Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zavadzanie prikrmov a mozna alergia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den Janka,
    chcela by som vas poprosit o radu. Som maminou krasneho 5 mesacneho babatka, ktore dojcim a chcela by som dojcit nadalej (prvu dcerku som dojcila 26 mesiacov).
    Kedze nasa mala ma velku predispoziciu na alergie, rozhodla som sa plne dojcit do 7 mesiaca a az potom zaviest prikrmy. Moja pediatricka vsak tvrdi, ze tento postup platil pred 2-3 rokmi a teraz sa z dovodu rizika vzniku celiakie zmenil. Odporuca plne dojcit 6 mesiacov a potom zaviest prve prikrmy(aj lepok).
    Aky ja vas nazor? Ako mam postupovat?
    Chcela by som sa vas este opytat na vas nazor na absolvovanie RTG vysetrenia zubov pocas dojcenia.
    Dakujem velmi pekne za vas nazor a cas.
    Slavka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobry den, Slavka, ja sama mam dve dcery alergicky a musim povedat, ze mne sa osvedcilo, kojit plne kym sa da. Zacala som sice uz v 6. mesiaci skusat prikrmy,ale dcery ich odmietali, tak som to nijako neznasilnovala a nechala som to na nich. Starsia zacala papat prikrmy pravidelne az v 9. mesiaci a mladsia uz v 7. mesiaci. Preto si myslim, ze kazde dietatko ma svoj rytmus, svoje potreby a treba sa im prisposobit. To je moj osobny, ale aj odborny nazor. Ja osobne nesuhlasim s tymto novodobim trendom zavadzat lepok uz v 6. mesiaci a nikto ma o jeho spravnosti nepresvedci. Co sa tyka RTG zubov nevidim v tom ziaden problem. najma ak ide len o cieleny snimok. je pravda, ze pri panoramatickom snimku je ziarenie silnejsie a prenika aj do organizmu, ale to male mnozstvo pre Vasu 6. mesacnu dcerku nie je nebezpecne. Daleko horsie pre nase deti je, ked sa nechaju cely den ozarovat obrazovkov z PC, pripadne ak si mamicky nechavaju mobil pri babatkach v postielke alebo v kociku. Prajem vam krasny den a vela zdravia a pohody. S pozdravom. Jana W.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: