MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 8930

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

zápal stredného ucha - doplnenie

a, 20.10.2014 (17:33)
Dobrý deň. Ešte by som chcela doplniť k predchadzajucej otazke, že syncek si ušká nechytá, ani inak nevyzera, že by ho boleli. Tak neviem, či to môže byť pri zápale stredného ucha. Ďakujem. Andrea
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Videla som už mnohokrát zápal stredného ucha dokonca aj so zápalom príslušnej kosti aj napriek tomu, že zväčša je všetko sprevádzané intenzívnou bolesťou, že dieťa bolo úplne pokojné a bolestivo nereagovalo. Prah bolestivosti je u každého iný.
Odkaz na otázku

zápal stredného ucha

a, 20.10.2014 (16:41)
Dobrý deň. Syn (22mes) mal necelé dva dni vysoké teploty (aj nad 39). Išli sme k lekárovi, pozrel do uší a povedal, že ich má obe zaplálené a predpísal amoksiklav, otobacid, nasivin... Prišli sme domov a malému teplota ustúpila, už namá takú vysokú. tak som zostala neistá, že či dávať celkové atb. Mohol by to byť aj zápal vírusového pôvodu? Alebo to lekát vie pohľadom do ucha zistit, či ide o bakteriálny zápal? Myslím, že dg napísal H660. Aj som sa pytala, či su potrebné celkové atb a vraj ak nechcem aby mu prepichovali uši, tak áno.Prosím o Váš názor... Ďakujem pekne. Andrea
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Zápal stredného ucha býva zväčša vírusového pôvodu, lepšie povedané ako vírusový začína. Často sa však následne uplatní bakteriálna infekcia a naozaj dochádza až k hnisavému zápalu, ktoré je potrebné riešiť prepichnutím alebo sa blanka sama roztrhne a hnis vytečie. Skúsený lekár vie, kedy je potrebné nasadiť antibiotiká. Váš lekár to spravil a je potrebné postupovať podľa jeho odporučenia.
Odkaz na otázku

neustále sople

Zuzana, 19.10.2014 (14:12)
Dobrý deň. potrebujem poradiť. môj 4 ročný syn (škôlkar) je neustále zasoplený (biele soplíky) a stále má upchatý nos. Už asi mesiac. Pred dvoma týždnami nám robili výter z nosa a hrdla, všetko bolo OK. Pred rokom mu imunoalergológ zistil v krvi mikoplazmu, tak sme to vtedy preliečili Klacidom (14 dní) a vyliečil sa. (vtedy mal sople a stále kašlal).
Teraz mu dávam Pamycom, ked má upchatý nos dám mu aj Nasivin pre deti. Moje otázky:
- Pamycom sa môže ako často dávať? Myslím po akom časovom odsupe.
- Je možné že môže mať tú mikoplazmu znova?
- je to normálne aby bolo dieťa stále usoplené?
- lekár nám vždy predpíše Aerius. je to dobré? (manžel je alergik - senná nádcha). mám mu ten Aerius dávať, ked je takýto usoplený?
ĎAKUJEM VEĽMI PEKNE za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Pamycon nie je určené ako často sa môže dávať, ale určite nie častejšie ako raz za mesiac.
Teoreticky to možné je, ale mal by aj iné prejavy: únavu, malátnosť, nechutenstvo a v tomto veku pravdepodobne aj horúčku
Ako hovorí jedna z najlepších imunologičiek na Slovensku: preto sa dieťaťu hovorí sopľoš, lebo je skoro stále usoplené. Takže je to úplne normálne, hlavne v tomto jesennom období a po nástupe do kolektívu.
Aerius dávajte v tom prípade, ak dieťaťu na sople zásadne pomôžu, teda že pri ňom ustúpia.
Odkaz na otázku

neistota v antibiotickej liečbe

Natalia, 18.10.2014 (09:21)
dobry den, dakujem za odpoved,aj ked ma nepotesila. teraz neviem co mam robit. preco nie je augmentin duo liek na anginu? dr jej inak predpisala amoxiklav , ale v lekrani mi automaticky dali augmentin,aj som volal dr, a povedala, ze to je to iste len iny nazov..neublizim tym teraz mojej dcerke, ked jej to budem davat cely tyzden? inak dnes v noci mala teplotu 38,4 a predtym dni len do 37.6 , a hovori sem tam ze ju boli brusko, ja sa bojim aby nemala zapal hrubeho creva, ako je pisane na letaku neziaduci ucinok, bolesti zaludka hnacka...a horucka ..ako budem vediet ci to ma z toho? este dr kazala davat pre istotu aj fenistil kvapky aby sa nevysypala, ale ja jej ich nedavam, pride mi to dost zvlastne, ani ja nikdy somm neuzivala pre istotu nejkake kvapky aby som nemala alergicku reakciu....teraz mam vazne obavy, ci dcerke neublizim tymi atb a ci ozaj su nutne..mam vycitky
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Antibiotikami jej neubližujete, sú to kvalitné antibiotiká a nech ich celé doberie, keď ich už začala užívať. Na angínu sa nedávajú práve preto, že zaurčitých okolností sa po nich dieťa pri angíne vysype.
Odkaz na otázku

neistota v antibiotickej liečbe

Natalia, 17.10.2014 (21:57)
dobry den dcerka (2r) mala dva dni zvysenu teplotu do 37.6 viac nie, trosku sopliky inak nic. dnes som s nou isla k dr, kedze je piatok, nech ju radsej prezrie a len ju popocuvala a pozrela do hrdla , ze ma anginu a predpisala augmentin duo..bolo to podla vas nutne? ked sa dcerky pytam ci ju boli hrdlo, povie nie. aj papa normalne...nie je pri angine dost bolestive hrdlo? teda u mna vzdy bolo ked som mala, a teplotu som mala vzdy nad 38...tak isto aj kamoskina dcera ma teraz anginu, aj boli s mojou malou na zaciatku spolu, ale ta mala aj kasel a teploty nad 38..stacilo to mojej dr na predpisanie antibiotik len pozriet hrdlo??bez inych priznakov moze to byt angina? inak nebyva chora, este anginu nemala...stale ju dojcim..a este hodinu po prvej davke augmentinu mala dcerka hnacku a potom este raz, v letaku je strasne vela neziaducich ucinkov, bola aj taka mrzuta a stazovala sa na bolest bruska...dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ja sa k tomuto radšej nevyjadrím. Faktom je, že augmentin nie je liek na angínu!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Je mi to strašne ľúto a som smutná ale nič viac v tejto chvíli neviem napísať. Ak ste jej už dali prvú dávku, bohužiaľ zásadou je antibiotickú liečbu neprerušovať Hnačka nebýva po prvej dávke, takže pravdepdobne ju má z niečoho iného.
Odkaz na otázku

teplota a časte cikanie

jana, 16.10.2014 (20:20)
dobrý deň, moja dvojročná dcérka má druhý deň zvýšenú teplotu včera 37.2, dnes do 37.6 , viac nemala. dnes začala často cikať, ráno bola aj 5 krát čo u nej nie je zvykom, a cikala len trošku crvrkla, alebo sa ani nevycikala, ale pýtala sa...inak je čulá. boli sme chvílku aj na dvore vonku, v nútri nám už bolo dlho.. má od včera aj trošku soplíky, vysmrká číri hlien, nie je zafarbený. chcem sa opýtať, či mám isť k doktorke s ňou, alebo stači preventívne radšej zajtra doniesť moč..lebo toto isté mala aj pred cca mesiacom, dva dni zvýšenú teplotu a chodila často cikať, ale moč mala v poriadku, aj na mikrobiologiu bol odovzdaný a výsledky boli ok...a nič ju nebolí keď sa jej opýtam , ani hrdielko...lebo aj to sa bojím, či to nemôže byť angína, lebo jej kamarátka má teraz angínu od utorka, a v nedelu boli spolu aj jedli spolu z jednej misky....ďakujem za radu Jana
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Môže mať angínu, ak boli deti v kontakte ako udávate. Pokiaľ však má len zvýšenú teplotu, ako novorodenec nemal problém s obličkami, tak by ste situáciu mali zvládnuť správny čistením nošteka, vitamínmi a ak sa stav nezlepší, je na mieste navštíviť lekára.
Odkaz na otázku

castejsie mrkanie ockom

janka, 16.10.2014 (14:19)
Pani doktorka, chcela som vas poprosit o radu. Dcera momentalne ma kasel a berie antibiotika a sirup na kasel. Ale som si vsimla , ze zacala jednym ockom viacej mrkat. Co to moze byt???Mam z toho velky strach co to moze byt???Dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Tik očkom môže byť prejav infekcie v očku, ktorá býva spojená s kašľom a nádchou, alebo mohla mať úraz :to treba hneď zhodnotiť, či sa nemohla niečím pichnúť do očka a v takom prípade hneď navštíviť lekára. Môže to však byť aj prejav očnej vady, v takom prípade treba tiež konzultovať očného lekára, nie je potrebné hneď. Ak by sa príčina týmito jednoduchými cestami nenašla hneď naplánujú sa ďalšie vyšetrenie. Niekedy to trasenie očka samo prejde a neopakuje sa.
Odkaz na otázku

zvysena teplota

tereza.vrbata@gmail.com, 15.10.2014 (22:48)
Dobry den pani doktorka. Chcem sa spytat moja dcera ma 5,5 mesiaca a zhruba mesiac niektore dni pozorujem u nej zvysenu tepltou 37,5 cca tak 3-4 krat do tyzdna. U doktorky sme s tym zatial neboli. Inak nevyzera ze by jej nieco bolo. Stolicu ma pravidelnu, sopliky nema. Ja som vsak pred dvoma rokmi prekonala mononukleozu. Neviem ci je mozne niekoho po prekonani tejto choroby nakazit alebo iba pocas inkubacnej doby...je teda mozne ze by som dceru mohla nakazit dakujem velmi pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Dcéru ste určite nenakazili!!!!!!!!!!!
Zvýšená teplota u detí býva, treba vedieť, či nemal v novorodeneckom vyšetrení problém s obličkami. AK by aj nemal, je na mieste vyšetriť moč. INak zvýšeneé teploty u detí môžu byť a neznamenajú žiadne ochorenie
Odkaz na otázku

tik ockom

jana, 15.10.2014 (22:42)
Dobry den p. Mudr,
chcela by som sa poradit. Moja trojrocnaa dcerka bola pri doktorke na vysetreni koli kaslu. Lekarka jej predpisala antibiotika, sirup na kasel a vsimla si ze ma tik ockom. Dalej sa k tomu nevyjadrila.
Neviete mi poradit co to ten tik znamena???....ked citam na internete tak pisu sa tam hrozne veci o tikoch u deti.

Dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
ik môže mať rôzne príčiny,najčastejšieje to infekcia v očku / pravdepodobne zároveˇn s kašľom a soplíkom. V takom prípade odporúčam obe očká niekoľkokrát denne vykvapkať oku flashom alebo ophtalmoseptonexom kvapkami, sú bez predpisu oboje.
Inou príčinou môže byť očná vada, tam už je potrebné vyšetrenie u očného lekára. To by malo byť ako prvé, ak vylúči príčinu v očnej vade, bude sa pokračovať v ˇˇdalšéom vyšetrovaní.
Faktom je, že niekedy je tento jav prechodný a môže aj sám ustúpiť.
Odkaz na otázku

odpor k UM mlieku

Janka, 15.10.2014 (14:35)
dobrý deň,potrebujem poradit.Mam 8mesacneho synceka a je uz riadne dokrmovany.papa masko,kase,ovocie atd.A asi cca 2tyz. zacal odmietat UM mlieko.Od narodenia sme na UM BEBA 2 a zrazu mu prestalo chutit.Ledva vypije 90ml a to mu davam vypit na ranajky a na nocny spanok.Na svojho pediatra som sa zatial neobratila,neviem ci je to docasne alebo trvale.Prosim poradte ci je to normalne a ako mu mliecko osladit aby mu chutilo?! Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
NIe som zástanca zmeny mlieka ale v tomto prípade by som to asi skúsila. Skúste ho vymeniť za sunar, má takú naozaj mliečnu chuť. Ak by ste neuspeli, tak treba len počkať, podávať všetky bezmliečne príkrmy, aj mliečnu kašu a počkať, ako sa dieťatko bude správať.
Odkaz na otázku

Farba stolice

Jana, 11.10.2014 (21:53)
dobry deň prosím vás môj syn má asi týžden žltú stolicu 2-3 za deň nieje riedka a ani nemá nejaký výrazný zápach, co to môže znamenať ďakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem odpovedať, lebo neviem ako je dieťa staré a čo papá. Ak je to kojenec na plnej mliečnej výžive je to v poriadku, ak farba aj frekvencia stolíc.
Odkaz na otázku

antibiotika-či nie

kamca43, 07.10.2014 (13:45)
Dobrý deň p.doktorka chcem sa poradit. Dcérka má 5 rokov má zapálené hrdlo musí užívať antibiotiká je to potrebné? Lebo mi dospelý si kúpime iba rôzne tabletky na cmulanie a liečime sa a takéto 5 ročné dieťa sa nemôže takto liečiť? Ďakujem za odpoveď a radu.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Zápalené hrdlo je popisná diagnóza, predpokladám, že ju bolí a možno má aj horúčku. Tieto ťažkosti / aj s horúčkou/ môžu spôsobiť baktérie aj vírusy. V prípade bakteriálnej nákazy, hlavne ak je pôvodcom / čo býva aj najčasejši/ streptococcus pyogenes je nevyhnutná liečba penicilínom, najmenej 10 dní, pretože zanedbanie liečby alebo nedostatočná liečba môže mať za následok komplikácie, najčastejšie zápal obličiek ale aj zápal srdca. Pred érou antibiotík to mohlo znamenať trvalé poškodenie dieťaťa alebo smrť. Ak je ochorenie vírusového pôvodu, nie sú antibiotiká potrebné. Dnes vieme rozlíšiť o akého vyvolávateľa sa jedná priamo v ambulancii rýchlymi testami.
Priamo na vašu otázku odpovedať neviem, nevyšetrila som dieťa. Ak však skúsený lekár rozhodol, že je užívania antibiotík potrebné, treba jeho odporučenie akceptovať.
Odkaz na otázku

zvysena glykemia

ewqaa, 07.10.2014 (11:39)
Dobry deen, som mamou 3mesacneho babatka, nasej pani doktorke sa na poradni v 10tyzdni nepacilo, ze vela pribera ( porodna vaha bola 3.4kg, v 10tt 7kg) zobrala na teda krvicku a glykemia bola 5.8mmol/l, to zhodnotila, ze nebol nalacno, od posledneho dojcenia uplynuly necele 3hodiny. Uplynuli 4tyzdne a dnes sme boli na kontrolu, uz nalacno tj. cca 6hodin nebol dojceny a podavala som mu iba prevarenu vodicku, glykemia bola opat 5.9mmol/l. O dalsi mesiac mame ist na zatazovy test. U nas v rodine nemal nikto DM typ 1.Viem, ze mi nedate jednoznacnu odpoved, ale chcem sa spytat, aka je podla Vas pravdepodobnost, ze moj syncek je diabetik, alebo ci je mozne, ze sa glykemia upravi, ked zacne byt viac pohyblivy, pripadne aky by bol dalsi postup.Syncek je plne dojceny materskym mliekom. dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Podľa mňa synčekovi vôbec nič nie je, jeho priberanie je dané jeho genetickým nastavením a pri plne kojených deťoch je to normálne, netreba to riešiť, neskôr sa priberanie za mesiac zníži a dieťatko bude stále krásne a zdravé s normálnou hmotnosťou. Vďaka kojenie mu ani nehrozí obezita vo vyššom veku. Gylkémie ako udávate je v medziach normy, cukrovka má hodnoty oveľa vyššie. Ak by sme chceli byť dôsledný vo vyšetrení na vylúčenie cukrovky, je potrebné aj vyšetrenie moče, či sa tamnenachádza cukor.
Odporúčam opýtať sa rodičov vašich alebo manžela, kto z vás bol takýto baculáčik v kojeneckom veku.
Odkaz na otázku

nevieme sa postavit

dadulienka, 03.10.2014 (14:19)
Dobry den, chcela by som sa VAs spytat, mam 11,5 mesacne dievcatko, ktore vobec neelozi, nevie sa same postavit, ani nestvrtnozkuje, ona totiz asi od 8 mes sa posuva na zadku, resp. ak sa lepsie odrazi, skace.. uz sme boli aj na neurologii, kde nas poslalli na rehabilitaciu, ze potrebujeme vojtovu metodu. na rehabilitacii nas doktorka vysetrila s tym, ze my tam nepatrime, len je leniva, slabsi chrbatik, mam ju davat do polohy na styroch a na kolienka, ona sa to nauci. od vtedy uz presiel mesiac as stale nic, vidim nan ej, ze je silnejsia, sama uz vie stat, ked sa drzi niecoho, chodit by chcela, ale to ju nevodim za rucicky..predtym nedokazala ani stat, podlamovali sa jej nozicky. neurologicka seste povedala, ze ma slabsi chrbatik.. leze ona je strasne dlha a neviem ci aj to jej nevadi tom, aby sa na tie kolienka dala, kedze ma dlhe nohy.. zacali sme s plavanim, velmi saj ej to paci a a myslim, ze asi tam trocku zosilnela. cvicime doma aj na fit lopte, ale to sa jej moc nepaci.
prosim vas, je to v poriadku, chodit budeme, ze? som nestastna, lebo uz v jej veku kazde nieta sa stavia achodi pri nabytku a mys tale nevladzeme.. co si o tom mam mysliet?
dakujem za odpoved :)
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Chodiť určite budete!je to menej častý ale podľa vašich informácií u nie chorobný spôsob postupného postavovania. Sú deti, ktoré začnú chodiť aj v 15 až 18tom meisaci a nie je to zaostávanie. Určité rehabilitačné svičenia a stimulácia sú vhodné, hlavne ak sú oslabené svaly chrbta či horných alebo dolných končatín. Ale aj keď sa nerabilituje, dieťa sa nakoniec postaví a naučí chodiť. Neporovnávajte deti, každé je iné, niektoré skôr rozpráva a podobne. Niektoré predsa nakoniec bude pilot,iný fotbalista a iný drevorubač.
Odkaz na otázku

nadcha a skolka

Zuzana, 02.10.2014 (09:57)
Dobrý deň,
chcela by som Vás požiadat o radu. Syn nastupil v septembri do školky a už mal 2x nádchu. Moja dilema sa týka toho, kedy dieťa po nádche poslať znovu do školky. Malý je doma 5 dní a má ešte trochu soplík, priesvitný, nekašle a nemá teplotu a celkovo sa cíti dobre. Mám čakať, kým mu nádcha úplne prejde, alebo ho môžem poslať do škôlky. Je možné, že v tomto štádiu ešte môže nakaziť iné deti? Počúvam rôzne názory ohľadne soplíkov a detí v škôlke, tak by som rada vedela Váš názor.
ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ako vraví jedna moja kolegyňa, imunologička: deťom sa predsa hovorí sopľoš - majú predsa často soplík, zvýšenú sekréciu hlienu v nose. Je to vlastne obranný mechanizmus, hlien chráni sliznicu dýchacích ciest pred rôznymi nepriaznivými vplyvmi. Samozrejme jeho zvýšenú tvorbu podporuje aj vírusová nákaza, aj osídlenie novými baktériami, čo je pravdepodobne najčastejšia príčina nádchy po nástupe do kolektívu. Je dobré nechať dieťa doma prvé dni po prepuknutí ochorenia, vtedy jeurčite aj najviac infekčné ak je pôvodnom vírus. Osobne odporúčam vrátiť dieťa znova do kolektívu na kratšiu dobu, začať znova v stredu alebo vo štvrtok. Bude v kolektíve znova tak dva tri dni a potom je víkend, kedy mamička vyčistí noštek zase dôkladnejšie, čo zabráni perzistencii ochorenia. Takže nie je potrebné čakať až do úplného odznenia nádhca, tá totiž bude pomerne dlho a aj často. Platí to samozrejme v tom prípade, že inak je dieťa zdravé, nekašle, nemá teplotu, nebolí ho uško, nie je mrzuté ani malátne.
Odkaz na otázku

Hypertonický syndróm

Welsanka, 01.10.2014 (19:19)
Dobrý deň,
máme doma 2-mesačného chlapca, boli sme na vyšetrení u neurológa a ten nám diagnostikoval hypertonický syndróm ľahšieho stupňa a pri sone hlavičky máme výraznú asymetriu postranných komôr vo F rohoch (VI sin 18 mm a VI dx 12 mm). Lekár nám chorobu vôbec nevysvetlil a skonštatoval, že malý nám v budúcnosti nebude chodiť. Môžete mi popísať, čo táto diagnostika alebo choroba spôsobuje? Na internete je veľmi málo napísané o tejto chorobe. Rehabilitáciu nám nepredpísal.
Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Hypertonický syndróm býva u detí a detiv tomto veku majú deti zvýšený svalový tonus prítomný ako normálny nález. Hypertonický syndróm nie je diagnóza je to stav ako som popísala prítomnosti zvýšeného svalového napätia. Sonografické vyšetrenie mozgu sa kedysi nerobilo, teraz keď sa robí, je to veľký prínos ale uvedený nález je popisný a nič nehovorí o ďalšom vývine dieťatka. Treba túto odchýlku, podľa mňa nevýznamnú sledovať , to je zatiaľ všetko. Otázka je, prečo ste boli na vyšetrení u neurológa: má dieťatko nejaké ťažkosti, malo nejaké problémy pri pôrode, počas tehotnosti boli nejaké riziká? Uvedené nálezy nie sú dôvodom k rehabilitácii ale ak má dieťatko nejaké ťažkosti v psychomotorickom vývoj je rehabilitácia vždy prínosom pre vývoj dieťatka. Z uvedených nálezov ani nie je možné spraviť záver, že dieťatko nebude chodiť. Takže neviem, či som vám správne odpovedala, lebo neviem, či dieťatko nemá ešte nejaké problémy, ktoré v otázke neboli.
Odkaz na otázku

Alopécia u ročného dieťaťa

Andrea, 30.09.2014 (22:20)
Dobrý večer. Môj synček mal krásne mihalnice a normálne jemné svetlé vlásky. Keď mal 12 mesiacov, ochorel na 6.chorobu. Po doznení horúčok (do 40 stupňov) mu postupne vypadali všetky vlásky a o mesiac na to aj mihalnice. Vtedy sme šli opäť k pediatričke. Predtým klasicky absolvoval očkovania a okrem ekzému (už ho nemá) bol úplne zdravý. Brali mu krv z pršteka-o.k. Kožná sa s niečím takým nestretla (lekárka so 40-ročnou praxou). Dnes sme boli na endokrinológii, o týždeň budeme vedieť, či nie je príčinou problém so štítnou žľazou. Teraz 15-mesačný - má niekde jemnulinké vlásky, bez mihalníc a obočia. Papá všetko, spí dobre, chodí, proste inak celkom v poriadku. Chcem sa spýtať, či máte skúsenosť s alopéciou u takého malého dieťaťa a čo môže byť príčinou, lebo je veľmi ťažké sa dostať k informáciám o tomto probléme. Vopred ďakujem za odpoveď. Andrea
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
S takou alopéciou ako udávate skúsenosti nemám. Možnoprekvapivo ale pri alopécii / ale skôr lokálnej/ odporúčam aj očné vyšetrenie, môže to súvisieť s poruchou zraku. Je to naozaj len táto moja skúsenosť, ktorá by ma však viedla k tomu, odoslať dieťatko na očné vyšetrenie.
V literatúre je táto alopécia aj so stratou obočia aj mihalníc. Príčina je neznáma, môže ňou byť však aj infekcia, stresová situácia alebo zvláštna dispozícia k tomuto stavu. Liečba je tiež veľmi nejasná ale udáva sa aj spontánne zhojenie, teda obnovenie rastu vlasov aj ochlpenia. Ešte som to tiež nepozorovala u svojho pacienta ale teoreticky by mohla byť dôvodom aj závažne prebiehajúca infekcia v dvanástich mesiacoch.
Odkaz na otázku

červené fľaky

Marianna, 26.09.2014 (20:48)
Dobrý večer, môj 5,5 ročný syn mal včera k večeru po ramenách a chrbátiku červené škvrny, niektoré mali aj veľkosť dlane, ráno to už nemal. Dnes, keď sa vrátil zo škôlky, som ho pozerala nemal nič, no večer, keď šiel do sprchy znova tie škvrny. Sú rôznych veľkostí, skôr vačšie ako malé a koža je trošku zdurená v tých oblastiach. Dala som mu Arius. Neviete mi povedať čo to môže byť? Ďakujem pekne, Marianna.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je to pravdepodobne alergická reakcia na koži, koprivka, urtika. Je typická tým, že sa fľaky objavia a zmiznú. Je potrebné zistiť, čo môže byť alergénom, príčinou . Môže to byť nákaza parazitom škrkavka detská, konzumácia nevhodnej stravy, lokálne pôsobenie napríklad nevhodného oblečenia, farby a podobne. Aerius ale aj iné antihistaminikum je namieste. Dieťa by mal vidieť lekár.
Odkaz na otázku

Ekzém okolo úst

Zuzana, 26.09.2014 (19:54)
Dobrý deň pani doktorka, prosím Vás o radu. Syn má ekzém okolo úst a na diasne nad zubom sa mu vytvoril hnisavý vriedik., ktorý má už 2 mesiace. Ekzém sa mu začal tvoriť až teraz. Predtým si sťažoval na bolesti bruška, teraz už nie. A stále sa špára v nose. Aké vyšetrenie mám žiadať od lekára.Ďakujem vopred
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Od lekára netreba žiadať žiadne vyšetrenie. S týmito problémami treba navštíviť vášho lekára a ten by mal potrebné vyšetrenia na objasnenie ťažkostí dieťaťa a stanovenie diagnózy spraviť. Niekedy nie sú žiadne vyšetrenia potrebné. Diagnóza je jasná z klinického obrazu.
Odkaz na otázku

Moraxella

Didda, 25.09.2014 (23:07)
Dobrý deň.Mám 3-ročného syna, bol dva dni škôlke a hneď dostal nádchu. Nechala som si ho doma, som na materskej dovolenke, tak to nebol problém, ale nešla som s ním hneď k lekárke, pretože len mu vytekal vodový soplík z nosa. Nos som mu odsávala, neviem ho naučiť smrkať, ale potom mu už z nosa nič nešlo, tak som s odsávaním prestala. Ale stále bolo na hlase počuť aký je nachladnutý, chrápal pri spaní aj dýchal stále ústami. Tak po dvoch týždňoch som išla k lekárke, spravili mu výter, vyšiel mu bacil moraxella ojedinele, teraz od pondelka užíva pamycon do nosa a ešte žiadna zmena, čiže stále je nachuchmaný, dokonca včera večer pri spaní kašlal, dnes zase nekašlal.Od začiatku užíva sirup imunoglukan. Chcem sa spýtať či mi neviete poradiť ako by som mu vedela ešte pomôcť aby sa už definitívne uzdravil. Zdá sa mi to už nekonečne dlho. Do škôlky ho nemôžem dať, tam nám prizvukovali, aby sme si choré deti nechali doma a ja zvlášť keď som na materskej.Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Má nádchu, pretože jednak začal chodiť do kolektívu, jednak je aj také počasie, kedy nádcha býva často. Imunoglukan teraz môžetev príslušnej dávake dávať aj dvakrát denne, môžete chodiť na prechádzky , dôsledne čistiť nos. Keď nekašle a nádcha ustúpi, teoreticky by mohol ísť aj do kolektívu ale hrozí to, že znova ochorie a halvne nakazí aj to málé bábo doma. Pridala by som mu ešte vitamín C. Ak však aj napriek tomu, že dieťa sa javí ako zdravé, stále huhne, spí s otvorenou pusou a chrápe, môže sa jedneať o zväčšenie nosnej mandle. je potrebné konziliárne vyšetrenie na ORL.
Odkaz na otázku

Sínus pilodinalis??

Dana, 22.09.2014 (18:02)
Dobrý deň pani Doktorka, moj 22mes. syn má od narodenia malú dierku nad ritkou /má to aj moj svokor/Do teraz neboli s tým žiadne problémy, len asi pred 2týždn.mu to začalo červenať. Bola som u našej detskej Dr. tá nás poslala s papierom /bolo tam uvedené sínus pilonid. so začerv. v okolí bez žiadneho efektu/ na našu chirurgiu v meste tí napísali /fistula itergluteálne má ju od narodenia, TT zvýš. nemá, po zatlačení bez secernácie, bez ložiska, interglut. prít. otvor akoby fistula, dieťa čulé, bolesti neudáva. Dg. fistula interlgut. congenita/ a poslali nás na detskú chirurgiu do BB - prosím o vyšetrenie pacienta s fistulou intergluteálne. Dnes sme boli v BB a tam nám napísali ....pacient s vrodeným kožným sinusom , bez sekrécie, zápalu, krvácania. Poruchy hybnosti DK neboli pozorované. Záver Dg. L05.9 Sinus pilonidalis inflamat...liečba betadie...kontrola o týžden....mastičkou mu to mám potierat..vystrašilo ma ale to že by mohol mat ráštep na chrbtičke...je to možné?? behá, lezie na šmýkačku, behá na odrážadle tak neviem. Cítala som aj o skrytom ráštepe chrbtice. Može to byt aj to? Na aké vyšetrenia by nás mohli poslat? Spomínali niečo ako RTG čo treba dietatko uspat len tak sa to dá zistit..dakujem za odpoved. Dana
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Práve som odpovedala
Odkaz na otázku

Sínus pilodinalis??

Dana, 22.09.2014 (18:00)
Dobrý deň pani Doktorka, moj 22mes. syn má od narodenia malú dierku nad ritkou /má to aj moj svokor/Do teraz neboli s tým žiadne problémy, len asi pred 2týždn.mu to začalo červenať. Bola som u našej detskej Dr. tá nás poslala s papierom /bolo tam uvedené sínus pilonid. so začerv. v okolí bez žiadneho efektu/ na našu chirurgiu v meste tí napísali /fistula itergluteálne má ju od narodenia, TT zvýš. nemá, po zatlačení bez secernácie, bez ložiska, interglut. prít. otvor akoby fistula, dieťa čulé, bolesti neudáva. Dg. fistula interlgut. congenita/ a poslali nás na detskú chirurgiu do BB - prosím o vyšetrenie pacienta s fistulou intergluteálne. Dnes sme boli v BB a tam nám napísali ....pacient s vrodeným kožným sinusom , bez sekrécie, zápalu, krvácania. Poruchy hybnosti DK neboli pozorované. Záver Dg. L05.9 Sinus pilonidalis inflamat...liečba betadie...kontrola o týžden....mastičkou mu to mám potierat..vystrašilo ma ale to že by mohol mat ráštep na chrbtičke...je to možné?? behá, lezie na šmýkačku, behá na odrážadle tak neviem. Citala som aj o skrytom ráštepe chrbtice. Može to byt aj to?? Dakujem za odpoved. Dana
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Sinus spilonidalis je porucha vývoja sídliaca v koži a nebýva závažná, pokiaľ tam nevznikne infekcia. Vzhľadom na to, že tam môže byť určitý kanálik, infekcia vznikne častejšie ako keby tam uvedená zmena nebola. Niekedy je komunikácia až do miešneho kanála. Spina bifida je iná porucha, týka sa už miešneho kanála a miechy. Jej závažnosť je daná tým, čo je obsahom vo výbežku z kanála. Bez príznakov je vtedy, ak je uzavretá kanál. Dieťatko bolo práve preto podrobne vyšetrené, aby sa zistilo, či sa nejdná o vážnejšie postihnutie. Podstatné je to, čo je napísané: nie sú žiadne poruchy hybnosti. Takže je potrebné ošetrovať správne kožu, riadiť sa radmi lekárov.
Odkaz na otázku

Zvlastna otazka

Ivana, 20.09.2014 (21:54)
Dobry vecer pani doktorka.Mam na Vas velmi zvlastnu otazku, ale velmi by som potrebovala poznat odbornu odpoved. Dnes som synovi vecer na topanke nasla psie hovienko. Syn beha po trave kade tade takze to nebol problem ho niekde nachytat. Poobede si vsak daval do ust topanku, ked som ho na sekundu pustila z oci.Nastastie to vsak bola ta cista.Zaujimalo by ma vsak, co robit,ako postupovat ak by nahodou do ust dal tu spinavu topanku od psieho hov...nka.Nehnevajte sa, ze Vam kladiem takuto otatzku ale vlemi ma zaujima odpoved. aby som vedela co robit ak... Srdecne dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Aj dieťa má v žalúdku kysleinu chlorovodíkovú a tá zničí značné množstvo choroboplodných zárodkov. Okrem toho je črevo zabezpečené vlastnými obrannými mechanizmami, ktoré u zdravého jedinca zabezpečia ochranu aj pred mnohými znečisteniami. Samozrejme nákaza v prípade ako udávate je možná. Pravdepodobné je ochorenie sprevádzané zvracaním, hnačkou horúčkou alebo v dlhšom časovom horizonte / niekoľko mesiacov/ parazitom. Dieťatko stále sledujte, iste by ste neprehliadla príznaky ochorenia: hnačka, bolesti bruška, chudnutie a podobne.
Odkaz na otázku

Mokvajúca chrasta

Inka, 18.09.2014 (08:24)
Dobrý deň, dnes ráno si môj syn (6r.) niečo rozškrabal hore na čele pri vlasoch. Má tam pri tom zaschnutý zelený akoby hlien. Ranka je veľká asi 1x1cm, trošku hlbšia, neschne to, ale mokvá. Prosím o radu, čo s tým a čo to asi je?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
NIečo si rozškrabal. Treba to dezinfikovať a nechať tak. Ak by to začalo hnisať, bolelo to, rozširovalo by sa to, je potrebné vyhľadať lekára.
Odkaz na otázku

chrčanie a kašeľ

radka, 17.09.2014 (14:07)
Dobrý deň,
mámm 3 mesačné bábo, odnarodenia tak akoby chrčí v nošteku, ale teraz posledné dva týždne chrčí viac a do toho aj kašle,, boli sme u 3 lekárov, teda čo sa aj pohotovosti týka aby ju popočúvali, no 3 povedali, že dýcha čisto a jedna že je to zápal priedušiek.
Boli sme aj na krčnom, že tam je všetko v poriadku a že ten hlien čo má nemám odsávať.
Ale neviem čo ten kašeľ? Je taký štekavý.
Naša lekárka to nejako nerieši a nemám jej už nič dávať.
Ja sa bojím, keďže má reflux, či nemohla vdýchnuť mliečko náhodou? Je to počuť stetosskopom keby áno?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Stetoskopom to spočiatku nie je počuť ale postupne by sa objavila horúčka a dieťa by nepapalo dobre, bolo malátne a malo príznaky závažného ochorenia, na podklad vdýchnutia zvratkov zápalu pľúc.
Chrčanie s tým však nesúvisí: je to fyzikálny jav, hlien v nošteku vyschol, vlaje a hýbe sa s prúdom vzduchu v dýchacích cestách, vyludzuje zvuk a ten sa v úzkych dýchycíh cestách šíri tak, že sa zosilňuje a počujete to ako rachot, chrápanie. Niekedy aj cítime vibrácia na hrudníku. Dieťa je treba sledovať a ale nie je to príznak žiadneho závažného ochorenia.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa