Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,316 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prosím o poradu

    , Autor: karina

    Dobrý deň!
    Mala by som takú otázku, že od narodenia musím chodiť s chlapčekom na nephrológiu, lebo mal problém s obličkami. Teraz už má 18 mesiacov a povedala mi pani doktorka, že musím od neho zobrať stredný prúd moču, ale tak, že ho osprchujem, potom čakám dovtedy, kým nezačne cikať, ale len stredný moč mu musím zobrať. Dala som mu aj taký sáčok aký majú na stredný prúd moču, ale aj to bolo zle. Už som to skúšala 3x a stále sa nám to nepodarilo, stále je moč nesterilný. Ako by som mohla dobre moč zobrať od 18 mesačného, veď nemôžem ho nútiť na to aby vycikal, kedy ja chcem?! Poradte mi prosím, lebo už som zúfalá od toho, že nepodarí sa nám to.Nechcem, aby moje dieťa zase zažilo to čo vten deň, keď sme ho zobrali do nemocnice s boľavými obličkymi. poradte mi prosím. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Vyšetreie moču, ktoré by podalo správny výsledok je naozaj možné len tak, že čakáte, kým začne cikať a predtým ho umyjete, taktiež odoberiete len strednú prúd moče. Je to problém, viem ale inak to nie je možné aj mamičky aj deti sa to nakoniec naučia. V detskej fakultnej nemocnici pokial viem viem zdrav. potrebách alebo lekárni mali špeciálne skúmavyk na odbermoču, skúste sa tam opýtať. Niekedy sa odberalo aj do sáčku ale naozaj s tým nemám dobré skúsenosti. Moč bola pošpinená, kontaminovaná baktériami z okolia, teda nie len tými, ktoré by sa vyskytovali v moči. / tam sa za normálnych okolností žiadne envyskytujú/.