Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • žltačka + ovčie kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka, chcela by som sa spýtať na nepovinné očkovania. V prvej časti by som sa chcela spýtať či je možné v jeden deň dať zaočkovať syna proti žltačke typu A + a aj proti ovčím kiahňam. Má totiž veľký strach z nemocnice a nechcem ho zbytočne stresovať. V druhej časti by som sa hcela opýtať či je pri týchto chorobách potrebné preočkovanie, a aký je tam doplatok. A v poslednej časti by som sa chcela spýtať aké nepovinné očkovania doporučujete. So synom máme za sebou už očkovanie proti pneumokokom, kieštovej encefalytíde, teraz by sme chceli absolvovať už spomínané- žltačka a kiahne. Syn má momentálne 30 mesiacov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Je možné zaočkovať dieťa v jeden deň proti žltačke typu A a ovčím kiahňam, každá očkovacia látka ide do inej končatiny.
    Kiahne po prvej dávke sa predpokladá účinnosť asi 85 percent, ak by aj k ochoreniu došlo, predpokladá sa ľahký priebeh. Preočkovanie o šesť týždňov až tri mesiace chránie dieťa takmer na sto percent. Žltačka sa preočkováva po šiestich až dvanástich mesiacoch od prvej dávky.