Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred 5 dnami sme boli na očkovanie 3 základná dávka malý mal 2 dni teploty ktoré ustúpili no začal sopliť kýchať pokašliavať .je to reakcia na očkovanie alebo choroba alebo ešte žeby zúbky?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to určite zhodou okolností pridružené ochorenie, v tomto veku často súvisí aj s prerezávaním zúbkov.

Podobné otázky

  • Hrcka za uskom

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň,

    Pri kojení som úplne nahodou objavila niečo ako malinku pohyblivú a mäkkú hrčku/guličku za uškom bábätka. Nie je to voľným okom viditeľné, zdá sa mi, že to má aj na druhej strane. Má 2 a pol mesiaca, ešte nie je očkovaný, len na rotavírus (čo nie je typické očkovanie) nemá teplotu ani nie je chorý, je to normálne ? Ani neviem či to je tak bežne alebo nie, kedy som náhodou neprešla prstom hlbšie poza uško synčeka ani by som to nenašla. Poradňu máme až 8.3.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    U detičiek je takýto nález častý , treba len sledovať, či sa hrčka nezväčšuje alebo sa nemení koža nad ňou, inak s tým netreba nič robiť.

  • Povinné očkovanie a zápal očka

    , Autor: Lucia12345

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som sa opýtať aký máte názor na prvé očkovanie bábätká po prekonaní zápalu očka. Pred nedávnom malo moje bábätko-2 a pol mesačné slzavé len jedno očko preto sme sa šli ukázať na očné, kde nám pani doktorka predpísala kvapky Vigamox. Momentálne ich používame asi štvrtý deň a je vidieť mierne zlepšenie ale ešte to očko nie je úplne čisté. Zároveň nás o 2 týždne čaká prvé povinné očkovanie a očkovanie na rotavirusy. Je potrebné očkovanie o nejaký čas odložiť a ak áno po akom čase je možné bábätko očkovať?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očká by mali byť zhojené do jedného týždňa. Očkovanie o dva týždne je, pokiaľ sa samozrejme neobjaví niečo iné, určite možné. Očkovanie proti rotavírusom by som neodkladala ani kvôli zapálenému očku. V každom prípade pred očkovaním dieťatko vyšetrí lekár a on rozhodne či je alebo nie je možné dieťatko očkovať

  • Prikrmy + ostatne

    , Autor: Natalia111

    Dobrý deň pani doktorka,

    Vaše rady z histórie mi boli inšpiráciou pri niektorých veciach, chcela by som vedieť Váš názor na tieto otázky:
    1. Syn 6,5 mes. 8400g (pôr. 3600), 5 mes plne kojený ( s výnimkou pôrodnice, kde 3 dni jedol Beba HA + asi 2 dni doma + veľmi občasne okolo 2. mesiaca večer, kedy sme ho dokrmili ( asi mal špurt, nestačila som mu ). HA mlieko pretože v pôrodnici také dostal a nechcela som meniť než sa spustí laktácia a na ten občasný dokrm som tiež nešpekulovala s novým mliekom. Od začiatku 6M prikrm zeleninový, resp masovo-zeleninový 1x denne, ku koncu 6M kaše večer ( rôzne ), teraz cca týždeň doobeda ovocie. Problém je to, že prikrmy mu chutia tak, že odmieta prsník ( s výnimkou noci, počas dňa som úspešná max. 2x na max. 2 minuty ). Mlieka mám tým pádom aj pocitivo menej, skúsila som ponúknuť fľašu s Bebou, fľašu odmietol ( x druhov sosakov, saviciek ). Je to ok, AK BUDE LEN NA PRÍKRMOCH s minimom mlieka ? Je nejaká min. hranica, koľko mlieka by mal v tých 6,5-7M vypiť vrátane kaše, kde je Beba al. MM? Dodržiavam Vaše rady ( mäso cca 35-50g striedam druhy+ zemiak+ zelenina ; večer kaša s mliekom alebo s ovocím, príp. to čo obed, doobeda ovocie lokálne, občas mu tam rozmixujem uvarené vločky), všetko zavádzam postupne, lepok už papa.
    2. Keďže menej pije ( aj keď tých 5 plienok má ), stolica je šulčeková, nie tvrdá, ale formovaná & pučí sa keď tlačí...doktor mi radil vodu, čaje, kamilkovy, ak má zápachu...dávam len vodu, odhad 0,5 dcl denne, čo je máličko...vy ste radili vodu nie do 10 M... čo by ste mi u mna poradili? Vodu, či Bebu ako nápoj?
    3. Pokles mlieka u mna môže byť čiastočne spôsobený aj tým, že maly má atopicky ekzém ( mažeme podľa pokynu kožnej ), avšak mám diétu kvôli kojeniu, tiež od kožnej ( žiadny med, mak, orechy, kakao, rajčiny, cukríky, chlpaté ovocie, bobulové červene ovocie, údeniny, a x dalších ), do toho malému na základe prick testu zistili alergiu na BKM ( ale len 2 mm ), takze nejem nič mliečne v tomu...za 2M som mínus 3,5 kg, ak keď jem mäso, sacharidy a dovolené ovocie, sladkých piškot na kilá ...ekzém sa odvtedy 1x objavil, teraz už nie, avšak 2 dni posebe ( môj test po 2M diéte) som zjedla mozzarellu a maly nič...detto som mu do kaše dala 30 ml BEBA ha 1 ako test a zase ekzém nič...možno to má úplne z niečoho iného a zbytočne chudnem a pridávam pomalému odstaveniu...čo by ste na mojom mieste urobili?( mám testovať postupne potraviny, zaviesť mlieko, prip synovi dať len HA mlieko, nekupovať to úplne bez BKM? Či tvrdo ešte vydržať? ...
    3. ja si totiž myslím, že ten ekzém bola reakcia organizmu na očkovanie ( 2x ekzém, 2 x očkovanie, vždy sa to objavilo tak 10 dni po vakcinácii )... variant B pitie kávy, ktorú mi nikto nezakázal...Stretli ste sa s tým, že ekzém bol len po očkovaní ako odpoveď organizmu?
    Ďakujem N.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ekzém po očkovaní ako reakciu som v poslednom čase nevidela ale môže dôjsť k zhoršeniu ekzému, ktoré tam už je, niekedy nie celkom zvýraznený. Očkovanie nie je príčinou ekzému.
    Ak dobre papá príkrmy, kojenie 2 x denne a potom v noci je v tomto veku v poriadku. Prehodnotila som svoj názor na tekutinu, niekedy / hlavne ak sa menej kojí/ je vhodné podávať prevarenú ochladenú vodu po zavedení príkrmov ale nenútiť dieťa len mu ponúknuť, ak je smädné, napije sa.
    Skúste zviesť do svojej stravy malé množstvo mlieka vo forme jogurtu alebo mlieka / nie tvaroh a syr/ a po cca týždni uvidíte ako dieťatko zareaguje.

  • PML

    , Autor: lucka-89

    Dobrý deň, mám 3mesacne dievčatko. Môjmu otcovi bola diagnostikovaná progresívna multifokalna leukoencefalopatia. Dočítala som sa, že ide o vírusové smrteľné ochorenie. Prosím vás, máme sa mu s malinkou vyhýbať, mohla to chytiť? Vobec neviem čo robiť, a čo si o tom mysliet. Plus ma byť v najbližšom čase očkovana..Ako mame postupovat? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rôzne neurologické ochoenia majú pôvod v infekčných ochoeniach, asto vírusových pôvodca, teda konkrétny vírus však nie je známy. jedná sa o vírusové ochoenie, koré daný jedinec prekonal dávno a toto sú jeho následky, takže teraz už infekčný nie je.
    O očkovaní musí rozhodnúť lekár,ktorý má dieťa v starostlivosti, pozná rodinnú anamnézu a dieťatko a na základe vyšetrenia, znalosti všetkých faktov, sa rozhodne, či bude očkovať, niekedy si predtým vyžiada neurologické vyšetrenie.
    Aj vírusové ochorenia, proti ktorým sa očkuje / konkrétne osýpky/ bývali a aj sú príčinou podobného ochorenia, ktoré postihuje deti vo veku okolo osem rokov aj skôr, ak predtým prekonali osýpky. Takže očkovanie proi takýmto niektorým ochorenia v odstate chráni.

  • Očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    pani doktorka chcem sa opýtať, či môže povinné očkovanie vplyv na prospievanie dieťaťa .

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Veˇdho aj má, veľmi pozitívny: dieťa neochorie na ochorenia, proti ktorým je očkované. Asi pred dvoma mesiacmi som to videla v priamom prenose v mojej ambulancii: deti, ktoré boli očkované proti rotavírusom neochoreli a tie , ktoré neboli očkované ochoreli, mnohé skončili v nemocnici na infekčnom oddelení.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: