Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ekzem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den Pani Doktorka
    CHcela by som sa opytat dcera ma 3mesiace a uz mala prve ockovanie a zajtra mame druhu davku chcela by som sa opytat ci je to v poriadku ked ma dcera ekzem? nema ho na nozicke ale na tvaricke a niekde som citala ze dieta sa nema ockovat s ekzemom!? Dalsie ockovanie 3tiu davku bude mat o 4tyzdne kedze sme v anglicku a tu ockuju dobre ze nie kazdy mesiac!

    Vopred dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    To je iná schéma očkovania, úplne v poriadku, je to tzv. schéma 3+1. Ekzém, ak nie je spojený s mokvaním, horúčkou, infekčnou komplikáciou nie je prekážkou, aby sa nedalo očkovať. Samozrejme, myslím, že aj v Anglicku, tak ako u nás dieťa pred očkovaním prehliadne lekár a určí, či je možné očkovanie.

Podobné otázky

  • Druhe tehotenstvo

    , Autor: Asti

    Dobry den pan doktor. Mam otazku ohladom druheho tehotenstva. Som atopik a pocas tehotenstva sa mi ekzem zhorsil, ocakavane. Inak bolo tehotestvo az na par zaspineni v poriadku. Porod ale nepostupoval, tak sa nakoniec pristupilo k akutnej sekcii. Dojcila som len kratko zial. Doteraz mam ekzem o nieco horsi ale stabilizovany. Moja otazka je: z Vasej skusenosti, bude druhe tehotenstvo este rizikovejsie co sa tyka alergii a ekzemov? Moja alergologicka hovori, ze vzhladom na zhorsenie v prvom, v druhom to asi tiez dobre nebude. Rada by som ale poznala Vas nazor, skusenost, aky priebeh maju pacientky atopicky a alergicky pocas dalsich tehotenstiev. Dakujem Vam pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, väčšinou existujú dva scenáre. Prvý je priaznivejší. Sú ženy, u ktorých počas tehotenstva dôjde k viditeľnému zlepšeniu, dokonca až k úprave stavu a vymiznutiu ekzematóznych plôch. V druhom prípade naopak dochádza k zhoršeniu a rozšíreniu ekzému. Od čoho to však závisí Vám povedať presne neviem. Je to skôr individuálne. V súčasnosti však existuje viacero druhov lokálnych liečiv, ktoré vedia pomerne slušne zlepšiť lokálny nález. Je to však skôr otázka pre alergológov.

  • Ekzem

    , Autor: Mia1826

    Dobrý deň pán doktor
    Som v 6 týždni tehotenstva, vyhodil sa mi ekzem
    Čo by ste mi poradili za masticku ?
    Predtým som používala locoid
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam navštíviť dermatológa, ktorý Vám nasadí vhodnú liečbu.

  • Ekzém počas tehotenstva

    , Autor: Mamicka10

    Dobrý deň pán doktor,
    Počas tehotenstva sa mi zhoršil ekzém na prstoch ľavej ruky. Kožná doktorka mi vypísala krém, ktorý som používala raz za deň(vecer) počas týždňa a pol. Neskôr som zistila, že daný krém bol s kortikoidmi. Zloženie podľa receptu je : ichtamoli 0,5 , belogent cr. 30,0 , belobaza ad 100,0, M.f ung , DS zvonku. Mast som používala od 26 TT. Týždeň a pol. Chcem sa spýtať môžem tento krém používať aj naďalej? Alebo tento krém predstavuje riziko pre plod? Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to otázka pre dermatológa, ktorý pozná lokálny nález a ktorý musí zvážiť prínos a riziko nasadenej liečby, prípadne Vám liečbu upraví alebo zmení. Lokálna aplikácia v malom množstve by nemala mať žiadny vplyv. Niektoré prípravky neprechádzajú cez kožu do krvného obehu, takže sa môžu užívať bezpečne aj počas tehotenstva.

  • Železo

    , Autor: DianaLun

    Dobrý deň,

    z krvi mi vyšla nižšia hladina HGB 100 (8.mesiac tehotenstva). Môj doktor mi predpísal Maltofer fol. Avšak akurát pozerám na zloženie lieku tak je tam napr. aj kakao, vanilin ci kakaová aróma, zároveň trpím ekzemom a toto su pre mňa veľké alergény, co by ste odporucili? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zakúpiť si môžete aj voľnopredajný preparát Globifer Forte, či iné voľnopredajné železopreparáty, prípadne požiadajte Vášho obvodného gynekológa o predpísanie iného preparátu a vysvetlite mu dôvody.

  • Zodac

    , Autor: DianaLun

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala na Vás názor. V tehotenstve sa mi zhoršili prejavy ekzému, na základe čoho mi urobili alergologicke testy. Ekzém riešim s kožnou a už je pod kontrolou. Ale alergologicka mi predpísala lieky Zodac, každý deň jednu tabletu. Iné prejavy alergie nemám žiadne. Sú tieto lieky bezpečné a je potrebné podľa vás ich brat aj v prípade ze iné prejavy sa neprejavuju? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Zodac v spomínanej dávke užívať môžete, je to malá dávka. Prejavy nemáte práve kvôli užívaniu antihistaminika. Pri jeho vynechaní by mohlo dôjsť opäť k zhoršeniu ťažkostí.