MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 8802

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

Vysledky krvi

Gabi, 01.08.2014 (14:14)
Dobrý den.Chcela by som sa opýtať,26 mesacnej dcere brali krv na protilatky a vyslo pozitivne ANA.To čo znamená prosím vás?Išli sme preto lebo malo priberala dcera tak jej zobrali krv.Je to celiaklia alebo čo to znamená ANA pozitivne?Naša Mudr.ma dovolenku preto vam písem.Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
ANA je parameter, ktorý vyšetrujeme pri podozrení na ochorenie imunitného systému, v tomto prípade na ochorenie tzv. autimúnne. Vo veku vášho dieťatka je takéto ochorenie, respektíve jeho prejavy a diagnostika veľmi vzácne. NIe je to vyšetrenie na diagnostiku celiakie.
Každé laboratórne vyšetrenie môže byť falošne pozitívne a zo žiadneho vyšetrenia sa nedá spraviť diagnostika bez kontextu s celkovým stavom pacienta, príznakmi a podobne., Je to len jedno z vyšetrení, ktoré prispeje k stanoveniu diagnózy.
Odkaz na otázku

žltá stolica u 3 ročného dieťaťa

Alena, 29.07.2014 (21:12)
Dobrý deň,
prosím o radu. Moja 3-ročná dcéra má už asi mesiac žltú stolicu. Mám pocit, že to mohlo začať po antibiotikách - mala zapálené hrdlo. Nakoľko nám neprospieva, robili nám krvné testy na celiakliu, vyšli negatívne. Na bolesti brucha sa nesťažuje. Len v okolí ritného otvoru sa jej často vyhadzujú červené vyrážky (máva častejšie aj gynekologické zápaly.) Môže byť žltá stolica po tej chorobe? Len sa mi to zdá už dosť dlho.
Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak by bola stolica vyslovene šedá / ono každý vidí farby inak/ tak by to mohol byť problém a to s poruchou vstrebávania tukov. Žltá stolica je pravdepodobne výrazom jednostrannej stravy dieťaťa, pravdepodobne prevažne mlieko a mliečne výrobky. Žltá stolica ako príznak nie je prejavom žiadneho ochorenia.
Odkaz na otázku

Alergia alebo intelorencia na mlieko

Tatiana, 25.07.2014 (11:27)
Dobry den pani Doktorka,

mam 19 mesacneho syna, ktory je casto zahlieneny, inak prospieva velmi dobre. Ja osobne som celiaticka a mam alergiu na mliecnu bielkovinu. Ja som nastavena na dietu uz velmi dlho a beriem to ako moj zivotny styl a netrapim sa koli tomu. Samozrejme sa obavam, aby moj syn podobnu chorobu po mne nezdedil. Koli zahlieneniu som dlho prosila Dr. aby nam spravila testy ci nie je tiez alergik. Nakoniec nam vysli tieto vysledky :
antimilk IgA 31,09 (hranica 13,99); antimilk IgG 47,59 (hranica 19,99) a IgM 26,5 (hranica 16,99) Doktorka povedala ze to nie je alergia ani intolerancia a ze mu mozem davat vsetky vyrobky len cerstve mlieko nie. Vedeli by ste mi prosim vysvetlit tieto vysledky, pretoze som teraz uplne zmatena najme koli tomu ze mne na zaklade podobnych vysledkov bola stanovena alergia na kravske mlieko. Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak je IgA zvýšené, pravdepodobne to alergia na kravské mlieko je. IgG znamenajú len to, že sa s bielkovinou kravského mlieka stretol. Zahlienenie nieje príznakom alergie na bielkovinu kravského mlieka.
Vo vašom prípade by som skôr odporúčala vyšetrenie na celiakiu, pri tomto ochorení sa dedičnosť významne uplatňuje.
Ak z mlieka nemá žiadne ťažkosti, nevidím dôvod ho z výživy vylúčiť, Mlieko ako samostatnú porciu by mal mať vo forme umelého mlieka, formuly.
Odkaz na otázku

mozny zapal mocovych ciest?

kamaska, 25.07.2014 (08:29)
Dobry den pani doktorka,
moja 27-mesacna dcera je uz skoro pol roka bez plienok (s naozaj len obcasnymi nehodami). Za posledny tyzden sa ale 6x pocikala (cez den aj v noci v spanku). Vsimli sme si, ze sa casto chyta za genitalie. Neregistrujeme dalsie priznaky, ako horucky, mocenie casto ale malicko, prip. zeby trpela bolestou/palenim pri cikani. Mohol by to byt zapal mocovych ciest, alebo len prechladenie? Co by ste na bezne prechladenie odporucili?
dakujem Vam velmi pekne za radu
Jana
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Môže to mať rôznu príčinu, od zvýšenej únavy a tuhého spánku, cez práve prebiehajúci infekt dýchacích či močových ciest ale aj zväčšenie nosnej mandle. Odporúčam riešiť problém s detským lekárom.
Odkaz na otázku

Hnacka

im, 21.07.2014 (11:45)
Dobry den pani doktorka,

mam 2-mes. babatko (plne dojcene) a v poslednom case sa mu zmenila stolica. Ma ju velmi vodnatu a mierne zmenila farbu (dohneda). Spominala som to nasej pediatricke. Vravela, ze ak by hnackoval viac ako 10 x za den, mohlo by ist o rotavirus, v opacnom pripade je to mojou stravou. Stravou by to nemalo byt, pretoze to ma uz dlhsie a davam si pozor co zjem. Kaka tak max. 5 x denne, nema bolesti, teplotu.. Vedeli by ste mi poradit, ci je takato stolica normalna alebo mam ist radsej pediatrovi na vysetrenie?

Dakujem za radu.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Stolica dieťaťa sa mení, závidí od mnohých faktorov. Ak by mala rotavírusy, tak by aj zvracala a mala horúčku.
Dôležité je sledovať náladu dieťatka, či nemá boleti bruška, či nezvracia, či dobre papá, či má dosť mokrých pleinok. Je dôležité častejšie sledovať hmotnosť, či priberá primerane. Na druhej strane je pravdou, že stolica môže mať rôznu konzistenciu, farbu aj častosť a nemusí to znamenať žiadne ochorenie. Naozaj podstatné je, či dobre papá, nemá horúčku, priberá je veselá a správne sa vyvíja. Ak je nejaký problém, napríklad aj taký ako popisujete, zvyknem si dieťa častejšie sledovať a prevážiť.
Odkaz na otázku

Bolesť bruška

Mimina, 20.07.2014 (09:24)
Dobrý deň pani doktorka,
chcela bz som sa opýtať szna 4 rokz pobolieva bruško už 2 týždne ale vždz iba predtým ako ma ísť na WC. Boli sme už aj u pediatričky yobrala nám výter z konečníka bol negatívny pre istotu nasadila aj Vermox ten sme dobrali pred týždňom. Dnes v noci sa malý zas zobudil že ho bolí bruško že chce kakať a nekala. posledný týždeň sa budí o 6 ráno s tým že ho bolí bruško a chce kakať tak ide a po pol hodine chodenia sa vykaká. Stolica nieje vobec tvrdá ale zas ani velmi maká som už zúfalá čo by to mohlo byť. Bruško ho bolí vždy iba pred kakaním a po ňom. ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Takto sa nedá odpovedať. Keˇˇdže to trvá pomerne krátku dobu, vzniklo to náhle, je potrebné podrobnejšie vyšetrenie. Príčinou môžu byť naozaj aj parazity ale nie len tie, ktoré sa preliečili vermoxom ale aj napríklad lambliáza, tá sa lieči inak.
V každom prípade by som dieťa podrobne vyšetrila.
Odkaz na otázku

Antibiotika

Dia, 16.07.2014 (19:54)
Dobry den pani doktorka, chcem sa spytat ci su antibiotika Penbene a Cedrox 250 sirokospektralne antibiotika. Mojho 5.5 rocnemu syncekovi vlani pani doktorka predpisala Penbene (CRP bolo 70 a teploty pretrvavali 4 dni nad 39), urcila ze ide o hnisavu anginu. Tento rok zial znova ochorel, bola tam zastupujuca lekarka, ktora syncekovi predpisala Cedrox 250 (CRP bolo 120, mali sme 3 dni teplotu, posledny den aj 40.3, ktoru sme zrazali panadolom a zabalmi), zaver taktiez hnisava angina. Synovi sme dali vysetrit aj moc - bol tam enterococcus, ten ale zostal aj po douzivani antibiotik. Zaujima ma, ci obe uvedene antibiotika su sirokospektralne a ako zistim, ktore antibiotika nie su sirokospektralne. Este sa chcem spytat ohladne dlzky uzivania antibiotik, zastupujuca lekarka nam dala jedno balenie, co stacilo na 6 dni, povedala, ze nech nam dalsie balenie uz predpise druha lekarka, ku ktorej sme ale mali ist az na 8 den, to znamena, ze syn by bol 1 den bez antibiotik. Podla lekarky to nie je problem, ked sa 1 den vynechaju a potom sa uzivaju dalej. Chcem sa spytat, ci to ozaj nevadi, myslela som si, ze antibiotika treba uzivat nepretrzite po lekarom urcenu dobu. Syncek sa od druheho dna od uzivania Cedrox vytvorili vyrazky ako keby ho nieco ustiplo, najprv len 3-4, postupne aj viacej, lekarka tvrdila, ze to je ustipnutie. Po douzivani antibitok vyrazky zmizli, skor si myslime, ze boli z antibiotik. Velmi pekne dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Penbene nie je širokospektrálne antibiotiku, cedrox je. Určuje sa to podľa toho, ktoré baktérie sú na dané antibiotikum citlivé. Laik nemusí túto problematiku ovládať, antibiotiká vždy indikuje, teda predpisuje lekár!!!!!!!!!
Enterococcus v moči za určitých okolností môže byť ale je dôležité určiť koľko!!!!ho tam je a aké sú ďalšie súvislosti nálezu. V zásade platí, že moč je starilná a žiadne baktérie tam byť nemôžu!!!!!!!!!
Dĺžka užívania antibiotík je individuálna, niekedy stačí 6 dní, pokračovať tými istými antibiotikami po vysadení na viac ako 24 hodín nie je vhodné. Je to však individuálne, závisí od okolností, diagnózy a podobne, či je možné alebo nie je možné pokračovať ako ste uviedli. Vyrážky boli pravdepodobne uštipnutie hmyzom.-
Odkaz na otázku

noro vírus

jurina, 13.07.2014 (21:02)
Pekný večer, chcem Vás veľmi pekne poprosiť o váš názor. Mám 15 mesačnú dcéru, ktorá sa narodila v 36 tt, plánovanou sekciou-placenta preavia, 2690 g, 48 cm.Bez komplikácii sme boli na 4.deň prepustené domov. Doposiaľ prekonala 2xprechladnutie, a v januári ovčie kiahne/ 5,5 r. syn ich dostal v decembri/. Kojená bola cca do 7,5 mesiaca, teraz papá nutrilon. V nedeľu v noci dostala teplotu, po podaní panadolu teplota klesla, zaspala a potom znova okolo 5 hod.. Ráno bola teplota 37,3 všetko vyzeralo v pohode, predpokladala som že to budú nové zúbky, uložila som ju okolo 9,00 do postieľky s mliečkom, tak ako zvyčajne, avšak mlieko odhodila, otočila sa na bok, potom sa vrátila a ostala nehybná. Ihneď som ju vybrala, snažila som sa ju prebrať, vôbec neragovala, dokonca som sa pokúšala jej dať umelé dýchanie, potom studené zábaly, mala kŕče, keďže sme boli na chate, rzp prišla až po cca dlhýýých 40 minútach, kedy určili, že prekonala febrilné kŕče. Po príchode do nemocnice, sme boli prijaté na jis, kde mala až do polnoci teplotu 39+výrazne zapáchajúce hnačky. Zo stolice zistili prítomý noro vírus a na druhý deň ešte aj campylobakter jejuni. Podávali jej smectu+nurofen+probiotiká. Našťasie asi aj vzhľadom na jej "povahu" hneď začala prijímať jedlo, dokonca s chuťou, a na 3.deň /v stredu/nás pustili domov.Už sme absolvovali aj neurologické vyšetrenie/piatok/, ktoré nič negatívne neukázalo. Chcem sa spýtať, kde mohla dostať tieto až 2 infekčné vírusy /aké sú vaše skúsenosti/ a takisto čo poviete na tie kŕče, spôsobili to tie vírusy? budú sa opakovať len pri vysokej teplote alebo aj inak? Môže z týchto febrilných kŕčov aj zomrieť? /ťažká a tvrdá otázka, ale potrebujem mať aspoň nejaké informácie/ Viem že 100% to nie je možné povedať, chcem len Váš názor. Podotýkam , že na tej chate sme boli manžel, 5,5 ročný syn, moja mama, pes a ja. Nikto nejaké príznaky nemal. Nechováme žiadne domáce zvieratá, chata je v lesnom prostredí a chodíme na ňu pravidelne. Akurát 4 dni predtým som bola s nimi v detskom kútiku. Myslíte, že to bolo odtiaľ??? Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveďv našej hroznej situácii.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Noro vírus mohol. byť z detského kútika, kampylobakter z kuracieho mäsa, stačí že ste upravovali kuracie mäso surové a dotkli sa jej takouto rukou. Inu možnosťou prenosu údajne môže byť pes, ale to naozaj neviem akým mechanizmom. Nie je to určite dôvod na odstránenie člena rodiny, myslím tým psa, len na zvýšenú hygienu.
Febrilné krče po prvej epizóde môže dostať pri každej horúčke. Odporúčam stále so sebou mať liek , ktorý je potrebné pri krčoch akéhokoľvek pôvodu použiť, je to diazepam desitin, dáva sa do konečníka vo forme krému. Pri febrilných kŕčoch zomrieť nemôže.
Odkaz na otázku

potenie

mipu, 08.07.2014 (17:12)
Dobry den, chcem sa opytat ci je v poriadku ked sa 11 mes. dietatku pooti hlava aj ked nie je horuco? teploty nema, papa pekne. idu jej len zubky. dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Často to vidíme. Nezabúdajte na pravidlné podávanie D vitaminu, môže to byť pri jeho nedostatku. Je potrebné dieťatko , ktoré sa spotí často prezliekať a tiež vymniť podložku pod spotenou hlavičkou.
Odkaz na otázku

Dlhodobo zvysena teplota u 6 mesacneho dojcata

Zuzana, 08.07.2014 (14:22)
Dobry den, prosim o radu. Mam 6 a pol mesacneho synceka. Uz vyse mesiaca ma zvysenu teplotu, rano cca 37 az 37,3 vecer 37,6 az 37,7. Ked sme s tym boli u nasej pani doktorky (zvysene teploty mal vtedy asi tyzden), zobrala mu krv a vyter z mrkvu a nosa , vysledky boli ok, skonstatovala ze to moze mat ak prekonal nejaku chorobu (predtym Bol Vsak uplne zdravy, ani ja s manzelom sme neboli chori). Potom zacal skaredo kaslat, teplota mu stupla na 38,5, sli sme s nim cez vikend na pohotovost a diagnoza zacinajuci zapal pluc, 10 dni bral antibiotika augmentin. Na kontrole sme boli u nasej pani doktorky. Aj po ukonceni liecby mu Vsak zvysene teploty ostali. Opat mu brala krv, aj moc, hodnoty ktore su mimo rozpatia su metabolity s kreatinin 21, imunologicke vysetrenie s IgG 1,59, s IgA menej ako 0,06, s IgM 0,18. Krvny obraz neutrofity neut % 27, lymphocyty lymph% 64,6, str.ob.ery MCV 69,9, str.far.k.MCHC 371, distr.vel.ery RDW-SD 31,6, trombocyty PLT 409, tr.krivka PDW 9,8, herpeticke virusy s anti VCA IgG EBV 17,6, moc chemicky u ph 8,00, u hustota 1008,00 kg/m3.dostali sme odprucenie ist k alergologovi, na vysetrenie este cakame. Nasledne mal pre zmenu 2 tyzdne zelene hnacky, vyter zo zadocku Bol ok, uz aj hnacky nastastie presli. Zvysene teploty ma Vsak nadalej, dokopy je to uz asi 5 tyzdnov. Mame si pytat este nejake odborne vysetrenie, alebo kam sa mame obratit aby sme zistili pricinu tej neustalej teploty?
Velmi pekne dakujem za akukolvek radu.prajem pekny den
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Zvýšené teploty v tomto veku ale aj u starších detí vidíme pomerne často. Pokiaľ neprekročia hranicu 38 st Celzia zväčša sanejedná o žiadne ochorenie, dieťatko je jednoducho nastavené na zvýšenú teplotu. Samozrejme to vaše medzitým dostalo infekt, ktorý bolo potrebné liečiť s antibiotikamia ale s jeho zvýšenými teplotami to nemusí vôbec súvisieť. Skôr si myslím, že ako ste navštevovali lekára pre zvýšené teploty, od nejakého chorého dieťatka mohol v ambulancii chytiť infekciu.
Ak dieťa dobre papá, správne sa vyvíja, nemá žiadne chorobný nález v moči a máte zistené aj krvné vyšetrenia, kde nie je chorobný nález, nie je potrebné dieťa odosielať na žiadne ďalšie vyšetrenie.
Odkaz na otázku

Kasel

DenaB, 06.07.2014 (16:50)
Dobry den pani doktorka,

dakujem velmi pekne za odpovede na moje predchadzajuce otazky. obraciam sa na Vas znovu. nas drobcek, dnes necelych 5 tyzdnov ma uz vyse tyzdna nadchu. tekute (a lepkave) sopliky vnutri, za nostekom a mam pocit ze az v hrdle a neda sa to takmer vobec vysat, vyfukat. navyse dost kycha a vela kasle. tak, ze aj patkrat po sebe. vtedy je cely dost cerveny. boli sme s nim u obvodneho lekara a aj u pediatra. dali nam roztok na cistenie nosteka, a sprej do nosa, ktroy uz dnes musime po tyzdni prestat pouzivat. nemam ale pocit, ze by mu to nejako pomohlo. nadcha je vraj bezna a pokial babatko moze ako tak dychat, ze treba pockat a prejde to. ale ten kasel ma trapi. obom lekarom som o tom viackrat hovorila a vobec nereagovali. je to v poriadk? davaju sa takym malym babatkam nejake sirupy na kasel, alebo treba len sledovat a cakat, ze to prejde same? ci treba lekarov nahanat, nech nam nieco daju, pripadne nieco kupit v lekarni?
byvame vo Francuzsku a mam pocit, ze tu to lekari vsetko beru nejako na lahku vahu. ci ja len moc sledujem svoje dieta?
Dakujem dopredu za odpoved a prajem krasny den
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Lekári to neberúna ľahkú váhu. Dieťatku naozaj stačí čistiť noštek, zvlhčiť prostredie, uložiť ho do zvýšenej polohy / hlavička vyšiše/ aby mu nezatekali hlieny a sledovať ako papá, či spinká, či nepúšťa prsník pri papaní / eventuálen fľašu/. Je však dôležité pri takýchto ťažkostiach malé dieťatko opakovane sledovať a vyšetrovať lekárom. Len tak sa zabráni priehliadnutiu niečoho vážneho.
Odkaz na otázku

porucha vyvoja ?

jana, 04.07.2014 (23:57)
dobry den.
chcela by som sa spytat ze moj sym ma 2 roky a 4 mesiace a vie okolo 50slov. niekedy sa snazi opakovat ale niekedy nema vobec zaujem...tak isto ked nieco roby alebo sa zapozera na televizor tak vobec nevnima teda respektivne nereaguje na nas ani meno....vydobija si hadzanim sa o zem buchanim si hlavy alebo palcom na no na nohe do cela...moze to byt nieaka vyvojova porucha. dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nedá sa odpovedať, deti sa správajú rôzne, môžu byť zaujaté, môžu sa hnevať a potom to dávajú najavo aj nevhodným správaním. Ak sú zaujaté= hrou alebo telvíziou / ktorú by v tomto veku ešte takmer vôbec nemal sledovať/, nemusia reagovať. Ak máte pochybnosti o správnom vývoji je namieste sa opýtať detského lekára na jeho názor.
Odkaz na otázku

kupanie v termalbej vode

anonym, 04.07.2014 (21:16)
Dobry vecer pani doktorka.snazim sa robit ako matka veci soravne ale tentokrat som velmi zlyhala.syn ma roj a pol a dnes bol prvy krat vo vods.hladali sme tu naj alternativu a zvolili sme besenocu.myslela som ze termalna voda mu neuskodi a bude lepsia ako klsicka v detskim vazene na kupalisku.a tak sa nas syn kupal cca 10 minut v 32 stupnovej termalnej vode.viac stupnov nemaka,bolo pisane 32.osprchovala son hi za dve hodiny na hoteli.az teraz som sa vo vasej poradno docitala ze ro bol zly krok.rada by som vedela ake to moze mat nasledky a za aky cas sa mozu prejavit .mrzi ma to.dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Pokial bola voda naozaj teplá len 32 stupňov Celzia, nemalo by sa nič stať. Problém je, ak sa deti kúpu vo vode, ktorá má viac ako 37 stupňov *Celzia, môže dojsť k prehriatiu organizmu. Termálna voda, vzhľadom na to, že je teplá a neviem ako je zabezpečená eliminácia choroboplodných zárodkov, môže byť zdrojom infekcie. AK ste dieťatko osprchovali, snáď ste zabezpečili, aby vodu nepil, nemalo by nastať žiadne ochorenie. Buďte pokojná, iste sa snažíte pre Vaše dieťatko len o to najlepšie.
Odkaz na otázku

Kiahne, 7.5mesacne babatko

Maja, 30.06.2014 (17:38)
Dobry den,
rada by som Vas poprosila o radu - v piatok sme prisli k rodicom na prazdniny. Ja a 7.5mesacny syn. Dnes - v pondelok prisiel svagor domov (byvaju so sestrou u nasich rodicov) s tym, ze ma kiahne.
Moja otazka je, ci sa mame co najrychlejsie "zdekovat" a odist od rodicov alebo zostat. Predpokladam, ze kiahnam sa nevyhneme (bud ich budeme mat teraz alebo v skolke,...). Preto ma zaujima, aky maju priebeh u takychto babatkach, ci je lepsie ich absolvovat teraz, alebo mozme velmi riskovat.
Dakujem Vam velmi pekne za odpoved. Pekny den.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Teraz vám už odchod nepomôže, ak ste sa s príbuzným už stretli, najviac infekčný je dva dni pred vysypaním sa.
Kiahne v tomto veku mávajú priaznivý priebeh bez komplikácii, bývajú sprevádzané teplotou. Je dobré konzultovať lekára, ak by kiahne malý dostal.
Odkaz na otázku

slintanie

Tatiana, 30.06.2014 (13:54)
Dobry den pani Doktorka,
opat sa na Vas obraciam ohladom slintania mojho syna. Precitala som si aj ostatne rady, kde sa tomu venujete a odporucate aj stomatologické a otorhinolaryngologické vyšetrenie. Moj 19 mesacny syn velmi slinta, mame podbradniky podsite gumolitom a denne vynicim aj 10 podbradnikov. Zubky mame vsetky, okrem 5tiek. Slintanie zacalo ked mal 2 mesiace a neustale sa to zhorsuje,slinta cim dalej tym viac. Boli sme uz aj na spominanych vysetreniach, vsetko negativne. Skutocne sa zacinam obavat co to moze byt. Co by sme este mohli vyskusat? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
podávať denne jednu tabletu riboflavinu.
Odkaz na otázku

vyrazky na chodidlach a dlaniach

Lucia, 28.06.2014 (14:06)
Dobry den,
Mojmu 2,5 rocnemu synovi sa urobili drobne vyrazky na chodidlach.na druhy den uz aj na dlaniach.nema zvysenu teplotu,ani ho to nesvrbi.ma trochu soplik a kasel, ale to mu trva uz 3 tyzdne.prisli spolu s kiahnami.tie presli a soplik zostal,takze s vyrazkami ho nespajam.prosim vas,co myslite ze by to mohlo byt a ci to moze preniest aj na druhe deti.
Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je to vírusové infekčné ochorenie, prenosné, šíriace sa niekedy v malých epidémiách, napríklad v škôlke. Býva to niekedy spojené aj s horúčkou, vyrážky bývajú aj okolu pusinky a v ústach. Vyrážky na dlaniach a ploskách bolia, dieťa je preto nepokojné. Ochorenie nevyžaduje liečbu antibiotikami, len upokojujúce masti, vitamíny a paralen od bolesti ak je dieťa nepokojné alebo má horúčku.
Odkaz na otázku

horucka

alexandramia, 27.06.2014 (21:01)
Dobry den pani doktorka chcem sa opytat dcerka mala nedavno horucky ktore sa vystupnovali niekedy az 39,7 a po podani nurofenu klesli na 38,8 ale len na chvilu po niekolkych hodinach znova vystupili na 39,7 nemala ziadne dalsie priznaky chtipky,ani kasel sopliky nic ..rozhodli sme sa s nou teda ist na pohotovost,kde nam osetrujuca doktorka pozrela do hrdielka,popocuvala malicku a povedala ze ma zapal uska ,ked sme jeh doma usko pozerali,nic s nim nrmala,aj sme jej ho chytali a vobec ju nebolelo.horucky trvali 3 dni a skoncili same od seba,dcerka mala 7 mesiacov.ked horucky skoncili dcerka bola opat spokojna.cez hotucky papala normalne ako vzdy a nebola ani apaticka,iba chvilkami,tak sa chcem opytat ci mohlo ist naozaj o zapal uska,ajked sa jej pani doktorka na usko ani len nepozrela,lebo na internete som citala nieco o siestej chorobe ,mohla mat to ? A ak by aj prekonala siestu chorobu,moze to mat niake nasledky?dakukem velmi pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Šiesta choroba to pravdepodbne nebola, pretože pri tej by mala na tele vyrážky, čo neudávate.
Či dieťatko malo zápal uška neviem takto na diaľku povedať. Šiesta choroba žiadne následky nemá.
Odkaz na otázku

prenos ovcich kiahni

Danka., 25.06.2014 (14:20)
dobry den.setsra bola s kamaratkou a jej dcerkou ktora ma ovcie kiahne.potom prisla sestra k nam a bola s mojim rok a pol rocnym synom.setsra vravela ze dievcatko s kiahnami nechytala,umyla si u na si ruky.je i tak sanca ze syn kiahne moze dostat.sestra uz kiahne mala. dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Takto sa kiahne neprenášajú. Či však syn kiahne nedostane neviem povedať, pretože teraz je kiahní pomerne veľa, môže ich dostať kdekoľvek, pretože človek je najviac infekčný pred vypuknutím kiahní asi dva dni. Takže pri hre na detskom ihrisko nemôžete vedieť, ktoré dieťa kiahne dostane. Takže aj keby ich dostal, vaša sestra je v tom nevinne.
Odkaz na otázku

bolesti brucha u 6 ročného syna

katka, 24.06.2014 (16:21)
dobry den,
6.rocny syn mal za posledné 3mesiace raz za 2tyzdne bolesti brucha. tak, ze bol v krcoch a dala som mu buscopan od bolesti. teraz dostal znova hrozne bolesti, boli sme na pohotovosti. nez sme prisli zacal blednut a bolo mu na odpadnutie od bolesti, nadrapovalo ho na zvracanie, ale nedalo sa mu. Lekarka konstatovala zastavene vetry (boli sme zaslany aj na sono brucha). chcem sa spyta, ci moze mat nejaku alergiu alebo intoleranciu na nejake jedlo(mam ho dat vysetrit) alebo to su naozaj len zastavene vetry.
Dakujem,
Katka
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Za najprevdepodobnejšie považujem parazity, pri takýchot intenzívnych bolestiach by to mohli byť aj giardie. Je potrebné navštíviť lekára a dieťa vyšetriť. Pri každých intenzívnych bolestiach, ktoré sa sťahujú doprava, dieťa zvracia alebo hľadá vynútenú polohu je správne navštíviť čo najskôr lekára, pretože aj pri akomkoľvek inom ochorení môže mať zápal slepého čreva, teda správne jeho prívesku.
Odkaz na otázku

Kampylobakter

mamaaja, 18.06.2014 (13:45)
Dobry den.
Dcera zacala asi pred tyzdnom hnackovat a stazovat sa na bolesti. Po case, asi tyzdni, uz bolo lepsie prestala hnackovat, no minuly stvrtok zasa zacala hnackovat tak sme zasli k nasej lekarke a urobili jej vyter z konecnika. Zistilo sa ze ma Kampylobakter, a naordinovala nam antibiotika ktore sa podavaju tri dni kazdych 24hodin. Antibiotika mam od vcera no este som jej ich nedala pretoze prave dnes este vobec nekakala a prestala sa mi stazovat je ziva, vobec nevidat ze ma nejaky bacil. Chcela som poradit, co teraz robit? a ci sa to da liecit aj inak ako antibiotikami alebo je lepsie prave liecenie antibiotikami? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nemám žiadne informácie o dieťati. Ak má výrazne oslabenú imunitu, buď vrodene, alebo je po liečbe, ktorá oslabuje imunitu / onkologické ochorenia a podobne/ alebo má akúkoľvek inú závažnú chorobu, nemôžem liečbu pani doktorky komentovať. Pri nekomplikovanom ochorení spôsobenom kampylobakterom u inak zdravého dieťaťa antibiotika vôbec nepodávame, liečime ako každú inú chorobu spojenú s hnačkou , zavracaním priadne teplotu: tekutiny, diéta, rehydratačný roztok, probiotika.
Odkaz na otázku

Klebsiella pneumoniae

Klara, 17.06.2014 (08:17)
Klebsiella pneumoniae
Klara, 12.06.2014 (14:21)
Dobry den. Moj syn ma 10 mesiacov a z vyteru mu zistili streptocosssus haemophillus a klebsiellu pneumoniae. To prve je vraj neskodne, ale to druhe je problem... Vraj z toho moze dostat zapal pluc.. som teraz prekvapenia, ked citam clanky a vo vacsine sa pise, ze je to neskodny bacil.. jasne, je to internet, ale neviem co si mysliet. Dostali sme antibiotika Megamox.. som dost nestastna, lebo ani rok nema, uz ide brat druhe antibiotika.. Je ten bacil taky nebezpecny, mam akosi strach z toho... vdaka.

Vtedy mal iba slabunke sopliky, nic ine... Je čuly, bez problemov, občas trošku zakašle, čo sa objavilo až po nástupe antibiotik. Mne to skor pripadalo ako prevencia pred zapalom pluc zo strany Dr. Vdaka za názor.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
uRčITE TREBA PODPORIť IMUNITU VITAMINOM c, POBYTOM NA čERSTVOM VZDUCHU A UPRAVIť MIKROBIáLNU FLÓRU ORGANIZMU PODáVANíM PROBIOTíK DLHODOBO.
Odkaz na otázku

skaredy kasel popri placi.

Ivana, 16.06.2014 (22:14)
dobry vecer p.doktorka,syn ma rok a pol a posledne mesiace sa budi s velkym krikom,tazko utisitelnym. posledne dve noci sa vsak stalo,ze pocas tohto kriku zacal tazko a silno kaslat,az hikat akoby tazko lapal vzudch.je to normalne?pred mesiacom mal nadchu dva tyzdne,porpi nej i kasle ktory sa uz drzi treti tyzdne,i ked zvykne kaslat len rano najma a cz den malinko. moze tento kasel byt dovodm silneho kasla pri hysterickom kricani,placi?
dakujem,dobru noc prajem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
môže to byť aj tá, že má nočné desy, čo v tomto veku býva a pri tom veľkom plači sa aj rozkašľal. Iným dôvodom môže byť to, že mohol dostať laryngitídu, pri ktorej je kašeľ presne taký, ako ste ho popísali, híkavý až kokrhavý, ako keď pes šteká alebo kohút kikiríka. Určite by bolo namieste navštíviť lekára.
Odkaz na otázku

Zapalena koza na penise

Silvia, 16.06.2014 (19:42)
Mám 3 mesačného syna a na spodnej strane penisu ma zacervenaly kožu (taký červený pasik),ktorá sa ťahá smerom k miesku.Dávam po každom prebalovani krém Bepanthene a skúšala som aj sudocreme,ale nepomáha to.Po noci to býva menej červené.Čo by ste mi na to odporučili?Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Sudokrém nie je liečivá masť, len ochranná, dáva sa ako prevencia zaprenia. Ten červený prúžok tam je aj normálne, pokiaľ naozaj nie je zapáleny, prípadne až mokvajúci, je potrebné hlavne často prebaľovať, neumývať a neutierať dieťa vlhčenými utierkami ale čistou vodou a natrieť bepantenom, ak je to veľmi začervenané, / prípadne imezoolom, ak sa nedá vylúčiť kvasinková infekcia/
Odkaz na otázku

Dlhotrvajuci kasel

E., 16.06.2014 (14:00)
Dobry den pani doktorka,rada by som Vas poprosia o Vas doborny nazor na syncekov problem (syn ma 17 a pol mesiaca).
Koncom maja syn dostal nadchu z ktorej sa dostal po dvoch tyzdnoch. V tomto case zacal i kaslat. Bral fenistil,pamycon,ambrobene. Ked uz nadcha trvala 10 den, a zdalo sa mi ze sa stav nelepsi, ani kasel, sli sme k pani doktorke. Synovi spravila vyter z hrdla. Nadcha do dvoch dni po vzati vyteru odoznela, syn zacal opat jest,hrat sa a bol spokojnejsi.Kasel vsak pretrvaval.Na stvrty den od odobratia vyteru prisli vysledky - masivne moraxella catharalis - pani doktorka chcela nasadit ATB Zinnat na 8 dni,ale kedze synov stav sa zlepsil - ostal bez nadchy,soplikov (tie ma len vynimocne ked napriklad fuka vietor), zacal normalne jest,hrat sa- pani doktorka vravela ze skusime dobojovat a zabojovat bez ATB. Od tohto dna presiel tyzden a syn stale kasel. Kasel mava rano po prebudeni, niekedy v noci - tieto kasle su intenzivnejsie, viac za sebou. a cez den zakasle tak do 5 krat.Ide o vlhky kasel. Chcem sa spytat ci je to normalne, ze ten kasel tak dlho trva.A ako by som m uvedela pomoc tsa toho zbavit.Je podla Vas bezpecne ze sme nezacali brat ATB,nemoze moraxella narobit este nejake komplikacie?
Synovi nateraz podavam vitamin C,davam mu vela ovocia,zeleniny, berie i probiotika a nos cistime sterimarom.

Dakuejm Vam voped za nazor.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Určite to pani doktorka spravila správne, moraxelal vyvoláva zápaly dýchacích ciest, hlavne dutín a niekedy naozaj dlho potrápi, by občas aj vyžaduje antibiotickú liečbu, ale keďže sa chlapčekov stav zlepšil, iste nebolo potrebné antibiotiká podávať. Po tejto zvláštnej zime vidíme aj teraz infekcie RS vírusom, ten býva príčinou naozaj dlhodobého kašľa a niekedy aj piskotov, aj teplôt. myslím, že liečba je nateraz dostatočná, ak nemá horúčku, papá je čulý. Pri pretrvávaní kašľa odporúčam konzulovať znova lekárku.
Odkaz na otázku

Klebsiella pneumoniae

Klara, 12.06.2014 (14:21)
Dobry den. Moj syn ma 10 mesiacov a z vyteru mu zistili streptocosssus haemophillus a klebsiellu pneumoniae. To prve je vraj neskodne, ale to druhe je problem... Vraj z toho moze dostat zapal pluc.. som teraz prekvapenia, ked citam clanky a vo vacsine sa pise, ze je to neskodny bacil.. jasne, je to internet, ale neviem co si mysliet. Dostali sme antibiotika Megamox.. som dost nestastna, lebo ani rok nema, uz ide brat druhe antibiotika.. Je ten bacil taky nebezpecny, mam akosi strach z toho... vdaka.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Každá baktéria môže byť za určitých okolností nebezpečná ale všetky spomínané bežne žijú v ľudskom organizme bez toho, aby znamenali ochorenie, aj dieťaťa. Neviem, prečo sa výtery robili, neviem aké má dieťatko príznaky ochorenia, preto ani neviem napísať, či ordinovanie antibiotika bolo alebo nebolo potrebné.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa