Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • info

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den.chcem sa opytat.mala som ist s dcerkou na dalsie povinne ockovanie, ale doktorka mi povedala ze musia prejst 3 mesiace po poslednom ockovani (cize po ockovani proti tuberkuloze).dcerka bude mat 14 teho 4 mesiace a doktorka mi povedala ze mam prist az po novom roku, ze teraz sa za ockovanie plati.chcem vediet ci to nevadi,ze bude zaockovana trochu neskor?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to ideálne, ale neostáva vám nič iné. jednak od očkovania proti tbc musí uplynúť najmenej interval 12 týždňov, chránička po očkovaní musí byť zhojená, teraz , keď sa často očkuje až niekolko týždňov po narodení, nie na piaty deň, tak sa interval prvého očkovania predlžuje. Pravdou je, že momentálne si nevieme na ambulancie zabezpečiť očkovacie látky. Pracujeme na tom, aby sa tento stav vyriešil.

Podobné otázky

  • Kŕče

    , Autor: Tacina7

    Dobrý deň, môj maly má 7 týždňov a sme na UM sunar AR. Stolicu má niekedy raz denne a niekedy 3 krát. Maly sa nám celé dni pučí a mám pocit že má aj kŕče v brušku. Väčšinou to je v poobednych hodinách ale stane sa to aj doobeda. Mávame niekedy aj plač ktorý nevieme utíšiť aj 1-2 hodiny vkuse. Po novom hneď po papani sa začne pučiť a plakať (ale stále sa dá pekne ukľudniť na pár minút) len je nespokojný. Pravidelne masírujem a cvičím s nožkami. Nasadili sme balonix na odporúčanie v lekárni tak čakáme či to pomôže. Rovnako nám boli odporúčané kvapky coliprev ale chcem sa informovať či je to naozaj potrebné. Berieme probiotiká biogaia.
    Viete mi poradiť ako postupovať pri takýchto ťažkostiach?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem čo je balonix, tak neviem, či je vhodné ich kombinovať s coliprev.
    To, čo popisujete sú normálne prejavy dieťatka v jeho veku. Musíte si uvedomiť, že počas tehotenstva nemal v brušku takmer nič, lebo bol vyživovaný cez pupočník od mamy. Teraz pravidlene papá a má plné bruško, tak niekedy nevie , čo s tým, preto sa pučí, mrví, prdká, chce si začať kakanie, čo sa mu nie vždy podarí. netreba sa báť, nie sú to chorobné prejavy. Môžete mu odpoludnia keď zväčša ťažkosti prichádzajú, podať espumisan, len neviem, či balonix ni eje niečo podobné.

  • Umelé mlieko

    , Autor: Diana3210

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať. Mám doma 3 mesačne bábätko ktoré si posledný týždeň pýta v noci jesť každé 3 hodiny, zje 150-180ml stále. Je na umelom mlieku Nutrilon comfort&colics. Je to v poriadku že sa tak často budi na hlad? Je možné že mu nestačí konkrétne mlieko? Dovtedy sa budil iba raz, občas sa stalo že prespal celú noc. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    neviem odpovedať, musela by som vedieť hmotnosť a potom viem napísať koľko mlieka má za 24 hodín vypiť.

  • Prepichnutie ušiek - reakcia

    , Autor: Šlacká

    Dobrý deň pani doktorka,

    Chcela by som sa informovať, či je možná reakcia po prepichnuti ušiek vytvorenie znamienka.

    Malej sa po prepichnuti ušiek urobila pod očkom cca 5 cm malý červený fliacik.

    Je možné že to je reakcia po prepichnuti, je možné že to zmizne?

    Alebo je to znamienko, bola by veľká náhoda že ráno nemala nič a až po prepichnuti sa jej vytvorilo.

    Urobilo sa jej to na tej strane, na ktorej uško viac krvacalo.

    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Reakcia na prepichnutie uška to pravdepodobne nebude. Bolo by potrebné to vidieť a tiež neviem ako je staré dieťatko. Podľa toho ako prepichnutie prebiehalo, ako sa dieťa držalo to môže byť nejaká cievna dočasná reakcia.

  • Názor na jedálniček

    , Autor: Natalia2p

    Dobrý deň máme 8 mesačné dievčatko, ktoré od 3 mesiaca pije už len UM a cca medzi 4-5 sme zaviedli prikrmy.
    Avšak aj napriek tomu, že podľa môjho názoru papá dobre je oproti rovesníkom drobná.
    Cca o pol 4 začína mliekom 150 ml, potom ráno okolo 8 má buď to biely jogurt (občas pridám banán, ovsené vločky) alebo mlieko ako má chuť
    Na desiatu má presnidávku (buď to domácu z hrusiek, alebo kupovanu bez pridaného cukru)
    Na obed má zeleninu + mäso, alebo zelenina + vajíčko vždy zje celú misku ak nie dávam jej dojest okolo pol 3 + mlieko podľa potreby. Občas má okolo 5 napríklad polovicu banánu, alebo uvarenú zeleninu.. Okolo 6-7 má kašu, buď mliečnu, alebo ryžovú, trojzrnú, ovsenú, kúpila som aj ochutenu ale ta jej veľmi nechutí, celkovo má radšej menej výrazné chute a kombinácie jedál.... skúšala som jej do nej pridať aj zeleninu ale nechutí jej to tak, tak jej to robím tak ze trošku zeleniny bokom, to zje najprv a kaša zvlášť vtedy s tým problém nemá.Po kúpaní má znovu cca 150ml mlieka.
    Spapa aj popučene vidličkou aj mixované (keď jej išiel zúbok trosku menej jedla, uprednostnovala skôr mixovanu formu). Čo sa týka pitného režimu pije čistú dojčensku vodu ak odmieta urobím jej 20-30ml mlieka alebo čaj hipp (bez cukrov)..
    Jedlá nesolim, nesladim. Ak aj nechce občas papať vždy sa snažím ju zabaviť s hračkami robím jej divadielko spievam jej a nakoniec tu porciu celú zje. TV ani telefón jej púšťať nechcem...
    Ďakujem za váš názor... Mrzí ma, že je o kilo ľahšia než rovesníci s rovnakou pôrodnou váhou asi robím niečo zle. Čo sa týka motoriky, ešte nesedí, plazí sa, dvíha sa o nábytok na kolienka, skúša sa dávať na 4, je vnímavé spokojne bábätko,pekne drží hračky, vie nájsť hračku keď jej ju schovam, džavoce.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetko je podľa mňa v poriadku.
    Čaje deťom neodporúčam dávať, naozaj je od smädu voda.
    Žĺtok dávam polku 2x týždenne do mäsosozelneinového príkrmu, ale do roka mäso nevynechávam, má ho mať denne 30-50 gramov.
    Ak pekne papá, čo je zrejme z vašich informácií, dobre sa vyvíja, tak nie je dôvod na obavy, že váži menej ako jej rovesníci. Každé dieťa je iné, tak ako každý človek je iný, aj keď konzumuje rovnako ako iný človek.

  • Prikrmovanie

    , Autor: Nita88

    Dobry den,rada by som sa informovala ohladne prikrmovania. Moja dcerka ma 3,5 mesiaca a v poradni nam odporucila nasa pediatricka uz prikrovat,teda skusat nove chute ako napr.mrkvu,detsku krupicu. Dcerka je plne dojcena a zda sa mi to prilis skoro. Poprosila by som o Vas nazor. Nedavam jej ani ziadnu vodicku,ani cajik,len moje mliecko. Ak je uz vhodny cas, tak z akeho mliecka najlepsie tu krupicu pripravit?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prikrmujeme najskôr! po dovŕšení štyroch mesiacov, ale úplne stačí začať prikrmovať po dovŕšení piatich mesiacov, niekedy sa začína po dovŕšení 6 mesiacov, ale do konca 7dmeho mesiaca musí dieťa skúsiť zeleninu, ovocie, obilninu aj mliečnu bielkovinu / ak je kojené vo forme mliečnej kaše/.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: