Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problem s dojcenim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som druhorodička, mám 1 týždnové dieťa a chcela by som sa poradiť v probléme s dojčenim. Moje prvé dieťa nebolo dojčene s dôvodu nenaštartovania mliečka. Teraz sa mi mliečko rozbehlo ešte v porodnici, kedže som po sekcii prsia sa mi naliali na štvrtí den, ked sa mi aj poriadne naliali. Babo bolo stale prikladane k prsniku aj nieco vypilo v nemocnici s oboch len 15ml podla vahy + dokrmovane mlieckom. Ked sme prisli domou tak som v tom pokračovala, dala prsnik, jeden 15min a potom druhy potom si stale tlacil rucicky do pusy a sal vsetko na okolo, plakal tak som dokrmila 40ml. Chcela by som vediet, ci mi po vypiti mojho mlieka maju nejako tvrdnut prsia? Lebo ja ich mam stale rovnake, ked si tlacik tak s nich ide mliecko aj vydim ako pije ale obavam sa, ze si to nevie poriadne vysat. Čo všetko mam pit a jest aby mliecka bolo viac? aky casovy odstup by mal byt medzi kojim aby sa mi vytvorilo mlieko, je mozne aby prisla ku mne laktacna sestra a pomohla mi? a je vhodne davat dietatu cumel aby sa upokojilo a necmulalo svoje rucicky?
    Dakujem velmi pekne za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry den, najlepsim riesenim by bolo, keby ste si zavolali laktacnu sestru a ta mohla skontrolovat ako sa babatko prisava, skontrolovat prsia a pomoct pripadne ukazat vhodne polohy pri kojeni. Mnozstvo mliecka zavisi od potreby dietatka a od frekevncie ako casto sa prisava k prsniku. Ak je dietatko dokrmovane umelym mlieckom je tento proces prirodzenej upravy potreby tvorby mliecka v prsnikoch narusene a dietatko sa neprisava tak casto ako keby bolo len kojene. Vase telo nedostava tymto dostatok podnetov na tvorbu hormonov, ktore umoznuju zvysit tvorbu mliecka. Preto najdolezitejsim podnetom je prisavanie dietatka na prsnik a jeho kontakt s Vami. Ako pomocka su rozne caje a homeopatika. Tie samotne vsak nepomozu, pokial sa dietatko dostatocne casto neprisava. Homeopatika sa uziva Ricinus comunis 5CH 3x denne 5 globuliek. Cajiky su vhodne v zlozeni rasca, fenykel, anyz, kopor a majoranka, vsetko v pomere 1:1. Denne vypit nie viac ako 3 salky (a 2dcl).
    Pokial ste z Bratislavy, mozete ma kontaktovat cez mail alebo telefonicky a mozeme sa dohodnut na stretnuti. Cislo aj mail najdete na stranke, ktora je uvedena hore pri informaciach o mne. Prajem Vam pekny den. S pozdravom Jana W.