Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prosím poradte mi, čo mám robiť?

    , Autor: evulka-k

    Dobrý deň pani Trijamová, mám problém s ktorým si neviem rady.
    S manželom sme spolu 5 roov, máme spolu 4-ročného chlapčeka, ktorý je mimoriadne šikovný a velmi rozumné dieťa. Sme na neho velmi pyšní.
    Problém je v tom, že potrebujem prácu a rozptýlenie, lebo sa asi zbláznim. Som totiž doma už 6 rokov a viem, že ďalej to už nedokážem. Mala som nejaké pracovné ponuky, ale všetky som odmietla kôli rodine, lebo som mala pocit, že ich oberiem o picit lásky a domova. Proste som všetko obetovala pre rodinu.
    Teraz je naša finančná situácia dosť zlá, hoci je manžel podnikatel a vela času trávi na týždňovkách, preto sa cítim viac ako slobodná mamička, lebo si musím vyberať povolania, ktoré budú vyhovovať môjmu synovi, ktorý je vo škôlke. Ale mám tu svokra a mojich rodičov a inak to ani neprichádza do úvahy, pretože máme hypotéku a manžel to sám nedokáže utiahnuť, tak som sa rozhodla ísť do práce. Mamina má dobré kontakty a chce mi vybaviť prácu v Rakúsku.
    Lenže ja sa už teraz bojím, čo bude s malým, hoci je tu dosť ludí, ktorí sa môžu o neho postarať. Aj tak mám strach, lebo je to turnusovo na 2 týždne tam a 2 týždne doma.
    Veim, že matka by mala byť pri svojich deťoch, ale mi musíme riešiť túto situáciu radikálne, len sa bojím, aby ma syn nezačal odcudzovať a neprestal ma mať rád.
    V minulosti, ked mal asi 2 roky som tiež dochádzala za prácou, ale len 5 mesiacov, s tým, že som bola preč 4 dni a 3 dni doma, a syna to dosť poznačilo, pretože bol v takom trojiholníku medzi manželom, svokrom a mojimi rodičmi a potom zasa ja a tak dookola.
    vybudoval si silný vzťah s manželom a mňa prestal mať rád a poviem Vám, velmi dlho mi trvalo, kým som si ho získala. Bojím sa, že by sa to mohlo opakovať, ale iná možnosť asi neexistuje, aby nám nezobrali byť kôli neplateniu. Tým by som asi neurobila synovi o nič lepšie.
    Prosím poradte mi, čo mám robiť. Evka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dobrý večer, Evka,

    po tejto skúsenosti je v podstate jasné, čo robiť nemáte. teda práca na turnusy v rakúsku je passée. prečo to nepriznať? hľadajte prácu, kde budete mať možnosť takmer každý deň byť so synom, resp ked budete mať 2-3x do týždňa dlhé dni a neuvidíte ho, nevadí, na to si zvykne skôr a ľahšie, pretože inak váš kontakt zostane blízky a pravidelnejší, zodpovedajúci potrebám dieťaťa.

    a čo sa týka vašeho pocitu voči rodine, určite ste im dali veľa, ale to bohužial nestačí k tomu aby žena bola šťastná. aj ked sa nám to snaží kde kto, aj my samy, nahovoriť. človek je kompletná bytosť. nie je to len člen rodiny alebo rodič. teda ja vnímam, že potrebujete ísť do práce aj kvôli sebe, tak prečo sa neorientovať aj podľa tohto? primárne podľa vašich vlastných potrieb? a tie vnímam 2: vaša rodina a vy sama. obe majú dôležité miesto a rovnocenné. kde je naozaj je pointa? povedzte si to a potom si ľahšie budete hľadať prácu, lebo budete inak selektovať a zameriavať sa. a zapojte svoju kreativitu, pomôže to riešť zložitú situáciu.

    prajem veľa zdaru

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: