Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • syndróm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pani doktorka mám na vás otázku - môjmu synovy predpokladajú lepšie povedané idú skúmať watson- wilsonov syndróm. Chcela by som vedieť o aké ochorenie ide a či sa dá liečiť. Na internete mi to vyhadzuje len po anglicky. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to dedičná choroba, kedy sa meď ukladá v niektorých orgánoch a nadmerne sa vylučuje močom. Choroba sa začína prejavovať po piatom roku života, poznáme dve formy, jedna sa začne prejavovať okolo ôsmeho roku, prejaví sa poruchou pečene alebo potom okolo dvadsiateho roku života, kedy sú prejavy hlavne v zmene správanie, dykoordináícia pohybov. Postihnutý vyžaduje celoživotnú liečbu na vyplavenie deponovanej medi.

Podobné otázky

  • Teploty

    , Autor: Tina3185

    Dobrý deň,p.doktorka,.chcem.sa.Vas opýtať na možné príčiny opakovaných vysokých teplôt 38 až 39 u dvojročnej dcérky. Je od januára 2023 každý mesiac chorá. Prekonala v januári zápal priedušiek, ďalší mesiac angínu, potom bezne prechladenia.A teraz 3 mesiace.po.sebe dostane vysoké.teploty bez ďalších príznakov. Krvné testy má v poriadku, aj vytery z hrdla a moc. Dvakrát po sebe mala zvysene crp 50 a 66 pri vysokých teplotách.Mala.uz 4 antibiotíka. Dcérka je doma,.nechodí do škôlky. Aké sú možnosti na zistenie príčiny vysokých teplôt a odstránenie horúcok.? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže mať syndróm opakovaných horúčok ale to musí diagnostikovať jej lekár, nie sú potrebné antibiotiká, dáva sa jeden konkrétny liek, ale ten musí ordnovať lekár a sledovať zdravotný stav dieťaťa a opkaovne tohoto stavu.

  • hlava

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.doktorka.syn man23mesiacov a je velky vymyselnik.zvykne stat na posteli,nadskocit a dopadnut priamo na zadok.vcera sa asi pozabudolna urobiln to na koberci.ukazovalnze ho boli krk.mohol si nejwko ublizit,ci hlave?tiez ma zaujima ci v tomto veku este moze hrozit syndrom natriasaneho dietata pri aktivite na fitlopte-svagor ho drzal pod pazuchamu ked sedel nanlopte a tak energickejsie ho dvihal aby akoby skakala na nej.dakujem.prijemne sviatky.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetko treba robiť s mierou. Dieťa je už v takom veku, že mu môžete prísne dohdovoriť a zakázať robiť veci, ktoré by mohli byť nebezpečné, napríklad skákať po posteli a rovnako po zemi. Máme na to trampolíny, ktoré však tiež treba užívať s mierou, lebo môžu byť nebezpečné. Aj tam treba dodržiavať pravidlá na hranie.
    Syndróm traseného dieťaťa neviem presne časovo ohraničiť, myslím však,že bežné hojdanie a poskakovanie na fit lopte v tomto veku nemôže ublížiť.
    Ak dieťa ukazuje na bolesť hlavičky, krku, mohlo si natiahnuť sval, odporúčam konzultáciu u lekára.

  • Cesta vlacikom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry podvecer pani doktorka.Dne ssme bol ina seneckych jazerach kde sme sa odviezli cca 10 minut vlacikom co jazdi okolo.Syn ma 19 mesiacov a chcela by som sa spytat na dve veci:
    1, ako vlacik siel tak fukal dost silno teply vietor.mohol by z toho syn dostal prievan ci nieco ine prosim?
    2, bolo zo 5-6 usekov kde nas viac natriasalo.Nemoze z toho mat syndrom natriasaneho dietata prosim?
    Dakuejm Vam za odpovede,som jedna z tych uzkostlivjesich matiek.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prievan by nemal dostať, predpokladám, že vláčik nejazdil rýchlo. Ale je vhodné v otvorenom priestore dať dieťaťu na hlávku čepček alebo ľahkú šiltovku.
    V tomto veku a pri takejto jazde nemôžem nastať sy traseného dieťaťa.
    Nie ste úzkostlivá, ste dôsledná, také mamičky mám rada.

  • opravneny strach alebo nie?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den p.doktorka.syncek ma 16 a pol mesiaca a rada by som sa spytala na jednu vec ohladom trampoliny.stari rodicia ho vzali na trampolinu - ja som prisla za nimi az dodatocne ekd uz syn obl na trampoline.neviem ci je uz prenho v tomto veku vhodna. samozrejme ze syncek neskakal vysoko,nelietal vo vzduchu,malinko nadskakoval,ale svokor skakal pri nom (nevyhadzoval ho vsak) a synceka to nadhadzovalo trosicku a hlavka mu robila pohyby dopredu,dozadu - zlakla som sa - moze tento pohyb,tato aktivita sposobit s mozgom to co syndrom natriasaneho dietata? mam strach. dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Práve som odpovedala. Len dopĺňam, treba naouzaj svokrovcom pokojne vysvetliť, že s chlapčekom spolu na trampolínu nemôžu.

  • opravneny strach alebo nie?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den p.doktorka.syncek ma 16 a pol mesiaca a rada by som sa spytala na jednu vec ohladom trampoliny.stari rodicia ho vzali na trampolinu - ja som prisla za nimi az dodatocne ekd uz syn obl na trampoline.neviem ci je uz prenho v tomto veku vhodna. samozrejme ze syncek neskakal vysoko,nelietal vo vzduchu,malinko nadskakoval,ale svokor skakal pri nom a synceka to nadhadzovalo trosicku a hlavka mu orbila pohyby dopredu,dozadu - zlakla som sa - moze tento pohyb,tato aktivita sposobit s mozgom to co syndrom natriasaneho dietata? mam strach. dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Udáva sa, že najčastejšie a najzávažnejšie úrazy detí v poslednom čase sú na trapmolíne. Na druhej strane sama niekedy radím trampolínu na skákanie na dolných knčatinách, pretože sa tým podporujú lýtkové svaly a vznik správnej nožnej klenby.
    Vo veku vášho synčeka by som hru na trampolíne nepodporovala. V žiadnom prípade však dieťa nesmie byť na trampolíne / a už vôbec nie takéto malé dieťa/ spolu s úplne inou osobou, čo sa týka veku ale hlavne hmotnosti. Tam naozaj môžu vznikať neprimerané otrasy, nie len hlavy ale aj nároky na svalstvo dieťaťa spôsobené vyrovnávaním tlaku na podložku, ktorá je nepevná. Určite nemá čo byť s dieťaťom na trampolíne dospelý človek!!!!!!!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: