Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Odmieta pit mlieko

    , Autor: mamkaamatik

    Dobry den pani doktorka.Chcem Vas poprosit o radu,co robit ak moj 10-mesacny syncek odmieta pit mliecko.Nemal s tym ziaden problem no asi pred mesiacom to zacalo tym ze rano,vecer alebo pocas dna nevypil obvyklu davku a nieco nechal.Teraz je to ale coraz horsie.Stava sa ze flasu nechce ani vziat do ust.Zacinam byt zufala.Mlieko je predsa zaklad!Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak má dieťa kvalitnú stravu / mäso, zelenina, ovocie, obilnina - teraz obilninové kaše- postupne aj jogurt, žĺtok, tak nie je úplne nevyhnutné, aby pilo aj mlieko. V tomto veku má mať samozrejme umelé mlieko, formulu. Skúste vymeniť značku, aj keď to radím málokedy. Dávajte mlieko len ráno, po spaní - vtedy však môžete podať jogurt a večer mliečnu kašu. Viac mlieka vypiť nemusí.

Podobné otázky

  • Odmietavé pitie

    , Autor: emila.09

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť, maly (6mesiacov) mi posledne 2 týždne odmieta pit mlieko, vždy to sprevádza protest a odťahovanie niekedy ho musim zabaviť a ponúkať aj 30krat kým začne ťahať,viem ze to nie je najlepší spôsob ale po 6 hodinách aby nebol hladný pritom ked mu dam cumel ťaha ho ako divý. Je na UM mame Nutrilon prešli sme teraz na 2jku, v noci vsak vypije všetko cca 180ml, ale cez den uplne odmieta,prikrm spapa pekne zelenina na obed poobede nejake ovocie, len teda dosť ma to trápi je to aj celkom frustrujúce. Neviem ci je to nejaké obdobie, nevyzerá zeby mu išli zuby slinta tak ako zvyčajne, zda sa mi aj nejaký chudsi neviem posudzujem len podla toho ako mu davam plienku, trvá to už necelé 2 týždne, predtým pil uz 210ml teraz horko ťažko 180 a to len v noci alebo keď už je v polospanku ????co sa týka cikania tak cez den nema az tak pocikane plienky ako v noci, snazim sa mu dávať aj vodu a to len striekačkou, stolicu ma tiež pohode tak 2 az 3krat, naozaj tomu nerozumiem vždy pekne papal ked videl fľašu az sa triasol.
    dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Možno prechod na mlieko 2 mu nejako nechutí. Keď papá príkrmy, vypije mlieko v noci, tak ráno by som mu namiesto mlieka dala mliečnu kašu, ponúkať mu treba prevarenú ochladenú vodu, určite nie čaje, aby mal dostatok tekutín. Do mlieka ho nenúťte. Možno by som sa vrátila k mlieku č. 1. Ak na ňom dobre priberal, niekedy ani nie je potrebné ho do roka meniť za mlieko č. 2-.

  • Večer odmieta piť mlieko

    , Autor: mimina389

    Dobrý deň, mám 15 mesačnú. Posledné tri dni pred spaním mi nechce piť mlieko. Do teraz som s tým nemala problém vždy vypila 210ml mlieka pred spaním. Neviem či to môže byť tým že sa jej začali prerezávať zúbky ale jej prestalo chutiť mlieko. Ale ráno vypije 210ml mlieka.Neviem či jej mám dávať večer mlieko aj ked ho nevypije alebo len čaj. Ani najedená nebola veľmi pretože jedla po obede okolo jednej polievočku potom čajík, a okolo pitej trocha kuracieho meska ale ani toho veľa nezjedla. O koľkej po obede jej mám dať najesť aby mi mliečko vypila? Chcem sa ešte opýtať či na svoj vek neváži veľa má 75cm a 10,80kg.Za radu ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hmotnosť aj výška je v poroadku,, skôr asi torcha drobnejšia.
    Do večernéh mlieka ju určite nenúťte, mala by mať okolo tretej štvrtej olovrant / jogurt, mlieko/ a večer večer / chlebík, kašu, zemiaky/ pred spaním buď nič alebo malé množstvo tekutiny.

  • riedka stolica

    , Autor: kikarolka

    Dobry den, s 21 mesacnou dcerou mame dlhodoby problem, ze ma takmer stale riedku stolicu. Ked bola malicka mala prve tri mesiace koliky, diagnostikovali nam e coli, ale po prelieceni a opakovanych odberoch sa uz nepotvrdili. kedze napriek dobrym vysledkom, nam riedka stolica ostala- castokrat hlienovita, inokedy do zelena- robili nam i testy na alergiu na mlieko, ale ani ta sa nepotvrdila. preto som prestala tie riedke stolice riesit, kedze inak je cula, prospieva a papa dobre.
    Lenze pred tromi mesiacmi prekonala rota virus - odvtedy uplne odmieta pit mlieko v akejkolvek podobe a stolica je este castejsie riedka, niekedy kasovita, inokedy uplne vodova. stava sa, ze v priebehu dna je jedna stolica normalna, ale druha je riedka, inokedy vsetko vyzera v poriadku niekolko dni a potom ma zase prekvapia viacere hnacky za sebou. lekarka jej nedavno brala krv a vsetky testy boli v norme, aj kalcia ma dostatok, len ma podla vysledkov znizenu imunitu.moze to spolu suvisiet? Ako mam dalej postupovat? Su taketo riedke stolice v poriadku, ked ich ma v priebehu dna 1-2, alebo mam znova behat po odberoch a vysetreniach? moze to signalizovat nejaku alergiu, alebo skrytu chorobu? Nie je pre dieta nebezpecne, ked nepije mlieko? papa len jogurty, tvrdy syr a maso. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    mlieko nemusí konzumovať, ak má inak plnohodnotnú stravu. Deti v tomto veku prechodu na normálnu rodinnú stravu mávajú riedšiu stolicu aj viackrát denne. Ak je inak v poriadku, nemusí to nič znamenať. Podávajte kvalitnú probiotickú floru/dophilllus infant/ a ak by problém pokračoval, asi by som vyšetrila stolicu na parazitiz a krv na celiakiu / nie na alergiu na lepok/.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: