MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 8709

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

Zelené soplíky - iba ráno

Katarína , 09.06.2014 (14:12)
Dobrý deň, chcem sa spýtať, dcéra (3 a pol roka) má už asi 3 dni zelený sopel, ale iba ráno. Ráno pár krát kýchne, vysoplí sa a cez deň vyzerá úplne v pohode, sem-tam soplík (ale nie zelený), nemá teplotu, normálne papá, behá, akoby jej nič nebolo. Myslíte že mám ísť s ňou k lekárovi? Alebo čo by ste mi odporučila na preliečenie čo je dostupné v lekárni ?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Dieťa má zvýšenú produkciu hlienov vzhľadom na kvitnúce rastliny a zmeny počasia. Je potrebné sterimarom baby vyčistiť nos, učiť ju fúkať, podávať C vitamin a nie je nateraz potrebné vyhľadať lekára.
Odkaz na otázku

Doplnenie k otazke kasel a nadcha

Elena, 06.06.2014 (11:03)
Pekny den pani doktorka,
tu nizsie kopirujem text mojej otazky a vasej odpovede zo zaciatku tyzdna.

Chcela by som sa spytat na Vas nazor po vysetreni syna - pani doktorka syna riadne prezrela - vravela ze ma cervene hrdielko trosku,pocuvala ho - tu nic nespominala tak predpokladam ze dychani je ciste. CRP vyslo negativne a synovi este urobila vyter z hrdla a vysledky by mali byt v pondelok.Liecbu nam zmenila nasledovne: vysadit Sinupret a dala Ambrobene, pokracovat s Fenistilom 2 krat do dna.Plus mu davam vitamin C v podobe kvapiek Cebion. Syncek ma stale sopliky sfarbene do zelena,predovsetkym v dopoludnajsich hodinach,poobede su viac mneej biele. Pani doktorka tvrdi,s cim suhlasim,ze asi mu tam nieco koluje a navrhla ATB.Dohodli sme sa ze pockame na vysledky vyteru z nosteka a potom rozhodne ci ich ma uzivat.Ide o ATB Zinnat. Rada by som sa spytala na nasledovne:
1, v pripade ze by vyter vysiel pozitivne , su ATB nutne i ked CRP bolo negativne?
2, niesu ATB Zinnat prilis silne?
3, moze mat syn v nosteku,hrdielku bakteriu i ked CRP je negativne?

Nadcha mu trva zatial 13 dni,syn je vsak bez teploty, celkom mu aj chuti,ked ho kojim pekne pije a i spinka dobre, je vesely a culy.V noci kasle malo- 2 ci 3 krat a ide o vlhky,vykasliavaci kasel.Ten ma teraz i cez den,najma doobeda. Mohli by ste mi prosim napisat Vas nazor na nasu situaciu a moznu liecbu? Dakuejm Vam velmi pekne. Prijemny vikend


nadcha a kasel
Elena, 02.06.2014 (15:47)
dobry den pani doktorka.rada by som sa Vas spytala na nazor na ansledujuci problem mojho 17 mesacneho syna.Pred vyse tyzdnom mu jeden den nabehal poobede horucka.Dalsi den na to bol bez horucky ale ten dalsi od rana zacal teplotovat - rano 37 vecer 39. Takto to bolo tri dni plus sa mu pridali zelene sopliky huste . Na 4.den sme isli k pani dotkorke ktora predpisala sinupret,pamycon a fenistil, crp bolo 14.od tohto dna je to tyzdena a snyopvi este v ten vecer co sme boli u pani lekarky nastupil silny vlhky kasel.ten trva tyzden,sopliky tiez stale tecu-presli na biele,vodnate,dnes su vsak opat trosku hustejsie do zelena. neviem co s tym- stale davame sterimar,pmykon dnes posledny den,sinupret, c vitamin, probiotika.syn spi vyvysene-neodsavam mu kedze dokaze pit z prsnika a v noci pekne dycha.-len ten staly kasel a sopliky sa mu drzia a nelepsi sa to.ako by sme prosim postupovali,na piatok sme objednani k pani doktorke.dakujem vopred.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak nemá vysoké horúčky, nezvracia, dostatočne pije a keď nemá horúčku tak je aj čulý a hrá sa, je to normálny priebeh ochorenia ako udávate, kašeľ väčšinu zmizne posledný, lebo stále si potrebuje odkašľať zvýšené množstvo hlienov. V liečbe pokračujte ako doposiaľ, v piatok vám pani doktorka po vyšetrení chlapčeka povie ako ďalej.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
1. CRP v žiadnom prípade nie je vyšetrenie, ktoré stanoví či dávať alebo nedávať antibiotiká. Je to pomocné vyšetrenie, o liečbe sa rozhodujem podľa celkového zdravotného stavu, dĺžky trvania ťažkostí, keďže stav nie je akútne závažný, skôr dlho trvajúci je rozhodnutie, spraviť vyšetrenia apotom cielene liečiť správne.
U antibiotikách nemá zmysle hovoriť či sú silné slabé a odobne. Ich výber závisí od baktérie, ktorú predpokladáme alebo dokáženme ako príčinu alebo prinajmenej komplikáciu ochorenia, od prieniku do určitého tkaniva, od tolerancie pacienta a mnohé iné faktory.
Môže mať baktériu aj keď je crp negatívne. V tele máme niekoľko kilogramov baktérií: dobrých, zlých aj niečo medzi tým a neužívam stále antibiotiká, práve naopak, baktérie si nesmieme všetky zničiť, preto treba liečbu antibiotikami veľmi zvažovať.
Odpovedena otázky viem napísať ale celkovú situáciu a liečbu neviem zhodnotiť, pretože som dieťa nevyšetrila.
Odkaz na otázku

