Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pásový opar

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, rada by som s Vami skonzultovala svoj problém. Keď mala naša dcérka 9 týždňov, ochorela som na pásový opar (herpes). Liečená som bola kožnou lekárkou. Nasadený Herpesin 400 a Ialugen gél - 2x denne, 2 balenia. Opar sa mi už dostal do štádia, že vidno iba ružové miesta a pevne verím, že pre svoje okolie už nie som infekčná. Počas choroby sme sa snažili čo najviac izolovať. O mňa sa staral manžel a o našu dcérku švagrina. Nosili mi ju iba na dojčenie. Aj to prebiehalo tak, že som si rozstrihla mikroténové vrecko, aby malá neprišla do kontaktu s mojou pokožkou. Budúci týždeň však ideme na poradňu a mali by začať prvé očkovania. S našou pani doktorkou sme môj stav aj lieky konzultovali. Bola by som však veľmi rada, keby ste aj vy vyjadrili svoj názor, či sa táto moja choroba a najmä mnou užívané lieky môžu nejakým spôsobom negatívne prejaviť pri povinnom očkovaní našej dcérky. Ďakujem veľmi pekne za ochotu a želám len to najlepšie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Predpokladám, že od začiatku vášho ochorenia prešli najmenej 4 týždne. Ak je dieťatko zdravé, nejaví žiadne známky ochorenia, myslím, že nič nebráni začiatku očkovania.

Podobné otázky

  • Kiahne

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    prepáčte ešte doplním moju otázku ku kiahňam. Som tehotná 27tt. Bola som v kontakte s dieťaťom s kiahňami ktoré to pravdepodobne dostalo od matky ktorá kiahne prekonala ale pravdepodobne má pásový opar. S ňou som bola tiež v kontakte. Ten pásový opar ma môže nejako ohroziť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak má človek pásový opar, znamená to, že v minulosti prekonal ovčie kiahne. Herpetický vírus, ktorý ich spôsobuje, zostane vo tele v nervových gangkiách „driemať“ a za určitých okolností, napríklad pokles imunity, sa prebudí vo forme pásového oparu. Platí to isté, ak ste už prekonali ovčie kiahne, ste chránená. Infekčné pri pásovom opare sú iba pustulky, s ktorých obsahom po prasknutí príde človek do kontaktu. V jednej domácnosti je to pochopiteľné, ak si človek nedá pozor.

  • Zinnat 500 a Herpesin 400 v tehotenstve

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň pán doktor, som v 17 tt tehotenstva a bol mi pred dvomi dnami z vyterov potvrdený streptokok v hrdle. Kým sa mi nasadili antibiotiká Zinnat 500, začala mi bolesť na chrbte plus červene fľaky, ktoré sa zmenili na pluzgiere svrbivé na chrbte a na prsniku. Zinnat 500 mi zabral na hrdlo ( mám to brať 10 dni). Avsak doktorka zhodnotila, že tie vyrazky s bolesťou vystrelujucou v chrbte je pásový opar a chce mi predpísať ďalšie antibiotiká Herpesin 400. Chcem sa spýtať, ci je bezpečne vzájomne užívanie týchto liekov v tehotenstve. Už sa naozaj bojím o bábätko. Od kedy som tehotná sa na mna všetko lepí :-(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Zinnat sú antibiotiká, ktoré Vám boli predpísané na baktériu Streptokoka. Herpesin sú antivirotiká, ktoré Vám boli predpísané na pásový opar, čo je vírusové ochorenie, nie bakteriálne, spôsobené vírusom Herpes Zoster. Oba preparáty sa môžu pojzivat počas tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Pasovy opar

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý deň pán doktor.dnes som bola u kožnej lekárky kvôli chrastam co sa mi objavili pod prsnikom.povedala ze to je pasovy opar.dostala som mast a betadin na cistenie.som v 25tt.povedala ze viac nevie urobiť a ze na infektologiu ma nepošle lebo z tehotnými tam nerobia nič v takomto prípade.povedala ze to moze byt z chrbtice ze tam mam asi zapaleny nerv.z chrbticou v oblasti krizov mam uz davno problém a pred mesiacom ma dost boleli krize.ale mam 3rocneho syna co zacal chodit do škôlky a odkedy tam chodi tak kazdy druhy tyzden je chory.ovcie kiahne som uz davno prekonala a maly ich nema.moj gynekolog mi tiež nevedel nič povedať ohladom dietata co dalej.bojim sa ci bude vporiadku a zdravé lebo som čítala ze pri pasovom opare môžu byť vaznejsie následky na dieťa.prosim o vyjadrenie co môžem očakávať ohľadom zdravia mojej dcéry.Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, boli realizované rôzne štúdie zaoberajúce sa vplyvom vírusu Varicella Zoster na tehotenstvo, pričom tieto štúdie nepreukázali zvýšený výskyt vrodených vývojových chýb, dokonca takáto infekcia nie je indikáciou na prerušenie tehotenstva a žena v takmer všetkých prípadoch donosí zdravé dieťa.

  • Pasovy opar

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý večer.mam taky problém.som v 25tt. A pod prsníkom na pravej strane sa mi objavil asi pasovy opar podľa toho ako to vyzerá je to to.chcem sa opýtať ci je to nebezpečné hlavne teraz keď čakám dieta.na sa ozvat svojmu gynekológovi.dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ovčie kiahne, ako aj pásový opar spôsobuje ten istý vírus, a to Varicella zoster vírus (VZV). Ten pri prvom prieniku do organizmu spôsobí ovčie kiahne. Po prekonaní kiahní vzniká u človeka imunita a ďalšie kiahne sa s pravdepodobnosťou limitne blízkou 100% už nikdy u človeka neobjavia.
    Vírus ale po zvyšok života pretrváva v organizme človeka, v nervových bunkách, a za istých okolností, najmä pri oslabení imunity, sa môže aktivovať a prejaví sa ako pásový opar. Rôzne štúdie skúmali vplyv vírusu na tehotenstvo, pričom nepreukázali zvýšený výskyt vrodených vývojových chýb, dokonca takáto infekcia nie je indikáciou na prerušenie tehotenstva a žena v takmer všetkých prípadoch donosí zdravé dieťa. Odporúčam informovať Vášho obvodného gynekológa, dodržiavať zvýšené hygienické opatrenia, mať samostatný uterák, či osušku. Infekčné sú prasknuté pupienky. Liečba spočíva v užívaní antivirotík a symptomatologicej lokálnej liečbe.

  • Nevidno plod

    , Autor: Monigue

    Dobrý deň, pán doktor, prosím vás som tehotná a 22.11.
    som bola na kontrole. Moja gynekologička mi povedala,že plod nevidno. Viete mi poradiť? Posledná menštruácia bola 7.10.2021.
    Prosím vás môže to mať nejaký súvis s tým, že som mala pásový opar?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že ste mali pravidelný menštruačný cyklus by ste už mali byť cca v 7 týždni tehotenstva a embryonálne štruktúry, ako aj vitalitu už musí byť vidieť. Ak však bol menštruačný cyklus nepravidelný, je možné, že ste ešte v nižšom týždni tehotenstva a za istých okolností ešte nemusí byť vidieť embryonálne štruktúry. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.