Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • MMR ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mam 2 rocneho syna.Mame pred sebou MMR ockovanie, ktore sme doteraz odkladali, kvoĺi tomu, ze mam z ockovani v poslednej dobe trocha strach.Bojim sa neziaducich ucinkov a moznych komplikacii po tejto vakcine... Zvazujem moznost skontrolovat imunitu syna, predtym ako ho dam zaockovat. Niekde som sa totiz docitala, ze ockovanie moze spustit rozne ochorenia pokial je imunita dietata v tom case slaba. Tiez ak je oslabena bunkova imunita, nemalo by sa ockovat zivou vakcinou. Ako mam vediet aku ma moj syn imunitu a ci nie je oslabena? Myslite ze tento test ma zmysel alebo je to zbytocne? Ako sa takyto test robi,predpokladam ze odberom krvi? Je to narocne pre dieta, oslabi ho to nejako? Nechcem totiz urobit nejaku hlupost, preto sa radsej pytam...Inak syn nebyva moc chory, doteraz mozno len dvakrat,raz mal anginu ked mal rok a bral vtedy antibiotika, a potom v druhom roku mal len nejaku jednu virozu... Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Porucha imunitného systému, na ktorejkolvek úrovni sa zväčša prejaví aj na celkovom stave dieťaťa, býva choré, máva nehojace sa infekcie, aj jeho priberanie a výývoj bývajú porušenou imunitou ovplyvneneé v negatívnom zmysle. Ak je dieťa zdravé, nepredpokladáme poruchu imunitného systému.
    Termín slabá, oslabená imnutia nie je medicínsky termín, pretože nič nehovorí o skutočnej úrovni tej ktorej zložky imunitného systému. Práve deti s poruchou iminity je potrebné chrániť proti infekčným ochoreniam aj formou očkovania.
    Vyšetriť munitný systém je možné aj u zdravého dieťaťa, samozrejme na náklady rodičov / podľa vyšetrených parametrov sa odvíja cena vyšetrenia/. Základné vyšetrenie bunkovej aj látkovej imunity sa robí odberom žilenj krvi.

Podobné otázky

  • kaša a MMR očkovanie

    , Autor: lulinka33

    Dobrý deň, mám 6,5 mesačnú dcérku, 2 týždne už dávam príkrmy so striedavým úspechom - masovozeleninový, teraz začínam po 14 dňoch s ovocným dopoludnia, dcéra je plne dojčená, odkedy môžem pridať kašu ? Mlieko si neviem odstriekať, tak sa chcem spýtať, či môžem po 7.mesiaci krupicovú z DM bez mliečnu, alebo môžem už po 7.mesiaci kupovať mliečnu, alebo radšej HA mliečnu kašu, vzhľadom na to, že muž je alergik, alebo stále iba bez mliečnu, ale to sa obávam, či jej bude chutiť. A ešte druhá otázka, keď má dieťatko po očkovaní MMR vakcínou reakciu, je v tom čase infekčné ? Ďakujem pekne za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po MMR očkovaní dieťa aj napriek tomu že má horúčku a niekedy aj vyrážku podobnú tej osýpkovej nie je infekčné!
    Kašu, mliečnu pridávame po siedmom mesiaci, samozrejme z umelého mlieka, formuly. Môžete kúpiť aj mliečnu kašu, ktorá sa rozrába s vodou ale pozor, hľadajte takú, ktorá nemá príchute. AK manžel nemá alergiu na bielkovinu kravského mlieka, nie je potrebné dávať HA mlieko, ale ktorékoľvek umelé mlieko, do neho môžete zamiešať bezmliečnu kašu babylove z DM a kašu máte hneď hotovú. Existuje aj bezmoiečna osmzrnná nestlé.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: