taký divný suchý kašeľ, ako keby mala niečo v hrdle, ale nič tam nie je. Kašle iba pri fyzickej námahe. Boli sme u lekárky, ktorá je počúvala, zobrala jej výter z hrdla a povedala, že je všetko negatívne. Dnes už ale prestala "rozprávať" a nevládze sa udržať na brušku na rúčkach. Doteraz sa posúvala. Nemá teploty ani iné ťažkosti. Je dojčená s príkrmami. Môžte mi poradiť čím to je? Alebo si mám žiadať nejaké vyšetrenie? Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Jedná sa pravdepdobne o niečo závažnejšie, buď vírusové ochorenie so zastretím hlasu ale môže to byť aj následok vdýchnutia cudzieho telesa, aj mlieka / to by však mala aj horúčku/ alebo iné ochorenie dýchacieho traktu. Určite je potrebné podrobné vyšetrenie, pravdepdobne včítane snímku pľúc.
Odkaz na otázku

nadcha

ivana, 16.12.2014 (21:39)
Dobry vecer p.doktorka.rada by som vedela kedy by som mala ist so synom takmer dvojrocnym k dr ak ma nadchu.manzel priniesol nejaku virozu a synovi sa prejavila nadchou.liecime sterimarom,cebion c,nasivin soft rano vecer a 5dni sme davali mucosolvan junior.neodsavame lebo to syn neznasa a kedze v noci pekne spi tak si myslim ze to nieje nutne-da sa mu uz peknendychat i ked prbe tri noci to bolo horsie.
inak mu chuti jest je culy spokojny bez teploty.klop klop klop.nadcha trva sedem dni zatial.kedy je nutne ci odporucane navsbtivit dr,ked to meprejde tak po kolkych dnoch ci za akych okolnosti.soplik bol i dozelena ale myslim ze vy sama ste spominalinze to nemusinznamenat bakteriu ale ze to ppracuju biele krvinky.srdecne dakujem za usmerneniem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Pokiaľ je to nádcha, ako popisujete viete ju vyriešiť, dieťa je v dobrom stave, čulé, bez tepôoty, papá, nie je potrebné navštíviť lekára, len liečiť ako popisujete. Ak by pristúpila teplota, kašeľ, bolesti hlavy, je na mieste lekára navštíviť. Nádcha v tomto ročnom období a počasí prichádza, zlepší sa a znova nastúpi, je to normálne a neznamená to žiadne chronické ochorenie ani oslabenie imunity.
Odkaz na otázku

Zapalene usi

Katarina88, 16.12.2014 (13:49)
Dobrý den. Mam trojročného syna, ktory ma zapalene obe uska. Jedno viac a druhe menej. Boli ho len prave. Doktorka ORL nam predpisala ATB kvapky a pediater Zinnat,pretoze syn sirup nechce. Lenze prvy den mi vyvratil dve tabletky, tak som sla na druhy den za lekarom, ze to vyvratil. Povedal mi, ze mu to mam davat dalej a ked uz ich nebudem mat, mam si prist pre recept na dalsie. Neviem co mam robit. Dieta nechce nic jest, pretože sa boji, ze som mu tam dala ATB. ORL lekárka mi povedala, že ked to nezabere, tak ho posle do nemocnice na injekcie. Poradte mi prosim, ako do neho dostat tie ATB. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je to často problém ale trojročnému chlapčekovi sa už dá všetko vysvetliť, treba mu povedať, že ak nebude papať lieky, bude musieť ísť do nemocnice a tam ich bude dostávať do žilky injekciou. Je to pravda.
Niekedy pomôžu také finty, že po prehltnutí tablety alebo sirupu dostane svoju obľúbenú sladkosť - čokoládu, lentilku a podobne. V tejto situácii je to prípustne. Podľa mojich skúseností dieťa vždy nakoniec pristúpilo na dohodu a lieky konzumovalo.
Odkaz na otázku

neprestavajuce hlieny a kasel

Lucia, 14.12.2014 (19:01)
Dobry den,prosim vas nazor. Syn ma 5 rokov, uz treti rok chodi do skolky a s chorobami sme nemali extra problem. No teraz od 1.11. vkuse kasle, a co ma trapi viac stale ma zlto-zelene hlieny v nose,uzviac ako mesiac. Vyter ma negativny,rtg pluc v poriadku,krvne testy na vybornu. Co moze byt pricinou tych hlienov v nose? Je pravda ze na rtg dutin nas neposlali...Vybral 2 antibiotika,no nic. A este jedna vec. V oktobri mu lekarka predpisala broncho-vaxom,no ked dobral 1.davku,asi o 3-4 dni zacal byt chory a od vtedy sme nos bez hlienov nemali. Prosim vas o radu co s tym. Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Dieťa má opakované infekcie , ktorých príčiny môže byť rôzne: zvýšená prítomnosť rôznych mikróbov medzi deťmi v materskej škole, počasie, nastavenie imunitného sysrttému, prostredie/ nemalo by sa v jeho okolí fajčiť/. Jednou z častých príčin opakovaného kašľa, nádchy zahlienenia, býva ja zväčšená nosná mandľa.
Hlieny sa tvoria v tomto čase a počasí ako ochrana sliznice pred nepriaznivými vplyvmi a ako také nevyžadujú ani liečbu ani nie sú dôvodom na obavy. Hlieny zožltnú až zozelenajú. pretože obsahuj biele krvinky, ktoré po rozpade hlien sfarbia. Je dôležitý pobyt na čerstvom vzduchu, dostatok vitamínov / hlavne D buď ako kvapky alebo ako rybí tuk/ a správne a dôsledné čistenie nosa. Bronchovaxom je dobrá voľba na podporu lokálnej imunity, treba v liečbe pokračovať, to že sa počas liečy objavia hlieny a kašeľ nie je dôvodom na prerušenie liečby. V každom prípade je dôležité sledovať, či dieťa aj keď nemá akútnu nádchu v noci spí s otvorenou pusou, chrápe. Určite je na mieste vyšetrenie u otorhinolaryngolófa pre zhodnotenie zdurenia nosnej mandle, s odstránením ktorej pri zväčšení nie je vhodné otáľať.
Odkaz na otázku

očkovanie po chorobe

Laura, 14.12.2014 (10:46)
Dobrý deň. Syn má 4 roky a dcéra 15 mes. Od septembra pravidelne soplia a kašlú vždy po týždni dvoch to prejde a o týždeň nanovo. Teraz posledný krát však mala dcérka aj teplotu tak dr. urobil obom výter . U syna našli v nose baktériu u malej nič. Syn teda dostal atb Klacid a malá Pamicon do nosa. Už týždeň užívajú a stále ráno kašlú :( Kašel je vlhlý. Ja sama som mala silný zápal priedušiek a bola som preliečená atb ale taktiež stále ráno kašlem už snáď mesiac. Ide o to že dcéra má byť buduci týždeň očkovaná. Ako postupovať? Môže byť zaočkovaná keď je stále prítomný ranný kašel? Lebo mám strach že ak očkovanie doktor posunie môžu medzitým sopliť nanovo a nestihne sa zaočkovať v termíne. Prosím o názor. Ďakujem pekne. Laura
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Očkovanie v pätnástom mesiaci môžeme realizovať až do 18teh mesiaca a ak je na to dôvod, môže byť dieťa zaočkované aj neskôr. V súčasnej epidemiologickej situácii, kedy je ešte pročkovanie touto vakcínou stále dosť dobré, nie je dôvod na obavy z neskorého zaočkovania. Na druhej strane kontraindikáciou očkovania je akútne horúčnaté ochorenie, čo u vašich detí v súčasnosti nie je diagnostikované. Ranný kašeľ nie je dôvodom pre odkladanie očkovania. Na druhej strane je dôležité nájsť príčinu kašľa a adekvátne potom deti liečiť. Vidíme veľa chorých detí, zväčša sú to virózy, ktoré antibiotickú liečbu nevyžadujú ale aj tzv. atypické infekcie, ktoré naopak vyžadujú dôslednú, špecifickú a dlhodobú liečbu aj antibiotikami. Takže: aj napriek kašľu môže byť zaočkovaná. V každom prípade o očkovaní rozhoduje lekár, ktorý očkuje a nesie za očkovanie / aj neočkovanie/ zodpovednosť. Ten po vyšetrení rozhodne, či dieťa môže alebo nemôže byť v danej chvíli očkované.
Odkaz na otázku

kasel

barbora, 12.12.2014 (20:23)
Dobry den,

chcela by som sa opytat na vas nazor.

mame doma 3 rocneho syna ktory v septembri nastupil do skolky. Asi od oktobra je stale ukaslany, ma za sebou uz druhe antibiotika. Tie druhe bral 2 tyzdne. Po tyzdni prestal uplne kaslat. V stredu sme dobrali poslednu davku a dnes uz zase kasleme. Robili mu aj odbery, vsetko v poriadku, dokonca mu robili aj vysletrenia na chlamidie a vsetko negativne...

Chcem sa opytat, co by ste mi odporucili na posilnenie imunity, mame doma Cebion 2x multi Sirup. Je to vhodne, alebo skusit radsej nieco ine?

Dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
V tomto čase všetci vidíme dlhdobo kašliace deti, hlavne v predškoslkom veku. Súvisí to s jesenným počasím, zväčša aj nástupom do koleltívu. Antibiotika dávam veľmi obmedzene, vlastne len vtedy, kedy musím mysliť na chlamydiovú alebo mycoplazmovú príčinu, ktorá bola u vás vylúčená. Dieťa potrebuje dlhú rekonvalescenciu po chorobe. Cebion multi sirup je vhodný, lebo obsahuje aj vitamin D. Taktiež je vhodný na podporu imunity imunoglukan.
Odkaz na otázku

sopliky u dietata

jana, 10.12.2014 (06:22)
Dobry den p.Mudr.,
poprosila by som o radu.Uz som zufala a nebiem si rady.Dcerka ma tri roky a zacala mat sople,zvysenu teplotu.
Len probkem je v tom ze dcera si ani za svet nechce dat streknut morsku sol do nosa,nechce si dat za nic na svete odsat sople vysavacom a nevie ani sa vysmrkat.Ma z toho vysavaca paniku.
A uz ju zacalo boliet usko.
Viete mi poradit co mam robit??pripadne ako ju presvedcit???rozmyslam o elektrickej odsavacke???ale neviem ci je dobra.Dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Keď ju bolí uško musíte vyhľadať lekára.
Skúste ju učiť smrkať tak, že keď je zdravá kúpite píšťalku, jednu dierku stisnete a druhou bude fúkať do píšťalky, aby hrala. Môže to byť zábava a naučí sa postupne fúkať.
Odsávanie je potrebné len vtedy, keď je nos naozaj plný a dieťa nevie cez neho dýchať.
Existujú lieky, ktoré rozriedia hlien / bylinkové alebo chemické/ ale aj znížia opuch sliznice/ trifed, fenistil/. Liečbu v takomto prípade určí lekára.
Odkaz na otázku

laryngitida, otitida a bronchotida

Lydia, 09.12.2014 (21:26)
Dobry den pani doktorka, pisem Vam po dlhom case opat. V septembri sme sa prestahovali - byvame v zahranici a s lekarmi je to tu tazke, tak sa na Vas obraciam. Moj syn (2 roky a 9 mesiacov) po prestahovani a zmene byvania a skolky je v jednom kuse chory. Prekonali sme riadny regres, zacal sa opat pocikavat a pokakavat do nohavic a to dvakrat. prvy krat zaciatkom septembra ked sme sa prestahovali a druhykrat koncom oktobra ked sa nam narodil dalsi syn. Dnes sa uz ale opat pekne pyta az na kde tu malu nehodu toto je uz v poriadku. V septembri sme dostali otitidu, koncom septembra sme boli hospitalizovany, mali sme hypoglykemiu - jednu noc sme stravili v nemocnici na infuziach. v novembri sme dostali laryngitidu, o tyzen na to bronchitidu a otitidu, ta sa preliecila a vsetko bolo ok, syn len trosku este pokasliaval, ale dychanie bolo uz podla lekara ciste a uska v poriadku. Pred dvoma dnami syn dostal teplotu 38 na vecer a v noci a zacal silny kasel, nieco ako pri laryngitide, ale nie az take silne - tentokrat sa uz nedusil, dnes sme boli u lekara a vraj dychanie ciste aj uska v poriadku, len ten kasel velmi silny a ta teplota. v podstate lekarka nepredpisala na to nic. Vraj mozeme este podavat atrovent ale ze dychnie je ok. zacala som mu varit silny cibulovy caj s medom. chcem sa opytat ci toto je normalne, myslim k tomuto virovemu obdobiu byt v jednom kuse chory. Samozrejme syn zostane este doma i ked lekarka vraj tvrdila (u lekarky bol len manzel . ja som zostala s novorodenym doma), ze s tym moze ist do skolky - no mne sa to nevidi. Inak syn je strasne zly jedak. v septembri sme prestali kojit (mal 2,5 roka) a strasne zle je. minuly mesiac mu robili krvne testy a krv vraj bola v poriadku, ma len menej zeleza - takze berieme sirup kazdy den 2,5 ml a vitaminovy sirup Altivil. neviem ho prinutit jest zeleninu ani ovocie, odmieta aj meso. asi aj to bude pricinou toho, ze je teraz stale chory. Pred stahovanim sme mali perfektnu skolku (pekne tam papaval, aj ovocie aj zeleninu) takze chory nebyval. Od septembra sme chory v jednom kuse. A vyhladovat sa neda, myslim, ze aj keby bol akokolvek hladny to co nechce jednoducho do ust neda a stale opakuje, ze on papat nepotrebuje, myslim, ze nema chut do jedla. prosim poradte co s tym? ja som uz zufala. vopred dakujem. v skolke kde je teraz je to tazke, maju vela deti a menej casu, minuly tyzden som isla syna neplanovane vyzdvihnut a pristihla som ucitelku, ze uplne spotenemu . s mokrou hlavou vn nedali ani ciapku (a to bolo vonku len par stupnov) - predpokladam, ze aj kvoli tomu byva chory. Inak este jedna vec, velmi sa poti. Vopred dakujem, Lydia
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Máte to ťažké, úredpokladám, že ste v cudzine sama, manžel v práci. Dieťatko takto reaguje na stres vyvolaný: odstavením, sťahovaním, novým prostredím a škôlkou a narodením súrodenca. Treba po každej stránke upokojiť situáciu. Navrhujem podávať lieky na zlepšenie zásob železa, atrovent podľa potreby keď sa mu horšie dýcha. Dúfam, že na Vianoce neplánujete zase cestu na *SLovensko, to by bola ďalšia záťaž! Odporúčam nechať syna niekoľko mesiacov doma s vami, aj kedysi to tak matky mali, že mali viac detí, niekedy je tá starostlivosť ľahšia, deti sa postupne spolu zahrajú. Ako mi povedal jedna mamička troch detí / druhú dvojčatá/ nebudem staršieho dávať do školky, radšej mám doma tri zdravé deti ako tri choré deti, platí to aj pri dvoch deťoch! Takže stolujte pokojne spolu, nenúťte ho do jedla. Rozhodnite sa, že teraz je čas byť s deťmi a uvidíte, že všetko sa upraví. Chce to čas. Na jar už možno bude čas začať znova so škôlkou. DIeťa ktoré je v strese / nové prostredie a všetko ako som vyššie uviedla/ má oslabenú imnitu a ešte v tomto jesennom čase zvýšenho výskytu ochorení nie je schopné sa ochoreniam ubrániť. Čím častejšie bude chorý, tým závažnejší môže byť ich priebeh a postupne sa naozaj môže vyvinúť aj porucha imunitného systému.
Odkaz na otázku

Impetigo

Martina, 06.12.2014 (17:31)
Dobry den pani doktorka.
Nas 5 mesacny syn dostal pred tyzdnom Impetigo,na hlavicke a na tvari.Bolo mu nasadene lekarom Augmentin Duo po dobu 7 dni(vcera dobral poslednu davku),lokalne dostal Fucibet krem.Z tych ATB zacal mavat hnacky pred 4 dnami,tak sme zacali davat probiotika Biolac baby.Lenze dnes som zistila ze ma nejake podozrive vyrasticky okolo konecnika,podobaju sa na tie co mal na tvari to Impetigo.Co teraz stym.ATB uz dobral a neviem co mu mam na to natierat,ci je ok ten Fucibet,uz sme ho pouzivali tyzden a neviem ci sa moze aj dlhsie a ci sa moze aj na tu oblast okolo konecnika.Zijeme v zahranici a je to tu dost tazke s lekarmi.Dakujem.Martina
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem si vysvetliť, prečo má 5 mesačné dieťa impetigo a ešte k tomu aj okolo konečníka. Bežne na impetigo antibiotika nedávam, ale lekár mal na to určite závažný dôvod, pretože impetigo u takto malých detí je vzácnosťou. Liečba Fucibetom je tiež primeraná, pravdepdobne obsahuje lokálne antibiotiku. Pokiaľ je hygiena v domácnosti na primeranej úrovni, nemáte nejaké domáce zvieratá, ktoré by mohli byť zdrojom opakovaných infekcií, tak by som pri uvedených prejavoch pátrala po poruche imunity.
Odkaz na otázku

Stafylokok v nose

Gabriela Kucerova, 05.12.2014 (15:54)
Dobry den pani doktorka, dcere zistili v nose stafylokoka. Lekarka jej nasadila antibiotikum Zinnat. Dcera ma 3 roky. Zaroven jej davam Sinecod. Uz mesiac ju trapi stekavy kasel. uz neviem, co by zavralo. Po akej dobe sa prejavi ucinok antibiotika? Mozem davat zaroven aj Sinecod?co by ste poradili spravit v jej liecbe, ak antibiotika nezaberu? Neexistuje aj nejaky iny mechanicky sposob odsavanie hlienov nez odsavackou na vysavac, ktory by bol ucinnejsi? Ked jej odsavam sopel, nic nejde, postupne jej vyteka z nosa. Podla mna jej tie sopke zatekaju niekde vzadu. Dakujem za rady.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nález stafylokoka v nose nie je dôvod na antibiotickú liečbu, myslím, ak dieťa nemá iné príznaky. Ak má dieťa ťažkosti aké udávate, podľa mňa je dôležité zistiť, či nemá zväčšenú nosnú mandľu, čo môže byť príčinou zatekania hlienov, preto ich nikdy neodsajete a tiež kašľa. Pravdepodobne aj správa s otvorenou pusou a chrápe. Sinecod so Zinnatom môžete dávať. Viac nemôžem poradiť, pretože to bez vyšetrenia neviem.
Odkaz na otázku

Šarlachová angína

Jana, 02.12.2014 (20:12)
Dobrý deň pani doktorka,

synovi na pohotovosti diagnostikovali sarlachovu anginu na zaklade horucok a vysypu na tele (ruky, nohy - cervene bodky a v ustach - tam boli aj cervene bodky na podnebi a biele loziska na mandliach) a bral antibiotika Penbene. (Ona vylucila ze by slo o virus ruky, nohy, usta). Po vytere sa vsak streptokok v hrdle nepotvrdil a moja pediatricka tym padom vylucila ze by to bol sarlach a tvrdila ze to bola choroba Ruky, nohy, usta. Antibiotika dobral 7 dni, kedze vtedy sme boli na kontrolu a dalej nam ich kazala vysadit. Teraz vsak po cca 2 tyzdnoch sa mu zacala supat koza na rukach okolo nechtov a na nohach tiez okolo nechtov a zo spodnej strany brusiek vsetkych prstov. Na dlaniach ani na chodidlach sa nelupal. Moje otazky:
1. Antibioticka liecba pri sarlachu ma byt 10 dni. Co sa stane ak sa vysadi po 7 dnoch, choroba sa vrati?
2. Je mozne ze taketo supanie je dosledok sarlachu alebo by bolo vo vacsom rozsahu?
3. Je mozne aby vysiel vyter z hrdla negativny ak by mal sarlach ktory je sposobeny streptokokom? Napr. ze by netrafili presne lozisko atd.
4. Odporucali by ste dat skontrolovat ako sa po sarlachu odporuca moc a opakovany vyter hrdla aj ked predtym bol negativny? Alebo ked vyzera v poriadku tak to nie je potrebne?

Dakujem Vam vopred za odpoved. Pekny den,

Jana
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Šarlachový bacil je % citlivý na peniclín, teda penbene, takže sa zničil, ale liečba mala byť dní, prve preto, aaby sa nevrátil / čo sa však aj tak niekedy stane/. Takže teraz to už neriešte, uvidíme, ako to bude pokračovať.
Šúpanie môže a nemusí byť dôsledkom šarlachu. Treba to riešiť lokálnou liečbou. Treba najmenej dva týždne po začiatku ochorenia vyšetriť moč.
V medicíne je možné všetko, ak sa výter robil čo i po jednej dávke peniclinu, bacil tam nemuseluž byť, taktiež ak pacient predtým jedol alebo pil, nemusel sa zachytiť.
Ako som uviedla, moč by som vyšetrila určite.
Odkaz na otázku

Predčasná puberta

Adriana F., 01.12.2014 (16:31)
Dobry den pani doktorka.Ja by som sa chcela s vami poradit ohladne nasej dcerky...Ma 7,5 roka a priblizne tak pred rokom sme si vsimli drobne vyrazky na jej cele..Boli sme s tym u nasej pediatricky a ta nas zaskocila s tym,ze to vyzera ako akne...Ze si mame vsimat zmeny u nej,napriklad rast chlpkov v oblasti ohanbia,podpazusia,pripadne rast prsnikov...V lete som si vsimla drobunke chlpocky v podpazusi a aj na ohanbi ,tak sme sa isli ukazat pani doktorke.Ona hned,ze s tym musime ist k detskej gynekologicke,lebo to vyzera na predcasnu pubertu a ze to treba riesit..Ako jasne,som za,len jedno,co sa mi nepaci a neviem,ci je nutne,je gynekologicke vysetrenie cez konecnik..Ja s tym moc nesuhlasim,kedze nechcem traumatizovat dieta... Hned som sa pytala na endokrinologa,lebo podla mna z krvi sa da dozvediet viac ako z toho vysetrenia...Mame ist gynekologicke buduci tyzden,ale bojim sa toho.....Keby malej robia len ultrazvuk cez brusko,proti tomu nemam nic..Ale cez konecnik :( ...Mam z toho velke obavy....Poradte prosim,ci je to naozaj nutne,ci nestaci vysetrit len tu krv...Dakujem vopred za odpoved!
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Predčasná puberta je dosť náročný diagnostický proces. Môže mať rôzne príčiny, potom je aj rôzna liečba. Pri vyšetrovaní treba niekde začať. Myslím, že najlepšie je naozaj u detského gynekológa. Vyšetrenie cez konečník je bežné vyšetrenie, nie je bolestivé, len nepríjemné. Detský gynekológ to však vie robiť citlivo a nebolestivo. Sám však rozhodne, ako má postupovať, ktoré vyšetrenia spraviť aj stanovil diagnózu. Práve detský gynekológ je ten, kto vlastne rozhodne či sa jedná o bežné prejavy v tomto roku alebo je to mimo pravidelný vývoj a môže sa jednať o uvedenú diagnózu.
Odkaz na otázku

Dlhodoby kasel

Roman, 25.11.2014 (10:12)
Dobry den pani doktorka, nasa 4,5 rocna dcera uz skoro 3 tyzdne kasle. Cez den z casu na cas, pri poobednajsom a nocnom spanku castejsie. Teploty nema aj ked zo zaciatku boli (prvy den 38,9, potom par dni okolo 37,3 ale posledne dva tyzdne uz zvysenu teplotu nema). Zo zaciatku bol kasel "stavnaty" teraz je posledny tyzden suchy. Taktiez prve 3-4 dni sa stazovala na bolest hrdla. U pediatra sme boli uz 2x, vzdy bez nalezu pri pocuvani a hrdlo bolo tiez v poriadku. Robil sa aj vyter aj crp pred tyzdnom ale obidve negativne. Viete mi prosim poradit ci moze ist o chlamýdiovu alebo mykoplazmovu infekciu ako pisete nizsie? Ak ano, je prenosna aj na dospelych? Dakujem pekne vopred za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Mohlo by ísť o takúto infekciu a vami popisované vyšetrenia ju vôbec nevylučujú. Ochorenie je prenosné aj na dospelých.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa