Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • odmietanie stravy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,pani doktorka.
    chcela by som poradiť ohľadne môjho syna. Má 2roky a 4 mesiace. V minulosti nemal problémy s jedlom. Zjedol všetko,čo sme mu ponúkli. Len na raňajky nezje nič na pečive, maximálne vajíčko. Najradšej má suchý chlieb alebo rožok. Približne keď mal rok a pol začal odmietať ovocie so šupov ,(predtým mu to nerobilo problémy, dokonca sme mu nesmeli nič ošúpať, inak by to nezjedol) momentálne však začal odmietať aj strukoviny všetko odmieta, dokonca ho až napne na vracanie, keď zacíti šupku. Neviem ako mám ďalej pokračovať. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Otázka je, či je to dlhodobé alebo len prechodné, krátkodobo, napríklad po chorobe, vracaní a pdobne. Ak je to krátkodobé, nekomentovala by som to, nepodávala mu uvedené jedlá a začala s nimi znova asi o mesiac.
    Ak to už všetko trvá takmer rok, treba uvažovať: kedy to začalo, čo sa vtedy stalo, nebolo mu po nejakom z uvedený jedál zle? Nemal po nich hnačku, vracanie? Nestalo sa vtedy niečo: odchod blízkeho človeka, zmena prostredia, nástup do kolektívu, zmena stravy.
    Šupka nie je nutná na ovocí ani na ničom, môžete ju vždy odstrániť.
    Strukoviny sú veľmi dobrá ale nie nutná súčasť výživy, hlavne ak konzumuje dostatok mäsa a ovocia a zeleniny, ako aj obilnín.
    Nezaviedli ste všeobecne v rodine zmenu stravu / vegetariánstvo, bezlepková strava a podobne. /

Podobné otázky

  • Odmietanie stravy

    , Autor: mirka077

    Dobrý deň, p. lekárka, moja ročná dcérka už 4 deň odmieta jesť. Skôr lepšie povedané, chutia jej sladšie kašovité prikrmy. Bez menších problémov spapala pečivo - narezaný chlebík, či zeleninu, teraz však vôbec nechce. Posledne dni však prijíma mlieko, čaj, ovocné pyré, jogurt a nič viac. Nemôžu ju bolieť ďasná pri prerezavani zúbkov, alebo môže byť anemicka? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niekedy sa to u detí stáva, že vyžadujú jednostrannú stravu, naozaj ju môže bolieť ďasienka, keďže preferuje kašovité potraviny. Ak to trvá niekoľko dní, nie je to problém. AK by to však trvalo viac ako týždeň, vidíte zásadnú zmenu vo výžive a príjme potravy, je potrebné konzultovať lekára a hlavne nerobiť ústupky, že len aby papal dostane len jednostrannú výživu alebo sa kŕmi pri telke, rôznych telefonických či počítačových hrách! Treba hľadať príčinu zmeny príjmu potravy.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: