Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nechcem dať dieťa očkovať, čo mám robiť?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Po prečítaní popisov rôznych komplikácií a vo vašej poradnii som sa utvrdila v rozhodnutí nenechať svoje dieťa zaočkovať. Vzhľadom na prostredie, v ktorom s rodinou žijeme a nízky výskyt ochorení vrámci SR a EÚ som dospela k názoru, že pravdepodobnosť ochorenia je malá ale aj v prípade ochorenia riešiteľná a riziko hrčky v mieste vpichu, vysokých horúčok, zahnisaného vredu na pleci, a ďalších možných komplikácií, nie som ochotná podstúpiť. Čo mám robiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Predpokladám, že sa jedná o očovanie proti tbc. Skúste o svojom rozhodnutí oboznámiť lekára novorodeneckého oddelenai, pravdepodobne vám vyjdú v ústrety.
    Je potrebné si uvedomiť, že štatistika SR a EU je taká ako popisujete, na druhej strane je potrebné vedieť, že toto očkovanie chráni pred závažným ochorením spôsobeným bacilom tuberkulozy a to tuberkuloznym zápalom mozgových blán. hrčka niekedy naozaj potrápi rodinu ale vždy sa vylieči. Zápal mozgových blán spôsobený tbc baktériou u tak malého dieťaťa sa nevylieči nikdy.