Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dalacin C ,čo s kojením

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer prajem.Lekár mi po dlhodobých ťažkostiach s kašľom a hrdlom predpísal Dalacin C 300 aj keď som ho upozornila na to,že kojím.
    Lekárnička a tiež veľa ďalších mi odporúčalo ale prerušiť kojenie.Synček má rok aj 7mesiacov a na mliečko nedá dopustiť.(kojíme sa už len 2krát denne,pred spaním večer a obedným spánkom).
    Dnes som ho po dlhom trápení a prehováraní uspala bez kojenia a šla som si (podľa rady lekáričky) odstriekať mlieko a užiť lieky.Veľa som však neodstriekala,šlo mi to veľmi ťažko a bolestivo.Veľmi sa bojím,že stratím mlieko a nebudem sa môcť vrátiť ku kojeniu.
    Chcem sa opýtať,či hneď po doužívaní môžem začať kojiť,či za ten čas synček neprestane mať záujem o moje mlieko.Či je vlastne naozaj nevyhnutné prerušiť dojčenie pri tomto lieku.Vopred veľmi pekne Ďakujem za odpoveď a nech sa Vám darí.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry den, i ked uz dojcite synceka velmi malo, neodporucam v tomto case ho dojcit. Pkial by bol este malinky a nemal by iny zdroj potravy, moje odporucenia by zneli urcite inak. Avsak Vas syncek je uz vacsi. Predpokladam, ze liecba nepotrva viac ako desta dni a preto sa nemusite obavat, ze by ste za tento cas mliecko stratili. Skuste si odsavat prsniky cca 3x denne, nemalo by Vas to vsak boliet. Chlapci su ovela viac zavisli na matke a preto si myslim, ze za tuto kratku dobu si od kojenia neodvykne. Je vsak dolezite si uvedomit, ze v tomto obdobi je uz pre vaseho synceka dojcenie skor psychicka zalezitost a nie zalezitost hlavneho prisunu vyzivy. Nechajte tomu volny priebeh a nijako sa neobvinujte ani nelutujte synceka, lebo tym ho skor rozlutostite a zneistite. Pokuste sa byt silna aj kvoli nemu a berte svoju situaciu tak, ze sa chcete uzdravit pre neho, aby ste mohli ako zdrava mama s nim prezivat vela krasnych chvil. Objatia, bozky, i to vsetko dokaze naplnit ho pokojom a uspokojenim. ATB sa z tela dokazu vyplavit najskor po 48 hodinach je to vsak zavisle aj od mnozstva vypitych tekutin. Prajem Vam skore uzdravenie! S pozdravom Jana W.