Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prevenar

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať koľko krát treba očkovať Prevenarom 13. mesačné dieťa. A koľko stojí jedna dávka. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba očkovať 2x. K cene očkovacej látky sa v súčasnosti nemôžem vyjadriť, pretože neexistuje momentálne konsensus medzi vyjadrením z MZ SR a poisťovňami.

Podobné otázky

  • Atopický ekzém a príkrmy

    , Autor: zuzkapolka

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadne príkrmov pre moje už skoro 7 mesačné dieťatko. Nik v rodine nemá atopický ekzém. Mojej dcérke nabehol v piatom mesiaci po druhom očkovaní (v deň ukončeného 5. mesiaca) (Infarixhexa+Prevenar13) a ešte sa zhoršil o dva týždne na to, ako prekonala šiestu chorobu. Výsp jej ostal, navštívili sme kožnú lekárku, ktorá diagnostikovala atopický ekzém. Pomedzi som začala na radu pediatričky prikrmovať avšak kvôli spomínaným ochoreniam s prestávkami. Naša doktorka radí nepridávať do stravy nič nové týždeň po očkovaní a aj po chorobe. Tiež som neprikrmovala, keď som nevedela ešte, že výsyp je atopický ekzém, či to náhodou nespôsobila strava. Zatiaľ som dcérke dávala cuketu, zemiak po tri dni a jeden deň mrkvu (zdalo sa mi že po nej jej očerveneli líčka). Po poslednej pauze (po diagnostikovaní AE) som chcela začať s niečim s čím sa už stretla, podala som zemiak a o tri hodiny po príkrme sa spustilo vracanie a to toľkokrát (vracala stále žlč), že sme utekali do nemocnice. Nezistili nič, na druhý deň nás pustili, že jej pravdepodobne nesadlo jedlo. Takže zas sme mali naordinovanú týždennú pauzu od príkrmov. Teraz som s malou dušičkou začala znovu pár lyžičkami cuketa, kaleráb, tekvica, brokolica.. po tri dni..nezdá sa mi že by sa vyhádzala, ale stolica je taká raz hustá a nekaká aj dlhšie najviac 7 dní nekakala a potom zas kaká viackrát raz husté potom aj riedke.. neviem či to je normálne. Po cukete a kalerábe riedke, tekvica akoby ju zapiekla a potom brokolica zas poposúvala stravu, že sa konenčne vykakala no na druhý deň zas kakala až riedkym. Tých príkrmov veľa ešte nepapá. Prvý deň novej potraviny len pár lyžičiek ďalšie viac max 25 ml zjedla. Neviem či postupujem správne, alebo mám zvoliť iný postup na odsledovanie, či jej strava nespôsobuje problém. Ekzémy bývajú vraj často späté aj s alergiami, intoleranciami na niektoré potraviny. Dcérku kojím, preto skúšam ja vylúčiť lepok, mliečne, čokoládu, ryby, vajcia, orechy... Ja som alergička (peľ, skrížená alergia na potraviny, astma), pravdepodobne to má kvôli mne. Ďakujem za každú radu. Na poradni sme boli posledne na spomínanom očkovaní a ďalšiu máme až v máji.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Príkrmy začíname po piatom najneskôr šiestom mesiaci, asi ste takto aj začali.
    Alergiu na zemiak / na rozdiel od ryže/ som nikdy nevidela. To začervenaie na líčkach po mrkve môže byť, lebo tam býva skrížená alergia, ak ste vy alergik. čo sa týka vašej stravy, rybám, čokoláde citrusovým plodom sa vyhnite, opatrnejšie s mleikom a sledujte ako zareaguje malej ekzém ale určite nie je porebné vo vašej strave vynechať lepok!!!!
    čo sa týka stravy dieťatka, bola by som opatrná s brokolicou a kalerábom, treba ho uvariť v inej vode a pridať do stravy dieťaťa uvarený, nie veľmi často, môže nafukovať. To, že sa mení stolica je v poridku, reaguje na rôzne jedlo. Pri príkrmoch treba ponúkať vodu, prevarenú ochladenú ale neprelievať, stačí do 200 ml nma deň. Pridajte už určite múso! A neskôr aj ovocie. Ovocie len to, ktoré rastie u nás a nemá červenúdužinu. Mäsko kuracie, králičie, morčacie a teľacie z dobeého zdroja!

  • zelená stolica?

    , Autor: jana3105

    Dobrý deň pani doktorka. Nedávno som bola s mojim 5 mesačným synom na preočkovaní Hexavakcínou a Prevenarom. V deň očkovania ako i na druhý deň mal tmavozelenú skoro až čiernu stolicu, na tretí deň sa začala čistiť a štvrtý deň ju už mal opäť žltú. Môže to súvisieť s očkovaním. Ešte som zabudla, že 4 dni pred očkovaním jedol cuketu, deň pred ani po očkovaní nemal žiadny príkrm. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepredpokladám, že to súviselo príčinne s očkovaním. Po prevenare občas vidíme jednu-dve riedke stolice ale normálnej farby. Tmavozelená stolica mohla byť skôr z cukety ale niekddy majú deti tmavozelenú , až spenenú stolicu a nie je to príznak žiadneho ochorenia. Skôr pravdepdobne stolica dlhšie pasážovala v zažívacom trakte. Možno nemal stolicu predtým niekoľko dní.

  • stolica

    , Autor: deniska84

    dobry den...dcerka ma 3 mesiace a od 2 mesiacov sme na UM Hipp a uz druhu stolicu mala kasovitej konzistencie sfarbenu ako blato(taku tmavozelenu)..predtym mala pekne zltu stolicu ako prazenicku tak preto sa mi to teraz nezda..podotykam ze sme boli15.7.na prvom ockovani a odvtedy takuto stolicu ma tak ci to moze suvisiet aj s tym ockovanim a casom sa to upravi alebo to moze byt umelym mliekom len sa mi to nezda lebo po nasadeni umelej vyzivy s tym problem nemala ale az teraz po tom ockovani..preto vas prosim o vysvetlenie aby som sa zbytocne neznepokojovala..z coho moze byt takato stolica?inak ma ju normalne max.1x denne,niekedy sa stane ze jeden den stolicu nema a podavam jej denne aj probiotika infanth dophilus..dakujem za vcasnu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedna alebo pár takýchto stolíc neznamená ochorenie. Stolica sa mení pod vplyvom toho, koľko dieťatko papá, či nedostáva lieky, na príklad priteplote po očkovaní. Ak bola očkovaná prevenarom je faktom, že opakovane pozorujeme dve - tri riedke, akoby hnačkovité stolice, takže to naozaj mohlo byť spôsobené očkovaním. Stav by sa mal behom dvoch troch dní upraviť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: