Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • učenie

    , Autor: didko

    Dobrý deň, mám 1,5r. synčeka, ktorý mi poriadne nič nerozpráva, ked bol menší vedel povedať mama, baba, ham, ale teraz od neho nič nepočujem.. Ešte sám nechodí, len popri nábytku, ale sem tam sa vie posunúť aj sám.. No väčšie starosti mám s tým, že nevie nič urobiť.. ako napr. zamávať, a podobné veci.. Snažím sa ho niečo naučiť, ale on akoby mal len svoj svet.. všetko dáva do úst., sám sa vyhrá, ale niečo také, aby položil dve kocky na seba to nevie tiež spraviť.. alebo že by ma sledoval čo robím a snažil sa po mne opakovať to ho tiež nezaujíma.. Mám 3r. dcérku, ale ona v jeho veku už vedela pekne zamávať, poslať pusu, uvedomovala si ked niekto k nám prišiel, alebo odchádzal - vedela že odchádza niekto.. ale on vôbec na takéto veci nereaguje. On má ako keby len svoj svet.. ked je na zemi, tak si tam behá a ked prídem k nemu že sa s ním chcem hrať, tak sa len na mňa štverá a dožaduje sa prsníka.. Nebýva nervozny, práveže je veľmi kludný, len ked je chorý alebo sa mu zúbky tlačia, tak je trošku podráždený.. ale inak je veľmi zlatý.. no ako ho mám naučit isté úkony. a čo sa týka jedla, sám jesť a piť to vôbec nehrozí..
    neviem čo mám robiť.. dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každé dieťa je iné. Má takéto prejavy voči vám aj ostatnému svetu. V tomto veku a z pár iformácií je ťažké robiť závery. Dieťa je potrebné sledovať, ako bude postupne napredovať, reagovať na okolie, kedy sa pustí chodiť. Treba sa mu venovať, veľa s ním rozprávať, aj keď zatiaľ nevidíte výsledok treba mu čítať, ukazovať obrázky, hrať bežné detské hry / varil myšička pod/. Uvidíte, či nastanú nejaké pokroky, ak nie, je vhodné vyhľadať detského psychológa.

Podobné otázky

  • Pučenie

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pani doktorka, malý sa posledné 2 dni stále pučí. Neplače pri tom, len sa proste pučí/tlačí a zrazu prestane. A toto robí dookola. Prdká veľa, aj kaká pomerne často, resp. vždy je špinavá plienka od prdkania. Čo by to mohlo byť ? Malý ma 3 týždne. Myslíte, že ho bolí bruško ? To by asi skôr plakal, či ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nič mu nie je . Sú to normálne prejavy babatka v tomto veku. Ke´d bol v brušku maminky nemal vo svojom brušku nič, teraz tam má stále mliečko, nikedy má možno pocit, ako my, keď sme prejedení. tak si ochká, prdká, mrví sa pučí sa , aby si uľavil. Nie je to chorobný prejav.

  • Neustále pučenie a kŕče

    , Autor: Ivet1

    Dobrý deň,

    máme doma 5 týždnového synčeka. Narodil sa hypotrofický s 2300 g a mal žltačku. Prvé dva týždne bol spavý a od tretieho sa všetko obrátilo naopak a je to stále horšie. Každú noc veľmi tlačí akoby na kakanie, pučí sa je v krči a vydáva hlasné zvuky, úplne celú noc s pár mimútovými prestávkami. Niekolko dní dozadu to začalo už aj počas dňa. Papá MM no len chvílku saje a aj grcká, no je dosť nepokojný počas kojenia, kope a prehýba sa v luk a tiež je celý v kŕči. No zatiaľ pribral. Naša pediatrička vraví že je to bežné. No naozaj je normálne aby som celú noc nespala a babo tiez? Cez den to nedobehneme keďze to robí už aj vtedy. Už som veľmi vyčerpaná a neviem ako ďalej. Môže ísť aj o niečo vážnejšie? Z pôrodnice nám povedali aby sme sli ešte na kontrolné sono hlavičky. Termín máme až v decembri a dúfam že to dovtedy nejako vydržíme. Myslíte že môže íst o nejaký neurologocký problém alebo je to naozaj bežné a odozneje to?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to naozaj bežn prejav dieťatka v tomto vkeu. Stále má plné bruško, čo samozrejme počas pobytu v maternici nemalo, tak sa s tým snaží vyrovnať: skúša prdkať, kakať, tlačí, občas grcia. Normálne prejavy bábätka, len niektoré sú pri tom hlučnejšie, iné nie. Je pravidelne sledovaný v poradne, ak by niečo nebolo v poriadku, zistí sa to.

  • Pučenie

    , Autor: Bea 8787

    Dobrý deň,
    Mám 11 mesačnú dcérku a posledne 2 mesiace sa nám tzv.púči. Najskôr to začalo len občas ale posledne dni je to častejšie a častejšie. Robí to aj na zemi,aj v sedačke a občas v kočíku. Sedí na ritke ručičky spojí ako na modlenie a začne sa chýbať z ľavá do práva- iba spodnou časťou- popri tom ručičky tlači dlaňami k sebe a celá stuhne. Nedá sa ani zabaviť ani odreagovať. Pomôže iba keď ju zoberiem na ruky. Skúšala som ju nechať naholo bez plienky chvíľku to nerobila ale potom aj tak začala. Ďakujem za pomoc

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem si to celkom dobre predstaviť, ale reagujete správne, treba ju zobrať na ruky a zaujať niečím iným. Ak by to bolo tak, že ani týmto nereaguje a nezmení správanie je potrebné konzultovať s lekárom.

  • Zápcha?!

    , Autor: Sisa Bronišova

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať čo presne sa u 9 mesačneho bábätká považuje za zápchu?
    Mala kaka veľmi zriedka, raz za týždeň, naposledy s pomocou cipku na koľko som nevedela či ju trapi bruško alebo zuby.....vtedy sa vykakala odvtedy prešli 4 dni ,zatiaľ nekaka no stále ju vidím sa ,,pucit " nie však s placom vždy iba chvíľočku a potom sa normálne ďalej hra ...prdiky ma tak normálne myslím...čo sa týka stravy zje skoro všetko je kojena....zje chlebík,ryžu,cestoviny,zeleninu surovú aj varenú,kase,pudingy,výživy,.....
    vypije čaje ale najviac jej chutí čistá voda preto by ma zaujímalo či tie čaje vlastne dávať alebo stačí čistá voda...a vlastne ako často by malo takéto bábo kakat ...myslíte že pokiaľ neplače že ju boli bruško netreba robit nič? Dakujem za odpoveď, prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku pri zmiešanej strave by dieťatko mala kakať každý de&ń alebo ob deň.
    V tomto veku chlieb ešte deťom nedávam, obsahuje soľ.
    Nepodávame ani čaje. Naozaj od smädu má dostať čistú prevarenú vodu.
    Má mať denne ovocie.
    Treba držať určitú diétu proti zápche: nepodávať varenú ryžu a aj varenú mrkvu len zriedkavo, maximálne raz týždenne. Mlieko ke&´d je kojená do kaše aj puding len z umelého mlieka, formuly.
    Treba podávať probiotika. Tento vek ešte nie je vekom na učenie na nočník.
    Ak bude stolica s nižšou frekvenciou ako som vyššie napísala, je dôvod na vyšetrenie.

  • Poobedný spánok

    , Autor: Dianka_83

    Dobrý deň.
    Rada by som vás poprosila o radu a snáď aj upokojenie, že všetko je v poriadku. Mám 25 mesačného syna, ktorý je neskutočne aktívny. Neustále behá, skáče, bez prestania rozpráva a vyžaduje si moju pozornosť. Je veľmi šikovný, múdry, rýchlo sa učí nové veci, všetko ho zaujíma a ja sa z toho neskutočne teším. Zároveň je však aj veľmi tvrdohlavý a citlivý. Snažím sa s ním vždy dohodnúť a veci vysvetľovať a ono to aj funguje. Jasné, že nie vždy ale ide to. Je to však veľmi náročné a ja už meliem z posledného.
    To čo v posednej dobe riešim je jeho poobedný spánok resp. to, že odmieta spať úplne. Hovorím mu, že stačí ak bude oddychovať a som celý čas pri ňom nakoľko to bol konečne oddych aj pre mňa ale nič nefunguje. Nevie sa ukľudniť doslova ani na 5 sekúnd. Aj sa snaží napr. keď hovorím rozprávku ale nejde mu to. Je to pre neho ako mučenie. Je v poriadku, že je taký aktívny a zároveň odmieta oddych?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každé dieťa je iné. V tomto veku by mal ešte odpoludnia spinkať ale sú deti, ktoré to odmietajú. Robíte veľmí správne, že ho prinútite aspom oddychovať.
    Možno by som trocha upravila stravu, napríklald nedávala mu bnány, tie niekedy spsobis excitáciu a nespavosť.
    Inak je to ale zdravé lež náročné chlapča

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: