MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 9137

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

Problemy s kakanim

Aduska, 02.01.2009 (15:41)
Dobty den,chcem sa vas spytat,mam 2 rocneho syna,ktory ma problemy s kakanim.skoro vzdy ma tvrdu stolicu a po vykakani sa mu natrhne ritka a ma ja trosku krvavu.Ale nie vzdy,iba niekedy ma stolicu normalnu a ani ritka sa nenatrhne.Skusili sme aj rozne probiotika.papa aj kadzy den aj polievky.zeleninu,ovocie.Boli sme s tym uz aj v nemocnici,ale tam primar povedal ze ritku ma peknu a to bolo vsetko.niektori mi vravia ze sa mu to casom upravi aj same,ale velmi tomu neverim a preto vas prosim o radu.Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Toto je častý problém a základom je upraviť stolicu tak, aby nedochádzalo k trhlinkám v okolí ritného otvoru. Zabezpečí sa to hlavne správnou výživou, vyradení potravín, ktoré sťahujú stolicu ako je varená mrkva, ryža, banány, tvrdé syry, čokoláda, kakao mak a podobne. Dieťa má mať dostatok tekutín, vlákniny, ovocia a surovej zelniny, vhodné sú ovsené vločky / nie kornflex/.V prípadoch ako je váš odporúčam aj probiotika a tiež v určitom dávkovacom schémate sirup duphalac, ale ten musíte / myslím dávkovanie a dĺžku liečby/ konzultovať s vašim lekárom.
Odkaz na otázku

Prikrmy HIPP

Barbora, 02.01.2009 (11:48)
Dobry den pani doktorka,
este ma napadla otazka s prikrmami. Moja dcera odmietala akukolvek varenu stravu, tak som pesla na prikrmy z obchodov. Stale som vsade citala, ako su tieto prikrmy prisne sledovane, a ze niekedy je dokonca vhodnejsie ich podavat ako varenu stravu, lebo clovek si moze byt isty, ze prikrm nema tolko dusicnanov a podobne. Nasla som vsak v prikrmoch HIPP jodizovanu sol. SOL? Sol, ktoru dieta by nemalo poznat do prveho roka veku? Ako je to mozne? Dokonca som nasla prikrm so solou, kde pisu, ze je vhodny pre dieta do 4 mes. Ako to je s tou solou? A ako s cukrom? Cukor detii nemozu len preto, aby si nezvykli na sladke, a aby sa im nekazili prve zubky, alebo to ma este nejaky vyznam? Lebo aj vyzivy - klasicke OVKO - obsahuju na vynimku jednej - vsetky cukor. Kde je teda pravda, ake su tie prisne normy na stravu... ked vlastne vsade je nieco mimo normu? Ovocne prikrmy HIPP vynimocne cukor neobsahuju :)
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Soľ tam môže byť len v obmedzenom množstve, čo určite aj je. Cukor nie je vhodný kvôli zubom, kvôli návyku na sladké a hlavne kvôli tomu, že pri zvýšenom prívode sa premení na tuk a ukladá sa, čím vzniká obezita. Preto jeho prívod má byť v tomto veku minimálny, myslím tým samozrejme disacharidy, nie jednoduchý cuko r glukozu alebo fruktozu. Samozrejme ani tých nemá byť zvýšené množstvo.
Odkaz na otázku

chodenie von

Monika, 02.01.2009 (11:37)
dobrý den chcela som sa spýtať mam 6mesačnú dcerku,ale býva často chora,tak sa ju bojím bravať von lebo skoro vždy,ked ideme von ma bud soplíky alebo kašel.kolko sa može byť s takým babom vonku?cez leto mi nebývala chorá.dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Vonku môžete chodíť aj v zimnom období, ide o to, aby sa nestratla s chorými ľuďmi. Kašlík a viac soplíka v tomto období býva bežné, pokiaľ to nie je s teplotami a dieťa inak dobre papá a je čulé, nie je to prekážka, aby išla vonku. Von sa nechodí pokiaľ je inverzná hmla, silný vietor alebo menej ako mínus 5 st. C.
Odkaz na otázku

Bezvajecne piskoty, jedalnicek 8,5 m. dietata

Barbora, 02.01.2009 (11:35)
Dobry den pani doktorka,
hned na uvod vela zdravia a stasticka v tomto nasom euroroku :) Kym bola poradna blokovana, mala som na vas tolko otazok, ze som nevedela, co skor sa kde opytat :) a teraz ma milo prekvapilo, ze poradna bola spustena skor, ako sa planovalo.

Tak teda pytam sa len na to, co ma momentalne napadlo.

Otazka - bezvajecne piskoty - existuju take? Hladala som ich vsade mozne, ale nenasla som take, na obale su vzdy spomenute vajcia. A druha vec, ak som uz aj nasla piskoty na ktorych bolo napisane, ze su vhodne pre deti od 6 mes. (turcianske) tak tam bol zakazdym cukor. Momentalne moje 8,5 mes. dcera zje dve tri piskoty denne, ale som nespokojna, aj z tych vajec, aj z toho cukru... ako teda?

Otazka - dalsia moja otazka sa tyka stravy. Nas jedalnicek vyzera takto, rano kojenie, po hodine a pol spanok, nasledne po zobudeni opat kojenie, na obed masovo- zeleninovy, pripadne len zeleninovy prikrm, ktory nie vzdy - ale niekedy doplnime este kojenim, po dalsom spanku prichadza ovocny prikrm, hra, pred spankom opat MM, a na vecer dieta len kojim. V noci sa budime len na jedno kojenie.
Chcem sa opytat, ci je spravne, ze som doteraz nezaviedla ziadne kase na noc. Ja osobne mam pocit, ze kym jej staci MM, ze to nebudeme s kasami komplikovat, ale mozem sa mylit. Rada si vypocujem vas nazor. Tiez viem, ze ovocie radite doobedu, no ona doobedu ovocie neziada, skor MM. Ak som chcela dodrzat ovocie ako prvy prikrm, potom sa nam velmi posunul masovo-zeleninovy prikrm do vecernych hodin. Vraj maso pred spanim nie je vhodne, tak som jedalnicek upravila tymto sposobom. Je to vhodne?

Dakujem za odpoved.
B.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Poznám piškóty, ktoré sú uvádzane ako od šiesteho mesiaca, ale vzhľadom na to, že obsahujú aj bielok deťom do roka ich neodporúčam. Bezvaječné piškoty má podľa mojich vedomostí firma nestlé, dostať ich v lekárni.
Jedálníček je v poriadku, pokiaľ dobre priberá, tak kašu nie sú nutnosťou ale mala by už v tomto veku mať cereálne výrobky s lepkom, teda múku. Môžeteich dať vo forme závarky do mäsovozeleninového príkrmu. Mäso by mala mať každý deň 30 až 50 gramov.
Odkaz na otázku

haemofilus

monika r., 02.01.2009 (10:20)
dobry den pani doktorka, moj 15 mesacny syn sa uz 3 mesiace trapi s touto bakteriou, bez teplot, CRP vzdy v poriadku, "len" silne vytoky z oci a z nosa (zlte az zelene) a k tomu pridruzeny kasel (zo zatecenych hlienov). 2x sa potvrdil vo vytere masivny nalez tejto bakterie, liecene to bolo pamyconom, na kasel 4 rozne sirupy, plus dalsie kvapky do nosa a oci, ustupi to vzdy na par dni ale vzdy sa problemy vratia. riesili nas okrem pediatricky aj na krcnom -tam sme dostali ten pamycon. pri poslednej navsteve mi pediatricka poradila kupit imunoglukan -no efekt sa nam dostavi najskor o mesiac, mozno neskor,ak vobec. prosim, ako by ste postupovali? dakujem za odpoved a prajem vsetko dobre do noveho roku.
monika
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem, či nechodí do kolektivu, keď sa mu toto ochorenie stále prejaví ako lokálna infekcia určite tam nateraz nepatrí. Asi by som vyšetrila celú rodinu / myslím výtery/ či niekto nie je nosič. Proti nebezpečným kmeňom tejto baktérie je očkovaný, takže nepredpokladám, že hrozí závažná infekcia. Ak mu však opakované ochorenia robia problémy, kašle, nevyspí sa, možno aj horšie papá, v niektorých prípadoch volím liečbu aj celkovo antibiotikami podľa citlivosti baktérie. Ale opakujem je to vo veľmi ojedinelých prípadoch po dôkladnom zvážení!!Hemofilus je u niektorých ľudí bežne prítomný v nose niekedy aj v krku, ak nerobí ťažkosti, neliečime ho. Takže neviem ako by som postupovala, musela by som dieťa poznať a vyšetriť.
Odkaz na otázku

7,5 mesačné dieťa a nočník

anka83, 01.01.2009 (22:09)
Dobrý deň,
naša 7,5 mesačná dcérka pekne sedí, rodina ma nabáda, aby som ju zvykala na nočník, že je čas. Ona sa na ňom však len hnevá a keď ju z neho nevezmem, plače.
Tiež mi radia, aby som ju stavala na nožičky, vraj ich má slabé. Ona sa snaží postaviť sa na štyri, a posúva sa dozadu (samozrejme sa otáča na chrbátik aj bruško a keď leží na brušku, krúti sa na všetky strany) a o stavanie sa na nožičky nejaví záujem. Aj keď ju postavíme na nôžky, hneď ich pokrčí a čupne/sadne si.
Ja by som ju najradšej ani do "nočníkovania" ani do stavania sa na nôžky nenútila (keď nimi od radosti kopká vo vzduchu alebo sa nimi odtláča pri plazení, zdajú sa mi dosť silné). Aký máte na tieto dve záležitosti názor Vy?
Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Úplne súhlasím s vami. Dieťa nie je ešte zrelé ani na vysadzovanie na nočník a už vôbec nie na postavenie sa. Vzpriamovanie má ísť cez lezenie a keď sa sama postaví pri nejakej opore, potom bude stáť, koľko sa jej bude páčiť. Ani vtedy nie je vhodné s dieťaťom chodiť po dvoch za zdvihnuté ruky, zaťažuje sa tým chrbtica aj kĺby. Dieťaťu treba nechať spontánny vývoj chôdze a pohybu. Preto neodporúčam ani chodítka. Nenechajte sa nahovárať rodinou na dávno zastaralé a odmietnuté praktiky.
Odkaz na otázku

mlieko - dodatok

Lenka, 01.01.2009 (21:00)
Dobrý večer,
pani doktorka odpovedali ste mi, že by som normálne mlieko nemala podávať malej do 2 rokov, nakoľko ja som alergička /celoročná nádcha/. Mám ešte otázku, či jej môžem dávať biely jogurt alebo iné mliečne výrobky, napr. nejaké dezerty pre deti ako pribináčik a pod. Okrem toho môžem malej už natierať rožok masielkom? Má 8 a pol mesiaca.
Ďakujem.

Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
V tomto veku neodporúčam ešte rohlík alebo chclebík natierať ničím, až okolo jedného roka a potom sa mozrejme normálnym maslom. Predpokladám, že buď kojíte alebo pije umelé mlieko, pravdepodobne hypoalergénne. Mliečne výrobky zatiaľ neodporúčam, pokiaľ nekojíte tak okolo desiateho mesiaca odporúčam len biley probiotický jogurt. Dezerty typu pribináčik, termiy a podobne zásadne až po skončení prvého roka života, teda po dovŕšení 12 mesiacov.
Odkaz na otázku

papanie

Pernišová Eva, 01.01.2009 (10:56)
Dobrý deň pani doktorka, mam na vas jednu otazku mam 2 rocneho syna doteraz bol kojeny asi pred mesiacom som ho odstavila uz aj v noci pred dvomi mesiacmi boj kojeni aj pocas dna tak styri krat denne a v noci tak tri krat. Problem mame v tom ze kedze boj kojeny nepapal moc tuhej stravy a ked tak len na obed polievocku a sem tam na desiatu niaky jogurt s rohlikom. Ale teraz ako som ho odstavila odmieta uplne papat cokolvek je mi len jogurty ci na ranajky alebo obed snazim sa mu davat vsetko ale zakazdym zajde do chladnicky a hlada jogurt uz som mu ich prestala aj kupovat ale vzdy chytil taky zachvat placu ze som sa vzdala a dala mu nakoniec jogurt bojim sa ze sa to odzrkadli na jeho zdravi pred dvomi tyzdnami sme prekonali slabsiu crevnu chripku a dost pochudol vazil skoro 18 kg a teraz ma 15kg. Je mozne ze si tym ze som ho odstavila nahradza mlieko. Obycajne kravske mlieko s flase odmieta . Dakujem za skoru odpoved. Mala by som s nim zajst k svojej dokrorke na krvny obraz???
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je to ťažký problém, ak dieťa schudne za krátky čas 3 kg, určite by som navštívila lekára. Isté je, že strava obsahujúca len jogurty nie je pre dieťa dostatočná, môže trpieť podvýživou aj nedostatkom dôležitých živín a minerálov, ako ja vitaminov.
Odkaz na otázku

odstavovanie

ika1978, 31.12.2008 (17:52)
Vážená pani doktorka,
prosím vás,akým najšetrnejším spôsobom mám odstaviť 21 mes.dieťa?Zaspáva výlučne pri kojení,v noci sa budí každé 2 hod.a chce mlieko,poobedný spánok je tiež spojený s asi 3 kojeniami.Derie sa od plaču,ak mu mlieko nedám.Inak sa cez deň nekojí.Prospieva dobre,papá vcelku dobre,venujeme sa mu...Odporúčala by ste ho na jeden krát odstaviť,alebo postupne,napr.v noci nedať mlieko?Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ťažko radiť, všeličo som už počula. Závisí to aj od typu dieťatka. Dá sa aj naraz prestať kojiť alebo ak máte blízkych príbuzných, ktorí by ho jeden-dva dni zavarovali, tak možno by zabudol. Pokiaľ ste totiž pri ňom, vždy si mliečko pýta avlastne aj nájde. Môžete však skúsiť jednoducho ho nepriložiť a v noci mu podať vodu, ak je smädný, postačí mu. Bolo by vhodnejšie, keby v takomto prípade k nemu vstal otec a ponúkol mu vodičku.
Odkaz na otázku

PREVENTAN JUNIOR

evulka, 31.12.2008 (10:29)
mila pani doktorka

chcela by som sa opytat, aky mate nazor na pripravok Preventan junior. Citala som, ze posilnuje imunitu deti, opdorucat eho davat preventivne alebo len v case ochorenia? A ci sa moze uzivat dlhodobo, pripadne aky dlhy cas. Mam synceka, ktory bude mat 4 roky.
Dakujem pekne.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Mám s týmto liekom dobré skúsenosti, podáva sa preventívne, je určený pre deti od troch rokov. Odporúčam podávať tri mesiace, hlavne od septembra a potom od marca, medzitým nechávam pauzu.
Odkaz na otázku

Príkrm

leonidad, 30.12.2008 (22:58)
Dobrý deň pani doktorka. Mám 6, 5 mesačnú dcérku, ktorá je kojená a korú som začala prikrmovať mrkva, zemiaky, jablko, banán. Mohli by ste mi povedať aký jedálniček jej mám zostaviť a kedy, koľko príkrmov má mať cez deň. A čo má jesť už 7 mesačné dieťa. Lebo som dosť z toho zmätená.Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Od určitého času banán v tomto veku neodporúčam, je lepšie ho zaradiť až po roku.
Dieťa má od pol roka dostať na obed mäsovo-zeleninový príkrm/ beile mäso a mäso malých zvierat, postupne rôzna zelenina, do hotového 3až4 kvapky slnečnicového alebo olivového oleja/.Po dvoch týždňoch pridávame dopoludnia ovocný príkrm, ovocie len také, ktoré rastie u nás / najčastejši jablká, aj "presnidávka", ktorú dostať v obchode. Ak si dieťa vyžaduje aj po nemliečnom príkrme sa môže nakojiť. Po ukončení siedmeho mesiaca je možné podávať cereálne výrobky, obsahujúce obilniny s obsahom lepku. Sú to rôzne kaše. Už pred ukončením siedmeho mesiaca je možné podávať bezlepkovú kašu, zväčša večer.
Odkaz na otázku

Zuby

Lucka, 30.12.2008 (21:12)
Zdravím pani doktorka, naša 18 mesačná dcéra berie kvapky AKTIFERRIN kôli nizkému obsahu železa 3 x denne po 10 kvapiek. Od kvapiek ma zafarbené zuby do siva. To zafarbenie zubov časom zmizne alebo nie? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Mám skúsenosť, že sfarbenie zúbkov po dobratí liekov po určitom čase zmizne.
Odkaz na otázku

cistenie uska

Julia, 30.12.2008 (20:11)
Dobry vecer pani doktorka.
Chcela by som sa vas opytat ako by sa spravne mali babätku cistit uska.Pocula som, ze staci len zotriet maz z povrchu a do hlbky neist, tak to aj robim ale neviem ci je to spravne.V akom veku uz sa môze ist s tycinkou do vnutra uska?
Velmi pekne dakujem za odpoved a zelam vsetko dobre do Noveho roka.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Do vnútra uška nie je vhodné ísť deťom vôbec, ak sa im tvorí zvýšene ušný maz, tak ho tam len zatláčame. Vysušíme len vonkajšie ucho a priestor za uškom.
Odkaz na otázku

správny postup pri reakcii na očkovanie ?

Dada, 30.12.2008 (20:08)
Dobrý deň pani doktorka chcela by som sa opýtať,či som postupovala správne.
11 mesačná dcérka bola pred 2 týždňami tretí krát očkovaná-povinné očkovanie + prevenar.Predchádzajúce dve očkovania sme mali bez akýchkoľvek reakcií.teraz po očkovaní v noci sa zobudila,plakala,namerala som jej teplotu 38,3 st.C,pričom mi 1 x aj zvracala mliečko čo vypila pred spaním.Dala som jej Nurofen,ráno i počas celého dňa mala už len 37,3 st.C,ale počas dňa bola plačlivá,ubolená.Tak som jej na radu našej pediatričky dala na obed zas Nurofen 2,5 ml - vraj môžem aj keď teplota nestúpa ,ale je dieťa ubolené.Večer už teplotu nemala ani na druhý deň.Reakcia vraj môže trvať 72 hod.Potom som si prečítala niektoré Vaše príspevky a zistila som,že Váš názor je :,že reakcia trvá približne tých 24 hod.,a teplotu nemám zrážať -až nad 38.st.C,pretože vtedy sa tvoria protilátky.
Urobila som teda chybu ,keď som aj počas dňa podala Nurofen ?
Koľko teda trvá reakcia na očkovanie?
Ešte sa chcem opýtať,ak druhá dcérka - dvojča nemala počas očkovania žiadnu reakciu,znamená to,že u nej sa protilátky netvorili ?
a ešte jedna otázka:pani doktorka ma upozornila ,že vraj dlho meriam teplotu v konečníku /merala som ju v jej ordinácii/-to treba vraj len niekoľko sekúnd a ja som rýchlobežku držala pokiaľ teplota aj keď len už veľmi pomaly stúpala...tak neviem,je na to stanovený nejaký časový limit?
ďakujem,pýtam sa preto pani doktorka aby som vedela ako do budúcna postupovať.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Myslím, že nie, ke´dže bola taká ubolená. Teplotu sa snažím neznižovať ak je do 38 st.C a už vôbec nedávať lieky od teploty preventívne, pretože niektoré deti naozaj potrebujú zvýšenú teplotu na správnu tvorbu protilátok. Reakcia na očkovanie môže trvať aj dlhšie, ale ja upozorňujem svojich pacientov, že ak by reakcia trvala dlhšie ako 24 hodín, aby sa ozvali, aby sme vylúčili inú príčinu horúčky.
Odkaz na otázku

mlieko

Lenka, 30.12.2008 (19:42)
Dobrý večer pani doktorka,
čítala som v jednom príspevku, že pre 14-mesačné
dieťatko odporúčate robiť pudingu z čerstvého mlieka.
Všade čítam, že mlieko by sa nemalo do troch rokov dieťaťa.
Ako to teda vlastne je? Nemôže sa len dávať piť namiesto umelého
ale môžem z neho robiť puding?
Ja mám 8-mesačnú dcérku, ktorá papá Nutrilon, ktorý
jej však už až tak nechutí. Okolie mi radí, aby som začala
podávať riadne mlieko, ktoré jej pomôže aj pribrať na váhe.
Čo vy na to?
Ja sama som alergička, mám celoročnú nádchu. Súvisí to nejako?
Môžem jej začať podávať mlieko alebo aspoň variť puding?
Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
puding papá dieťa len výnimočne a odporúčam ho variť z bežného mlieka skôr až okolo druhého roka. Dá sa uvariť aj z nutrilonu, respektíve z každého mlieka, ktoré neobsahuje probiotickú floru. Vzhľadom na to, že ste alergička, určite by som do dvoch rokov s mliekom z bežných potravín neexperimentovala. Ak dieťa vypije okolo pol až trištvrte litra mlieka denne, je to značné množstvo a preto odporúčam, aby to do troch rokov veku bolo mlieko určené pre výživu detí v tomto veku.
Odkaz na otázku

dobry den

Linda, 30.12.2008 (18:56)
dobry den mozem sa opytat moj syn ma 4 a pol mesiaca a trapi nas zapalene hrdielko boli sme u lekarky a ta nam dala len kvapky fenistil 2krat dene 4 kvapky a dva krat dene sirup hedelix uz nas to trapi pomaly tyzden a ziadne zlepsenie cez den a hlavne v noci aj kasle tak hrncovo......mozete mi prosim poradit co by pomohlo????
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Vlhký vzduch v miestnosti, kde spinká, teda vlhký hrubý froté ručník pri postieľke, na krk olejový obklad / pozor aby olej nebol veľmi teplý, keď ho prikladáte na krk/, fenistil je v poriadku ale miesto hedelixu kalciový sirup / calcium chloratum/ 3x jednu kávovú lyžičku. l
Odkaz na otázku

krv v moči

TINA, 30.12.2008 (18:14)
Dobrý deň,
mohli by ste mi prosím Vás vysvetliť a poradiť čo môže spôsobovať krv v moči u detí ??
Môj 11 ročný syn má dlhšiu dobu(asi pol roka) krv v moči na 1-2 krížiky. Pred pol rokom mu bolo urobené vyšetrenie USG obličiek - bolo v poriadku. Počas 11- ročnej prehliadky u lekárky som sa dozvedela, že krv v moči má na 2 krížiky ... Myslela som si, že to už má v poriadku. Doktorka mu zobrala krv- ale nie kvôli tomu, ale kvôli vyšetreniu tukov v krvi v rámci 11 ročnej prevent. prehliadky. Výsledky budú až v januári- kvôli dovolenke p. doktorky. Som značne znepokojená, nakoľko na internete nachádzam opisy rôznych chorôb obličiek- ktoré sú bezpríznakové( príznakom je len krv v moči- chronic. glomerunefritída, alebo niečo také..)Mám z toho strach..
Pani doktorka dá sa z krvi,z krvného obrazu zistiť či ide o nejaké zápalové ochorenie??, ako mám ďalej postupovať??čo značí tá krv v moči??
Syn berie skoro každý deň celaskon(100 mg),2x týždenne probiotikum nutrolin s vitamínmi B- okrem toho nič. Nesťažuje sa na bolesti,ani na pálenie pri močení, pije dosť tekutín- vlastne ľúbi iba vodu(žiadne coly atď.) neviem o tom že by spadol, alebo niečo také v škole.., močí dosť často aj niekedy menšie množstvá moči chodí vymočiť.
Poraďte nám prosím. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je ťažké popísať všetko, čo môže znamenať krv v moči. Skôr vás chcem ukľudniť v tom, že krv v moči na dva + zistená papierikom je orientačné vyšetrenie, ktoré samo o sebe nič neznamená. Ukazuje len na to, že je potrebné vyšetriť moč podrobnejšie, teda močový sediment. Podľa nálezu v močovom sedimente, sa bude postupovať ďalej, podrobnejším vyšetrením krvi, moče, krvného tlaku, iných podrobnejších vyšetrení obličiek. Teraz je však dôležité to, že váš syn je zdravý. Vyčkajte do januára a potom určite počkajte na výsledky z vyšetrenia moče. Tie sú smerodatné. V budúcnosti by som moč vyšetrila vždy pri horúčnatom ochorení alebo iných ťažkostiach.
Odkaz na otázku

sebaukájanie

gabriela turanska, 30.12.2008 (18:13)
Rada by som Vás poprosila o radu ktorá súvisí s mojou dvojročnou dcérou Sofinkou.8.decembra mala 2 roky a asi od jedného roka sa sama ukája väčšinou na sedačke, ktorá má oválny roh alebo si nájde plyšovú hračku alebo akúkolvek inú náhradu. vonkajšie pohlavné orgány poranené nemá to zas také extrémne nie je robí to cez plienku-oblečená. Riešim to tak, že sa pýtam a pýtam mamičiek a vravia že ju to prejde.Ale keď to začne na návšteve tak sa hanbím...Moja mama to prežíva dosť puritánsky a radí mi radikálny spôsob a to varechou na zadok ako sa to rieši dosť často (aj to mi radili).Nechcem jej ubližovať, len si neviem rady.Ja som dosť morálne zásadová tak u mňa a manžela to nemala šancu spozorovať a filmy na tento žáner nie sú u nás na mieste.Za poskytnutie rady Vám pekne ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Vôbec to nesúvisí s nejakým sexuálnym sebaukájaním, ani filmami ani ničím podobným. Je to pre ňu príjemný pocit, neznamená to nič nemorálne. Jediným riešením teraz, kým sa jej ťažko vysvetlí, že to nie je vhodné robiť, hlavne na návšteve, je v danej chvíli kľudne zareagovať a zaujať ju niečim iným, hrou, prechádzkou, čínkoľvek. Určite to samé prejde. Nenechávajte ju samú zaspávať ani sa "nudiť" pretože vtedy to robí. Hlavne žiadne tresty ani bitka!!! Nebude si vedieť vysvetliť, čo je na tom zlé!!Vôbec si nedáva do súvislosti vyvolávanie týchto príjemných pocitov s niečim nemorálnym a neslušným, pretože to ani nijako spolu nesúvisí. Kľud, trpezlivosť a zaujatie dieťaťa niečim iným.
Odkaz na otázku

zapal ucha

slniecko1405, 30.12.2008 (12:48)
Dobry den pani doktorka.Tak uz mame s tej nadchy aj zapal usiel.Chcem sa spytat sme totiz v irsku a vsetko tu je take ine boli sme dnes u lekara a vypisal jej sirup Pinaclav ktory obsahuje amoxicilin malo by to byt antibiotikum,neviem ci je tento liek aj na slovensku a chcem sa spytat ci by nebolo dobre jej davat aj kvapky do usiek alebo ten sirup bude stacit?a je zapal uska dedicna choroba lebo jej otec to mal v dectve velmi casto alebo cim to moze byt sposobene?kvapky som jej davala na nadchu aj sme odsavali tak neviem aka moze byt pricina ?na slovensku to vobec nemala a ako sme tu styri mesiace uz to ma druhy krat.mozu s toho byt nejake vaznejsie nasledky ak bude mat casto zapal usiek?dakujem pekne vopred za odpoved.a prajem krasneho silvestra a stastny novy rok.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak má zápal ušie, potrebuje antibiotika, ktoré určite zaberú, takže ich podávajte. Kvapky do uška nie sú dôležité, skôr pravidelné čistenie nosa anosné kvapky. Zápaly ušiek ako také nie sú dedičné ale sklon k takýmto ochoreniam môže mať aj dedičný podklad. Príčinou zápalu ušiek je infekcia, väčšinou bakteriálna, ktorá nasadne na pôvodne vírusovú infekciu, ktorá spôsobila najprv nádchu. Opakované zápaly ušiek môžu mať za následok aj poruchu sluchu, preto ich treba dôsledne liečiť.
V Írsku môže byť príčinou opakovaných ochorení aj zmena podnebia, na ktorú sa dieťa musí aklimatizovať.
Odkaz na otázku

alergia na mlieko

Marcela, 30.12.2008 (12:36)
Este mam jednu otazocku, na imunologii mu zistili citujem Dg:IDS celul. v specif. a nespecif imunite. V cytometrickom vysetreni zniz. relat. pocty CD8 T-lymfo a NK bunky. Pan dokt. nam povedal , že ma oslabenu imunitu a to je vsetko nic viac(asi sme ho vyrusili pred koncom roka, rychlo nas vysackoval z ambulancie ani som sa nestihla opytat nic.) dal mu Bibomunyl a pol roka. Dakujem pani doktorka.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Má naozaj poruchu imunity, v oblasti bunkovej imunity. Ribomunyl je liečba na zvýšenie imunity, užíva sa pol roka v určitom dávkovacom schémate, ktorý ste mali od lekára dostať. Pravdepodobne o pol roka máte prísť na kontrolu.
Odkaz na otázku

alergia na mlieko

Marcela, 30.12.2008 (12:30)
Dobry den pani doktorka, mam na Vas otazku ohladne môjho 18 mes. synceka, ktoremu bola zistena mierna alergia na laktozu a tiez lepok. Syn bol kojeny 14 mes., po zavadzani krav. mlieka zacal hnackovat(po kazdom vypiti mlieka), nepriberal, celkovo bol slaby. Na odporucanie nasej Mudr. sme kupili ml. Nestle Junior od 1roka, hnacky trosku ustupili. V gastr.amb. nam poradili mlieko AL110, ktore je bez laktozy(na lek.predpis,kedze uz mal rok tak aj so schvalenim na poistovni), asi tak po 1a pol mes. to bolo fajn, teraz na kontrole na gastre nam povedali, ze mame postupne zavadzat krav. mlieko do stravy, vraj mam kupit napr. Bebu 3 a miešat do AL110 a sledovat ho, ze on ma iba miernu alergiu a to sa casom upravi. Dnes po 2 dnoch od pridavania Beby, rano hnackoval, a pozorujem ze je mrzuty, myslim si ze je to z toho. Poradte mi prosim, ina detska Mudr. nam povedala, ze mame vynechat uplne mlieko zo stravy(aj z varenia, smotana,).Velmi pekne Vam dakujem za odpoved a prajem všetko dobre v novom roku.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Mierna alergia na lepok ani kravské mlieko neexistuje. Buď je alergický alebo nie je. Neznášanlivosť lepku alebo mliečneho cukru / laktozy/ je zase úplne iná problematika. Takže z vašej otázky si nie som istá, čo vlastne máte vyšetrené.
Jednoznačne, ak vidíte, že mu mlieko nerobí dobre, tak mu ho nedávajte. Existuje aj bezlaktorzové mlieko, opýtajte sa na neho v lekárni, neviem presene od ktorej firmy je. Mohli by ste mu skúsiť dávať práve také bezlaktozové mlieko. V zásade platí, že dieťa, ktoré má pestrú stravu, teda dostatok mäsa, ovocie, zelninu, strukoviny a ak mu nerobia zle tak aj cestoviny, nepotrebuje k zdravému vývoju mlieko, pokiaľ ho nem§ôže konzumovať.
Odkaz na otázku

sunar

Veronika, 30.12.2008 (11:55)
dobry den pani doktorka chcem sa opytat:moj skoro 2 rocny syn pije rano a vecer 230ml sunaru ale pyta si aj cez den mlieko niekedy aj 2 krat ci mu mozem poobede davat kravske,neprevarene,trvanlive mlieko s grankom?prave sa konecne oducil od cumlika,ma ho len na noc a mozno to mlieko pyta aj preto lebo to ma flasu s cumlom a mozno mu ten cumlik chyba..dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Práve som odpovedala.
Odkaz na otázku

sunar

Veronika, 30.12.2008 (11:55)
dobry den pani doktorka chcem sa opytat:moj skoro 2 rocny syn pije rano a vecer 230ml sunaru ale pyta si aj cez den mlieko niekedy aj 2 krat ci mu mozem poobede davat kravske,neprevarene,trvanlive mlieko s grankom?prave sa konecne oducil od cumlika,ma ho len na noc a mozno to mlieko pyta aj preto lebo to ma flasu s cumlom a mozno mu ten cumlik chyba..dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nevidím dôvod dávať mu viackrát mlieko. Je to iste kvôli tomu cumľu. Dvakrát denne Sunar a večer eventuálen mliečna kaša dostatočne zabezpečuje prívod živín, ktoré zabezpečuje mlieko. Okrem toho, ak bude piť veľa mlieka, nebude papať iné potraviyn, ktoré tiež veľmi potrebuje.
Odkaz na otázku

otazka

veronika filipova, 30.12.2008 (11:28)
dobry den.ja som prvi krat tehotna a chcela by som sa opitat scim sa chodi pred narodenim dietatka k pedietrovi?dakujem a prajem vam stastny novy rok
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Pred narodením dieťatka nie je potrebné navštíviť pediatra, pokiaľ sa s ním nechcete zoznámiť ešte predtým, kým sa rozhodnte k nemu chodiť. Ja osobne sa rada s rodičmi stretnem ešte pred narodením dieťatka, aby sme sa zoznámili, porozprávali a rodičia sa rozhodli, či som naozaj ten človek, ktorý sa má starať o ich poklad.
Odkaz na otázku

Probiotika

Sasa, 30.12.2008 (11:19)
Rocna dcera ma znizenu imunitu,byva casto chora s vysokymi teplotami,uziva cebion ma aj dostatok cerstveho ovocia.Lekarka jej odporucila probiotika Biogaia,je ale dost drahy,neexistuje lacnejsia verzia?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Existuje pravdepodobne. Okrem biogaia uznávam najvia Infant dophillus, tie ié nemusia byť také kvalitné.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa