Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • reakcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mame 4 mesacne dievcatko. Bola zaockovana proti tbc, potom aj proti pneumokokom klasickou hradenou vakcinou. V case ockovania proti pneumokokom, mala na ramienku hrbolcek. vobec jej to nehnisalo, ale hrbolec tam bol, bolo to trochu zacervenane. vahala som s dalsim ockovanim, doktorka ale usudila, ze to je v poriadku a tak nas proti tym pneum. zaockovali. ramienko trochu viac ocervenelo a hrbolcek sa zvacsil trosku. ukazala som to doktorke, povedala,ze to mame sledovat, ze je to vacsie akoby malo a aj maksie.uzliny zvacsene nema. pocula som, ze sa to aj narezava... moje otazky su:
    - mala som ju dat zaockovat, aj ked tam mala ten hrbolcek? nemalo to vyhnisat?
    - mame to dat rezat?
    - moze tam ten hrbolcek ostat?
    este mam otazku ohladom syna. ma dva roky od narodenia ma vzadu na krku hnedasty flak, ktory sa zcasu nacas zduri a zapali. trva to den,dva a potom to samo ustupi,ale flak ostane. nespozorovala som, ze by to bolo pri oslabni,alebo inak vyvolane,
    neviete co to moze byt? mam to nejak specialne riesit? na dotyk tam pod nim nic nema.

    dakujem a prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak lekárka zhodnotila, že očkovanie je možné, určite bola v danej chvíli chránička zhojená, niekedy hrbolček pretrváva. Nie vždy to vyhnisá, na druhej strane aj úplne zahojená chránička sa po očkovaní v treťom mesiaci znova zhnisá a zväčší.
    Ďalšie riešenie zdurenej reakcie po očkovaní tbc by som nechala na riešenie na príslušnom pľúcnom alebo chirurgickom oddelení, podľa toho ako je to v lokalite, kde žijete zaužívané. Chirurgické riešenie je niekedy nevyhnutné, nie je to nič nebzepčné. Niekedy hrbolček bez zápalového lemu ostáva dlhšie, niekedy sa premení na väčšiu, tzv. keloidnú jazvu. je to dané spôsobm, ako organizmus reaguje na tvorbu jaziev.
    Neviem si dosť dobre ten fľak predstaviť, určite by som to ukázala vášmu lekárovi, eventuálne skonzultovala tento nález s detským deramtologom.

Podobné otázky

  • Problemy

    , Autor: Anettka

    dobry den, prosim Vas syn ma mesiac a tri tyzdne a strasne zo spania alebo pri zaspavani rozhodi rukami a nohami a niekedy strasne place prosim Vas čo je za tym? prejde to?????a este sa chcem spytat papame obyc. Nutrlion a on ma od zaciatku čo ho pije( od 1 tyzdna) riedku az vodovu stolicu je to normalne? kaka kazdy den stava sa ze niekedy na druhy den aj na treti ale ma ju riedku, a prosim Vas este je uz asi tyzden vyhadzany na jednej ruke a na brusku take male vyrasky krupicove nejsom si vedoma s coho by to bolo lebo som nič nezmenila iba prasok ale ten ma stale detsky iba ina znacka dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyrážku nevoem hzhodnotiť, keď dieťa nevidím.
    Riedka stolica, pokiaľ dobre priberá a mám dostatok mokrých plienok nie je problém.
    Tie pohyby, ktoré popisujete sú normálna reakcia dieťaťa v tomto veku nanejaký podnet z vonkajšieho prostredia, napríklad aj hluk, zmenu prostredia, pri zaspávaní alebo prebúdzaní.

  • Prepichnutie ušiek - reakcia

    , Autor: Šlacká

    Dobrý deň pani doktorka,

    Chcela by som sa informovať, či je možná reakcia po prepichnuti ušiek vytvorenie znamienka.

    Malej sa po prepichnuti ušiek urobila pod očkom cca 5 cm malý červený fliacik.

    Je možné že to je reakcia po prepichnuti, je možné že to zmizne?

    Alebo je to znamienko, bola by veľká náhoda že ráno nemala nič a až po prepichnuti sa jej vytvorilo.

    Urobilo sa jej to na tej strane, na ktorej uško viac krvacalo.

    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Reakcia na prepichnutie uška to pravdepodobne nebude. Bolo by potrebné to vidieť a tiež neviem ako je staré dieťatko. Podľa toho ako prepichnutie prebiehalo, ako sa dieťa držalo to môže byť nejaká cievna dočasná reakcia.

  • problemy so zltkom

    , Autor: MMartinaMM

    Dobry vecer,
    chcela by som Vas poprosit o radu. Dcera (9 mes.) stale dojcena, prikrmovat sme zacali od 6. mesiaca. Zo zaciatku sme do stravy zaradili podla pokynov pani doktorky 2x do tyzdna polovicu vareneho zltka. Prve razy (mozno 4x) s nim nebol ziadny problem, dcere to chutilo a nemala ziadnu reakciu. Pokracovali sme takto aj nadalej vzdy v kombinacii s nejakou zeleninou. Prvykrat sa stalo, ze asi hodinu/hodinu a pol po zjedeni zacala zvracat, zvracala vkuse az do vecera, stale ju napinalo, bola cela bleda, odmietala aj tekutiny. Nebola som si ista ci to bolo zo zltka tak som jej ho po mesiaci dala znovu - reakcia bola uplne rovnaka zvracanie od obeda v jednom kuse az do vecera az kym z nej vsetko nevyslo. Po konzultacii s nasou pani doktorkou sme varene zltko uz do stravy nezaradovali, ale na piskoty nam vravela, ze ich mozeme pokojne davat, pretoze tam je vajicko uz upecene. Dcere som na desiatu do vyzivy nastruhala jeden a pol piskoty (asi mesiac od posledneho zvracania) a reakcia znova uplne rovnaka - zvracanie, napinanie, bledost, malatnost. Preto Vas chcem poprosit o radu ako dalej postupovat. Mame pockat do roka a naozaj neponukat nic co obsahuje zltok? Pretoze teraz si na to davam uz naozaj pozor a kazde zlozenie radsej 2x kontrolujem. Dakujem Vam velmi pekne za radu. Martina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa neznáša žĺtok. Inak surový žĺtok ani vôbec nemala dostať, ja vždy radím dať žĺtok z vajca uvareného na tvrdo. Žĺtok dávam až po ukončenom ôsmom mesiaci veku.
    Takže do roka žiaden žĺtok, žiadne vajce Po roku môžete skúsiť ale veľmi opatrne, aj neskôr ako po roku, najprv niečo, čo žĺtok obsahuje len obliznúť alebo jeden jediný kúsok a čakať na reakciu.

  • Stolica a kolika, krce

    , Autor: Lenik

    Dobrý deň, mam 3 mesačne dievčatko, je od začiatku na UM a to na bebe, keďže mala kolíky, mliečko som po mesiaci zmenila na nutrilon. Myslím ze sa to zlepšilo, ale aj tak bojovala s kolikami a stolicu mala raz denne. Stolica bola zelená aj žltá, občas veľmi riedka, občas tuhá. Po porade s gastro logickou, ktorá okrem toho, že tam okrem nahromadenych plynov nič extra nevidela, zmenili sme mliečko na bezlaktozove a stolica je úplne tuhá ako plastelína a veľmi ťažko kaka. Myslela som, že na gastro mi vedia s určitosťou povedať, či dieťa je alebo nie je alergické na laktózu, ale vraj to vyšetrenie vraj častokrát neodhali, viete mi poradiť či je to naozaj tak. Menili sme mlieko preto, lebo moja 3 mesačná dcéra dostala záchvat spojený so zástavou dýchania na par sekúnd keď plakala keď ešte jedla bebu (mala mesiac) Strašne plakala a naraz zbordovela až prestala dýchať a ako keby ostala v nejakom krči (v priebehu 2 týždňov) , volali sme 2x RZP a usúdili, že to bola kolika. Teda mlieko sme vtedy zmenili na nutrilon, pred 4 dňami dcérka dostala ďalší záchvat hneď po najedení, ale ten bol úplne iný než tie 2 pred tým, večer sa najedla, nedojedla všetko a začala byť nervózna, vzala som ju na ruky ale nervózna bola ďalej tak som ju dala ľahnúť a rozbalila vtedy sa vždy ukludni. Keď som ju dala ľahnúť a rozbalila, neplakala, vymocila sa, rúčky sa jej začali triasť a nôžky stuhli, nedali sa ohnut, ockami začala pozerať na pravo a pomaly strácala vedomie, ako keby sa dostávala do fázy spánku ale s jemne otvorenými očami, ale dýchala, nereagovala na nič, ostala v akomsi krči a bola mimo, trvalo to cca 5 minut. Potom postupne to cele odznelo, začínala postupne reagovať. Volali sme RZP a povedali, že to boli febrilne kŕče, zmerali teplotu, mala 37,3 ale to ma často takúto teplotu, ale nič viac. Naša pediatricka a tiež neurológ usúdili, že febrilne kŕče to neboli, vraj teplota 37,3 je u bábätka ok, vraj do 37,5 je teplota u bábätiek v poriadku. Je to pravda? Preto sme zmenili na gastro to mliečko na bezlaktozove, či náhodou to nebude reakcia na laktózu. Aj keď na gastro nám vravela ze je to málo pravdepodobné. Boli sme na neurológia tam je všetko v poriadku, aj EEG, krv a moc ma tiež v poriadku. Vôbec nevieme co to mohlo byt. Prosím viete niečo poradit

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mohol to byť aj v tomto veku afektívny záchvat aj pri intenzívnej bolesti bruška. Ak neurológ vylúčil epilepsiu, tak môžete byť pokojná.
    Alergia na laktózu nie je , je to neznášanlivosť laktózy z nedostatku enzýmu laktáza. Pokračujte v bezlat=ozovom mlieku a uvidíte ako bude dieťatko reagovať. Ak by ste prešli na bežné lakt=ozové kojenecké mlieko, odporúčam podávať coliprev.

  • Hrcky

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň, dnes som nahmatala mojej 14 mesačnej dcére na ľavom prsníku akoby pod bradavku takú hrcu zdureninu, má to aj na pravej strane ale tam je to menšie co to môže znamenať?
    Ešte stále kojím v noci, čítala som ze aj z kojenia? Mam sa obávať? Veľmi sa bojim
    Prosím odpovedzte, obsirnejsie
    Ďakujem Lucia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Obšírnejšie nemôžem odpovedať, len tak, že to môže byť reakcia na hormóny v materskom mliekom, obzvlášť ak užívate aj antikoncepciu. Určite to nie je potrebné riešiť okamžite ale dohodnite si stretnutie u pani doktorky detskej, nech sa na to pozrie. Žiadne obavy nie sú na mieste. U detí tie vážne veci s prsníkmi, čoho sa iste obávate nebývajú.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: