Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zdravotný stav

    , Autor: nufik84

    Dobrý den,pani doktorkaCHcem sa spýtať na zdravotný stav mojej 11mesačnej dcéry.Od svojich 3mes.kedy bola naposledy hospitalizovaná pre zápal priedušiek,býva neustále zahlienena,dodatočne nás z nemocnice informovali ,že mala chlamidiovu infekciu,na ktoru dostala preliečenie ATB,odvtedy sa jej zdravotný stav ,nie a nie napraviť.Už 3x jej na základe výterov z nošteka a hrdla zistili baktérie,ktoré sa vždy liečia ATB,dokopy ich od narodenia už mala 7,no mne sa to zdá už privela.To nerátam lieky od imunologičky/Aerius,Flixotide,Ventolin/,Prosím Vás je ozaj potrebné jej tie ATB dávať,pokial nikdy nemá teplotu,je je rozumná bysrá,krásne vo vývoji napreduje,papá dobre,doteraz kojená,fyzicky velmi zdatné dieta,tak prečo tie opakujuce sa nálezy?Celá rodina sme boli v marci na kontrolne stery,výsledky negatívne.Nikto v rodine okrem mojej sestry sa u imunologa neliečil.Nemala by ísť na kontrolné testy chlamýdií?Aj teraz 8dní po ATB je zahlienená,síce na piatkovej kontrole mala dýchanie čisté,no ak jej zahlienenie neprejde ,mám ísť k imunologičke,pre další liek,.Pani doktorka ja sa tých liekov už desím,velmi jej chcem pomocť,no tolko liekov na taky malý organizmus je už privela...Vopred Vám dakujem za ,váš názor!!!!!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Ak je naozaj tak často chorýá, odporúčam aj vyšetrenie potu na chloridy.
    Inak zahlienenie ani pozitívny výter z hrdla a nosa na prítomosť baktérií bez známok bakteriálneho ochorenia / horúčky, vysoké CRP/ podľa mňa nie sú dlvodom na antibiotickú liečbu. Viac bohužiaľ neviem k stavu vášho dieťatka povedať, aj keď by ma tiež desilo mať v tomto veku za sebou 7x antibiotiká! Niekedy je to potrebné, ale určite by som sa s antibiotikami pri dobrom celkovom stave dieťaťa, ako ho popisujete neponáhľla preto, že mu vo výteroch vyšla prítomnosť baktérií. neliečime výtery ale dieťa aj to len vtedy, keď je choré!

Podobné otázky

  • Sex v tehotenstve

    , Autor: Dominika2219

    Dobrý deň, neviem kam sa obrátiť s otázkou tak skúsim sem. Moja gynekologička mi moc neporadila. V 6tom týždni som po orgazme krvácala ale bábätko sa udržalo (mávam sťahy maternice ale priznám sa že som to už 3krát skúsila odvtedy ako doktorka povedala že už môžem a bolo to vporiadku aj keď som vždy potom tŕpla či náhodou nezačnem krvácať). Aktuálne som na začiatku 2 trimestra a nemám žiadne ťažkosti okrem bolestí podbruška (niekedy sú dosť silné že ma to aj zobudí). Na poslednej poradni som sa gynekologičky pýtala či môžem mať teda sex a tieto veci a vyjadrila sa veľmi neurčito že ona mi nemôže rozkazovať a musím sa rozhodnúť sama. Dosť ma vykolajila touto odpoveďou, Myslím že ona by mala poznať môj zdravotný stav a poradiť mi a nie toto. Ešte ani raz mi nekontrolovala krčok, vždy iba sono. Manžel už má nádeje že by sme mohli ale ja sa bojím aby sa niečo nestalo tomu malému kedže od vlastnej doktorky som nedostala adekvátnu odpoveď. Budem rada za váš názor na vec. Už ani nemám chuť sa doktorky pýtať znova lebo viem že bude odpoveď rovnaká. Budem vďačná za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku a nebolo Vám vyslovene odporúčané pohlavne abstinovať, teda nepraktizovať pohlavný styk, nevidím dôvod, prečo by ste pohlavný styk mať nemohli.

  • UIGR

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    Dnes mi na poradni doktorka povedala, že moje dieťa je menšie ako by malo. Podľa PM som v 36+4 TT a podľa UZV 36+0 TT. Biometria bábätká je BPD 35+2, FL 32+0 a FAC 34+0, prietoky v norme.
    Hrozí mu nejaká porucha alebo ochorenie, keďže nemá primerane parametre? Bojím sa o jeho zdravotný stav a predovšetkým rastovu retardaciu.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisovaných hodnôt sa nejedná o rastovú rerardáciu plodu. Stehenná kosť je síce o niečo kratšia, záleží však aj od Vašej kompozície. Ak ste nižšia, je menší predpoklad, že dieťa by malo byť veľké. Nie sú uvedené ešte ďalšie parametre, ako obvod hlavičky HC. Ak však boli výsledky všetkých ostatných vyšetrení v poriadku, vrátené fetálneho USG a prietokov, nemusíte sa obávať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Chrípka počas teh.

    , Autor: Lucy3105

    Dobrý deň pán doktor.
    Poprosila by som Vás o radu, nakoľko som prvorodička. Mám akútny zápal priedušnice, ťažko sa mi dýcha a mám veľmi silný, dusivy kašeľ pri ktorom stále napínam brucho. Som v 23 týždni teh., predpísaný mi bol atb zinat. Zatiaľ však nezabral. Môže môj zdravotný stav ohroziť bábätko? Je nutné ísť do nemocnice? Horúčky našťastie nemávam vysoké. Ďakujem vopred za odbornú radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za normálnych okolností nemá kašeľ vplyv na krčok maternice. Je ale vhodné, čo najskôr zmierniť prejavy kašľa. Ak sú všetky vyšetrenia po gynekologickej stránke v poriadku, z gynekologického hľadiska nie je nutná hospitalizácia.

  • Lymfodrenáž

    , Autor: Zuzka1717

    Dobrý deň, som v 22 tyzdni tehotenstva.Napriek tomu že mi môj zdravotný stav dovoľuje v tomto týždni športovať začínajú mi mierne opúchať nohy a pravdepodobne vplyvom hormónov sa mi objavuje celulitída.Čítala som že je možné si pomôcť lymfodrenážom.Preto by som Vás chcela požiadať či danú procedúru môžem absolvovať a ako často je to v priebehu týždňa vhodné.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenstvo so sebou prináša zmeny, ktoré niekedy žena ovplyvniť nevie. Lymfodrenáž je bezpečná, hlavne na opuchnuté nohy.
    Na strie a celulitídu Vám nepomôže, ide o hormonálnu záležitosť, ak máte citlivú kožu na hormóny, ani žiadna mastička Vám nepomože.

  • Prosim o radu

    , Autor: 3mima3

    Som v 31t2dni dali ma do nemocnice lebo sa im zdalo ze z tvrdnutia sa mi krcok skratil z 4 na 3cm no po tyzdni v nemocnici aj po inf gynipral mi posiel na 1.2cm a som na špičku prsta. Beriem aj nutrogestan od 21tt lebo nol krcok 2.5cm po tom vysiel vtedy na 4cm.boledti nemam a to tvrdnutie je 10sek.a mne to pripada ako keby sa napinalo pri otacani. Prosim o radu nic ine mi tu nedavaju uz len mag tab. Ten gynipral som mala uz 2 krát po 48 hod s pauzou za ten týždeň a ešte sa to zhorsilo

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 32. týždni nález 1,5 cm krčok pre špic prsta nie je úplne katastrofálnym nálezom, aby ste neboli vystrašená. Ak tvrdne podbruško na pár sekúnd pár krát do dňa (do 10 krát) a hlavne pri otáčaní a pohyboch plodu, je to normálne. S Gynipralom nemáme skúsenosti, na našej klinike používame okrem iného aj Utrogestan alebo Duphaston a infúzie s magnéziom, ktoré po stabilizácii stavu nahrádzame magnéziovými tabletkami. Stav treba odsledovať, aj ultrazvukovo. Krčok maternice sa nevie naspäť predĺžiť, aktuálny stav sa zvrátiť nedá. Pri opätovnej kontrole a prípadnom zistení väčšej progresie nálezu sa podľa nálezu podávajú kortikoidy za účelom prípravy pľúcnej zrelosti plodu. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa nebojte informovať u lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí najlepšie poznajú Váš zdravotný stav a vedia ho v prípade potreby adekvátne riešiť.