siesta choroba

ada123č, 30.05.2014 (14:26)
dobrý den, chcela by som sa informovat ci sa môze babatko kupat ked má siestu chorobu, dostal uz vyrazky.dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nemalo by byť vo vode dlho, ale opláchnuť alebo osprchovať ho môžete.
Odkaz na otázku

vracanie

Barbora, 30.05.2014 (12:03)
Dobry den.Moj syn mi uz pomali tyzden nechce poriadne jest,ked si vypita jest,tak len trochu s toho odje a potom nic.Dnes papal na obed polievku a za cca 5 minut sa pytal kakat,Mal hnacku a ked som ho isla ulozit spinkat,tak sa mi vyvracal a celu polievku mal na vankusi.Co by mu pomohlo?Dakujem a co to moze byt
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nedá sa presne odpovedať, lebo eviem ako je starý. Pravdepodobne sa jedná o vírusové alebo bakteriálne ochorenie zažívacieho traktu. V prvom rade je potrebné dodržiavať diétu / vyradiť ovocie, mlieko a mliečne výrobky zo stravy/, podávať dostatok tekutín a ak sa stav do jedného dňa neupraví, prípadne dochádza k zhoršeniu a pridajú sa aj horúčky, je potrebné čo najskôr navštíviť lekára / čím je dieťa mladšie, čím vyššie sú teploty, čím menej dieťa pije, tým skôr vyhľadať lekára. /
Odkaz na otázku

Sopliky a hlieny

daisy, 29.05.2014 (11:23)
Dobry den..chcem vas poprosit o radu...pred vyse mesiacom sme boli s vtedy polrocnym syncekom v nemocnici s obstrukcnou bronchitidou...odvtedy ma stale sopliky a je velmi zahlieneny...medzitym mal tri tyzdne uska zapalene, tyzden bolo dobre a teraz opetovne uska...boli sme aj u imunoalergologa, ten mu predpisal deneryl...stale nam chrapci, ked je na brusku, az akoby sipel....uz si nevieme rady...bral aj antibiotika...davali sme mu inhalacie, tie nam zakazali a vcera nam doporucili solux, tak vecer som ho nahrievala, ked spinkal....nahrievam mu tvaricku.....viete nam nieco poradit ako mu pomoct? davame aj kvapky nasivin alebo morsku sol...
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem na čo je takémuto malému dieťatku solux, túto metódu nepoužívam, tak sa k nej neviem vyjadriť.
Dieťatko mohlo ochorieť na vírusové ochorenie dýchacích ciest, ktoré zničilo jeho lokálnu imunitu a preto aj na bežné iné vírusy reaguje takto závažne. Pri teplote, podozrení na bolesti ušiek alebo aj pri ťažkom dýchaní bez teploty odporúčam vždy vyhľadať lekára. Čo sa týka chrčania, to nemusí byť závažný príznaky, aj keď práve ten rodičov veľmi znepokojí. Dieťatku sa pravdepdobne zvýšene tvoria hlieny / čo je v tomto období zmien počasia a množstva peľov bežné/ a tie potom v nošteku vyschnú, pri prúdení vzduchu v dýchacích cestách vyludzujú chrčavý zvuk, ktorý sa ešte v úzkych dýchacích cestách zosilňuje. Je to fyzikálny jav nie ochorenie. Vystačíte si so zvlhčovaním nošteka sterimarom alebo libenarom , uložením dieťatka do zvýšenej polohy/hlavička vyššie ako nohy, podložiť predné nohy postieľky/ a zvlhčením prostredia. je úplne samozrejmé a nutné, aby sa v rostredí dieťatka nefajčilo / ani na balkóne, aj vtedy je to všade cítiť!/
Odkaz na otázku

salmoneloza

DominikaM, 29.05.2014 (08:50)
Dobry den, pred mesiacom bola synovi a dcére zistena salmonela zo synom sme skoncili v nemocnici prvy krat na 3dni na infuziach po dvoch dnoch doma sme boli spat opäť vracal hnackoval a mal teplot, vtedy nam zistili uz aj rotavirus nasadili biseptol.Po dobrati bolo ok az na to ze pred dvoma dnami zas mal hnacky teplotu, ziadala som lekarku o odber zistilo sa vysoke CRP 26,79 nasadili mu duomox.Myslite ze postupovali v liecbe dobre ? Salmonelu nie a nie dostat z tela.Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem ako sú deti staré, závisí od veku ako závažne môže ochorenie prebiehať.
K liečbe a postupom lekárov sa v tejto poradni zásadne nevyjadrujem / až na úplné výnimky, kedy sa dá určiť, či bol názor správny alebo nie/, nie je to možné, deti nepoznám, nevyšetrila som ich, neviem ich predchorobie.
Odkaz na otázku

kiahne novorodenca

radka, 28.05.2014 (19:45)
Dobrý deň, mám 2 týždne do pôrodu.
Dnes mi povedali v škôlke, že sú tam kiahne.
Moja 3 ročná dcérka zatiaľ nemá.
Ale bojím sa, že ak ich dostane do 3 týždňov a ja už budem doma s bábätkom,že ich dostane.
Má novorodenec imunitu odomňa voči kiahnam?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak ste kiahne v detstve prekonali alebo ste proti nim zaočkovaná, novorodenec má prenesené protilátky od vás a nie je pravdepodobné, že by ochorel.
Odkaz na otázku

svrbenie cikulky u 6 rocnej dcery

Alenka, 26.05.2014 (22:45)
Dobrý večer pani doktorka. Mám 6 ročnú dcéru, ktorá sa raz začas sťažuje, že ju svrbí cikulka. Kedže menej pije tekutín som skôr pripisovala k tomu. Detská lekárka nám odporučila sedavý kúpeľ v čiernom čaji. Absolvovali sme len 3x. Nesvrbí ju každý deň, len to už trvá pol roka a svrbí ju raz začas a škrabe sa. Nohavičky žehlím a denne mením. Keďže raz začas používame vlhčené utierky neviem ci môže byť tým spôsobene, alebo môže isť o iný problém. Zvažovala som isť k detskému gynekológovi a bojím sa, že bude mat negatívnu skúsenosť a odmietne mi chodiť po lekároch. Totiž chodíme k imuloalergologicke, a je sledovaná u gastroenterologičky a endokrinologičky - dôvodom predčasného narodenia. Denné užíva aerius. Poprosím Vás o radu čo mám robiť, pripadne odporučiť lekára. Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak nemá výtok, odporúčam nasadiť probiotika, robiť kúpele v čiernom čaji alebo v repíku, skúste natierať oblasť genitálu ophtalmo framykoinom. Príčinou týchto ťažkostí môžu byť parazity, mrle detské. Je vhodné to vyšetriť, niekedy je možné preliečiť naslepo. Liečba je v rukách lekára.
Odkaz na otázku

šiesta choroba

l, 26.05.2014 (09:53)
Dobrý deň,

chcem sa opýtať ešte koľko dni po vysype vyrazok u dietata, ktoré prekonava siestu chorobu, može dieta nakazit ine deti touto chorobou?
viem že inkub.doba je 6-18dni. Ale je dieta nakazlive aj po prepuknuti choroby?dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
U väčšiny viróz je dieťa najviac nákazlivé dva dni pred objavením sa príznakov ochorenia. Nie vždy je presne určené do kedy je dieťa infekčné. Pri šiestej chorobe odporúčam brať ho ako infekčné dovtedy, kým vyrážka nezmizne, to znamená asi tri dni.
Odkaz na otázku

ovcie kiahne.

KLAUDIA, 18.05.2014 (16:26)
Dobry den pani doktorka,mo 4r. Syn pred 12 dnami mal vysoke teploty tak sme s nim isli k lekarke ta diagnostikovala hnisavu anginu a nasadila amtibiotika,ale ked sme prisli domo vyhadzali sa mu vyrazky podobne kiahniam vysev( kiahni trval 3 dni) tak som okamzite informovala lekarku a zaroven som jej pytala ci mam podavat antibiotika kedze ma kiahne.ona mi povedala ano.kiahne ustupili uz ma vsade chrasticky niektore uz aj poodpadavali,lenze po vysadeni antibiotik sa mu zacali tvorit nove.Je mozne ze antibiotika kiahne zastavili a teraz este doznievaju,alebo to je podla vas nieco ine? Za odpoved vopred velmi pekne dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem žiqaden mechanizmus, ktorý by fungoval tak, že antibiotika kiahne zastavia. Pravdou je že výsev kiahní zvykne trvať 6 dní. U každého dieťaťa môžu mať trocha iný priebeh. Sledujte dieťatko a pokiaľ by výsev znova pokračoval, je potrebné konzultovať lekára, môže sa jednať o inú príčinu výsevu, ktorá prišla práve v priebehu kiahní.
Odkaz na otázku

Helicobacter

Katarína Nagyová, 16.05.2014 (19:02)
Dobrý deň, pani doktorka, chcela by som sa opýtať, synovi - 9,5r. bol diagnostikovaný, resp. v stolici mal pozitívny nález na helicobacter pyroli. Je nutné potvrdiť výskyt aj odberom krvi? Na gastro sme objednani až 2.6., a to ešte neviem, či sa nám to neposunie, pretože na krv ideme teraz 19. Rozbor trvá vraj 3 týždne. Nie je možné nastaviť liečbu hneď? Príznaky su dosť nepríjemné - prichádza mu z ničoho nič nevolno -je mu na vracanie, ale ešte nevracal, s tým, že brucho ho nebolí. Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Prístup je potrebné zvliť rôzny. Diagnostikuje sa helicobacter a ochorenie ním spôsobené len po vyšetrení žalúdočného obsahu. Vyšetrenie z krvi nie je podstatné. Na druhej strane ak má helikobaktera v stolici, má ťažkosti, ktoré nasvedčujú tomuto ochoreniu myslím, že je možné nasadiť liečbu. Mal by ju však nasadiť a celkovo stav zhodnotiť gastroenterológ.
Odkaz na otázku

pretieranie očí

anita, 14.05.2014 (18:50)
Dobrý deň,pani doktorka chcem sa opýtať môj 2 ročný syn sa pred dvoma týždnami šmykol na dlažbe,udrel si vzadu hlavičku.doktorka nás poslala na vyš ale rtg hlavy nevedeli spraviť lebo syn odmietal spolupracovať.mali sme ho pozorovať,ale doteraz žiadne čudné alebo iné správanie sme si nevšimli.správa sa ako predtým.Len teraz pár dní si stále pretiera pravé oko,viackrát za deň.Bojím sa,že je to následok pádu.Môže to byťz toho,že spadol,alebo je to nejaká alergia? dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem to na diaľku zhodnotiť, v každom prípade by som čo najskôr navštívila lekára a skonzultovala stav dieťaťa. Ideálne je ísť rovno za chirurgom.
Odkaz na otázku

pád na hlavu

Gabriela Čanecká, 14.05.2014 (11:10)
Dobrý deň pani doktorka,
chcela by som sa opýtať na jednu vec. Chcem podotknúť ešte predtým ako popíšem môj problém to, že už sme objednaní na neurologické vyšetrenia.
Čo sa týka môjho problému. Nedávno sme zaznamenali (raz iba počuli z postieľky divné zvuky) a predvčerom aj videli niečo čo nás znepokojilo. Máme 5-ročnú dcéru. Donosenú, s výborným Apgar skore. Nikdy nemala ťažký úraz ani chorobu - okrem bežných viróz. Spala medzi nami vo veľkej posteli, lebo sa tam nad ránom presunula. Občas to zvykne urobiť, buď keď má strach, alebo keď sa jej stane "nehoda" a pociká sa. Zobudili sme sa s manželom na divné zvuky. Keď som sa pozrela na malú, tak som skoro umrela od strachu (a to doslovne). Mala otvorené oči doširoka, pery namodrasté, celé telo v kŕči a na perách sliny..mala mierny tras. Neboli to silné zášklby... Samozrejme hneď sme sa nahlásili k doktorke a tá nás poslala ďalej na vyšetrenia. Ako som spomínala, raz to už mala (lebo si presne pamatám tie divné zvuky z postieľky) a toto bolo druhý krát keď sme to aj videli. Trvalo to asi minútu..neviem. Keď to skončilo, malá zavrela očká, a začala pokojne dýchať...akokeby nič. V rodine, nemáme epilepsiu - generačne sa u nikoho z predkov nevyskytla. Malá nikdy nemala problémy s psychomotorickým vývojom. Učí sa rýchlo básničky..atď. tých zručností je viac. Nie je ale asi podstatné ich tu dopodrobna popisovať. Chcela som sa opýtať, keďže nevieme o čo ide potvrdí, alebo vyvráti to len vyšetrenie, mali sme v nedávnom období malú nehodu. Manžel to s tým spája. Malá bežala a spadla , udrela si čelo. Dosť to zadunelo - to musím povedať, ale hrču mala len malinkú na čele a takisto iba jemnú modrinu. Preto som nepripisovala tomuto pádu nejaký význam. Môže to byť príčina týchto "záchvatov"? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Gabriela Čanecká
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
To objasní len neurologické vyšetrenie a zobrazovacie matódy, najdôležitejšia by bola magnetická rezonancia. Ak však sú tie kŕče len PO tom, čo ste mali uvedený úraz, tak neviem,kedy ste objednaní na neurológiu ale ak by sa to mohlo dávať do súvislosti s úrazom je potrebné vyšetrenie IHNEĎ!!!!!!!!!!!!!!!takže treba ísť na pohotovosť, povedať o úraze, vysvetliť krče a lekári budú pokračovať...........
Odkaz na otázku

pľuzgiere

Katarína, 12.05.2014 (22:37)
ešte som zabudla uviesť, že môj syn bude mať o dva mesiace 5 rokov.... Ešte raz ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ďakujem, ale aj keď už viem vek, platí, čo som napísala. Ešte závisí aj na tom, či sa ten stav odrazí na celkovom zdravotnom stave dieťatka: či má teplotu, je unavený, niečo ho bolí, svrbí, odmieta jedlo, nespí alebo je zvýšene unavený.
Odkaz na otázku

pľuzgiere

Katarína, 12.05.2014 (22:33)
Dobrý večer pani doktorka. Môj syn má už druhý deň po tele pľuzgiere vo veľkosti dospeláckeho palca. Do dnešného dňa, cca 7 kusov. Taktiež má veľké červeno fialkové škvrny vo veľkosti dospeláckej ruky (obrysy sú silnejšie, výplň slabšia). Pľuzgiere, resp. fľaky sú a potom zmiznú (neostane po nich ani stopa), no a objavia sa niekde inde. Zatiaľ ich mal na končatinách, aktuálne na chrbátiku, v oblasti krížov. Zašli sme aj na pohotovosť a tam nám povedali, že to bude pravdepodobne "Piata choroba", no mne tie príznaky celkom nesedia. Teploty ani vyrážky nemá. Ešte spomeniem číry hlien, ktorý mu počas dňa unikal z ritky. Je bez zápachu. Občas ho je máličko, no 2x to bolo tak do detskej dlane. Ešte som sa s ničím takým nestretla a ani na nete som nič nenašla. Inak ten hlien mal od narodenia už asi 3x. Ide na záchod, že mu treba kakať a len sa vyprdká, pričom tekutina vytečie. Poteším sa každému Vášmu slovu. Ďakujem krásne a želám pekný večer.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nenapísali ste ako je dieťa staré. Otázkou je, či ten hlien vytekajúci zo zažívacieho traktu súvisí s popisovanými prejavmi na koži. Môže ale nemusí. Môže sa jednať o alergickú reakciu, tiež o nejakú cievnu reakciu alebo aj o nejaké vzácnejšie ochorenie súvisiace s imunitou. Bez vyšetrenia neviem viac poradiť. Isté je, že je potrebné navštíviť lekára, najlepšie vtedy, keď má dieťa prejavy na koži, alebo ich aspon sfotiť a ukázať lekárovi.
Odkaz na otázku

bolest pri jedení

timik7, 11.05.2014 (14:11)
Dobry den, dvojrocna dcera odmieta jedlo, lebo sa stazuje na bolest v oblasti hornej pery, pod nostekom, v ustach jej nic nezvykle nevidim. Odmieta jedlo uz niekolko dni, tekutiny prijima. Teplotu nema. na bolest sa budi aj v noci, niekolkokrat aj s placom, Nurofen pomohol, ale nie nadlho. Zuby uz ma prerezane vsetky.
Co to moze byt?
Dakujem za akukolvek radu.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Má tam pravdepodobne nejakú aftu alebo výnimočne môže mať aj pod zúbkom nejaký váčok, respektíve sa tam možno udrela. Odporúčam vyšetrenie u lekára, eventuálne aj u stomatológa.
Odkaz na otázku

Uzliny na krku

Mili, 10.05.2014 (17:59)
Dobrý den pani doktorka. Prosím Vás o Váš názor. Máme 5 ročného chlapčeka a v okolí krku má už asi 2 roky uzlinky, ktoré mu nemiznu. V poslednej dobe som mu nahmatala pri kupani aj pri kostičke pod krkom v jamke zopár ako hrášky. Máme pocit že sa mu v posledmnom čase zväčšili a je ich viac aj pri väčšej uzlinke. Malý je alergik a je stále chorý. Lekár nám neustále tvrdí že je to u neho bežné a nemáme sa znepokojovať- je to vraj reakcia na imunitu. Naposledy som si vydupala USG. Bral mu aj krv ktorá bola vraj v poriadku. Na USG bola najväčšia 1,5 cm. Sú hmatatelné a dosť velké a s manželom sa znepokojujeme. Aké vyšetrenie by sme mali absolvovať? Ake vyšetrenie žiadať od lekára?ďakujem pekne za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Práve som odpovedala.
Odkaz na otázku

Uzliny na krku

Mili, 10.05.2014 (17:33)
Dobrý den pani doktorka. Prosím Vás o váš názor. Máme 5 ročného chlapčeka a v okolí krku má uzlinky. Uzliny pretrvávajú už asi 2 roky. V poslednej dobe sa mu dosť zväčšili a ked som ho kupala nahmatala som mu aj nižšie pri kostičke v jamke viac ako hrášky. Predtým mal len 3 ale teraz je ich ovela viac.Mám pocit že mu neustále pribudaju a zväčšuju sa. Uzliny su hmataltelné a ked niekde ideme častokrát sa nás na to pýtaju. Lekár nás stále odbije s tým že je alergik a je často chorý a vraj to je bežné. Naposledy som si vydupala USG - najvačšia je 1,5 cm. Zobral mu aj krv a je v poriadku. Neustále sa s manželom znepokojujeme. Aký je váš názor? Na aké vyšetrenie by nás mal pediater poslať. Chodíme na alergologiu tam mu brali krv ale tam sme sa na to nepýtali. Prosím poraďte nám na koho sa obrátiť?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nemyslím, že treba niečo riešiť. Zväčšené uzlinky sú problém, bývajú časté a znamenajú len to, čo povedal váš lekár: býva často chorý, je alergik a uzliny reagujú na tento stav. Ak by bolo niečo závažné, mal by to odhaliť aj sa k tomu vyjadriť imunoalergológ.
Jednu vec je však možné vyriešiť: máte doma domáce zvieratko? Žijete na dedine alebo tam často chodíte, prichádza do styku s králikmi alebo mačkami. Ak áno, treba vyšetriť toxoplazmózu alebo iné ochorenie prenášané zvieratmi.
Odkaz na otázku

jazvy na tvaricke

Kristina, 10.05.2014 (11:43)
Dobry den, nasmu 8 mesacnemu synovi sa od narodenia robia na lickach uhriky, po ktorych zostavaju male jazvicky. Najprv mi lekarka hovorila, ze sa iba cisti, no ked to nepreslo ani po polroku, navstivili sme dermatologicku, ktora mi dala pre synceka vodicku na baze benzoliehu a poradila mi, ze mu tvar nemam kremovat. No vodicka mu licka velmi vysusovala a uhry sa mu robia aj tak. Neviete mi prosim poradit, co by to mohlo byt a ako by som syncekovi pomohla?
Dakujem pekne.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Jedná sa pravdepodobne o novorodenecké akné, ktoré však pretrvávajú. Bez vyšetrenia sa ťažko radí, ale mám dobrú skúsenosť s umývaním kože čiernym čajom, u novorodencov ale skúsila by som to aj v tomto veku a aplikáciou Holtovho krému na tváričku, ale len na noc, dieťa s krémom nesmie ísť na slnko.
Odkaz na otázku

Prehrievanie organizmu ???

Stano, 09.05.2014 (19:01)
Dobrý deň. Mám syna 8r. Mám na Vás otázku. Ked syn behá , naháňa sa s kamarátmi, veľmi rýchlo sa zadýcha a spotí. Líca a uši mu hned veľmi očervenejú až do bordova, nevládze, sadne si a tak do pol hodiny to prejde. Má 132 cm a 31 kg. Má rázštep pery a podnebia a 5 operácii za sebou. Neviem či to môže súvisieť s narkózami čo už prekonal alebo z čoho to je. Ked mu robia predoperačné vyšetrenia všetko je v poriadku. Môže ísť o nejaké iné ochorenie? Veľmi pekne Ďakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Možno nie je dostatočne trénovaný, teda nemá dostatok pohybu a potom keď zrazu behá, tak to nezvládne. Faktom však je, že deti v tomto veku bežné šantenie s kamarátmi zvládajú bez väčšieho zadýchania. Odporúčam poradiť sa s vašim lekárom, možno by bolo na mieste vyšetrenie u kardiológa.
Odkaz na otázku

Hnacka

dedab, 08.05.2014 (20:27)
Dobry den, dcera (3r)ma od pondelka hnacku, najprv mala teploty az do 39, kazde 4 hodiny sme striedali paralen-nurofen, nakolko jej rychlo stupala. V utorok sme boli u nasej doktorky, no ta jej len vzala vyter a povedala, ze vysledky budu v pondelok (12.5.) Dcere teploty ustupili, no nadalej ma krce, prehana ju a od vcera ma v stolici krv a hlieny. Zajtra ma nasa doktorka volno a preto sa chcem opytat, ci situaciu nejako riesit, ci pockat do pondelka. Davame smectu, cierne uhlie a kulisek, mala celkom papa - suchare, biele rozky, ryzove chlebiky, cucoriedky, banan, na obed mala ryzu s varenym morcacim masom. Dakujem velmi pekne za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Bohužiaľ pre pracovné zaťaženie som nestihla odpovedať skôr. V situácii ako ste popisovali si myslím, že ste zdravotný stav mali pod kontrolou, správne ste zaviedli diétu, len pozor na čučoriedky, doma zavárané bývajú veľmi presladené. Čo sa týka kulíška, treba podávať jeden sáčok na šesť vyprázdnení, teda stolíc alebo spolu stolice so zvracaním. Podľa popisu je možné, že dieťatko má bakteriálnu črevnú infekciu, pravdepdobne salmonelózu alebo kampylobakteriózu. Sú pomerne časté, pozor na rôzne ovčie, kozia a podobné syry z fariem a salašov.
Odkaz na otázku

Vyrazky a celaskon

Sophy, 08.05.2014 (02:40)
Dobry den prajem pani doktorka,mam 3 rocnu dcerku a pred tyzdnom sa jej spravila mala vyrazka na licku,potom druha na zadocku.Myslela som,ze je to z tepla.Mala len soplika trocha zvysenu teplotu 3 dni,ale vyrazok pribudalo hlavne na zadocku a tri pri vlaskach.Myslim si,ze su to ovcie kiahne,ale su strasne male aj ked maju niektore pluzgieriky.Neskriabe sa.Ked som ju dnes kupala v hypermangane,vyrazok nepribuda,ale ked som ju natirala Zinkovou mastou,tak som vydela,ze ma vyrazticky aj okolo konecnika.Zijem v Uk a lekar nevie ci su to kiahne,vraj su to netypicke kiahne a poslal nas domov.Ja uz neviem.A este vas poprosim,stale si pyta celaskon rozpustit do vody a strasne jej chuti citronova stava ked robim caj.Pije dostatok caju,kupujeme slovenske, neperlive,ochutene mineralky a aj naprik tomu si vyzaduje celaskon,ktory sa uziva az od 12.rokov.Moze jej to uskodit? Dakujem Vam velmi pekne.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Či má dieťatko kiahne neviem rozhodnúť, ale podľa popisu a hlavne preto, že ich má aj vo valsatej časti hlavy by som sa prikláňala k názoru, že pravdepdobne sú.
Žiadne lieky ani C vitamin by sa nemali predávkovávať. V jej veku odporúčam vitamin *C vo forme kvapiek, cca 15 až 20 kvapiek denne, čo je 100 až 200 mg. Citrónová šťava je vhodná, aj v čaji. Celaskon, ktorý je od 12 rokov by nemala užívať.
Odkaz na otázku

Rachitída

Silvia, 07.05.2014 (22:43)
Dobrý deň,
našej dcérke pri 11. mesačnej kontrole zistili známky rachitídy a to na rebierkach. Doktorka vysvetlila, že to môže byť dedičné, alebo nesprávnym podávaním vit. D. (Podávala som nesprávne vit. D). Je mi to veľmi ľúto, s dcérkou chodíme každý deň von na slniečko, dávam Vigantol podľa návodu do mliečka 2 kv., taktiež snažím sa o správnu stravu - jabľčko s mrkvou a oliv. olejom, brokolicové jedlá a pod. Ale trápia ma vyhnuté rebierka, chcela by som sa opýtať, či existujú nejaké formy liečby, či sa môžu časom tie rebierka napraviť, čo môžem ešte robiť, aby som to mohla zlepšiť a nie náhodou zhoršiť. Taktiež sa chcem opýtať, ako by mala byť v cca 11. mesiaci zrastená veľká fontanela. Naša dcérka tam má otvorček ešte cca 1cm. Je to správne? ďakujem veľmi pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Fontanella 1 cm je v tomto veku primeraná.
Vitamin D je potrebné dávať do mlieka tak, že z neho odlejete do lyžičky, potom prikvapnete do lyžičky vigantol a dieťa to vypije, potom pokračuje v pití mlieka z fľaše alebo prsníka. Nemôže to byť v celej fľaši, lepo to ostane na stenách fľaše alebo ak dieťa celú porciu mlieka nevypije, nedostane ani celú dávku d vitaminu. Žiadna liečba, myslím rehabilitácia, cvičenie na rebierka neexistuje ale pri správnej výžive a správnom podávaní d vitamínu sa aj rebrá upravia. Tam dochádza, rovnako ako vo všetkých kostiach, k neustálej prestavbe.
Odkaz na otázku

Keratosis Pilaris

Lucia, 07.05.2014 (12:42)
Dobrý deň pani doktorka.
Veľmi pekne vás prosím o radu. Dcérka ma 13 mesiacov a je kojená. Prešli sme si ekzémom(aj ja som mala v detstve) ale ako som ja na diéte ekzém už štvrť roka nemáme. Ale čo nás trápi je diagnóza Keratosis Pilaris. Máme to na líčkach, čele, oboch predlaktiach a na oboch nôžkach. Kožná doktorka nám povedala že to je taký druh kože a nič sa stým nedá robiť. Pani doktorka naozaj nič neexistuje čo by mohlo pomôcť, predsa jej to takto nechať nemôžem. Ešte ja mám zníženú funkciu štítnej žľazy, beriem denne euthyrox 75. Nemôžem jej to aj ja nejako zhoršovať keď ju kojím. Vopred ďakujem za pomoc.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Presne tento diagnostický termín nepoznám ani ho neviem v dostupne literatúre nájsť. Je to pravdepdobne popisná diagnóza, ktorá znemená tvrdšiu, zrubnutejšiu kožu na uvedených miestach. V tomto veku nie je možné aplikovať lieky, ktoré by kožu zmäkčili. Je potrebné dieťatko sledovať a neskôr pravdepodobne bude možné aplikovať lieky na zjemnenie kože.
Odkaz na otázku

Rychly rast

valachova 82, 06.05.2014 (23:19)
Dobry den p. doktorka. Otazka sa tyka môjho syna ma 4roky a 5 mesiacov meria 120,5cm. Co je vela aj ked ho porovnavam s inymi detmi vypada na ovela starsieho. Boli sme u dr. na vysetreni pozerala mu gulky a zistila, ze ich ma vačšie tak stanovila diagnozu predčasna puberta. Poslala nas na vysetrenia robili mu rengen ruky zapastia, bol na magnetickej rezonancii, a este mu davali cez kanylu nejake latky a kazdu polhodinu mu brali krv toto opakovali niekolkorat (neviem presne ako sa to vola nakolko zijeme momentalne v zahraniči) Vysledky boli take, ze predčasnu pubertu nema, ze je v predpubertalnom vyvoji, ale ze to môze trvat niekolko rokov. Odporučila nam zasa ho skontrolovat po 1 roku. Zistili mu, ze ma malo zeleza nakolko odmieta jest maso. Musi uzivat sirup. Môze to byt tou genetikou, ze tak rychlo rastie? Ja mam 172cm manzel 185 ako kazdy hovori, ze ma byt po kom vysoky, ja som z toho nestastna stale si myslim, ze niečo mu je a ten rast sa mu nezastavi. Aj iny rodičia su vysoky a deti rastu normalne. dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Keˇže spravili všetky vyšetrenia, tak vylúčili závažnú príčinu zrýchleného rastu, ktorú môže a nemusí súvisieť s predčasnou pubertou. Pokiaľ nemá iné ťažkosti / napríklad srdcovú vadu/, ani iné nápadnosti , tak nie je dôvod na obavy. Bude ďalej sledovaný. Aj my to presne tak robíme, deti prichádzajú aj okrem vyšetrenie pri chorob, či podozrení na ňu k pravidleným preventívnym prehliadkam, kde sa sleduje okrem iného aj rast do výšky. Mala som aj mám podobný prípad v mojej starostlivosti, chlapec je dnes naozaj veľmi vysoký, výborný športovec a zhodu okolností je tiež chudokrvný. Pravdepdobne to môže súvisieť so zvýšenými nárokymi organizmu pri rýchlom raste Takže sirup na chudokrvnosť mu určite dávajte, o rok chodte na kontrolu rastu.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa