Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nezodpovedaná otázka od

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    nezodpovedali ste otázku z 27.3.2010 od "mamicka", ktorá sa pýtala:

    Zaujima ma, ci je lekar povinny dat mi podpisat suhlas s povinnym ockovanim? Ci ma ma, bez vyzvania oboznamit s vyznamom ockovania a moznymi neziaducimy ucinkami uvedenymi v pribalovom letaku?

    Uviedli ste, že príbalové letáky si máme možnosť pozrieť na internete. To by bolo v prípade ľudí, ktorý internet majú a v prípade, ak by nám pediater povedal, ktorou očkovacou látkou bude najbližšie očkovať. Tak by sme sa mohli pripraviť. Ale čo v prípade, keď mamičky nemajú možnosť nahliadnuť na internet, veď sa očkujú deti aj chudobných rodín a rómskych rodín (predpokladám že tiež sa povinne očkujú a naháňajú ich úrady ak sa nedostavia na očkovanie a dostávajú pokuty).

    Ja mám doma internet, ale ani raz mi pediatrička nepovedala čím budeme nabudúce očkovať, tak som nemala možnosť čítať príbalový leták a pri očkovaní mi tiež nikto nevysvetlil riziká očkovania. Ale vďaka internetu som sa dozvedela dostatočný počet rizík z očkovania, že už očkovať nebudem.

    A Vy možno dávate podpisovať liečbu rodičom, ale určite nie očkovanie :-)

    Dovidenia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepamútám si, že by som v odpovedi uviedla, že mamička si môže leták pozrieť na internete, nezvyknem na internet odkazovať. pravdepodobne si túto poradňu mýlite s nejakou inou. Musíte si uvedomiť, že na internete nájdete všetko, aj zavádzajúce inofrmácie, tak ako sa to stalo vám a preto ste sa rozhodli neočkovať. je mi ľúto, že vaša lekárka vás o očkovaní neinformuje. Ja to robím, takže takéto problémy neriešim Mám aj rodiny, ktoré sa vôbec neočkujú, ale je to ich názor, s ktorým hlbokoo nesúhlasím ale neostáva mi iné akoo ho akceptovať, keď nie pre iné tak kvôli tomu dieťatku, pretože to za rozhodnutie rodičov, ktoré môže ohroziž jeho život nemôže.
    Lekár je povinný zaznamenať v dokumentácii, že rodičia boli poučený a s výkonom súhlasia. je to strašné zdržiavanie, ale je to dostátie zákonu o informovanom súhlase. Ja sa s rodičmi o očkovaní veľa rozprávam ale priznávam, že nie vždy dám tento informovaný súhlas podpísať. Je aj nie je to formalita.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: