MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 3103

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

Streptokok v tehotenstve

Lucy08, 15.04.2014 (21:08)
Dobrý deň, prosím Vás o radu. Som v 31tt a z výteru mi bol zistený Streptokok GBS. Gynekológ mi predpísal Macmiror Complex 500. Chcem sa spýtať, či je nutné brať tieto tablety, nakoľko som sa dočítala, že streptokok nie je nebezpečný a v tehotenstve sa nelieči, až pri pôrode sa podávajú infúziou antibiotiká. Nerada by som ho zbytočne brala, nakoľko som nedávno absolvovala liečbu Klionom D-100 (i keď vtedy bol výter negatívny), nemám žiadne ťažkosti, snáď len vodnatejší výtok. Okrem toho som pred pár dňami absolvovala odber vzorky z polypu krčka maternice a mám strach, aby vkladanie tabliet znova nespôsobilo krvácanie. Lekár mi povedal, že si ich mám zavádzať len do polovice. Aký je Váš názor na túto liečbu? Nie je to zbytočné? Nerada by som zbytočne brala lieky, najmä keď je pravdepodobné, že sa streptokok aj po liečbe môže ešte do pôrodu vrátiť. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
streptokok tehotenstve preliečovaný byť nemusí, až pri pôrode.
Domnievam sa , že lekár vám doporučil Macmiror kvôli polypu aby nedošlo k infekcii.
Zavádzaním tabletky by ste si infekciu zaviesť nemala, ak samozrejme dodržiavate hyg.štandardy, naopak akákoľvek infekcia by mala byť preliečená.
S pozdravom
Odkaz na otázku

vychádzky

Monika, 15.04.2014 (20:41)
Dobrý deň,som v 14tt od začiatku marca som na PN,na papieri mám diagnózu O 20.1.Mala by som dve otázky,je táto diagnóza špecifikovaná ako rizikové tehotenstvo?Môže mi gynekologička s touto diagnózou povoliť vychádzky?Od začiatku PN som stále doma,už mi s toho šibe,na jednej strane sa snažím veľa oddychovať šetriť sa,ale na druhej strane by som potrebovala aspoň prechádzku,myslíte že by to bolo možné?Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
myslim že diagnóza sa týka krvácania o včasnom tehotenstve.Doporučovala by som vám prekonzultovať svoj stav s vašou pani doktorkou, presne vie o čo sa vo vašom konrétnom prípade jedná a taktiež môže zhodnotiť do akej miery je nutná PN a tiež vychádzky.
S pozdravom
Odkaz na otázku

Meškanie menštruacie

mkricilova, 14.04.2014 (17:02)
Dobry den, chcem sa opytat mam 14 rokov.. pred 3 tyzdnami som mala prvy pohlavny styk a teraz mi menštruacia meška 7-8 dní.. urobila som si tehotensky test a je negativny .. od čoho to moze meskat ? po pripade co mam robit dalej ? dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak nie ste tehotná, tak zo začiatku kým sa hormonálne hladiny ustália je možné , že menštruácia môže prichádzať rôzne.
Avšak doporučujem vám teh.test ešte zopakovať, nie je spočiatku hneď tak citlivý.
V prípade pakujúcich sa ťažkostí navštívte gynekológa, na zváženie úpravy cyklu.
S pozdravom
Odkaz na otázku

Silné prechladnutie

Nela, 14.04.2014 (11:51)
Dobrý deň.
Som v 10.tt a asi pred týždňom sa u mňa prejavila silná nádcha spojená s bolesťou hrdla. Mala som mierne zvýšenú teplotu, najviac 37,9 stupňov. Obvodný lekár mi radšej nechcel predpísať žiadne antibiotiká, nebrala som ani nič na teplotu, iba homeopatikum oscillococcinum. Po týždni mi je už o niečo lepšie, ale na perách a pod nosom sa mi objavil herpes a na krku a pod sánkou zdurené uzliny.
Nemôže tento stav nejako uškodiť bábätku?
Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
vás oslabený zdravotný stav nie je určite vhodný pre plod, hlavne v takomto nízkom stupni tehotenstva, kedy sa orgánové štruktúry len vyvíjajú.Doporučujem vám stav zhodnotiť s vaším obdvodným gynekológom.
S pozdravom
Odkaz na otázku

Este jeden dotaz ku otazke

mkricilova, 13.04.2014 (10:38)
Dobry den, mam len 14 rokov, s priatelov sme robili somariny a on sa na maju vaginu urobil... som PANNA !!!.. a teraz mi 4 dni meška menstruacia... prosim možem byt tehotna ? bojim sa to mame povedta skuste mi povedat ci som alebo nie -------------- dneska uz mi meska 6 dni...a vypocitavala som si a mala som neplodne dni.. myslite ze je nejaka sanca ? ze som tehotna ? a kolko stoji potrat ?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, opakujem sa
nedokážem vám povedať či ste tehotná!Urobte si teh.test v prvom rade a následne
chodťe k gynekológovi,odoberie vám teh.hormón a urobí vám ultrazvuk cez konečník vzhľadom na to že ste panna.
S pozdravom
Odkaz na otázku

tehotensky test

Ivetka, 12.04.2014 (13:59)
Dobry den.. Prosim Vas o radu chcela by som vediet kedy by som cim najskor zistila ze som tehotna este skor ako mi pride menstruacia...Poslednu menstruaciu som mala 19.3 cyklus ma 28-30 a teraz by mi mala prist okolo 16-17.4 s priatelom sme mali pohl.styk 27.3 potom 1.4 a 3.4 zatial ziadne priznaky nemam ani by sa este asi nemali dostavit len ma bolia prsia a mna nikdy nebolia ked mam dostat menstr.. Uz som raz potratila v 3 mesiaci a bojim sa,preto by som chcela vedet ci sa to neda zistit skor..Dakujem velmi pekne za odpoved..
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
keby ste si aj urobila tehotenský test, výsledok nemusí byť reálny, pretože hladina hormónu v moči nemusí byť ešte dostatočne vysoká.Chápem vaše obavy ale najlepšie by bolo vyčkať do termínu možnej menses a keď sa nedostaví doporučujem vanštíviť lekárku a tá vám odoberie teh. hormón HCG z krvi, čím budete mať istotu o tehotenstve
veľa šťastia
Odkaz na otázku

výsledky fbetaHCG a PAPP-A

MajkaD88, 11.04.2014 (17:13)
Dobrý deň, v 12tt mi brali krv, z ktorej vyšli výsledky fbeta HCG 211,30 IU/l a PAPP-A 3,24 IU/l. Sú tieto výsledy v poriadku v norme? Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
výsledky konzultujte so svojím lekárom.Ich interpretácia závisí aj od iných faktorov.
S pozdravom
Odkaz na otázku

Som tehotna? prosim pomoc

mkricilova, 11.04.2014 (11:34)
Dobry den, mam len 14 rokov, s priatelov sme robili somariny a on sa na maju vaginu urobil... som PANNA !!!.. a teraz mi 4 dni meška menstruacia... prosim možem byt tehotna ? bojim sa to mame povedta skuste mi povedat ci som alebo nie
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
tehotná byť môžete ale s malou pravdepodobnosťou.To že ste panna, neznamená, že spermia sa cez otvor v panenskej blane nemohla dostať vyššie.
Dop.vám urobiť si teh.test, a ak by meštruácia neprichádzala, radšej navštívte svojho gynekológa.
S pozdravom

Odkaz na otázku

krvacanie

Amalie, 11.04.2014 (09:12)
Dobry den, chcela by som sa opytat. Som v 30 tyzdni teh. a pri rannom moceni sa objavilo ruzove spinenie. Raz sa mi to uz stalo v 24 tyzdni a bola som hospitalizovana od vtedy som aj na PN. Mam aj bolestivost v podbrusku a krce ale to len niekedy. Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak špiníte a máte bolesti v podbruší doporučujem vám návštevu lekára, nech vás vyšetrí, ak by bola nutná hospitalizácia
s pozdravom
Odkaz na otázku

biely hlienovy vytok v tehotenstve

Tamara, 10.04.2014 (21:04)
dobry vecer.
som v 17tt,dnes poobede som mala prvy krat pocas tehotenstva biely hlienovy vytok.odvtedy sa nezopakoval.
bolesti,svrbenie,palenie,krvacanie ani nic podobne nemam a preto Vas prosim o radu ci je to normalne v tehotenstve alebo mam ist k lekarovi.poradnu mam o 2 tyzdne.
dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak sa jednalo o jednorázovú záležitosť, myslím. že by ste sa nemusela znepokojovať.Určite to spomeňte lekárovi pri poradni, možno doplnínejaké stery.
S pozdravom
Odkaz na otázku

krce

denyskai, 09.04.2014 (13:56)
S mocením ťažkosti nemám ani s tlakom a ani bolesti hlavy nie sú. Jediná zmena je žltkastý výtok.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Ak je pritomny vytok ,kt.pretrvava tiez by som vam doporucila navstevu lekara a preliecenie
Odkaz na otázku

výsledky z aeróbnej kultivácie

Viera Dáková, 09.04.2014 (10:46)
Dobrý deň, pani doktorka,
v 36 t.t mi vyšli výsledky z aeróbnej kultivácie takto:
Nález: Enterococcus faecalis ++
Staphylococcus sp. koaguláza negatívny ++
Lactobacillus species +++
Mohli by ste mi bližšie povedať čo to znamená, či je to dobre, alebo zle. Moja gynekologička mi predpísala MACMIROR 500 vaginálne guľôčky (je to dobrý liek na tento nález), mam ich užívať 12 dní. Práve som prešla do 37 t.t., čo by sa stalo, keby som náhodou rodila skôr a nestihla by som doužívať celé balenie spomínaného lieku. A hrozí mi aj nejaká ďalšia liečba v nemocnici pri pôrode?
Ďakujem za odpoveď a prajem pekný zvyšok dňa.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
liečba je v poriadku niektore z tych bakterii su prirodzene nachadzajuce sa posve
tč si nerobte srtarosti
ak byste zacala rodit skor, antibiotika dostanete podla pozitivity streptokoa agalactiae, to vam mali brat v 36tt
po porode by vzhladom na tento nalez lievcba nemala byt
Odkaz na otázku

Uloženie placenty

Luciaa, 09.04.2014 (08:34)
Dobrý deň,
prosím o Váš názor.
Včera som bola na USG v 20.tt bábo je vraj v poriadku,no lekár mi nakoniec povedal že si mám dávať pozor, lebo placenta je na ľavej brane, výrazne zasahuje do DS, čo je vraj dosť rizikové uloženie. Môžete mi to prosím viac objasniť? Aké sú riziká pri takomto uložení placenty ? Ďakujem Vám. Lucia
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
ak placenta zasahuje do dolneho segmentu, moze sa jednat a tzv,. vcestnu placentu, kt. vas moze ohrozovat krvacanim alebo vam branit v porode
tuto situaciu je nutne sledovat , mozno vam lekar doporuci i hospitalizaciu
ste len v 20tt, preto je este mozne ze sa s rastom maternice vytiahne i placenta vyssie a do 40tt nebude zasahovat do dolneho segmentu krcka maternice
Odkaz na otázku

Dobrý den

Zlatinko, 08.04.2014 (17:14)
Dobrý den pani doktorka... Dnes som bola na ultrazvuku a mam asi vačšie dieta.. Prvý termin mi dali 11. septem. a teraz mi dali druhy na 2.septemb. Neviem čo mam očakavat.. Strasne sa bojím že bude velke dieta. a to som v 19 tt a pribrala som iba 3 kg. Dakujem peknee....
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
plod moze byt vacsi, zavisi od pravidlených merani
alebo vzhladom na nejasnu poslednu menses moze byt posunuty termin porodu
zatial si nerobte starosti, vyckajte na dalsie meranie plodu a uvidite, mozno sa naozaj jedna len o posun terminu porodu
Odkaz na otázku

Infekcia na krcku a riziko predcasneho porodu

Stela, 07.04.2014 (11:14)
Dobry den pani doktorka,
momentalne koncim 30. Tyzden, v 21. Tyzdni mi bola robena serklaz pretoze som mala skrateny krcok na 1,5 cm a odvtedy poctivo lezim doma. Pred tyzdnom som bola na poradni, kde mii pani doktorka urobila palpacne vysetrenie pri ktorom zhodnotila, ze steh nie je napnuty, ale ze babatko uz je nizko polozene a nalieha nanho hlavickou, a tiez ze je na krcku infekcia. Pricom pred mesiacom mi bol robeny vyter z posvy a bol negativny (predtym som vsak mala streptokoka aj staphylokoka a aj pred serklazou som mala na krcku infekciu ktoru mi liecili antibiotikami).

Lekarka mi na tuto infekciu odporucila Ginexid cipky a nasledne Vitagyn C. Obidve su vsak volnopredajne lieky a nie su to antibiotika.

1. Moja otazka teda znie, ci je tato liecba dostacujuca, a ci nie je potrebne nasadit nejake ucinnejsie lieky na tuto infekciu? Moze infekcia krcka sposobit predcasny porod?

2. Pri zavadzani tychto cipkov som si vsimla, ze horna stena vaginy je akoby vypkla - je tam taky kopec ktory mi aj robil problem pri zavadzani cipkov, a pri chodzi a stati ma tam aj trochu boli. Moze to byt sposobene tym, ze dieta je uz nizko a tlaci sa smerom dole?

3. No a nakoniec by som mala uz len poslednu otazku: moze sa mi spustit predcasny porod aj ked mam serklaz? Moze sposobit rotrhnutie krcka alebo by sa steh uvolnil? Predpokladam ze v takom pripade by som musela mat krvacanie a silne bolesti,vsakze?

Dakujem velmi pekne za vas cas.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
to ze bol ster pred mesiacom negativny je stav spred mesiaca, teraz tam samozrejme moze byt nova infekcia
pisete ze mate infekciu ale neviem aky typ, ci sa robil opat ster na kultivaciu, bez tejto informacie vam nedokazem povedat ci ginexid a vigyn c su postacujuce, nie su to ATB ale chemoterapeutika, na niektore infekty to je postacujuce
niektore infekcie krcka maternice alebo posvoveho prostredia byvaju spojene s rizikom hroziaceho predcasneho porodu

tlacit vas moze naliehajuca hlavicka plodu, zavisi od polohy plodu

keby dochadzalo k predcasnemu porodu, zacala by ste mat kontrakcie, kt. by ste pocitovala, to sa nebojte, taktiez by doslo k nejakemu minimalne spineniu
nasledne ked pridete do nemocnice sa cerklazny steh pusta aby mohol porod normalen pokracovat
uzivajte mgnesium i doma(iste ho i mate)

Odkaz na otázku

viroza pocas tehotenstva

mia, 05.04.2014 (22:50)
Dobry den pani doktorka, momentalne som v 18 tt., minuly tyzden, ked som bola 17+4 t.t. som mala bolesti hrdla, kasel , sople a 2 dni teplotu do 38,5st.C. Davala som si len paracetamol od teploty. A snazila sa pri 2 detoch lezat :). Obavam sa velmi o babatko, ci mohlo dojst k jeho poskodeniu ci uz teplotou alebo virusom. Virozu som mala uz aj v 8tt. ale s teplotou len do 37.5 st.C. Mohlo dojst k poskodeniu, pripadne v 22.tt. nas caka podrobne usg, bude tam vidno, ci jebabatko ok, ci su aj poskodenia, ku ktorym mohlo dojst a neprejavia sa tam? Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
pri virozach moze vzdy k prenosu infekcie dojst, avsak v 18 tt by uz vacsina dolezitych organov mala byt vyvinuta
zavisi samozrejme aj o aku infekt sa jednalo a tiež od stavu vasho imunitneho systemu
placenta vsak funguje ako velmi dobry filter, mala by plod ochranit prip. by sa mali tvorit i protilatky
na morfolog. ultrazvuku mozte lekara poprosit o detailnejsi pohlad, avsak sleduju sa len hlavne parametre a fukcie
na tuto otazku vam podla mojho nazoru neodpovie nikto, kratky obycajny nekomplikovany infekt by vsaknemal plod kompromitovat
Odkaz na otázku

CMV v teh.knizke

Tonka, 04.04.2014 (17:26)
Dakujem za odpoved na predoslu otazku,a mala by som na Vas este jednu.V tehotenskej knizke mam CMV IgG pozit. a IgM negat.Chcela by som vediet co to presne znamena,ci sa mam znepokojovat...dakujem vopred za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
CMV je cytomegalovirus
Ak su IgM negatívne a IgG pozitívne znamená to že stev minulosti prekonala túto virovu infekciu avšak nie ste tč aktívne chorá
s pozdravom
Odkaz na otázku

Toxoplazmźa

Slávka, 04.04.2014 (16:52)
Dobrý deň pani doktorka. Prosím vás o radu. Som asi vo 8tt tehotenstva a dnes som volala na gynekológiu kvôli výsledkom. Počúvala som ako v tranze. Vraj urýchlene mám ísť na infekčné, lebo mám veľmi vysoké hodnoty Toxoplazmózy : IgM - 0,93 IgG-160 IgA-1,10 KFR-1:128 Avivita 0.461 . Mám 38 rokov, doma 19 ročného syna a povedali mi, že toto bábätko bude postihnuté. Doma máme menšiu farmu, ale zvieratá sú pod stálym dohľadom veterinára. Ja som dlhoročná darkyňa krvi a ani si nepamätám na žiadne príznaky toxoplazmy (, vlastne žiadneho ochorenia . Naozaj budem mať postihnuté dieťatko ? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
naozaj je nutné navstivit amb.infekcneho lekara a skonzultovat s nim vysledky
zopakovat odbery
zavisi od hladin protilatok a podobne, kedy infekcia zrejme prebehla.
Ak by bolo byvalo k infekcii doslo, ohrozenie plodu je mozne
Treba následne venovat velku pozornost morfolog.ultrazvuku v 20tt, je mozne ze vas poslu na dalsie specializovane vysetrenia, mozno prip. amniocentézu
uvidite, urcite vam doporucujem absolvovat vsetky vysetrenia , kt. vam budu odporucene a plne sa o svojom stave informovat, aby ste vedela co sa deje a ako sa ma a vyvija plod
s pozdravom
Odkaz na otázku

Triple testy

adulik, 03.04.2014 (15:58)
Dobrý deň,
dnes som volala môjmu doktorovi ohľadne výsledkov triple testov, odber bol robený v 15tt+4d.
Sestrička mi oznámila, že výsledok je pozitívny, riziko postihnutia 1:95.
Mám 35 rokov a 5 mesiacov.
Vyšetrenie v 1. trimestri aj screeningový ultrazvuk boli v poriadku.
Zároveň s odbermi mi robili aj výter kvôli výtoku. Výsledky poukázali na prítomnosť streptokoka.
Mohlo aj toto mať vplyv na výsledky krvných testov?
Prípadne zle uvedená váha, nakoľko na každej váhe vážim 1-2 kilá viac či menej.
Rovnako má môj doktor problém s presným stanovením veku bábätka, nakoľko môj cyklus v posledné roky bol rôzne dlhý a veľakrát aj bez ovulácie, čiže vôbec nevieme, kedy mohlo presne prísť k oplodneniu.
Môže toto všetko vplývať na tie výsledky? Na amniocentézu nechcem ísť.
Ešte chcem spomenúť, že ide o moju tretiu graviditu, ale po 14 rokoch, ked mi tieto testy nerobili. Deti sú úplne v poriadku ani v rodine nemáme žiadne podobné ochorenie. Tretie dieťa je po toľkých rokoch vytúžené a preto sa týchto správ obávam.
Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
streptokok by na výsledok testu vplyv mat nemal
ostatne vami uvadzane faktory na výsledok testu vplyvaju-aj vek aj vaha a nepresne stanoveny datum poslednej menses
neda sa vsak bez amniocentezy stopercentne povedat ci tieto faktory su zodpovedne za pozitivny vysledok testu
nikto vas do amniocentezy nebude nutit, je to vase rozhodnutie ci ju chcete podtsupit alebo nie
rizika amniocentezy zrejme poznate, musite sa naozaj rozhodnut sama s rodinou,
ale len amniocenteza este raz opakujem vam stopercentne stanovi o co sa jedna.
s pozdravom
Odkaz na otázku

Tlaky v hlave

Antonia, 03.04.2014 (15:57)
Prajem pekny den...Som v 19 tt a dnes som mala trosku slnejsie tlaky v hlave..pitny rezim dodrziavam,aspon sa snazim,ale dnes som toho vela vypila,hlavne preto aby mi tie tlaky ustupili...na poradnu idem az o tyzden tak dufam to nieje nic vazne....dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
zmerajt si krvny tlak
ak by tazkosti pretrvavali urcite chodte k lekarovi skor!
s pozdravom
Odkaz na otázku

predcasny porod

lenka, 02.04.2014 (12:34)
Dobry den, v 34tt som mala nasledovny nalez:uterus normotonicky,fundus x/4cm,postavenie l,hrdlo 1cm,makke,uzatvorene,vody stoja, mop VI,naliehajuca cast nad vchodom.opp 140/min.na zaklade tohto som ostala doma lezat.dnes som bola na kontrole,som v 35+3tt s tym ze doktor povedal ze krcok je uz takmer dnu a som trocha pootvorena,vody stoja'cs4.doktor ma do nemocnice lezat neposlal.nebolo by to podla vas vhodne?uzivam magne b6 2xdenne+magnezium galvex 2x denne.,obcas mam taky pocit ako keby mam dostat menzes.na zaklade vyteru mi bol zisteny corynebacterium a streptokok-dostala som recept na gynazol.je to postacujuce?dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
zrejme vag. nález nepokrocil do takej miery ze by vas lekar odporucil na hospitalizaciu, v liecbe magnesiom pokracujte min 3x500 mg denne, to utlmuje maternicovu cinnost
ak by vag.nález progredoval urcite vam hsopitalizacia bude doporucena
na corynebak. kt. ste uviedla je gynazol nie uplne urceny-pouziva sa na liecbu mykotickych infekcii-hl candida spp., v danom pripade by bolo vhodne liecbu mierne poupravit
ved pojdete na poradnu o tyzden , skuste to prohodnoiti
tiez vam tč doporucem telesn esetrenie a absenciu pohl.styku
s pozdravom
Odkaz na otázku

Moze to byt mimomaternicove tehotenstvo?

Renata, 02.04.2014 (08:19)
Dobry den,
som v piatom tyzdni tehotenstva. U lekarky mam termin az o tri tyzdne (bolo mi povedane, ze az vtedy bude cosi vidiet). Mam endometriozu - bola som operovana na zrasty na pravej strane a pri operacii mi odstranili aj slepe crevo, lebo bolo zapalene. Dnes v noci som mala silne pichanie na tejto strane, uz je to kusok lepsie ale itak stale citim a na internete dom sa dozvedela, ze mimomaternicove tehotenstvo moze vzniknut pri endometrioze a prejavuje sa pichanim na jednom vajecniku. Teraz neviem, ci je tato bolest sposobena tym, ze maternica sa rozsiruje alebo by sa mohlo jednat o spominane mimomaternicove tehotenstvo. Ine priznaky nemam. ani spinenie sni krvacanie. Mam sa okamzite ozvat mojej gynekologicke, alebo je to normalny jav, ktory casom prejde? Som prvorodicka, tak preto tieto zmeny su u mna nove.
Dakujem vopred za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
vsetko co ste uviedla je pravda
starostli si zatial nerobte pokial by nedoslo k zmene zdravotneho stavu( ak vas nieco pichalo a prestalo to , nic sa nedeje/
v 8 tt je jasne identifikovatelne na UZV , kde sa teh. nachadza , a takziež je zrejme ci sa jedna o vitalnu graviditu, lekar/ka vam potom povie
ak by ste zacali krvacat, mala ste bolesti brucha, zavrate alebo pocit na odpadnutie alebo akukolvek zmenu stavu, ktora neustava ale sa zhorsuje okamzite vyhladajte lekara.
s pozdravom
Odkaz na otázku

7tt

Lucia, 01.04.2014 (19:17)
Dobry den,
Vyse 2roky sme sa snazili otehotniet,podstupili sme 5 IUI a 1 IVF a nic. Nakoniec nám to vyslo prirodzene 1mesiac pred planovanym KET. Bola som u gynekologa a tehotenstvo mi potvrdil sonom 5tt. nebrali mi ani krv, a na kontrolu mam prist az v 10tt - nie je to akosi neskoro? Bojim sa aby bolo vsetko v poriadku. Ako casto sa zvycajne monitoruje priebeh thotenstva v 1trimestri? Na udrzanie mi dal Dufaston.
Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
postup je uplne normalny a prirodzený
kontrola sa robi az ked su viditelne vsetky struktury plodu a hlaven akcia srdiecka plodu.Skor je to zbytocne , pretoze ak by to lekar neuvidel, muselo by sa UZV opakovať.
Duphaston je hormonalny pripravok s obsahom progestreonu, hormonu kt. podporuje udrzanie tehotenstva , dal vam ho vhodne
tiež by som pridala k.listovu 1x1,
nasledne sa odobera krv na prvotrimestralny skrining a meria sa na UZV NT-sijove prejasnenie do 13tt.
s pozdravom
Odkaz na otázku

stredne tazky oligohydramion

Lucia, 01.04.2014 (13:30)
Dobry den, poprosim Vas o vysvetlenie, som v 33+1tt a lekar mi povedal ze prietoky mam 0,7 a mam stredne tazky oligohydramion, prosim ake by mali byt hodnoty na prietoky je to v poriadku?a co to druhe?da sa to nejakym sposobom liecit ako?je nevyhnutna hospitalizacia?Dakujem Lucia
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
prietoky a.umbilicalis RI 0,53-0,70 , cize su hranicne, urcite to lekar opakovat, stredne tazky oligohydramnion znamena ze mate menej plodovej vody.vacsinou sa hodnoti objem a mnozstvo plod.vody v indexoch AFI, AFV, preto je takmer nemozne z tvrdenia stredne tazky oligohydramnion zisit co to ma presne znamenat.Iste je ze plod.vody je v maternici menej.
Ak by dany stav pretrvaval, samozrejme tiez so zhodnotenim dalsich ultrazvukovych parametrov, ze dost mozne ze by vas poslal vas obvodny lekar na hospitalizáciu, kde by bola doporučená dalsia lieba a tiez by bol plod intenzivnejsie monitorovaný
s pozdravom
Odkaz na otázku

tehotenstvo

Michaela Kučiková, 01.04.2014 (11:37)
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť, som v 36. týždni tehotenstva a zistili mi streptokoka v pošve aj v moči, zistila som, že pri pôrode mi budú dávať antibiotiká cez infúziu, že sa tam dáva penicilín, moja otázka je čo dajú mne, keď som na penicilín alergická, je niaka iná alternatíva? Ďakujem za odpoveď
Kučiková
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
dostanete Klimicin intravenózne-je to taktiež preventívne podanie ATB na Streptococca agalactiae pri alergii na PNC
s pozdravom

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa