Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Reakcia na očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka,potrebujem naliehavo poradiť.
    Máme 4 mesačné dvojčiatka /už ste nám radila ohľadne "pozerania" TV/,v pôrodnici boli očkované na TBC-miesto po očkovaní na ramienku sa hojilo,ostával už len drobný ružový pupienok.Asi pred mesiacom som spozorovala u chlapčeka ,že pupienok akoby sa zapaľoval - stmavol (sfialovel) a trochu sa zväčšil ( 5-6 mm),okolité miesto nebolo zapálené,ani synček nereagoval bolestivo,teploty nemal.Posledné dva týždne sa na vrchu vytvorila akoby chrastička a pod ňou presvital hnis.Pediatrička nám poradila dávať Framykoin mastičku,po ktorej na druhý deň sa chrastička uvoľnila a vytiekol hnis-zostal kráter.Framykoin mastičku som už nepodávala,ale Framykoin zásyp,a šla som K lekárke,ktorá mi povedala,že je to bežné (?!) a doporučila nás na pneumologické vyšetrenie.Dôvod som sa nedozvedela.
    U dcérky pozorujem podobný nález,až na to,že mám pocit,akoby sa vytváral pľuzgierik (teraz už aj tam s hnisom) nie na tom mieste,kde bolo očkovanie ,ale cca 1 cm vľavo,a to pôvodné miesto očkovania je zahojené.
    Neviem,či si to už namýšľam ,ale mám pocit,ža u synčeka sa objavil pupienok,vyrážka ?,v mieste očkovania Prevenarom/ boli očkovaní 11.4./,po očkovaní sa to zahojilo,už to nebolo ani badateľné,očkovanie prebehlo bez akýchkoľvek komplikácií.
    Pani doktorka podrobne som sa snažila opísať lokálny nález u oboch detí,prosila by som Vás o názor,či je to bežné-znovuzapálenie miesta očkovania,či to správne ošetrujeme,čo to znamená a prečo máme ísť na pneumologické vyšetrenie .
    ďakujeme

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aj ja pozorujem občas reakciu v mieste vpichu BCG vakcíny často až vtedy, keď už začnem s ďalším očkovaním Chránička sa rôzne vyvíja. Postup je taký, že ak je reakcia v priemere väčšia ako 10 mm alebo sa miesto vpichu či okolie inak komplikuje / zvúčšenie okolitých uzlín, vo vašom prípade asi ten kráter/, tak dieťatko odosielame na detské pľúcne oddelenie, kde situáciu zhodnotia a navrhnú, respl oni zrealizujú liečbu, ak je potrebná. Sledujte podobne aj miesto vpichu u dcérky a pri zväčšení nad 10 mm alebo iných komplikáciách navštívte vášho lekára.

Podobné otázky

  • teplota po ockovani

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,

    chcela by som vas poprosit o radu.
    vcera bol moj trojmesacny syn ockovany, dve injekcie (bezne ockovanie TBC vakcina ....).
    vecer dostal aj teplotu 37,8 c (bezne ma 37,2), teraz na obed ma znova tu istu teplotu.
    dala som mu panadol baby 2,5 ml. zo skusenosti viem, ze teplota na vecer stupne. chcem
    sa spytat ako dlho bude mat tuto teplotu, kolko mu moze este stupnut. mam zajtra navstivit
    doktorku alebo ist na pohotovost.

    dakujem

    lubica

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to normálna reakcia na očkovanie, do tepoty 38 st. C. nepodávajte žiaden liek od teploty. Ak teplota trvá viac ako 24 hodín po očkovaní, odporúčam mojim pacientom, aby mi to oznámili a podľa situácie to riešim.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: