Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • doplnujuce otazky k MMR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,
    ja som ako mala prekonala osypky, mumps dva krat, kiahne.. cize vychadza mi z toho ze na osypky a kiahne mam dozivotnu imunitu, ale na mumps nie..
    chcem sa teda opytat,
    -ci je teda relevantne ockovat proti mumpsu?
    -zarucuje MMR ockovanie celozivotnu imunitu voci tymto trom ochoreniam? preco je vobec nutne preockovanie?
    -kedze sa v nasej spolocnosti aj teraz vyskytuju virusove ochorenia ako osypky, mumps a ruzienka, aka je umrtnost? ak umrtnost je hlavny dovod preco sa proti tymto ochoreniam ockuje, teda.. ze ochorenia samotne su nebezpecne, s nasledkami alebo smrtelne? cisla ktore su prezentovane sa tykaju zvacsa krajin tretieho sveta, ak sa nemylim.. musia predsa existovat statistiky spred casu ked sa u nas neockovalo..
    -som rocnik 1974, cize ak sa povinne ockuje proti MMR od 1997, tak ma toto ockovanie obislo.. preco sa teda povinne neockuje plosne? nielen deti?

    Dakujem vopred velmi pekne za Vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste ročník 1974, tak ste proti osýpkam očkovaná určite, proti ružienke pravdepodobne a mumps ste pravdepodobne prekonala. Súvisí to s postupným vývojom očkovacích látok a s ich uvedením do nášho očkovacieho kalendára. Neverím, že ste prekonala osýpky, lebo v čase vášho narodenia sa už nevyskytovali.
    MMR očkovanie zaručuje doživotnú imunitu, ak nedôjde k ochoreniu, ktoré celá imunitný systém zrúti, respektíve liečba ho naruší / transplantácia kostnej drene/ potom je potrebné očkovať znova. Preočkovanie sa vykonáva hlavne preto, že nie každý jedinec zareaguje na prvú dávku očkovacej látky.
    Momentálne sa u nás ochorenia na osýpky, ružienku nevyskytujú, mumps veľmi zreidka. Dospelí sa plošne neočkujú preto, že buď v detstve ochorenie prekonali, mnohí aj tak, že o tom ani nevedeli / existuje prekonaie ochorenia, teda vytvorenia protilátok bez klinických známok ochorenia/ alebo ak sa nájde jedinec, ktorý nemá protilátky je chránený tým, že ostatní ľudia v okolí aj deti, sú preočkované a infekcia sa u nás nevyskytuje a ak by aj bola zavlečená jedným prípadom, nedochádza k epidémii, pretože obyvateľstvo je preočkované, teda k infekcii nie je vnímavé, nikto neochorie a infekcia sa nemôže šíriť..

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: