Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • hepatitída typu B

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa Vás opýtať toto.Môj 17 ročný syn má kamaráta, ktorý je momentálne v nemocnici s hepatitídou typu B. Je jasné, že môj syn ešte zaočkovaný proti tejto forme žltačky nebol. Náš pán doktor mu urobí krvné testy a odporučil nám očkovanie proti žltačke A aj B v jednej vakcíne.Chcela som sa opýtať kedže je víkend a nedá mi to, že či táto vakcína zaberie ak by mal už vírus v sebe, čo potom v takomto prípade robiť a či tú očkovaciu látku neprepláca Všeobecná zdravotná poisťovňa, ak je tu stanovené, že to môj syn mohol dostať od kamaráta, ktorý pravidelne chodieval ku nám domov.Okrem toho mám deti vo veku 14 a 4 roky, sú už zaočkovaní proti zltačke typu B v povinnom očkovaní, tak sa chcem opýtať, či sú pred týmto vírusom chránení 100%.Ďakujem Vám vopred za odpoveď, prajem všetko dobré. S úctou Michalíková

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne mladšie deti sú plne chránené proti tomuto vírusu.
    Ak sa jedná o žltačku typu B a vzťah vášho syna a jeho kamaráta je v medziach bežného priateľstva, nemusíte mať z ochorenia kamaráta žiadne obavy, ochorenia sa prenáša krvou a pohlavným stykom.
    Očkovanie vášho syna proti žltačke typu a a b v jednej dávke vakcíny / podľa schémy očkovania troma dávkami/ odporúčam bez ohľadu na momentálny kontakt s ochorením. Všeobecná poisťovňa očkovaciu látku neprepláca.
    To, či a ako zaberie očkovacia látka a ako postupovať závisí od toho , kedy začalo priteľovo ochoreni a naozaj aj od toho aký je medi nimi vzťah.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: