Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dcera

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den co robit ked som sa dozvedela ze dcera chodi s priatelom tory ju bije?Ma 17 rokov a tvrdi ze ho miluje.Neviem ako sa zachovat.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Diana,
    agresivita a fyzické násilie do vzťahu v žiadnom prípade nepatria. Vaša dcéra je mladučká, určite potrebuje vašu pomoc. Možno skúste hovoriť s jej kamarátkami, ktoré vám môžu pomôcť získať reálny obraz o partnerovi vašej dcéry a o tom, ako ich vzťah vyzerá. A ďalšie možnosti riešenia hodne záležia od konkrétnych okolností - či hovoriť s jeho rodičmi, s ním osobne, s jeho učiteľmi, s psychológom...
    Ako na túto situáciu reaguje otec vašej dcéry?
    A je potrebné hovoriť s vašou dcérou, byť zvedavá ako sa má, čím žije, čo ju na priateľovi priťahuje, ako sa vie o seba postarať... a hovoriť i o svojich obavách mamy, o tom že údery, facky a bitka sú to posledné čo do zamilovaného vzťahu patrí.
    Držím vám všetkým päste.

Podobné otázky

  • Vyrážky

    , Autor: Feďuš

    Dobrý deň. Vyhadzalo sa mi dcera má 1tyzden a 4 dni. Vyhadzala sa len na brušku nikde inde. V piatok a štvrtok som zjedla makovnik a jahody. Môže to byť alergická reakcia?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mohla by byť ale detičky v tomto veku reagujú na vonkajšie prostredie opakovane výsypom vyrážok. Zväčša to nie je prejav žiadnej choroby ani alergie, jednoducho reakcia kože na vonkajšie prostredie. netreba dávať lieky, ničím natierať: menej je v tomto prípade viac.

  • Krv v stolici

    , Autor: Alika

    Prosim o radu, dcera ma 20 dni, plne dojcena, pred tyzdnom sa jej objavila krv v stolici, vsetky vyslefky krv stolica negativne, bolo nam poradene vysadit potraviny s mliekom. Aj po tom sa objavuje sporadicky krv v stolici, alebo len tak na plienke. Vysadili sme teraz aj D vitamin. Co este treba urobit? Dieta je uz teraz menej nepokojne, ale treba ho stale nosit na rukach. Teplotu nema. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    D vitamin nie je potrebné vysadiť. Je naozaj dôležité, aby matka držala úplne bez mliečnu diétu, ale ešte po týždni, kým matka mlieko konzumovala môže mať krv v stolici. Sledujte všetko ďalej, snažte sa držať prísnu bez mliečnu diétu / mlieko je aj v niektorom chlebe!!!/ a úodľa stavu konzultujte vášho lekára.

  • Prick test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Dnes som bola s dcérou u alergológa na prick testy. Dcéra má od februára upchatý nos, svrbia, štípu a slzia jej oči, je unavená a občas kýcha. V poslednom čase jej to ustúpilo ale stále nie je v poriadku. Najskôr sme boli na otorinolaryngológií ale röntgen nič neukázal a ani pani doktorka nič nevidela. Dcéra ma odmalička problémy s ušami, mala časté zápaly a často mala angínu. Nosné mandle má vybraté, krčné má v poriadku, len ich má zjazvené ale nič ju nebolí. Pán doktor si zjavne myslí, že je problém v mandliach ale absolútne ho nezaujímalo že počas čakania na reakciu z tých prick testov mala jeden pupenec veľký minimálne 1cm a ani sme nečakali pol hodinu. No pán doktor si všimol len tie mandle a záver bol taký, že nemá alergiu. No pre istotu jej brali krv, tak na výsledky musíme čakať. Na koľko je prosím Vás spoľahlivý prick test, keď ho pán doktor nebral do úvahy?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja si nemyslím, že ho lekár nebral do úvahy. Diagnóza alergie / ale aj každého iného ochorenia/ je komplexná, musí sa zhodnoť anamnéza / teda príznaky, podobné ochorenia v rodine, ako sa ochorenie a kedy prejavuje, prítomnosť iných ochorení atd/ ale aj všetky potrebné vyšetrenia, samozrejme aj samotné vyšetrenie pacienta / tam pán doktor našiel nález na mandliach/ a ako udávate odobrali jej aj krv. Neviem ani ako je dieťa staré, čo hrá pri stanovení diagnózy tiež zásadnú rolu. Po zhodnotení všetkých podkladov lekár stanoví diagnózu a rozhodne o liečbe. Ani prick test nie je možné hodnotiť ako jediný ukazovateľ a na otázku o spoľahlivosť sa nedá odpovedať. V medicíne nie je nič 100 percentné ani výsledky alebo výťažnosť testov.

  • alergia na pšeničnú múku

    , Autor: teri

    Dobrý deň,
    mojej 9 ročnej dcére bola zistená odberom krvi alergia na prach, plesne, trávy , arašidy a pred dvoma rokmi aj na pšeničnú múku. Dodržiavali sme dietu bez múky 3 mesiace a potom som znova zaradila do jedalného lístka múku. Po kontrolných odberoch jej však zistili, že alergiu na múku má stále a výsledok bol horší než predtým. Dcéra mala aj potvrdenú diagnozu astma a dlho užívala flixotide . Dva roky ho už uživať nemuslela, lebo jej stav bol dobrý.Teraz dodržujeme dietu na múku už 1 rok, lekárka nám povedala, že to stačí a práve sme v tom období, že by som ju jej už mohla dávať. Neviem teraz, či mám múku pridávať postupne pomaly alebo hneď. Rok jedla len bezlepkove cestoviny, aj múku som kupovala bezlepkovú. Bola na kontrolných vyšetreniach, a funkčné vyšetrenie pľúc ukázalo, že znova nie je v poriadku, tak nám nasadili flixotide 250. Može alergia na múku mať vplyv na jej astmu? Myslela som si, že v čase dodržiavania diety bude jej stav lepší , ale naopak aj napriek tomu bola chorá a astma sa jaj vrátila. Má zmysel dodržiavat dietu, a vôbec nepoužívať múku, ked ona po jej použití nemá žiadne príznaky alergie.. /osýpanie/? Momentále dostala šarlach, tak nám doktorka poradila, že ešte múku nedávať, aby sme veľmi nezaťažili organizmus. Ako mám postupovať ďalej?Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že sa naozaj jedná o alergiu na múku nie o neznášanlivosť lepku / teda celiakiu/. Ak je to alergia, odporúčam riadiť sa podľa toho, či pri bezlepkovej diéte došlo k zlepšeniu stavu alebo nie. Ak diéta na celkový stav nemala vplyv, tak si myslím, že nie je potrebné ju dodržiavať. šarlach je závažné ochorenie, vyžaduje antibiotickú liečbu, pokojový režim, kontrolu moče a výterov, prípadne aj ASLO, ale čo sa týka diéty, tak po zvládnutí akútneho stavu, je možná normálna výživa. V akútnom stave by som po takom dlhom čase múku nezvádzala preto, že keby došlo k reakcii, aby sa vedelo, či je to prejav ochorenia alebo reakcia na lepok.

  • afty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý večer, chcem sa spytať, moja dcéra ma už skoro tyždeň teploty a začali sa jej robiť take biele pupence v ustach, ďasna opuchli..2 dni sme na antibiotikach SUMAMED, bolo to už lepšie, dcerka trochu aj popapala ale dnes sa mi zdaju tie ďasna este horšie, čo na to učinkuje najlepšie?? je možne vytierať ustnu dutinu aj s tzv.fialovou vodičkou aj ked ju už vytierame tabletkami ENTIZOL riedenymi vodou?? ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Afty, o ktoré sa pravdepodbne jedná nie je potrebné ničím vytierať, ja odorúčam lokálne do pusy kapať cebion multi 2x 4až5 kvapiek, podľa veku, ostatne ten neviem. Ak sú povlaky biele jedná sa o soor, žabku, vtedy sa podáva celkovo diflucan podľa váhy. Vytierať nie je potrebné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: