Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • kiahne a hemangiom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    dcerka ma 12 mesiacov. Rozhodujeme sa, ci ju dame zaockovat proti kiahniam. Na licku ma hemangiom cca 2 cm velky. Neviem, ci nastane reakcia - hlboka jazva, ak by zaockovana nebola a ochorela by na kiahne. Velka pravdepodobnost totiz je, ze prave na nom by sa jej spravila vyrazka. Co si o tom myslite Vy? Lekarka a jej sestricka sa vyslovuju skor proti ockovaniu. Vraj ta ockovacia latka je este nova a moze nastat zla reakcia, pripadne i po rokoch. Lekarnicka sa vyslovila, ze ucinok je len 12 rokov. Co je na tom pravda? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vakcína je na trhu niekoľko rokov, v Spojených štátoch sa očkuje od roku 1995 a zatiaľ sa neukázala potreba preočkovania. Nikto však dnes nevie povedať, či sa očkovaní jedinci nebudú musieť preočkovať po dvadsiatich alebo viac rokoch. Je to podobné ako s tetanom, tiež je potrebné sa po cca desiatich rokoch preočkovať. Reakcia po očkovaní môže nastať, tak ako po každom inom očkovaní, o zvýšenej reaktogenite, teda závažnejších reakciách po očkovaní sa u tejto vakcíny oproti ktorejkoľvek inej vakcíne nedá hovoriť.
    Konkrétny prípad hemangiom a ovčie kiahne je presne v tej polohe, ktorej sa obávate. Áno, typická vyrážka sa môže objaviť práve v mieste hemangiomu. Spontánne krvácanie nepredpokladám, pretože vyrážka nezasahuje do hlbokých štruktúr podkožia, je však možné, že by si dieťatko miesto rozškrabalo a mohlo poraniť cievnu spleť, pretože ako vieme, kiahne veľmi svrbia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: