Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prosim o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Potrebovala by som poradit čo sa da robiť keď sa objavuje u mojho druha agresia.
    Agresivny-zly vie byť ked sa mu niečo podarí.Mame spolu dve deti,začal byť agresívný až ked sme mali obe.Jeden už ma dva roky a už vníma jeho nalady.Vie byť na neho strašne zly.Samozrejme že aj na mna.Ten maličky je zatial bokom.
    Neviem či to riešiť rozchod.
    Alebo začať braniť syna,keď je k nemu zly?
    Potrebujem poradiť ako ma reagovať,popripade ako sa pokusiť zmenit jeho spravanie a ked už nebude ina cesta ako mu vysvetliť že je koniec kvoli jeho zlosti.

    Dakujem moc ak si najdes cas

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Diana,
    príchod dieťaťa do rodiny poriadne zatrasie zabehaným spôsobom života, veľa vecí sa mení, pribudnú obom rodičom nové role, potrebujú sa vyrovnať s novou situáciou. Príchod druhého dieťaťa môže ešte viac "skomplikovať" vzťahy v rodine, pretože pribudnú nové väzby, nové povinnosti, treba opäť meniť režim, rytmus rodinného života...a to je náročné, vyžaduje si to veľa síl, trpezlivosti, vzájomnéh porozumenia a tolerancie.
    Starší synček si potrebuje zvyknúť na príchod "konkurenta", navyše vzhľadom na jeho vek je prirodzené obdobie vzdoru, kedy sa z bábätka stáva človiečikom s vlastnou vôľou, kedy si skúša svoju silu, svoje emócie a prežívanie - a najviac si ich testuje na rodičoch.
    Je dôležité aby rodičia boli pre svoje deti k dispozícii, aby ich učili, pomáhali im zvládať ich vlastné neistoty, hnevy a strachy - a nie ich vyvolávať.
    Váš partner podľa všetkého túto novú situáciu nevie zvládať - a reaguje agresívne. Určite tomu treba venovať pozornosť, hľadať čo sa deje, ako sa v tom obaja máte, čo jemu i vám chýba, čo vám prekáža - čo viete tolerovať a čo už nie. A ak táto jeho výbušnosť a agresivita začne byť nezvládnuteľná - tak by som odporučila návštevu psychológa, ktorý môže vášmu partnerovi pomôcť - porozumieť čo sa s ním deje a ako s vlastnou agresivitou narábať. Predpokladám že ani vášmu priateľovi v tom celom nie je dobre - preto treba hľadať všetky dostupné možnosti ako situáciu riešiť - a rozchod by mal byť až niektorou ďalšou v poradí. Držím vám veľmi päste, ak by ste potrebovali kontakt na terapeuta vo vašom okolí, ozvite sa, môžem vám niekoho odporučiť.

Podobné otázky

  • Pomoc

    , Autor: Olgales

    Dobrý deň prosím o radu mala bude mať 3 mesiace a ešte v noci nespala celú noc cez deň ju nemôžeme zobudiť stále chce spinkať zaspí sama od seba ale v noci je to katastrofa príde 20:00 a nemôže sa dostať do spánku len sa hnevá kričí plače aj je kľudná chvíľku ale takto to ide až do 4 hodiny do rána už nevládzeme neviem ako jej to prehodiť aby mi cez deň bola aspoň od poobedia hore alebo mala spanky tak pol hodinku ťažko ju zobudiť a keď ju zobudím tak je mrzuta vydrží chvíľočku hore a zasa zaspinka ano mava aj bolenie bruška mastime pupikom aj espumisan a ked je najhoršie tak aj rurku cez den sa ani tolko nebudi iba na papanie ale v noci chce každe 2 hodinky aj skôr papať niekedy... NIEKEDY JU TO CHYTÍ že dajme tomu v pondelok večer nespí celú noc prespí od rána od 04:00 do 08:00 napapa sa zaspí zobudí sa o 11stej celý deň nespí až do večera a v noci nespí taktiež vôbec zaspí znova až o 4

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či je kojená alebo umelo živená, je to dosť podstatné, lebo kojené deti, ale pravda je, že len prvé týždne, cca 8, papajú viac v noci, lebo vedia, že sa matke bude tvoriť viac mlieka. Aj všeobecne sa hovorí, že si dieťa zmení noc za deň. U vás to zjavne trvá ďalej. Myslím, že jediná možnosť je trpezlivo vytrvať, kým si to dieťatko samé otočí a hlavne musíte si aj vy cez deň oddýchnuť, aby ste to zvládli.

  • Hnačka

    , Autor: ZuzuKi

    Dobrý deň, môj 22 mesačný syn ma hnačky niekoľko krát do dňa aj v noci. Ocne zuby sa mu pred pár dňami prerezali no aj tak hnackuje. Teploty nemá. Môže to mat aj súvislosť s tým, že pije Nutrilon? V noci vypije pol litra aj viac. Cez deň mu mlieko nedávam a normálne pasterizovane odmieta. Nikdy s nim nemal problém a pil ho od narodenia kvôli nedostatku môjho mlieka. Kompletne odstavenie v piatom mesiaci. Taktiež zje veľmi malo. Už tretí deň mu podávam probiotiká a nič. Prosím o radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mlieko Nutrilon by mal piť do troch rokov. Nemal by ho poť v noci ale ráno a prípade po obednom spánku alebo večer.
    Neviem ako dlhohnačkuje. Môže mať infekciu, môže to byť aj neznášanlivosť nejakej zložky stravy. Bio Gaia tento problém isto nevyrieši. Treba vyhľadať lekára

  • Je mozne zaviest prikrmy po 4. mesiaci u dojceneho babatka?

    , Autor: Maminka22

    Dobry den, pani doktorka,

    prosim o radu. Je mozne zacat s prikrmami uz po ukoncenom 4.mesiaci v pripade dojceneho dietata? Syncek ma totiz od svojho druheho tyzdna strajk, takze kazde kojenie za 4 mesiace je doslova boj. Dojci sa max. 5 minut, zvycajne najskor po 2 hodinach a aj to najlepsie v polospanku. Asi aj vdaka nocnemu dojceniu sa mi ako - tak podarilo udrzat mlieko. Avsak problemy s dojcenim sa uz prejavili na syncekovom priberani (medzi 2. a 3.mesiacom necelych 500 g za 4 tyzdne, teraz dokonca uz len necelych 400 g za 5 tyzdnov). Tiez pozorujem, ze napriek mojej snahe mam uz aj menej mlieka. Chcem pokracovat v dojceni co najdlhsie a bez dokrmovania UM, ale syncek je posledny tyzden-dva velmi placlivy, nespokojny, velmi zuzle rucky a v noci zle spava. Predpokladam teda, ze len moje mlieko mu uz naozaj nestaci. Navyse z flasky nevie pit, takze odstriekane mlieko do neho dostavam medzi dojceniami len po lyzickach. Ako jedine vychodisko mi laktacna poradkyna odporucila zaviest medzi dojceniami (nie ako nahradu dojcenia) prikrmy. Je mozne v takomto pripade zacat s prikrmami? Ak ano, ako mam postupovat? Dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jednak sa pokúste naozaj tento štrajk prekonať tým, že budete kojiť vždy v kľude, v prítmí bez rušivých momentov / rozhovor, televízia hluk, veľa svetla/. Deti v tomto veku už naozaj sajú veľmi dobre a naozaj sa dokážu napiť aj za niekoľko minút.
    Po ukončenom štvrtom mesiaci je možné zavádzať príkrmy, ale napríklad ovocie, zavádzam až po ukončenom šiestom mesiaci.

  • Nechutenstvo

    , Autor: mirinkaanjelik

    Dobry den, moj maly syncek ma Jedenast mesiacov, predtym jedol dobre ale poslednom case mu nechuti jest, rano zje sest alebo styri lyzicky kavove jemnej prazenicky s chlebikom, potom zje banan zo siestimi piskotami, Potom ide spat a ked sa zobudi tak neche jest obed napriklad polievku alebo masko zo zemiakovou kasou. Ked to nechce tak mu dam kremik ten zje a ide po obede spinkat. Vecer uz nechce nic jest len sa napije vody a ide spinkat, potom v noci jedava trikrat mliecko, niekedy stiahne 60 ml a niekedy 90 ml. Tak Vas prosim o radu. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nedivím sa mu, má úplne zlý jedáôlníček. V tomto veku a ani hneď po roku nemá čo mať praženicu, vajce má dostať raz dvakrát do týždňa polovicu v jedle. Dopoludnia má mať bežné ovocie, nie banán ale to, ktoré rastie u nás a bez piškóty!!!!!Na obed mäsovozeleninový príkrm, varený pre neho,nesolený. Odpoludnia jogurt pred kúpaním mliečnu kašu / pre bábätká, z umelého mlieka alebo mliečnu rozrobenú s vodou/ a pred spaím môže vypiť mlieko, tak isto ako ráno. Naolovratne niektoé detinechú jogurt, môže mať mieko,jogurt mô§že mať ráno.

  • Uspavanie

    , Autor: mata-3

    Dobry den pani doktorka, prosim o radu. Syn ma osem mesiacov a odmalicka bol zvyknuty zaspavat na prsniku. Chcela by som ho od toho uz odnaucit, kedze sa mi zda, ze ho kojim az prilis casto na jeho vek (cez den aj 6x, z toho 3x pred spanim a v noci ani nehovorim...to k nemu vstavam kazdu hodinu od ulozenia). Navyse, velakrat predtym spankom ani nepije, len som taky zivy cumel, co mi je uz aj dost neprijemne. Problem vsak je, ze ked mu prsnik nedam, strasne place. A dost dlho. Cumlik nechce. Ani nosenie na rukach nepomaha. Nepomaha, ked ho hladkam, ked mu spievam, ani ked si chcem lahnut s nim. Mam pocit, ze ho to drazdi este viac. Zaspi od unavy z placu. Davam ho spat, az ked vidim, ze je unaveny. Chcela by som, aby uz aspon cez den vedel zaspinkat bez prsnika. Prosim Vas, co si o tom myslite? Je to podla Vas vhodne a ako by som mala postupovat? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zaručene správnu odpoveď neviem. Treba vytvoriť iný rituál zapsávania, napríklad dať mu obľúbenú hračku, spievať mu, nechať ho trebárs aj poplačkať, ale určite nie dlho a stále byť nablízku, aby mal istou, že nie je sám, opustený. Tento vek je na naučenie samostatného zaspávania práve nejnevhodnejší, lebo aj deti, ktoré dovtedy zaspávali samostatne, chcú mať matku stále pri sebe, pretože je to obdobie prvej deprivačnej úzkosti, strachu zo straty blízkej osoby. Isté je, že je to dočasné obdobie, dieťa sa určite jedného dňa naučí zaspávať samostatne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: