Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • kakao

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 15 mes.dieta a chcem sa opýtať na konzumáciu Pribinacika. Skúšala som mu dať smotanový, aj ho dobre zjedol, ale teraz vidím len tie vanilkové a kakaové, môže aj tie ochutené, alebo radšej nie, a čo kakaový puding, môže ho už jesť. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pribináčik vanilkový môže, v zásade aj kakaový aj kakaový puding ale nepodávala by som to veľmi často.

Podobné otázky

  • info - prikrmy

    , Autor: kvarrelka

    Dobry vecer, chcela by som sa infromovat ohladne prikrmov pre 9-mesacneho syna. Doobeda mu casto nedavam nic, nakolko dospava noc, idu mu zubky tak zle spi. Moze to tak byt ze tri jedla mu rozdelim za poobedie a vecer? Rano vstava o 7. rano, to ho nakojim, potom ide okolo 9.-9.30 spat a spi do 11. O 11:30 mu uz davam obed, masovozeleninovy prikrm, niekedy s cestovinou alebo zemiakom, potom ide spat za tri hodinky, spi max. hodinu..Potom mu dam na olovrant ovocie (moze aj ceresne?) niekedy aj s bielym jogurtom a detskym keksikom, alebo Nestle dezert (je aj kakaovy od 6 mesiacov, mozem mu ho dat?) a veceria mliecnu kasu ked nema na olovrant jogurt a ked ma tak mu dam nemliecnu kasu lebo sa mi zda ze by to uz mal vela mlieka, vzdy ho aj nakojim ako ide spat a hocikedy pocas dna si potiahne mlieko tak neviem, mam mu davat vzdy vecer mliecnu kasu? Byvaju aj take Nutrilon kde je napr. 0,2 percent malin, to moze? A lepku ma mat kolko cez den? Aj naobed, olovrant a veceru? Ma 8 kg a 72 cm, neviem ci by nemal pribrat. Mava zle spanky, casto je po polhodine hore, este ho vzdy douspavam na rukach pri prsniku, tak aj zaspava. Skusala som v postielke, tam nechce byt, vzdy potom na noc ho davam ku mne na spolocnu postel Dakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    ovocie do roka červené nedávam, takže iadne čerešne ani malina, ani jahody, ani melón
    Ja by som mu určite okolo jedenástej dala ovocie, po spánku obedný mäsovozeleninový príkrm, odpoludnia v jeho veku mlieko alebo jogurt / môže s keksíkom/ a pred kúpaním mliečnu alebo zamiakovú kašu a pred spaním zväčša kojenie

  • Alergia?

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň p. Doktorka, prosím Vás dávala som mojej 20 mes dcére jahody už asi trikrát a len malinký kúsok si odhryzla a sa vyhodila na tvári takými 3-4"vyrazkami znamená to ze je na ne alergická? a už dlho kaka len také bobky tvrdé ako zajko, a ďalšia otázka stále ma vo vlaskach tie chrasticky co bývajú hneď po narodení mliečna cgrasta ci ako sa vola co s tým nevadí to? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niektoré deti majú tú mliečnu chrastu dlhu. Dávam na to krém bioderma babysquam ale v tomto veku môžete aj skúsiť šampón babe proti lupinám.
    Keď má tvrdú stolicu treba v prvom rade upraviť stravu: dostatok tekutín, nepodávať tvrdé syry, žiadne čokoládu, kakao, žiadnu varenú ryžu, žiadnu varenú mrkvu, žiaden mak!! Podávajte probiotika.
    Keby stav trval dlho, ani diéta ho neupravila, stolica bola tvrdá, s krvou a nie každý deň, treba vyhľadať lekára.
    Jahody sú aromatické ovocie. Niekedy práve po prvých jahodách môže mať dieťa problém, vyrážku a po opakovanom podávaní sa už vyrážka neobjaví. Treba to skúsiť, podávať naozaj len malé množstvo a počkať ako dieťa zareaguje. Ak by sa vyrážky a ťažkosti vždy opakovali, treba nechať podávanie jahôd až na ďalší rok.

  • Prikrmy + ostatne

    , Autor: Natalia111

    Dobrý deň pani doktorka,

    Vaše rady z histórie mi boli inšpiráciou pri niektorých veciach, chcela by som vedieť Váš názor na tieto otázky:
    1. Syn 6,5 mes. 8400g (pôr. 3600), 5 mes plne kojený ( s výnimkou pôrodnice, kde 3 dni jedol Beba HA + asi 2 dni doma + veľmi občasne okolo 2. mesiaca večer, kedy sme ho dokrmili ( asi mal špurt, nestačila som mu ). HA mlieko pretože v pôrodnici také dostal a nechcela som meniť než sa spustí laktácia a na ten občasný dokrm som tiež nešpekulovala s novým mliekom. Od začiatku 6M prikrm zeleninový, resp masovo-zeleninový 1x denne, ku koncu 6M kaše večer ( rôzne ), teraz cca týždeň doobeda ovocie. Problém je to, že prikrmy mu chutia tak, že odmieta prsník ( s výnimkou noci, počas dňa som úspešná max. 2x na max. 2 minuty ). Mlieka mám tým pádom aj pocitivo menej, skúsila som ponúknuť fľašu s Bebou, fľašu odmietol ( x druhov sosakov, saviciek ). Je to ok, AK BUDE LEN NA PRÍKRMOCH s minimom mlieka ? Je nejaká min. hranica, koľko mlieka by mal v tých 6,5-7M vypiť vrátane kaše, kde je Beba al. MM? Dodržiavam Vaše rady ( mäso cca 35-50g striedam druhy+ zemiak+ zelenina ; večer kaša s mliekom alebo s ovocím, príp. to čo obed, doobeda ovocie lokálne, občas mu tam rozmixujem uvarené vločky), všetko zavádzam postupne, lepok už papa.
    2. Keďže menej pije ( aj keď tých 5 plienok má ), stolica je šulčeková, nie tvrdá, ale formovaná & pučí sa keď tlačí...doktor mi radil vodu, čaje, kamilkovy, ak má zápachu...dávam len vodu, odhad 0,5 dcl denne, čo je máličko...vy ste radili vodu nie do 10 M... čo by ste mi u mna poradili? Vodu, či Bebu ako nápoj?
    3. Pokles mlieka u mna môže byť čiastočne spôsobený aj tým, že maly má atopicky ekzém ( mažeme podľa pokynu kožnej ), avšak mám diétu kvôli kojeniu, tiež od kožnej ( žiadny med, mak, orechy, kakao, rajčiny, cukríky, chlpaté ovocie, bobulové červene ovocie, údeniny, a x dalších ), do toho malému na základe prick testu zistili alergiu na BKM ( ale len 2 mm ), takze nejem nič mliečne v tomu...za 2M som mínus 3,5 kg, ak keď jem mäso, sacharidy a dovolené ovocie, sladkých piškot na kilá ...ekzém sa odvtedy 1x objavil, teraz už nie, avšak 2 dni posebe ( môj test po 2M diéte) som zjedla mozzarellu a maly nič...detto som mu do kaše dala 30 ml BEBA ha 1 ako test a zase ekzém nič...možno to má úplne z niečoho iného a zbytočne chudnem a pridávam pomalému odstaveniu...čo by ste na mojom mieste urobili?( mám testovať postupne potraviny, zaviesť mlieko, prip synovi dať len HA mlieko, nekupovať to úplne bez BKM? Či tvrdo ešte vydržať? ...
    3. ja si totiž myslím, že ten ekzém bola reakcia organizmu na očkovanie ( 2x ekzém, 2 x očkovanie, vždy sa to objavilo tak 10 dni po vakcinácii )... variant B pitie kávy, ktorú mi nikto nezakázal...Stretli ste sa s tým, že ekzém bol len po očkovaní ako odpoveď organizmu?
    Ďakujem N.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ekzém po očkovaní ako reakciu som v poslednom čase nevidela ale môže dôjsť k zhoršeniu ekzému, ktoré tam už je, niekedy nie celkom zvýraznený. Očkovanie nie je príčinou ekzému.
    Ak dobre papá príkrmy, kojenie 2 x denne a potom v noci je v tomto veku v poriadku. Prehodnotila som svoj názor na tekutinu, niekedy / hlavne ak sa menej kojí/ je vhodné podávať prevarenú ochladenú vodu po zavedení príkrmov ale nenútiť dieťa len mu ponúknuť, ak je smädné, napije sa.
    Skúste zviesť do svojej stravy malé množstvo mlieka vo forme jogurtu alebo mlieka / nie tvaroh a syr/ a po cca týždni uvidíte ako dieťatko zareaguje.

  • Dcerka nepapa

    , Autor: katulienka223

    Dobry den. Dcerka ma 27 mesiaco. Uz neviem ako s nou dalej. Cele dni nic neje a ked aj nieco spapa tak minimalne mnozstvo. Dostat do nej nieco je velky boj, placu a kriku. Boli sme aj na gastro z krvi mala vsetko ok. Pediater nam odporucil sirup Pikovit ani to nepomohlo. V noci aj rano okolo 7 pije kakao a samozrejme aj poobede pred stapim. Je mozne ze ju tak kakao zasiti? Dakujem za Vasu radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ho vypije väčšie množstvo, tak určite: V tomto veku by som ete kakao ani nedvala, skôr len čisté mieko. Závisí od toho, koľko kaka vypije, aký má režim - deti, ktoré málo spia, nemajú pravidelný režim spánku, hrania, bdenia sú také unavené, že im je ľahšie vpiť viackrát denne fľašu, ešte k tomu so sladkým kakaom, ako jesť jedlo. Okem toho deti často jedia sladkosti, čo ich tiež neprimerane zasýti. Piovit nepomohol preto, že dieťa nie je zlý jedák ln má pravdepodobne zlé návyky, ona nie je hladná ani chorá.
    Tu je naozaj každá rada ťažká. BUde tpo chcieť veľa trpezlivosti a prežijete kruté chvíle, aby ste jej jedálníček zmenili!
    Ráno môže vypiť kakao, ale veľmi slabé! Potom hneď ponúknuť chlebík, pečivo, prípadne aj bez akejkoľvek nátierky. Taktiež by mohla ráno dostať namiesto kakaa mliečnu kašu alebo jogurt.
    Dopoludnia ponúknuť ovocie alebo ovocnú ťavu, bez cukru , nie jupík!!!! Šťavu vytlačenú z čerstvého ovocia alebo HIPP detskú šťavu, cca 50 až 100 ml, ani do ťay ani do ovocia dieťa nenútiť, ale nepodať okrem čistej vody nič iné!!!!! Na obed kvalitnú polievku, cca 5x týždenne s cca 4é - 50 gr msa, môže byť každý deň aj rovnaký, napíklad bežný vývar s rezancami a zeleninou a mäsom alebo nejaká krémová polievka. Druhý chod len ponúknuť, malé, mäkké kocky, môže papať ručičkami. Odpoludnia ponúknite jogurt, aj keď niekedy po spánku radšej vypijú mliečko, tak podľa chuti. Ak bude už lepšie papať, tak môžete na olovrant pridať bábovku alebo podať aj iný mliečny dezert. Na večeru zemiakovú alebo obilninovú kašu, chlebík so syrom alebo polievku od obeda. Pred spaním deti aj v tomto veku ešte vypijú mlieko / ak kakao, tak veľmi slabé!/
    Viem, že nebude ľahké jedálníček takto upraviť, ale neostáva vám nič iné, len sa obrniť trpezlivosťou a začať! Možno niekoľko dní nebude vôbec jesť, podávajte jej tekutiny, teda vodu!!! Ale ak chcete to večné pitie aka zmeniť, neostáva vám nič iné!!! Nepapajte pri telvízii, zapnutom ipede, telefóne, skôr si niečo rozprávajte! Pred dieťaťom nehovorte s nikým z rodiny stále o jedle a o tom, že nechce jesť. Vidí, že je tým zaujímavá a bude to robiť o to viac a radšej!! Musíte ukázať, že jedlo je bežná vec a nie priestor na vydieranie. Taktiež nepodmieňujte konzumáciu vami predostretého jedla odmenami!!! Bude to ťažké a prajem vám veľa trpezlivosti!!!!! Musí však za vami stáť celá rodina!!!

  • zápcha

    , Autor: mimka1976

    dobrí deň...môj synček je po chorobe kúpila som mu probiotiká nutrolin B takže už mu chutí jesť ale kedže počas choroby nechcel nič jesť tak aj stolica nebola pravidelná a mal zápchu mal aj trošku strach kakať...snažím sa ho vždy prehovárať ale bez glicerínových čipiek mu to akosi nejde aké ešte probiotiká by ste mi odporučila? počula som že vraj na úpravu stolice je dobré probio baby fix...alebo akú možnosť radíte?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenapísali ste mi ako je chlapče starý. od toho sa liečba odvíja. Treba sa pozrieť, či nemá na ritke trhlinku, potom by bolo potrebné stolicu celkom zriediť, lebo ho to pri kakaní bolí. Treba podávať dostatok tekutín, v strave vylúčiť všetky látky spôsobujúce zápchu:mak, kakao, čokoládu, tvrdé syry, varenú ryžu varenú mrkvu, banány.
    Čo sa týka probiotík odporúčam swis lactobacilky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: