MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 4273

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

tvrdnutie

Natalia, 19.12.2014 (08:26)
Dobry den chcem sa opytat som v 32tt a mam dg O47.0 a tvrdne mi brucho aj v klude niekedy je to normalne?Mam aj vytok taky bielo zeleny obcas je to v poriadku alebo mam ist k lekarke?Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, ak vám tvrdne bruško , určite navštívte lekára
užívajte Magnézium a kľudový režim
máte nárok na to, aby ste mala sporadické pobolievanie v podbruší, avšak nemala by byť silnejšia a pravidlená
výtok by sa mal samozrejme tiež skontrolovať
s pozdravom
Odkaz na otázku

ovulacia

Jana , 18.12.2014 (11:01)
Dobry den,

prosim Vas moze prebiehat ovulacia aj ked nemam ziadne priznaky vytoku ? alebo pocas ovulacie musi byt furt nejaky vytok ?
Dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
mala by byť zmena hlienu a sekrétov , ale výtok by nemal byť.
existujú ovulačné testy, môžte si zakúpť a overiť stav
s pozdravom
Odkaz na otázku

uzv vysetrenie

lenka1, 16.12.2014 (15:08)
Dobry den,
14.10.2014 som mala poslednu menstruaciu. 16.11.2014 som si robila tehotensky test,ktory bol pozitivny.12.12.2014 som bola na vysetreni u gynekologicky. Kazala mi prist s plnym mocovym mechurom,robila mi vonkajsi ultrazvuk. Podla poslednej menstruacie by som ten piatok 12.12. mala byt v 8 tyzdni + 3 dni. No na ultrazvuku nebolo babatko vobec vidiet,iba obal,ktory doktorka zmerala a zodpoveda 6 tyzdnom + 6 dni. Doktorka mi to vysvetlila tym,ze k oplodneniu mohlo prist neskor. Ale moze to byt skoro dvojtyzdnovy rozdiel. Este som k tomu zacala slabo krvacat od piatku az do dnes,preto som bola dnes znovu u doktorky,prezrela ma a ze nic sa nezmenilo od piatka,ze treba cakat.dala mi papier do nemocnice,ze ked zacnem viac krvacat a dostanem bolesti,mam ist na kliniku,tam ma potom vycistia. Ale ja nechcem o to babatko prist. Je nejaka sanca,alebo nejake vysvetlenie,preco babatko nie je na ultrazvuku vidiet?je vidiet iba obal a dnes by som mala koncit 9 tyzden. V piatok mi brala krv a hodnota HCG vysla viac ako 10000. 2krat denne mam brat duphaston a 3krat denne ascorutin.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
môýe sa jednať o anembryomolu, čiže variantu gravidity, kedy sa vyvíjajú len obaly a nie plod samotný, plod sa nezačal ani vyvíjať
nie je možné aby v 10 tt nebolo plod ešte vidieť
môžte ešte vyčkať ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa plod vôbec nezačal vyvíjať .
s pozdravom
Odkaz na otázku

tehotenstvo +ATB?

andrea, 15.12.2014 (23:32)
Dobrý den.Dnes som urobila tehotenský test,ktorý mi vyšiel pozitívny.Poslednú menstruáciu som mala od 11-15 novembra..25 novembra som bola na RTG prinosových duťtín a následne som brala Dalacin 300 do 30 novembra.V prvý decembrový týžden mi vyšli pozitývne výsledky krvy na mycoplazmy pneumonie,tak som od 10 do 13 decembra brala Sumamed 500mg,potom sa má držať štvordnová pauza a následne 17.by som mala dobrať posledné 3tabletky Sumamedu.Neviem či mám pokračovať v liečbe,a hlavne sa bojím či som neuškodila plodu netušiac.
Dakujem za rýchlu odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
určite navštívte vášho obvodného lekára , určiť vek gravidity , vitalitu a podobne
a rozhodnúť o ďalšom postupe
s pozdravom
Odkaz na otázku

Ultrazvuk

Ivetka, 15.12.2014 (13:04)
Dobry den..Prosim Vas ja by som sa chcela opytat ci je normalne ze mi robi moja doktorka ultrazvuk len ked mi robi take vacssie vysetrenie..Nemala by mi ho robit vzdy ked tam pridem ?? Bola som v 24 tyzdni a teraz v 27 t a vobec mi nespravila..8 januara mam ist znova na poradnu ale to mi bude brat aj krv tak myslim ze mi uz spravi...Nemal by sa ultrazvuk robit zakazdym ked idem do poradne ?? V 16t som hematon tak myslim ze by to mala kontrolovat.. Dakujem za odpoved..
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nie je pravdou, že by vám mal lekár robiť UZV každé vyšetrenie a každú poradňu, existuje schéma podľa kt. sal ekár riadi a prípadne ak má podozrenie alebo potrebuje niečo skontrolovať urobí vám nejaké UZV i naviac,
ak je vyšetrenie len na vaše želanie môže byť spoplatnené
s pozdravom
Odkaz na otázku

placenta

nikaha , 14.12.2014 (20:16)
Dobrý večer chcem sa opýtať. Som V 16 týždni A V tehotenskej preukazke mám napísané: placenta cca 2cm od crl. Je to vážny problém? Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nie je mi vôbec jasné čo má tento údaj znamenať, pretože CRL je dĺžka plodu čo v súvislosti s lokaliyáciou placenty nemá nič spoločné
čiže asi ste si to inak inerpretovala
v 16tt kdekoľvek bz placenta bola lokalizovaná je ešte jedno pretože sa počas teh. ešte vytiahne, čiže i keby teraz bola 2 cm od cervikálneho kanála, čo je asi tým myslené, i tak sa bude čakať na jej definitívnu lokalizáciu v ďalšej fáze gravidity
a ak máte nejaké otázky, ktoré vám nie sú jasné , keď ste u lekára, ptajte sa jeho, informácie z prvej ruky sú vždy pre mamičku najlepšie a je následne počas teh.pokojnejšia
veď na to predsa chodíte na kntroly
s pozdravom
Odkaz na otázku

protilatky

Martina, 13.12.2014 (20:00)
Dobry den
Moze lekar urobit vysetrenie na protilatky tehotnej zene s.rh negativnou krvnou skupinou aj skor ako v 28tyzdni alebo sa to robi presne.v dany tyzden?ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
vyšetrenie sa realizuje dľa rozpisu, kt. má svoje opodstatnenie
s pozdravom
Odkaz na otázku

bolesť a tvrdnutie brucha

Mili, 12.12.2014 (16:17)
Dobrý deň
som v 31. týždni tehotenstva a už druhý deň ma trápi bolesť v podbrušku, ktorá sa dá prirovnať k menštruačným bolestiam. Nič, čo by sa nedalo vydržať, ale k tomu sa mi ešte pridružuje aj tvrdnutie brucha, ktoré sa mi zdá, častejšie ako predtým. Neviem, čo mám robiť a nakoľko je to vážne, pretože pred dvoma dňami som bola aj u svojho gynekológa a ten mi vyšetroval krčok maternice a povedal, že sa neotváram a že je všetko v poriadku. Včera som kvoli tomu telefonovala sestričke, ktorá mi odporučila kúpiť si Magne B6 a poležať si a keď to neprejde mám prísť. Tak som si to kúpila a odpočívam, ale bolesti cítim stále. Okrem toho teraz bude víkend a ja neviem, či mám čakať do pondelka alebo mám ísť na pohotovosť. Neviem, či treba spomenúť, že maličkú mám už otočenú hlavičkou nadol a pri chôdzi ma tlačí, okrem toho je vraj na tento týždeň trošku ťažšia než by mala...môže aj toto nejako ovplyvňovať môj problém? Prosím o radu. Vopred pekne ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
postupujte tak ako vám bolo doporučené, užívajte magnézium 3x 5OO mg denne, kľudový režim , vyložené nohy , a ak by ťažkosti neudtupovali, vvyhľadajte lekára , pohotovosť v prípade potreby
to že je dieťa väčšie s tým nesúvisí, môžte mať predzvestné bolesti a môžte sa pomaly začať otváraž skôr, dieťa i keď keď je väčšie nemá ešte v 31tt dostatočne vyvinuté pľúca , preto ak by sa malo narodiť skôr , musí byť v nemocnici pripravované
situáciu nepodceňujte!
s pozdravom
Odkaz na otázku

Dojcenie

Dagmar, 12.12.2014 (10:21)
Dobry den, chcela by som sa poradit ohladom ukoncenia dojcenia. Dcerka ma 23.mesiacov, na umele mliecka sa pokusame prejst uz asi od 18.mesiacov, no zial neuspesne. Mala odmieta akekolvek ine mlieko, dokonca aj kravske, ale chcela by som ju postupne odstavit i napriek jej protestom. Preto by som sa chcela spytat ci je potrebne ist si predpisat nejake lieky na zastavenie laktacie, alebo staci ked malej prestanem davat a mliecko sa strati same? Postupne sme presli na 1 dojcenie rano, bud z oboch prsnikov alebo len z jedneho, cize z kazdeho obden. V tvorbe mlieka nastala vyrazna redukcia, ale bojim sa, ze ked malej nebudem davat tahat, tak sa mi tam to mlieko postupne za par dni nahromadi a vytvori sa mi zapal. Asi pred tyzdnom som jej omylom dala 3krat z jedneho prsnika a v tom druhom som si nahmatala dve hrcky, ktore potom mala vytiahla. Na internete som o tom vela citala, ale chcela by som vas poprosit o odbornu radu ako malu odstavit bez toho, aby sa mi zapalili prsia. Ked bola malicka mala som ich 2 krat zapalene, nastastie to vsetko vytahala a zaobislo sa to bez komplikacii, ale uz by som to nechcela zazit. Velmi pekne dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
závisí aj od veľkosti prsníkov, ale väčšinou ak sama redukujete dojčenie , mlieko by sa malo samo prestať tvoriť časom,
ak by tvorba pretrvávala, vyhľadajte lekára , ale zväčša sa to naozaj zaobíde bez problémov , i keď vy ako uvádzate ste mala ťažkosti
a 23 mesiacov už je naozaj až príliš postačujúce, naozaj nie je nutné v dojčení už vôbec pokračovať!dieťa už je veľké
s pozdravom
Odkaz na otázku

pyelektaza

Dominika, 11.12.2014 (20:00)
Dobry den,
mam na Vas otazku ohladom usg, ktory mi robili v 19/2 a zistili mi obojstrannu pyelektazu vlavo 0,45 a vpravo 0,41 a bola mi odporucany odber plodovej vody, lebo je riziko M.Down.Tripl test mi vysiel 1:960, ale po prepocitani je riziko 1:210. Vsetky ostatne vysledky z usg su v poriadku.Mam 31 rokov.
Chcela by som len vediet, ze ci su tie hodnoty 0,45 a 0,41 az take zle, ze by hned trebalo uvazovat o dawnovom syndrome...
ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
na túto otázku vám neviem odpovedať , vzhľadom na to, že sa jedná o vysoko špeciálny odborný UZV, ktorý realizujú len niektorí lekári maternofetálnej medicíny v rámci SR, kt. majú atestáciu v danom odbore a oni vedia vyhodnotiť či dané rozšírenie je alebo nie je závažné,
bohužial vám naozaj neviem v tejto veci pomôcť
ak vám doporučili amniocentézu po prepočítaní rizika a náleze na UZV je naozaj na mieste zvážiť absolvovanie AMC, aby ste mala istotu ohľadom plodu
s pozdravom

dodatok-nasla som vám v odbornej literatúre 20-29tt má byť panvička menej než 6mm v predozadnom priemere
Odkaz na otázku

Jazva po 2 sekciách a tretie tehu

zuzka, 11.12.2014 (09:13)
Dobrý deň, chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o vysvetlenie, mám za sebou dve sekcie a momentálne som v 29.t.t, lekárka mi pri poslednej návšteve merala jazvu, ktorá má vraj 19.... neviem čoho povedala len číslo.....čo to vlastne znamená??? A je to v tomto tt dobré alebo zlé???? prípadne aká hodnota by mala byť???Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
neviem ako si to interpretrovať, ak myslela 19mm, tak je jazva tenká avšak nie nejak zvlášť-hraničná hodnota je 15mm , avšak závisí hlavne od elastických vlastností ...
ale vy po 2 SC budete mať i tretiu sekciu, zrejme kontrolovala jazva kvôoli možnej dehiscencii-či sa jazva nerozpadá, a či je teh.v poriadku
jazva týmpádom stále drží , ste už takmer 30 tt,
následne sa naplánuje ukončenie gravidity, lekárka vás určite správne nasmeruje a pošle ,
s pozdravom
Odkaz na otázku

kontrola žalúdku

miroslava, 11.12.2014 (08:39)
Dobrý deň, minulý týždeň som vám písala ohľadom zväčšeného žalúdku plodu v 28tt (3,7cm). Včera som bola na kontrole v 29tt a žalúdok sa zmenšil na cca 3 cm a z jedného uhla na 3,3cm. Dr. vravel,že žalúdok má "krásny" tvar a že veľkosť je už ok. Že keby to bolo zlé,tak žalúdok rastie s ním (bábätko narástlo za týždeň koľko malo) alebo by bol zdvojený,čo nie je. Takže to uzavrel,že je všetko v poriadku,ale v 32tt to môžeme ešte skontrolovať. Takže sa naozaj nemám bať? Je také zmenšenie v poriadku? Vopred ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak vás lekár uistil, že to je v poriadku, tak to je zrejme v poriadku, žalúdok mohol byť naplnený a preto sa javil ako zväčšený a pri tomto meraní mohol byť vyprázdnený tak bolv normálnej proporcii
nemusíte mať podľa všetkého obavy a pokojne pokračujte v teh. a tešte sa na bábätko

s pozdravom
Odkaz na otázku

bolesť zuba

Lenka, 10.12.2014 (13:21)
Dobrý deň pani doktorka chcem sa opýtať otázku ohľadne zubov. Začala som mať veľké bolesti zuba múdrosti a moja zubarka si netrúfa trhať ho bez rtg a na rtg má nechce posielať a vystavovať tomu žiareniu vraj by to mohlo babu uškodiť. Som v 25 tom týždni tehotenstva a rozhodla sa udržiavať zubok vlozkami kým neporodim. Chcem sa opýtať či to neuškodí babatku tie vložky čo mi dáva do zuba?Teraz som dostala na upokojenie volaku klincekovu(hrebikovu) vlozku. Veľmi pekne vopred ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak vložky do zubu neobsahujú žiadne zložky , kt. by mali plodu vadiť, malo by to byť v poriadku, tiež sa domnivema, že vaša zubárka si je vedomá tehotenstva a nevystavovala by vás nebezpečenstvu
hrebíček je v poriadku
s pozdravom
Odkaz na otázku

Pohyby bábätka 29tt

Renáta, 10.12.2014 (11:20)
Vážená pani Dr.

Som 29tt, a zhruba už 3 deň necítim pohyby bábätka. Pred troma dňami bolo ešte tak aktívne a teraz nič. Viem, že mu srdiečko bije, pretože mám zakúpený angel sound - srdcový odposluch. Teraz nechápem čo môže byť dôvodom takejto náhlej zmeny, teda jeho neaktivity?

ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
okamžite choďte do nemocnice !
znížená pohyb.aktivita plodu je signálom pre mnohé závažné zmeny v organizme plodu!, ktoré len sledovaním srdcovej aktivity nemôžte postrehnúť
s pozdravom
Odkaz na otázku

Ricinový olej

Lucka, 09.12.2014 (15:22)
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, aký máte názor na vyvolanie pôrodu pomocou ricinového oleja. Je to tzv. "koktejl" z 30ml ricinového oleja, 30ml domácej pálenky a doliate marhulovým džúsom.. Myslíte, že to je reálne? Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nemám s danou metódou skúsenosti, ricínový olej samotný spôsobuje silné preháňanie, a ten alkohol k tomu je v tehotnetvs eabsolútne neželaný,
osobne by som sa určite do takýchto neoverených experimentov sama nepúšťala
s pozdravom
Odkaz na otázku

Cisarsky

Martina, 09.12.2014 (11:33)
Dobry den,vcera som bola u neurologa,po dohodnuti s gynekologom.Pred 3.rokmi som mala zapal nervoveho zakoncenia.Som v 35 tt,uz asi mesiac strasne bolesti krizov,len na jednej strane (pravej) a mam aj opuchnutu pravu nohu.Zaver spravy je takyto:Recidiva VAS Th-LS s LIS I.dx. S radikulopathiou S1 I.dx.Doporucil cisarsky rez pre znizenie rizika prehlbenia diskopatie.Je to zle?Ako dlho budem musiet este vydrzat tie bolesti?Pockaju este,alebo mi urobia cisarsky na 36 tt?Vysvetlite mi laicky co mi vlastne je,a ako by ste postupoval vy?Za odpoved velmi pekne dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, vy by ste štandartne mala od 36tt chodiť do poradne do nemocnice kde budete rodiť na ich ambulanciu, tam si vezmite toto doporučenie od neurológa a následne ved.pracoviska rozhodne kedy bude teh.ukončené.
s pozdravom
Odkaz na otázku

celaskon 250mg

kikis, 08.12.2014 (11:24)
Este jednu otazku mam na vas, teraz som v 13tt a asi tyz uzivam Celaskon 250mg 1krat denne ako dlho ho mozem uzivat a ci je neskodny, beriem ho kvoli stalej nadche.

Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Doporučená denná dávka K.ascorbovej v teh. je okolo 70 mg/denne
ak máte pestrú stravu-citrusy, rajčina a pod. je nadbytočné tabletkové užívanie zbytočné, organizmus sa saturuje sám z potravín a zvyšok sa vyplaví močom , viac nespotrebuje
s pozdravom
Odkaz na otázku

Ascorutin

kikis, 08.12.2014 (11:11)
Dobry den p. doktorka,

uzivala som kvoli krvacaniu v 9tt 3krat denne 1 tbl Ascorutin 7 dni, plus este Pambu a v 10tt 3krat denne 1tbl asi 4 dni. Chcem sa spytat, ze ci sa zaklada na pravde, ze uzivanie Ascorutinu moze sposobit u plodu leukemiu?

Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
7 dňové užívanie určite nemá nežiaduce účinky na plod,
čítala ste si zjavne príbalový leták, tak treba dočítať danú stať do konca, je tam jasne popísané, že dané štúdie neboli jednozančne priekazné a neexistujú jednoznačné dôkazy
s pozdravom
Odkaz na otázku

Plavanie pre tehotne v 34 tt

zuzka, 08.12.2014 (10:46)
Dobry den,

som v 34 tt, na internete som nasla plavanie pre tehotne. Je to v bazene kam chodia iba deticky a tehotne mamicky. Voda je tam upravena, ze je skoro slana. Mala by mat nieco okolo 31 stupnov. Velmi rada by som si isla zacvicit, vyslovene sa mi ziada uvolnit sa vo vode, ale nechcem ublizit babatku alebo si nejako vyvolat predcasny porod. Myslite, ze je to v poriadku a mozem ist na take cvicenie?
Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak je plávanie určené mamičkám a vy o to máte záujem , nikto vám to samozrejme nemôže zakázať
osobne si však myslím, v 34tt je už váš krčok aspoň čiastočne pootvorený čo znamená, že môžte zaniesť nejaký infekt , voda je tiež teplá....
prípadne sa tam informujte, chodťe sa pozrieť na ostatné mamičky ...
osobne by som do žiadneho spoločného bazéna ako tehotná nešla
s pozdravom
Odkaz na otázku

skríning - 1. trimester

Barbora, 06.12.2014 (15:34)
Dobrý den, vysiel mi pozitívny 1-trimestrálny skríning PAPPA-A hodnota 0,326 iu/L ; 0,28 MoM. Záver je: zvýsené riziko Downovho syndrómu 1v30. Je tam uvedená poznámka: Riziko syndrómu je vyssie ako je ocakávané len podla veku matky. Co, prosím, tento výsledok najma vzhladom na poznámku o riziku a veku znamená? V case predpokladaného porodu budem mat 36 rokov. Navyse, skríning mi robila zastupujúca lekárka, ktorá len skonstatovala velmi vysoké riziko vývojových chýb, potratu, predcasného porodu a nedostatocného vyzivovania plodu a odporúca amniocentézu bez ohladu na triple testy. Moj lekár bol dlhodobo na dovolenke a po návrate bol z jej postupu zhrozený - odber bol robený v 9+4 tt (podla poslednej mensturácie), plod mal 21 mm. Moj doktor skonstatoval, ze v tom case mi vobec este nemala odber robit, ze gestacný vek urcila podla neho nesprávne na 10+0 tt a celý výsledok je podla neho skreslený. Navyse, vraj na základe tejto hodnoty nemoze urobit také radikálne závery; mam sa upokojit, opakovaný skríning mu vraj poistovna nepreplatí, preto mi odporúca podrobné UZV v 20 tt vrátane povinných triple testov. Komu verit? Mám pocit, ze sa ma moj doktor len snazil upokojit. Prvá cesta, pochopitelne, viedla na internet a ten skor potvrdzuje slová lekárky so vsetkými tými hrozami. Viem, ze internet nie je vzdy relevantný, ale na pokoji mi to nepridáva. Prosím, mohli by ste mi situáciu podrobnejsie objasnit? Co znamená tiez poznámka o mojom veku? Ak by bol nizsí, riziko by nebolo také velké? Dakujem za porozumenie.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
odber krvi na prvotrimestrálny skríning sa robí najskôr v 12tt, samozrejme závisií na veľkosti plodu dľa CRL, a nie úplne na gestačnom veku(podľa PM), teda ak vám bol odber robený v 10 tt , je naozaj skreslený, pretože tabulkové hodnoty nie sú relevantné voči skorému odberu.!
samozrejme vek je faktor, ktorý sa do skríningu započítava(každá žena nad 35 rokov ma rovno zvýšené riziko niektorých ochorení ako napr. m.Down a iné-je to štatisticky vypočítaná pravdepodobnosť), ako i NT merané v 12-14tt!, kt. ste nemohla mať tej dobe mať zmerané!!!! to vám zrejme merali až pri ďalšej návšteve
prikláňam sa k názoru vášho lekára o celkovej skreslenosti výsledku, ešte vás však čaká odber krvi v 16 tt a až na jeho základe by vás mali alebo nemali odporučiť na genetickú konzultáciu , prípadne amniocentézu.
morfologický UZV samozrejme v 20-22 tt absolvujete
s pozdravom
Odkaz na otázku

Strava v tehotenstve

mia, 06.12.2014 (15:00)
Dobrý deň pani doktorka,

možno hlúpa otázka - som v 20tt a dnes som na obed okoštovala jaternicu - avšak tepelne upravenú pečením cca 30 minút.
Myslíte, že to môže uškodiť bábätku? Zjedla som jej asi tak 10 cm...

Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
určite by som nedoporučovala také ťažké jedlá v gravidite, avšak neviem prečo vás napadlo, že by mala uškodiť dieťaťu
ak bola tep.upravená, tak nie
s pozdravom
Odkaz na otázku

odvodnenie

Miša07, 04.12.2014 (23:21)
Dobrý deň. Som v 31.tt a mám opuchy končatín. Moč a tlak su v poriadku. Môj doktor mi predpisal hydrochlorodiazid na odvodnenie, ale ja som v návode čitala, že použivanie v tehotenstve može poškodiť plod. Čo mam robiť? Mam mu dôverovať, alebo nebrať.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nemám vedomosť o tom, že by sa na opuchy končatín u teh.toto liečivo používalo
počujem to priznám sa prvý krát, asi by som vo vašom prípade šla opätovne k lekárovi uistiť sa o vhodnosti tejto liečby
s pozdravom
Odkaz na otázku

:-)

Petra M, 04.12.2014 (19:51)
Dobry den prosim vas chcem sa opytat. S priatelom uz dlhsiu dobu planujeme babatko. 20 novembra sme sa o to pokusili.. no do dnes ziadny malicky naznak, nebol.. je to este pri skoro, alebo skusat dalej ? Okolo 15 Decembra by som mala dostat,menzes tak mam radsej pockat ? Vobec neviem comam robit.. poprosim o radu dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
samozrejme skúšajte ďalej, ak by ste dostala menses, ak nedostanete , urobte si teh.test
s pozdravom
Odkaz na otázku

Alergicka nadcha v tehotenstve

Zuzana, 04.12.2014 (10:18)
Dobry den, som tehotna 6tt. Na jar mi bola diagnostikovana alergicka nadcha, nasadili mi spray do nosa nasonex a celkovo antihistaminika. Po nasadeni liekov mi tazkosti ustupili. V lete sme boli dhsie pri mori a nasledne som mohla byt aj bez liekov. Od kedy som tehotna tazkosti sa mi vratili, mam stale pocit upchateho nosa, hlieny mi vzadu zatekaju a nasledne kaslem. Chora nie som. Uz to trva 3 tyzdne, chcem sa opytat mozem uzivat lieky ktore mam predpisane? ak nie co by som mohla na uvedene tazkosti brat aby mi to neuskodilo? spray s morskou vodou nepomaha. Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak nepomáha sprej s morskou solou ani inhalácie, je určite na mieste ,abz ste navštívila alergológa,ktorý by zvážil vašu liečbu v rámci gravidity, pretiže antihistamikniká celkovo a dlhodobo určite nie sú vhodné a nosné spreje sú účinné tiež len na 7 dní, násldne efekt ustuuje a nahrádza ich nežiadaný efekt
sama si určite v taomto včasnom štyádiu žiadne lieky nenasadzujte
s pozdravom
Odkaz na otázku

zväčšený žalúdok

Miroslava, 03.12.2014 (12:50)
Dobrý deň, dnes som bola na utlrazvuku v 28tt a dr. po váženi zistil,že malý váži 950g, je to veľmi málo? zároveň bruško zaostáva o 2 týždne podľa hlavičky a nožičky. Následne našiel zväčšený žalúdok do 3,7cm, o týždeň mám kontrolu. Prosím vás čo to môže znamenať? dr. mi nechcel nič povedať,že uvidíme o týždeň. Aj pri prve dcére zaostávalo bruško 2 týždne a je v poriadku,skôr ma trápi ten žalúdok. Môže ísť o vážnu vadu? ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
zaostávanie v raste bruška / ak zaostáva len bruško/ je možný jav sprevádzajúci menej funkčnú placentu, čo môže byť z mnohých dôvodov, je to však jeden z mnohých ukazovateľov a nie jediný.
veľkosť žalúdka ako taká môže znamenať nejakú vývojovú vadu, ale tiež mohol byť v danom momente naplnený plod.vodou, určite je na mieste kontrola
prípadne vás lekár pošle na špecialzované UZv vyšetrenie
s pozdravom

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa