MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 3593

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

tehotenstvo pred menštruáciou?

nitika, 28.07.2014 (17:57)
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na váš nazor... menštruáciu som mala naposledy 26/6 cca4dni 1/7som si spravila tt druha ciarka bola akoby slabucky duch potom som si robila dalsie tt a vsetky vyšli tak ze bolo vidieť stále akoby ducha ale to som musela veeelmi pozorne pozerať . Kedze menštruácia sa mala dostaviť minulý týždeň a sa nedostavila tak som si spravila dalsi tt ktory uz bol výrazne pozitívny .
V piatok som objednaná na krv.
Myslíte ze som mohla byť uz tehotná pred poslednou menštruáciou??? Mam to oznámiť doktorke?
Vopred za odpoveď ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
tehotenstvo je samozrejme možné, a tiež môže byť krvácanie počas tehotenstva, týmpádom by sa za poslednú menses brala tá ešte predošlá, uvidíte podľa hodnôt teh.hormónu z krvi a tiež UZV nálezu
s pozdravom
Odkaz na otázku

tehotenstvo

katica, 28.07.2014 (13:21)
Dobrý den,po vynechaní mestruacie som zistila ,ze som tehotna.Neskor som si spomenula,ze asi týžden,alebo dva pred vynechaním menstruacie,som s priatelmi parkrat vypila malý pohar piva.Viem že alkohol v tehotenstve škodí,ale chcela by som sa spýtat,či aj v malom množstve,a ked este žena nevie o tom,že je tehotná.Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
ak sa jednalo o malé množstvo alkoholu, nemalo by to nijakým spôsobom vadiť ani ohroziť vaše tehotentsvo
s pozdravom
Odkaz na otázku

tehotenstvo

ivetka, 28.07.2014 (07:56)
Dobry den.. Chcela by som sa opytat som v 7 tyzdni a ked son bola na vysetrni u lekara vobec mi nespravila ultrazvuk len skusila rukou maternicu..v 4 tyzdni ked som bola prvy krat videla iba plod.vak myslite ze je to spravne ze mi teraz nerobila UZ ?? Mam ist na kontolu az 14.8 dakujem za odpoved..
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
väčšinou sa robí UZV vyšetrenie na potvdrenie vitality plodu a akciu srdiečka,.
čiže nie úplne rozumiem prečo vám nebol tč. UZV robený, tak vám ho zrejme urobí vaša lekárka pri najbližšom vyšetrení.
s pozdravom
Odkaz na otázku

Môžem byť tehotná aj keď mi ukázali 2 testy negatívny výsledok ?

lelynka, 27.07.2014 (16:41)
Dobrý deň, chcem sa spýtať či je možné že som tehotná alebo čo sa to vlastne so mnou deje. Pred viac ako rokom som v siedmom mesiaci potratila. Počkali sme rok, už je to skoro viac ako pol roka čo sa s priateľom snažíme o ďalšie dieťatko. Mám ale nepravidelnú menštruáciu. Posledné mesiace som dostávala stále na 21. alebo už aj 20. deň. teraz je to ale iné, je už to 27.deň od skončenia poslednej menštruácie. Skúšala som 2 testy, oba boli negatívne ale priznávam robila som ich na 20.deň. Bolo to skoro ? Som hrozne unavená tieto dni, mám výtok, prsniky ma svrbia a bradavky kúsok ako keby pálili, nemám ich ale ešte väčšie iba sa mi zdajú byť kúsok napätejšie než zvyčajne. Mám bolesti v krížoch a pocit ako keby som mala každú chvíľu dostať menštruáciu. Občas mi je na omdletie. Pred týždňom v deň očakávanej menštruácie po sexe zo mňa vyšiel iba svetlo ružový výtok. Bojím sa robiť test že bude zasa negatívny. Čo by ste mi mohli odporúčiť ? Dokonca som sa vyhádzala na chrbte ako pri prvom tehotenstve.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
či ste tehotná zistíte len tak či si urobíte opäť teh.test,
avšak ak máte i výtok a ďalšie popisované ťažkosti bolo by asi vhoné ísť na kontrolu ku gynekológovi, preliečiť ak treba danú infekciu a zistiť o čo sa jedná
s pozdravom
Odkaz na otázku

vypocet tehotenstva

joanka3, 27.07.2014 (08:33)
Dobry den..
den prvého dna poslednej menstruacie bol 6.5.2014 a den otehotnenia 19.5.2014 pri pravidelnom menstruacnom cikle...moj prvy scan bol podla menstruacie v 7t2d a na ultrazvuku ukazovalo 7t4d....a moj druhy scan bol z dovodu krvacania v 11t4d a na ultrazvuku ukazovalo 12t4d...je to mozne?????
dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
áno je to pokojne možné, UZV je len orientačné, vôbec sa tým neznepokojujte,
odchylky plus mínus 1-2 týždne sú normálne
s pozdravom
Odkaz na otázku

tehotenský test

Kristina, 26.07.2014 (14:23)
Dobrý deň prajem pani doktorka.

Som 9+2tt a pár dní už nepociťujem tehotenský príznaky. Mám na mysli, to že ma nebolia prsia. Len s tým som totižto mala problémy.
Tak som naľakala či sa nemohlo niečo stať, a preto som si hneď spravila tehotenský test, kde mi však II. čiara vyšla slabá.

Čo to znamená? Prečo je II čiara slabá, ak som ne potratila. Bola som u lekára 7tt a tam bola potvrdená akcia srdca. teraz idem až budúci týždeň tak som z toho na nervy.

Ďakujem za odpoved.


Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Ak máte neustále pochybnosti, chodťe k lekárovi na kontzrolu skôr!
aby ste mala istotu
s pozdravom
Odkaz na otázku

zostúpený a mäkký krčok maternice v tehotenstve,9 tt

zvolsiinylogin, 26.07.2014 (06:54)
Dobrý deň. Som v 9 tt. Dnes som si nahmatala krčok maternice, je úplne mekký a dole. Vkladám si utrogestan - včera večer na tej kostičke - neviem ako to mám presne nazvať vo vnútri - bol taký tvrdý výstupok akoby zahnutý, tak sa mi na ňom objavilo niečo zmäknuté a dnes mám krčok úplne dole a hebučko mekký . Včera som mala veľkú stolicu žltú a kašovito hlienovitú. Znamená to niečo zlé, keď krčok zostúpil, dá sa nahmatať a je mäký? je sobota, môj gynekológ neordinuje. Ďakujem za skorú odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
tento nález musí naozaj vidieť len váš lekár, je nutné vyšetrenie , dostavte sa na vyšetrenie podľa možností a prosím nehmatajte si nesterilnými rukami nič vo vašom organizme
s pozdravom
Odkaz na otázku

Strata tehotenských príznakov

Renáta, 25.07.2014 (13:32)
Ďakujem za odpoveď.

Ale je normálne, že nemám napäté prsia, alebo vymiznutie bolesti prs môže byť znamením spontánneho potratu.

Mám na mysli či je normálne, že už ma prsia nebolia?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
nedá sa povedať či to je alebo nie je normálne , pretože niektoré ženy nemajú bolesti vôbec
to, že vás prestali bolieť prsia nemusí vôbec nič znamenať
s pozdravom
Odkaz na otázku

Potrat

Kristina, 25.07.2014 (07:58)
Dobrý deň prajem pani doktorka.

Ak som mala spontánny potrat preukáže to tehotenský test .
Ďakujem.

Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
neviem ako si myslíte, že by vám to test mal ukázať
s pozdravom
Odkaz na otázku

Ziadne tehotenské príznaky.

Renáta, 24.07.2014 (07:57)
Dobrý deň prajem pani doktorka.

Som 9tt a od včera ma nebolia prsia, mám ich síce väčšie ale nie sú napäté a citlivé. Ani do teraz som však nemala nejaké výrazné tehotenské príznaky, často som sa necítili ani tehotná.

Nemohla som spontánne potratiť? Mala by som nejaké iné príznaky ak by hej? Mám strach pretože k doktorovi idem az budúci týždeň. Bola som u neho už 7tt, kde bola zistená akcia srdca.

Ďakujem za radu.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
príznaky by ste mať nemuseli, mohla by ste krvácať a pod, ale tiež nič
musíte vyčkať na UZV vyšetrenie
s pozdravom
Odkaz na otázku

zlata zila

lenka, 23.07.2014 (20:51)
Dobry den,som 3mes.po porode a stale mam problem so zlatou zilou.uzivala som avenoc homeopatika,pomohli iba na tyzden,doktor mi predpisal factu cipky len ja kojim a mala mala z nich hnacky a bolesti bruska.aky liek by ste este odporucili vyskusat?mozem uzivat mobivenal?vraj nie je na recept a je lacnejsi ako detralex.maju s nim vase pacientky dobreskusenosti.dieta je plne dojcene.dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
prípravok typu Detralex je vždy vhodný a k tomu samozrejme i potieranie z vonku, musíte vyskúšať viaceré, pretože každému iný prípravok sedí i pomáha.
Je ich veľmi veľa
s pozdravom
Odkaz na otázku

tehotensto

kika, 23.07.2014 (13:11)
DObrý den pani doktorka som 16 tt a chcem sa opýtať len ak ležím tak pod pupkom kusok nižšie cítim taký hrbolček je to v poriadku problemy nemám nič dakujem za odpoved pekný den
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
je to v poriadku
s pozdravom
Odkaz na otázku

tehotenstvo

melly, 22.07.2014 (21:31)
Dobry vecer
Chcem sa opytat ci je v tom nejaky velky problem ak na zaciatku tehotenstva som povedala ze posl.menstruaciu som dostala 26.11. Ale teraz som zistila ze to sa pocita od zaciatka 1 dna menstruacie co bolo 22.11 podla tohto vypoctu som v 34. Tt a termin 2.9.2014 ale ak pocitam podla datumu od prveho dna menstruacie tak vychadza ze som v 35.tt a termin 29.8. Neviem co mam teraz robit ? Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
vhodné by bolo to v prvom rade povedať vášmu lekárovi, ak tam je posun o 1 týždeň v zásade to nič neznamená, lekár by vám i tak mohol TP vypočítať dľa 1.UZV
oznámte mu to, ale neznepokojujte sa tým
i tak sa dieťa málokedy rodí presne v deň termínu
s pozdravom
Odkaz na otázku

Vysledky kultivacie a nasadenie liecby

sandra, 22.07.2014 (14:11)
Dobry den, som v 31 tt a lekar na poradni pri vysetreni odobral kultivaciu, nakolko sa mu zdalo, ze v posve mozem mat nejaky zapal. Subjektivne tazkosti nemma ziadne, dost ma prekvapilo jeho zistenie. Chcem sa vsak spytat - bez ohladu na vysledky kultivacie, mi hned predpisal tabletky na vkladanie (entizol), so slovami "preventivne". Napriek tomu, ze rozumiem, ze pripadny zapal moze byt nebezpecny pre babatko, nebolo by vhodnejsie pockat na vysledky kultivacie a podla toho stanovit liecbu? Je vhodnejsie zacat uzivat lieky alebo pocakt na vysledky? Vopred vdaka za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
väčšinou sa v rámci odbornej praxe doporučuje podávať ATB alebo inú liečbu hneď ako má lekár podozrenie na nejaký infekt, vzhľadom na fakt, že výsledok kultivácie nebude hneď dostupný, niekedy môže spracovanie v laboratóriu trvať veľmi dlho i 10 dní, kým mňpomnožia v médiu baktérie, preto je nezmyselné tak dlho čakať, dovtedy by nepreliečená infekcia mohla spôsobiť i výraznejšie e nebezpečnejšie ťažkosti-teraz hovorím obecne, nielen v prípade tehotenstva.
ATB sa podávajú tzv.empiricky, podľa najčastejích patogénov,kt. sa vykytujú pri tomktorom ochorení.
čiže postup vášho lekára bol správny , v 31tt by infekcia mohla zbytopčen ohroziť plod skrátením krčka a hroziacim predčasným pôrodom,
ak obdrží výsledok kultivácie do 10 dní, a bola by tam baktérieria, iná než je účinnosť nasadených ATB, potom by doplnil liečbu cielenú
s pozdravom
Odkaz na otázku

