Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zastavenie laktacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,volam sa Lucka a mam 32 rokov,mam dve deti 12 a 3 rocne dievcata,Mensiu dcerku este stale dojcim,teraz 28.jan.bude mat 3 roky a uz by som rada prestala s dojcenim,no je na mna strasne citovo naviazana a neda sa niako oklamat,nic na nu nezabera..ako napriklad,cicika sa pokazila,zalepenie bradaviek,natretie kecupom,horcicou,natretie hocicim,jednoducho si to otrie ocuca a povie,hm preco si to tam dala,ved ja viem ze v cicike dobre mliecko...22.3.tento rok ma caka operacia varixou,budem musiet tam jednu noc ostat,neviem co s malou bude,lebo bez ciciky nezaspijest nechce ked som tam neni,a po jedle si stale dozaduje ciciku.Kojim 4-5x denne a 3-4x v noci,pred kazdym spanim,po zobudeni....Prosim vas su nejake lieciky co by postupne zastavili laktaciu tak ze by sa mala z toho nestresovala?Myslim tym,ze by som postupne mala menej mlieka a mala by nakoniec povedala ze tam uz nie je nic a bolo by po probleme.
    Velmi pekne dakujem,Lucka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry den, pani Lucka, na znizenie tvorby mlieka pomaha pit caj zo slavie. denne odporucam vypit aspon dve salky. Dalej pomoze, ak budete nosit tesnejsiu podprsenku, ktora sposobi ze sa prsniky nebudu tak rychlo a tak vela plnit.Vylucte zo stravy potraviny a napoje, ktore tvorbu mlieka podporuju. Patri sem najma pitie kavy Caro, pitie hroznovej stavy, Vinei,dalej hrozno, fenykel, anyz, rasca, maliny a malinova stava... Myslim, ze mnohe potraviny a napoje poznate. Skuste sa s dcerkou rozpravat o tom, preco ju chcete prestat kojit. Hlavne je, aby ste sama boli presvedcena o tom, ze ju naozaj chcete prestat kojit a necitite preto lutost a pocit viny. Ak Vy sama mate pocit previnenia, ze ju chcete odstavit, Va S pozdravomsa dcerka to citi a bude este viac pritulnejsia. Pokuste sa mozno do tohoto procesu odstavovania zapojit aj starsiu dcerku. Neskusajte malu dcerku klamat ale povedzte jej pravdu. Prajem Vam vela stastia a zdravia! Nech sa operacia vydari a co najrychlejsie sa po nej zotavite! S pozdravom Jana W.

Podobné otázky

  • Zastavenie laktácie

    , Autor: Miška1002

    Dobrý deň, chcem sa spýtať čo robiť na rýchle zastavenie laktácie, od narodenia som mala mlieka malo a museli sme dokrmovať fľaškou až mi teraz po 2tyzdnoch začal maly úplne odmietať pitie odomna či už s klobucikmi alebo bez a vypije mlieko iba z fľašky. Keď odsávam svoje tak nemám dosť a aj tak skončíme pri umelom. Prsia mi dnes cele stvrdli, cítim hrcky v nich a veľmi ma bolia.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste ešte šestonedieľka, odporúčam pri ťažkostiach súvisiacich s pôrodom a kojením navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, ktoré ešte zodpovedá za starostlivosť počas šestonedelia. Ak máte tvrdé prsníky, je potrebné ich nahriať a uvoľniť či už ručným odstriekaním alebo použitím odsávačky, aby u Vás nedošlo ku vzniku abscesu. Ak dôjdete k záveru, že chcete laktáciu zastaviť, vedia Vám tiež predpísať lieky na zástavu laktácie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zastavenie laktácie

    , Autor: Kaja462

    Dobrý den chcela som sa vás opýtať nakoľko som nedávno porodila a maly sa nevie prisat skúšali sme to aj s laktacnou poradkyňou ale bez úspechu a mne sa nezačalo tvoriť mlieko iba tečie kolostrum, nakoľko má maly aj hornú uzdicku tak sme sa dohodli že kojiť nebudem, lenže mam obavy aby sa mi prsia nezapalili keďže to kolostrum sa tam stále tvorí, tak sa vás chcem opýtať čo by ste mi odporučili na zastavenie laktácie. Čítala som aj že viazat prsia ? Ďakujem za odpoved a poradenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, všetky lieky na zástavu laktácie sú na lekársky predpis. Ak ste ešte šestonedleľka, najvhodnejšie je navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili a požiadať o zástavu laktácie. Spíšu s Vami ambulantný nález a predpíšu Vám lieky na zastavenie laktácie.

  • Zastavenie laktácie

    , Autor: mamka lianky

    Dobrý deň pán doktor, som tehotná a odstavujem dcérku od dojčenia, dôvodom príšerná je bolesť pri dojčení. Je už deň a pol bez, no prsia sa mi plnia a mám bolestivé hrčky. Odstriekavam do úlavy a masírujem, bojim sa že budem mať teploty a zápal lebo som to už mala 3x. Máte nejakú radu ako zastaviť laktáciu? Alebo sú na to nejaké lieky? Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prsník si nedráždite, mlieko nevytláčajte a na 3 dni znížte príjem tekutín. Skúsiť môžete šalviový, či mätový čaj, prípadne homeopatikum Rycinus 30CH na zastavenie laktácie. Existujú samozrejme aj preparáty na zástavu laktácie, ako Norprolac, Cabest, či Dostinex. Majú sa používať počas tehotenstva iba vtedy, ak sú jednoznačne indikované a po presnom zhodnotení prínosu/rizika.

  • Ukončenie dojčenia

    , Autor: Zuzaname

    Dobrý deň,
    pred cca 2-3 mesiacmi som ukončila dojčenie, no mlieko sa mi stále tvorí. Viem, že to nie je nič nezvyčajné, no rada by som sa mlieka už zbavila? Existuje nejaký domáci recept? Radili mi zájsť ku gynokológovi na injekciu, no túto možnosť som vylúčila.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na definitívne zastavenie laktácie je nutné užívať tabletky po dobu 7 - 12 dní v závislosti od okolností. Prsníky si môžete podväzovať, to Vám však jednoznačne úspech nezaručí. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Ukoncenie laktacie kvoli opakujucemu sa zapalu prsnika

    , Autor: Jarka66

    Dobry den, chcem sa spytat mam 2 mesacne babatko a po vselijakych pokusoch ho prisat sa to nepodarilo(mam velke prsia a bradavky sa mi stale schovavaju) tak som odsavala a davala malemu z flasky, popritom som tri krat dostala zapal prsnika,vraj infekcia z ust babatka ju sposobovala. Vybrala som Dalacin, Zinnat a teraz beriem Augumentin uz 5. den,k tomu vsetkemu studene vinove obklady a dnes stale som citila bolest toho prsnika, aj bol opuchnuty, plus bradavka s hnisom, len teda uz nebol zacervenany a lekar mi kazal nasadit si dnes uz Medocriptin, malo pit, odsat do prazdna a silno zviazat obvazom a nechytat prsniky vobec, ze ledva dycham(strasne ma boli pod lavou lopatkou a ked zdviham maleho boli ma cely chrbat) moja otazka je, nemal by sa najskor uplne doliecit zapal a az potom zastavit laktacia? Resp. mozem uzivat medocriptine aj ked mam este 2 dni uzivat augumentin? Aj ked teda teraz mam mliecka menej pri tych atb ako predtym ale logicky mi to tak vychadzalo. Plus nemam vobec ani odstriekavat v sprche?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete užívať naraz antibiotiká aj liek na zastavenie laktácie. Ak máte stále naliate prsníky, môžete si ich v sprche uvoľniť odstriekaním.