Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • rubeola

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    doktor mi zistil nasledovné výsledky na rubeolu: IgM: 0,293 a IgG:69,0
    Povedal ze je to mierne pozitívny výsledok a že to budeme sledovať. Ale nie je to este dôvod na odber plodu. Obávam sa o svoje dieťa. Sú tieto výsledky velmi zlé?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Rubeola sa vďaka vysokej preočkovanosti u nás vyskytuje veľmi zriedkavo. Nepoznám presné hodnoty, ale predpokladám, že uvedená hodnoty svedčia o tom, že ste rubeolu buď v detstve prekoanli alebo boli očkovaná. O vplyve na plod neviem z tohoto jediného výsledku nič povedať.

Podobné otázky

  • Výsledky krvi

    , Autor: Nikol2727

    Dobrý večer,

    Som už v 13tt tehotenstva a na poslednej kontrole u gynekológa som dostala výsledky testov z odberu krvi, kde ma znepokojujú dve hodnoty: S-TSH( norma 0.27-2,5) môj výsledok 5,09mlU/l- dočítala som sa, že ide o zvýšenú funkciu štítnej žľazy a objednám sa s tým k endokronologicke.
    Ďalšia hodnota, ktorá ma desí najviac je pozitívna rubeola Anti Rubeola IgG( norma 0-,9,9) môj výsledok je až 217, 9IU/ml. Anti Rubeola IgM mám 0.00.
    Ako to mám riešiť ? Aké su rizika ? Čo to znamená ? Som nakazená rubeolou?
    Cca už dva týždne ma každé ráno bolí hrdlo a večer cítim ako keby mám zvýšenú teplotu. ( O tej teplote som niekde čítala, že je v tehotenstve normálna )

    Ďakujem za Vašu radu
    S pozdravom
    Nikola

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vôbec sa nemusíte znepokojovať. Čo sa týka hodnoty TSH, máte zvýšenú hodnotu, preto je potrebné navštíviť endokrinológa, ktorý Vám eventuálne nasadí potrebnú liečbu Euthyroxom, či L-Thyroxínom. Predpokladám, že patríte medzi ročníky po 1985 roku, odkedy je očkovanie proti rubeole súčasťou povinného očkovania v SR a tak ste očkovaná proti rubeole. Preto máte pozitívne protilátky IgG, ktoré hovoria o prekonaní/očkovaní. Protilátky IgM, ktoré by hovorili o aktívnom ochorení máte negatívne, takže rubeolu nemáte. Nie je potrebné to riešiť. Čo sa týka zvýšenej teploty, záleží od hodnoty. K tomu sa Vám neviem iba na základe Vášho opisu bližšie objektívne vyjadriť.

  • Rubeola v tehotenstve

    , Autor: PCH

    Dobry den,
    chcem sa s Vami poradit ohladom svojich vysledkov k rubeole. Som v 26. tt. V 12.tt. mi ju prvy krat zistili s hodnotami Igg=19,9 a IgM=72. V 26.tt som mala hodnoty IgM=19,5 a IgG=55,8. V 1991 som bola ockovana proti rubeole. Nemam ziadne priznaky rubeoly, bez odberov by som ju ani nezistila. Prosim Vas, je mozne, ze tieto vysledky mozu ovplyvnit negativne vyvoj plodu? Je mozne, ze rubeola je pozitivna tak dlho?
    ps: vysledky z prveho odberu boli opakované po 2 tyzdnoch a odoslane do Nar.ref.centra. To skonstatovalo, ze nenastal signifikantny narast IgG protilatok a IgM protilatky boli v prvej a druhej vzorke takmer identicke (po 2 tyzdnoch). Vysledok Nar.ref.centra: IgM +, IgG +, hranicna avidita.

    Vekmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka pre infektológa, ktorý by sa Vám k tomu pekne zrozumiteľne a objektívne vyjadril. vyjadriť. IgG hovorí o prekonanej infekcii, IgM o aktívnej prebiehajúcej infekcii. Ak ste už prekonali infekciu v minulosti, či boli ste očkovaná, vplyv na plod to nemá.

  • Pozitívny test na rubeolu

    , Autor: BoraBora

    Dobrý deň. V 7 tt som bola na odber krvi, súčasťou ktorého bol aj test na IgG a IgM rubeola. IgM = 39,1 a IgG = 174. Uvedomujem si, že obe hodnoty sú veľmi vysoké. Najviac ma však trápi odnota IgM. Pár dní pred týmto odberom som bola pozitívne testovaná na Covid-19 (PCR). Tiež sa už 15rokov ličim na autoimunitné ochorenia (RA a zápal štítnej žľazy) Prosím Vás, myslíte si, že IgM rubeoly by mohlo byť falošne pozitívne kvôli Covidu alebo kvôli mojim AI ochoreniam? Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to otázka skôr pre infektológov, ale ak sú pozitívne protilátky IgM aj IgG, môže ísť aj o nešpecifickú (skríženú) reaktivitu v triede IgM s inými antigénmi. Vzorka by mala byť zaslaná na konfirmačné vyšetrenie do Národného referenčného centra pre morbilli, mumps a rubeolu.

  • tehoenstvo

    , Autor: simicka

    Dobrý den pani doktorka chcem sa opýtať začiatkom mesiaca mi brali krv na všetky výsledky a chcem sa opýtať čo znamena rubeola IgG pozit. to akože ju mám alebo nie doktor mi nič o takom ani nevravel dakujem kekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dpbrý deň,
    znamená to, že máte pozitívne protilátky na rubeolu, kt. ste ale prekonala v minulosti, čiže tč vy chorá nie ste, ale máte vytrvorené protilátky voči rubeole
    Ak by sa jednalo o aktívne ochorenie, bolo by pozitívne Ig M
    S pozdravom

  • výsledky vyšetrení

    , Autor: basa

    Dobrý den, vedeli by ste mi, prosím, poradit ohladom výsledku na toxoplazmózu? Moja lekárka má momentálne dovolenku a výsledky mi len vpísala sestricka do tehotenskej knižzky s tým, ze mám prísť o 3 týzdne na poradnu a dr. mi to vysvetlí. Výsledok je zapísaný ako 0,1 / 0,08. Neviem, ci ide o pomer IgG a IgM (takto je zapísaná o riadok vyššie rubeola, alebo o referenčné hodnoty a moj výsledok, alebo....) - je dovod sa znepokojovať? Tiež by som rada vedela, či CRL 70 mm a veľkosť hlavičky 24,6mm zodpovedá cca 13+3 tt? Dakujem velmi pekne