Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • strava u rocneho dietata

    , Autor: lucia16

    Dobry den p. doktorka. Mam rocneho syna, nas jedalnicek je celkom pestry. Ja davam kazdy den ma obed maso ale vela mamiciek znamich sa na mna pozeraju ako na blbu ze do neho tllacim tolko masa. Chcem sa spytat nakolko som na vasich forach citala ze maso treba davat denne, do akeho obdobia by to tak malo byt? Tiez. By som sa chhcela spytat aku surovu zeleninku mozem dat drobcovi na ranajky na chlebik a ake typy korenia a byliniek by som mu mohla pridat do jedla.dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po roku dieťa prechádza na stravu rodinnú/ pokiaľ nie ste vegetariáni alebo sa neživíte len vo fastfoodoch/. Sú však určité obmedzenia. Do troch rokov, ak nie je kojený, odporúčam mlieko ako mliečnu dávku / ráno, odpoludnia, večer, podľa toho ako zvykne piť/ podávať umelé detské mlieko, formulu. Do dvoch rokov aj večernú kašu robiť z umelého mlieka. Po druhom roku kašu z čerstvého plnotučného mlieka. DO jedla však môžete dávaťbežné mlieko alebo smotanu už od roka.
    Po roku môže jedlá na báze tvarohu: teda tvaroh, lučinu, cottage cheese, mozarellu, rockotu, čisté maslo na chlebík / nie margaríny/ a strúhaný neudený eidam alebo ementál. Do dvoch rokov žiadne tavené syry. Do troch rokov žiadne nepasterizované mlieko a výrobky z neho: ovčí syr, kozí syr, bryndza,. Do šiestich rokov žiadne huby ani zrejúce syry. Do troch rokov žiadne údeniny, ani detskú šunku a detské párky, žiadne konzervy/tuniak, paštéta/, nič čo obsahuje glutamat sodný.
    Mäso aj v tomto veku 5 až 6x týždenne, cca 50 gramov, prevážne varené, občas dusené, celkovo za týždeň by mal skonzumovať asi 250 gramov mäsa.
    Treba vedieť, že deti v tomto veku neradi príjimajú nové jedlá, nepapjú veľmi veľa, preto by základom ich obeda mala byť kvalitná mäsovozelneinová polievka, vlastne podobný príkrm ako do roka, môže byť trocha osolený, bilinkové korenia, samozrejme nepálivý. Druhé jedlo je to, čo máte navarené, malé kúsky, mäkké, dieťa môže papať ručičkami. Asi dvakrát týždenne by mal mať strukoviny. Deti často stále papajú to isté, pokiaľ to však má dobrú skladbu/ zelenina, ovocie, mäso, strukoviny, obilniny/ tak je všetko v poriadku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: