Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • hnacka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka ja by som sa chcela informovat mam 1 rocneho syna a v poslednom case ma taku riedku tmavo zelenu hnacku,velmo zapachajucu ako postupovat horucki nema ani brusko ho neboli chut do jedla ma z coho to moze byt.je nute ist k peditrovi.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Možno užíva lieky na chudokrvnosť obsahujúce železo, to by mohla byť jedna z príčin. V tomto veku deti postupne prechádzajú na rodinnú stravu, možno je záťaž väčšia a preto tá zmena stolice. V každom prípade je potrebné sledovať hmotnosť a podľa potreby konzultovať detského lekára.

Podobné otázky

  • Laktóza a bkm

    , Autor: Bibi22

    Dobrý deň pani doktorka. Prosím Vás chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu. Synček ma 1 rok a laktozovu intoleranciu spolu s histaminovou intoleranciou. Tak to bolo naposledy. Od narodenia sme menili rôzne mlieka kvôli strašnemu refluxu a hnačkam. Ma škaredý ekzém pre ktorý sme aj boli na alergologii. Pediater a alergolog nemajú rovnaký názor na tento problém. Momentálne pije bez laktozovu bebu. Prosím Vás čo hovoria tieto výsledky?
    S-PROTILÁTKY proti laktóze IgG 1,560 pozitívne a protilátky proti kravskemu mlieku IgG 89,350 pozitívne.
    Nikto mi to poriadne nevysvetlil. Jedna vraví že IgG to nič nemá ani laktozovu ani bkm.
    Druhá mu zmenila mlieko na bez laktozovu bebu lebo ma alergiu na laktózu. Vraj to IgG a tie ostatne značky v tom je rozdiel.
    Avšak ekzém stále máme, mame doma lekáreň s mastickami a stále je tu a škaredý, synček do krvi škrabe. Ma nasadeny aerius sirup vtedy sa to upokojí. Už teraz začínajú hovoriť že asi treba zmeniť mlieko ale že aké tak to netuším. Malému určili aj histaminovu intoleranciu. Taktiež jedna vraví že sú strašne hodnoty a druha zasa že hit neexistuje. Som z toho nešťastná. Prosím poraďte mame laktozovu a bkm na základe tých výsledkov? Aké mlieko teda máme piť? Na ten ekzém keď pozeráme chce sa nám plakať. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    HIT v tomto veku nie je podstatné riešiť.
    Uvedené výsledky nehovoria nič o alergii na bielkovinu kravského mlieka a už vôbec nič o laktózovej intolerancii.
    V takomto prípade ja potrebné zaviesť exliminačnú diétu: dieťa nedostane ôvbec žiadne mlieko ani mliečne výrobky. Musí dostávať bežnú bez mliečnu stravu príslušnú pre daný vek a namiesto mlieka NEOCATE, čo je zmes aminikyselín. Môže to napísať v rámci eliminačnej diéty aj obvodný lekár. problém je, že staršie deti ho nie vždy akceptujú. Ak by ho nechcel, tak skrátka bude mať stravu bez mlieka. Mlieko môžete nahradiť napríklad ovseným mliekom. Ak má dieťa kvalitnú stravu, tak mlieko v tomto veku piť nemusí. Ďalší postup bude podľa toho ako zareaguje na eliminačnú diétu a riadi ho váš obvodný pediater.

  • alergicka reakcia?

    , Autor: zuzik87

    Dobry den, mohli by ste mi prosim opisat, ako spoznam alergicku reakciu 13 mesacneho dietata na nejaku potravinu? Ma to byt zacervenanie v oblasti zadocka/genitalii , vyrazky na tvari, opuch pery/jazyka, bolesti bruska/plynnatost ? Kazdu novu potravinu zaradujem do jedalnicka postupne. Syn je este stale dojceny. A este by ma zaujimalo, ci by mohol zareagovat na nejaku zlozku z potravy, ktoru som zjedla ja a jemu sa dostala prostrednictvom mlieka. Ludia v mojom okoli vravia, ze na to aby mu vadilo "nieco nove" v mojom mlieku, je uz dost velky. Velmi pekne Vam uz teraz dakujem za odpoved a prajem pekny den !

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V mediíne a v ľudskom organizme nič neplatí absolúätne. To, že by dieťa nejakou prudkou alergickou reakciou odrážalo to, čo zje matka nie je časté. Na druhej strane stáva sa, že na nevhodnú potravinu zareaguje, napríklad som to videl,a keď maminky aj u dieťaťa nad jeden rok konzumovalal sushi!
    Alergická reakcia sa môže prejaviť rôzne, nikedy sa dá povedať, že alergie sú opice chorôb, môžu napodobniť čokoľvek, takže môže to byť hnačka, vyrážka ale častým prejavom býva len mapovitý jazyk / ten však mávajú jedinci aj bežne, bez akéhokoľvek ochorenia/.

  • alergia na lepok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den, prosim vas moj syn mava stale tvrdu stolicu dokaže sa aj 2 tyždne sam nevyprazdnit musim mu pomahat ,a na vyšetreni mu brali aj krv a vraveli že nema na žiadnu potravinu alergiu, ale to nebolo čisto vyšetrenie či nema alergiu na lepok ..nakolko urobila lekarka zaver že to ma psychickeho povodu moc tomu neverim a počula som z iných skusenosti že to može byt alergia na lepok PRETO SA CHCEM SPYTAT čI MOžE BYT TVRDA STOLICA A TEDA AJ TO žE SA NEVIE BEZ POMOCI VYPRAZDNIT ,ALERGIA NA LEPOK?? DAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenapísali ste ako staré je dieťatko. Je to podstané, pretože ak je vo veku, kedy sa učí dodržiavať hygienické návyky, ale niekedy to býva aj v inom období, porucha s vyprázdňovaním je v prvom rade záležitosťou psychiky!!!!!A aj keď to má inú príčinu, tá psychická zložka sa vždy na týchto problémoch zúčastňuje.
    Rozlišujeme alergiu na lepok / nebýva častá/ a neschopnosť lepok v červe spracovať, čo je podstatou coeliakie. V takom prípade je tiež možné, že sa ochorenie prejaví ako zápcha, ale oveľa častejšie ako hnačka alebo iné zdravotné problémy / napr. chudokrvnsoť/.- určite je najčastejším problémom pri poruchách vyprázdňovania nejaký psychický problém. Treba to však vyriešiť, pretože čím dlhšie sa problém s vyprázdňovaním a jeho riešenie odkladá, tým ťažšie sa to potom rieši.

  • Prosim o radu...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som poprosit o radu. Mam 10-mesacnu dceru, od jej 2 mesiaca je na mlieku Neocate, nakolko som bola schopna dojcit len 1 mesiac. Potom sme presli na Nutrilon Ha, ale po 2 tyzdnoch uzivania mala hnacku, boli sme v nemocnici a tam jej nasadili mlieko Neocate, tolerovala ho, tak ho pije doteraz. Nijake extra vysetrenia jej nerobili,dokonca aj v lekars.sprave bolo uvedene,ze protilatky na bkm negativne. Gastro lekarka nam ho zacala predpisovat,ze naco dieta trapit a skusat nieco ine,ze ak toleruje toto ma pit Neocate,ze mozno z toho vyrastie,ze tak malemu dietatu sa neda stanovit presna diagnoza. A tak ho papame,nic nam nechyba,krasne prospievame. Po 6 mes.sme krasne zvladli prikrmy, a teraz mame 10 mesiacov a Neocate pijeme rano,obed,vecer + predpisane prikrmy/zelenina,ovocie,polievky,hyd.maso......./. Ale teraz by mal prist zlom. Uz sme raz mali vyskusat ked mala asi 6-7 mesiacov,dat opat Nutrilon Ha, dali sme, vyzvracala.Lekarka povedala,ze zatial neskusat,nadalej Neocate. Ale teraz nam uz kazala opat vyskusat, ze obycajny jogurt. Dali sme /cca5-6 lyziciek/ale dcerka na to za 1 den 5x kakala,nebolo to az take riedke ako brutal hnacka,ale to len prikrmy zhustili, posledne uz bolo aj hlienovite tak sme sa zlakli a viac nedali. Jedna znama povedala,ze mame dat obycaj.krabic.mlieko ale prevarene. Co myslite,ze by sme mali robit??? Je spravne,ze my to hned po prvom dni ako skusame,a napriklad 5-6x za den kaka na druhy den vzdame a bojime sa viac skusat, alebo ci naopak by sme mali aspon tyzden vydrzat,nech si trosku aj viac krat za den pokaka, ale casom si zyvkne, ci je lepsie ako my robime to vzdat a este cakat a byt na Neocate, mozno kym bude mat rok a pol,pripadne dva a potom "experimentovat"? alebo ako je lepsie?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To by teda bolo, najskôr bielkoviny, a potomkrabicové mlieko!!! Ak po mlieku či jogurte mala príznaky ako udávate, tak by som do roka žiadne mlieko nedávala. Pravdepdobne naozaj mlieko ako také nemôže piť.
    V každom prípade by som tento problém riešila s lekárkou, ktorá neocate naordinovala. Je to v podstate drahý, špeciálny liek - mlieko a bolo by hrozné, keby ste teraz celú dlhdobú liečbu/ú a drahú/ pokazili nevhodným podávaním mlieka!

  • atopia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka.
    Moja dcérka mala ekzém na tvári ako sedem týždňová, po čase sa zahojil. Dg. znela seboroická dermtitída. Kojená bola len pár týždňov, pijeme mliečko Nutrilon alergi care, lebo má alergiu na mlieko, prejavuje sa hnačkami.
    V júli bude mať 3 roky a asi pred týždňom sa jej objavil ekzém na dlaniach, medzi palčekami, na vnútornej strane stehien a trošku aj na brušku a nad hornou perou. Zo začiatku ju to ani nesvrbelo, neskôr sa zvýraznil a v noci ju aj svrbí, najmä dlane. Boli sme u našej doktorky aj u kožnej a konečný verdikt znie: atopický ekzém. Dostali sme Zyrtek kvapky a robenú masť myslím , že s obsahom hormónov. O atopickom ekzéme som si prečítala čo sa dalo a som zdravotná sestra, takže nejaké informácie mám aj zo školy. A práve to mi nesedí, lebo by ho mala mať skôr na líčkach a chrbtoch rúk, či nie? Je to snáď nejaká ťažšia forma, keď ho má na tých dlaniach? Do teraz ani chorá moc nebola a ak mám byť úprimná mám z tejto choroby hrôzu. Ja som alergička, ale mám skôr sennú nádchu. Je vôbec možné, že by jej to ustúpilo samo? A ako jej môžem pomôcť ja, samozrejme okrem diéty. Vlastne aj tak neviem čo to vyvolalo. Jedla marhulový lekvár z obchodu. Môže to byť z konzervantov v ňom?

    Prajem pekný deň a vopred Vám ďakujem za odpoveď
    Nada

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Atopický ekzém sa prejavuje v tomto veku na vnútorných stranách končatín, teda v lakti, podkolennej jamke, okolo zápästia. Liečba je jednak medikamentozna, ale aj režim / nesmie sa spotiť, nesmie mať nič chlpaté na tele, všetko bavlnené/ a lokálne ošetrovanie kože, nie vždy to musia byť hormony. Každému dieťaťu vyhovuje niečo iné.
    Senná nádcha, migréna, ekzém je ochorenie s rovnakým základom, takže tá dedičnosť tam bude pravdepodobná.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: