Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Naco sluzi tato poradna?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    naco sluzi tato poradna, ked si chce clovek precitat nejaku informaciu a vsetko co sa docitana je ze to musi posudit pediater... Vy Ste tiez pediatricka, aj ked deti nevidite osobne. Ale snad viete odpovedat aj konkretnejsie a priamejsie, ako len napisat, ze sa poradte s pediatrom.

    Zdalo sa, ze ramienko sa zacalo hojit, nemenilo sa, tak maleho zaockovali 1. davkou hexy a prevenaru. Lenze ramienko opät zacalo reagovat, vytvorilo sa v strede biele.
    Skuste mi preto dat odpoved:

    Ked nema zahojene ramienko po ockovani TBC (v strede je biele/hnis) a uz dostal 1. davku hexy a prevenaru, je to problem?
    Kedy sa ramienko po tom ockovani zahoji uplne?
    Ma sa cakat s dalsimi ockovaniami, kym sa ramienko nezahoji uplne?

    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    My opakovane vidíme po očkovaní v treťom mesiaci, že sa opäť / alebo aj prvá krát/ rozvinie reakcia v oblsti očkovania tbc. Má to imunologický podklad. Znovu je treba postupovať ako pri takejto reakcii pred očkovaním v treťom mesiaci. Teda ak je reakcia do 10 mm v priemere a nie sú zdurené okolité uzliny, dieťatko nemá teploty, normálne hýbe končatinou, je potrebné čakať, kým sa miesto zhojí a potom pokračujeme v očkovaní začatom v treťom mesiaci. Znova pripomínam, že nález hodnotí lekár, ktorý očkuje a rozhodne, či je očkovanie možné. Časový horizont kedy sa ramienko zhojí úplne neviem. Ďalšie očkovanie sa prevádza po zhojení ramienka.
    Na vašu trošku podráždenú reakciu na čo slúži poradňa pediatra odpovedám, že dáva rady rodičom, tázajúcim ale len také, ktoré by nepoškodili dieťa. Teda rada, ktorá nemôže byť adekvátna na diaľku nie je dostatočná pre vyriešenie problému.