FertilCare

kikis, 17.07.2014 (19:06)
Dobry den, chcem zacat uzivat FertilCare pred planovynam tehotenstvom ale podla zlozenia som sa docitala, ze vit E je tam s obsahom 20mg a neaky anglicky vyskum preukazal, ze odporucana davka pre tehotne ju max 15mg. Neuskodi ta davka plodu?
Dakujem za odpoved :)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak je daný preparát považovaný za vhodný a schválený SUKL, nemusíte mať dôvod na obavy a môžte ho užívať
s pozdravom
Odkaz na otázku

tehotenstvo

iveta, 17.07.2014 (13:37)
Dobry den..Poslednu menstruaciu som mala 12.6 dnes som bola na vysetreni u gynekologicky ta mi vzala krv a na ultrazvuku ci sone neviem co to je bolo vidno plod.vacok takze som zevraj tehotna..chcem sa opytat v ktorom tyzdni asi som pretoze to mi doktorka nejako zabudla povedat..Myslim si ze asi 4 tyzden...A nevadi ked tam bol iba ten vacok?Mozem to povazovat za naozajstne tehotenstvo je to uz uhniezdene? Dakujem za odpoved..
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak bolo vidno len gestačný val a nie ešte embryomálne štruktúry, jedná sa cca o 4-5 tt, v 6tt by už malo byť určite vidno viac, ak sa teda nejdená o prádzny gestačný vak, aj táto situácia sa môže stať.
UZV sa bude určite kontrolovať
za vitálne teh. považujte až vtedy , keby bude potvrdené embyonálne štruktúry v GS s akciou srdca
S pozdravom
Odkaz na otázku

Tehotenský test

Lucinka, 17.07.2014 (10:13)
Dobrý deň,
prosím Vás chcem sa opýtať - včera som si robila teh. test - mamatest 10 - výsledok negat. 26.06. som mala styk, ms som už mala. je výsledok spoľahlivý? Môže byť už zvýšená hladina hcg v tomto čase, nerobila som si ho skoro? Ďakujem!
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak ste mala menses a test bol negatívny neviem z akého dôvodu uvažujete o tehotenstve
robila ste ho s dostatočným odstupom
s pozdravom
Odkaz na otázku

zdravie dieťatka

Romi, 16.07.2014 (18:31)
Dobrý deň, som cca v 5 týždni tehotenstva. Otehotnela som prirodzeným spôsobom. Môj partner má zlé výsledky - morfológiu spermií. Vyšlo mu, že abnormálnych spermií má až 99%. Chcem sa opýtať, či to môže mať vplyv na zdravie dieťatka, či je tam veľké riziko. Ďakujem veľmi pekne.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak už ste raz otehotnela, e tehotenstvo bude normálne pokračovať , budú v poriadku vyšetrenia nemáte sa čoho obávať
s pozdravom
Odkaz na otázku

Kyselina listová a tehotenské príznaky

Krisztina, 15.07.2014 (11:20)
Dobrý deň prajem.

Som 7+5tt. To, že som tehotná som zistila zhruba pred 2 týždňami. Priznám sa dovtedy som nebrala kyselinu listovú. Začala som ju až po zistený, že som tehotná. Všade však píšu, že kvôli tomu môžem dieťaťu spôsobiť takžké zdravotné problémy. A že teraz je už zbytočné to brať. Som z toho trocha zdesená. Jem inak dosť zeleniny, ovocie po menej a jem skôr kuracie mäso.

Inak ani nemám nejaké extra tehotenské príznaky. Na začiatku som bola unavená, to však pominulo, prsia ma extrémne boleli, a teraz iba troška. Niekedy sa cítim, akoby som ani nebola tehotná. je to všetko v poriadku, alebo som mohla mať MA? Na sone som bola začiatkom 7 tt, vtedy bolo všetko ok, aj ked veľkosť dieťaťa zodpovedala 6tt. Ale srdiečko bilo.

Je normálne, že nemám skoro žiadne tehotenské príznaky? Odkiaľ budem vedieť, že je všetko ok a dieťaťko je poriadku. na ďalšie sono idem až 31.07.

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď pani doktorka.

Prajem všetko dobré.

Pekný deň.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
niektoré ženy teh.príznaky majú, iné nie, tým sa vôbec netrápte, časom sa to môže zmeniť.
ak by teh.neprospievalo, zistí sa to na UZV pri vyšetrení, príp. keby ste začala krvácať, špiniť a podobne.
k.listovú je logické brať v období pred otehotnením a celý prvý trimester, ale ak ju neužívate od začiatku, nič sa nedeje,v minulosti sa neužívala naviac vôbec a neboli problémy, zväčša je prísun doporučovaný ak má pac. nevhodné životné návyky, nedostatočne vyváženú stravu.
Bude sa vám robiť prvotrimestrálny skríning, ten ukáže teoretické ochorenia dieťaťa , ak by boli prítomné(myslím rázštepové vady, súvisiace s nedostatkom k.listovej)
Odkaz na otázku

nizko polozena placenta a pohyb

Zuzana Bobčíková, 15.07.2014 (08:22)
Dobry den pani doktorka,
bola som na vysetreni a lekar mi povedal, ze mam nizko polozenu placentu, branku prekryva 26 mm. Poucil ma o kludovom rezime. V tom okamihu mi nenapadlo sa opytat, co vsetko to zahrna. Mozem chodit na prechadzky? Radsej asi po rovine a kopcom sa vyhybat? A stacionarny bicykel na najnizsej zatazi smiem? Ci sa radsej vyhnut? Ak mozem, ako dlho denne? A upratovat doma? Prosim Vas, keby ste mi to priblizili, lebo na internete su rozne nazory, vacsinou som citala, ze zeny takmer len lezia a robia len nevyhnutne cinnosti. Mg 500 uzivam 3 tbl denne. Dakujem a zelam pekny den
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, prechádzky sú povolené, nie však namáhavé, nie turistika, nie napínanie, nezdvíhať ťažké predmety, bicykel, nedoporučujem vôbec
celkovo i dlhodobé sedenie zredukovať, ak tak radšej ležte
iné aktivity-upratovanie a pod môžte vykonávať, avšak s minmálnou záťažou, nenaťahovať sa s ťažkými bremenami
ttiež absolútna absencia pohl.styku
s pozdravom
Odkaz na otázku

Vitamíny Elevit plus kombinácií s kyselinou listovou

Renáta, 14.07.2014 (07:26)
Dobrý deň prajem.

Doteraz som užívala počas tehotenstva len kyselinu listovú. Minule som si kúpila Elevit vitamíny, ktoré tiež obsahujú kyselinu listovú - zloženie (B9 kyselina listová a kalcium - L - metilfolát - v zložení) - 800 mikrogramov. Je nutné užívať popri Elevite ešte aj kyselinu listovú? Alebo to už skôr neodporúčate.

Ďakujem za odpoveď, pekný deň.

Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nemusíte kombinovať tie preparáty, dávka v je postačujúca. čo je naviac sa i tak z organizmu vylúči močom
s pozdravom
Odkaz na otázku

re

Kristina, 13.07.2014 (20:41)
Dobry den som v cca 4 tt. no k lekarovi pojdem az za 3 tyzdne aby mi to potvrdil bo to viem zatial len z testov vysli pozitivne...no trochu sa obavam az je vsetko v poriadku a kym pojdem k lekarovi aby mi dovtedy plod pekne rastol....Mam otazku nahodou ak by sa nieco udialo ci to spozorujem keby som okrem krvacania...Dakujem vopred za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v takom včasnom štádiu môže dôjsť ku krvácaniu keby sa niečo dialo, tiež však nemusíte spozorovať nič.
S pozdravom
Odkaz na otázku

skrateny krcok a nizko polozena placenta

Lucia, 11.07.2014 (12:40)
dobry den. som v 23tt, mam tupe bolesti v podbrusku. lekar mi povedal, ze mam skrateny krcok a nizko polozenu placentu. nakazal mi kludovy rezim, k tomu magnezium a duphaston. chcem sa opytat ci kombinacia skratenia krcku a nizko polozenej placenty moze znamenat pre babatko velke riziko aj ked budem poctivo dodrziavat kludovy rezim a ci duphaston v 2trimestri je v poriadku a nemoze babatku uskodit. na kontrolu idem az o dva tyzdne. dakujem!
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
váš lekár postupuje štandartne
plod i vy ste ohrození krvácaním , prípadne hroziacim predčasným pôrodom, placenta sa ešte zväčšovaním a rastom maternice môže dostať vyššie

duphaston i Mg sú v poriadku, dodržujte prísny kľudový režim, absencia pohl.styku
S pozdravom
Odkaz na otázku

Mozne tehotenstvo

Denisa, 10.07.2014 (22:21)
Dobry den p .doktorka,prosim vas je mozne otehotniet ak styk bol 4 dni pred ovulaciou?je nejaka pravdepodobnost alebo je to vylucene?dakujem za radu
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
dobrý deň,
neviem ako sa domnievate. že viete kedy presne bola ovulácia
a áno teoreticky je možné i otehotennie mimo ovulácie, vzhľadom na životnosť spermie i vajíčka,
s pozdravom
Odkaz na otázku

problém s mliekom

Peťa, 10.07.2014 (19:32)
Dobrý deň, prosím Vás som prvorodička, mám doma 10 dňové dieťatko, kojenie, je no ako to povedať, mierne problematické. Synček je dosť spavý, pri papaní zaspáva. Ja mám mlieka veľmi veľa, všade to tečie, nechcem aby tieklo všade. Keď sa snažím kojiť s jedného prsníka, tak s toho druhého samoveľne to vyteká, toto nechcem.!!! Mlieko mi samovoľne vyteká aj keď je malý napapaný, aj keď spí, ani toto nechcem. čo s tým robiť, aby som tieto dva negatývne javy nemala? Prsia ma dsoť bolievajú. Vadia mi mokré tričká, podprsenky, pyžamá, toto nechem. Som si predstavovala ako prvorodička že kojenie dieťatka je len kojenie, bez týchto všetkých ostatných negatývnych sprievodných javov okolo toho mlieka. Tak ako to vidíme všade pekne na obrázkoch, tatko som si to ideálne predstavovala, o mokrých tričkách, samovoľne vytekajúcom mlieku nijaké brožúry nepíšu, nikaké obráyky o tom nehovoria čo mám vtedy robyť. Také pekné obrázky kojacej maminky a babetka zisťujem že sú len 10 % realita, zvyšných 90 % reality na plagátoch, brožúrach nenájdete, prečo? Nechcem samovoľný únik mlieka s druhého prsníka pri kojení, a nechcem samovoľný únik mlieka keď je dieťa napapané alebo spí, nechcem mokré tričká, plachty, pižamá. Som prvorodička a som s toho vydesená, pečo o tomto nepíše žiadna pekná brožúra , plagát pre budúce mamičky?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
táto vami popisovaná situácia je úplne normálna, to, že st o tom nečítala, je len nedostatkom informácií,
doporučujem vám kontaktovať niektorú z laktačných poradkýň, sú dostupné na internet e určite vám dobre poradia.
Ale ubezpečujem vás, že sa zatiaľ týmto stavom neznepokujujte , je normálny, množstvo mlieka sa vám ešte upraví a časom sa to zmení, zataľ s tým počítajte a ak máte mlieka veľa , odsávajte ho a tiež používajte vložky do podprsenky.
S pozdravom

ďakujem za odpoveď, no lenže vy ste mi odpovedali že je to úplne normálne, a mne to normálne nie je že so mňa samovoľne vyteká s tela tekutina samovoľne , ktorá tečie všade po bruchu a tak. že to takto nechcem a čo mám preto urobiť aby som to takto nemala. čo mám preto urobiť aby to samoveľné vytekanie s toho druhého prsníka pri kojení som nemala, a vytekanie mlieka keď je dieťa napapané čo mám preto urobiť? píšete že mám nedostatok informácii, letáky ktoré sa na budúce maminy odvšadiaľ hrnú, v čakárňach v lekárňach a všade píšu len o pozitývach kojenia, a o týchto mnou spomýnaných negatývach nepíšu preto asi u prvorodičiek nedostatok informácii, keďže podľa krásnych obrázkov očakúvajú úplne niečo iné ako je relaita prečo je tých vskutku naozaj reálnych informácii o vytekaní mlieka na letákoch tak málo, keď letákov kde vidíme kojacu maminu s dieťatkom je tak veľa, veľa.... čo mám teraz robiť keď to teraz hlavne v týchto letných mesiacoch nechcem to samovoľné vytekanie čo mám robiť?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
môžte sa rozhodnúť , že dojčiť nechcete, navštívte lekára , môže vám predpísať lieky na ukončenie laktácie
alebo a opakujem sa vyhľadajte laktačnú poradkyňu
iná možnosť nie je
s pozdravom

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa