MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 4431

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Poradňa gynekológa je pozastavená. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

vysetrenie

Eva, 27.01.2015 (14:24)
Dobry den chcela by som sa opytat co znamena pani doktorka mi naplanovala sekciu na 38tt lebo mam hrdlo 1,0cm,mäkke,pre tesny prst,kp nalieha,normotonus OPP A neviem co to znamena tak ma uz v pondelok odoslala na kontrolu do nemocnice na buduci tyzden.Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
čomu konkrétne ale nerozumiete
v prvom rade ste sa mala informovať vašej lekárky, to je dôvod prečo k nej chodíte!
váš plod je otočený zadočkom-koncom panvovým , vaginálny nález je normálny na váš týždeň tehotentsva
maternica je v kľude, ozvy plodu pravidelné
poloha plodu -koncom panvovým sa doporučuje rodiť skôr než v termíne, ak sa pýytate na to, inak je všetko v norme
sekciu plánuje na 39tt, čo je tiež normálny postup
s pozdravom
Odkaz na otázku

čaj v tehotenstve

Domi, 27.01.2015 (10:24)
Dobrý deň pani doktorka,

chcela by som sa spýtať na Váš názor, či je možné v tehotenstve (som 27tt) piť čaj z valeriány lekárskej, alebo z ľubovníka bodkovaného - pri pocitoch úzkosti a nervozity. Niekde sa dočítam, že áno, niekde sa dočítam, že nie.
Antidepresíva chápem, že sa neodporúčajú, ale naozaj si tehotné ženy nevedia nijak pomôcť ani prírodnou formou??? sú čaje také škodlivé pre bábätko?

(magne B6 forte beriem, to nepomáha)

Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nemyslím si, že nejaký lekár vám čaj jednoznačne doporučí, skôr si myslím, že nie
ak potrebujete nejaké preparáty na upokojenie, skôr siahnite po nejakých homeopatikách
s pozdravom
Odkaz na otázku

chyby v tehotenstve

veve, 25.01.2015 (12:50)
Dobrý deň,
chcela by som Vás poprosiť o Váš názor a radu. Momentálne som v 22 týždni tehotenstva, avšak ešte na začiatku (5-6 týžden tehotenstva) som bola s manželom na dovolenke. Vtedy som ešte netušila, že som tehotná vobec mi totiž nebývalo zle, a meškanie menštruácie bolo pre mňa uplne prirodzené. Avšak na dovolenke som síce v malých dávkach, ale pila alkohol. Po návrate som ochorela a liečila som sa paralenom hot drink, no ale kedže to nezaberalo, tak som zašla za lekárom, ktorý mi predpísal azatril(antibiotikum). Nebral mi krv, takže nezistil ani on, že som už vtedy bola tehotná. Užila som z neho len jednu tabletu, lebo mi bolo veľmi nevoľno. Viac som ich nechcela myslela som si, že nevoľnosti súvisia s liekom. Avšak odtoho času raňajšie nevoľnosti pokračovali, preto som si už spravila tehotenský test, ktorý bol pozitívny. Viete mi poradiť, či to mohlo mať na bábätko veľmi zlé účinky?? Mohlo mu to uškodiť? Ešte si dovolím sa spýtať, aký máte názor na farbenie vlasov v tehotenstve bezamoniakovou farbou, pretože aj to som stihla v tom čase :( Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
paralen nevadí,
azitromycín je v tehotenstve kontrainikovaný...užila ste len jednu tabletu , tak ťažko povedať
a s tym alkoholom podobne, veľmi malé množstvoi nevadí....
farbenie nevadí
musíte dúfať, že to bude v poriadku, nie je možné nejakým spôsobom teraz kvantifikovať alebo zistiť či to nejakým spôsobom plodu uškodilo,
doterajší skríning i morfológiu ste predpokladám mala v norme, čiže nejaké hrubé anomálie sa týmpádom dajú vylúčiť
s podzravom
Odkaz na otázku

Placenta 3,5cm od vnutornej bránky v 32.tt

Vicky, 22.01.2015 (18:59)
Dobrý deň, na 31/3tt vysetreni mi bolo zistené, že placentu III. mám 3,5cm od vnutornej bránky. Malý je ešte v polohe koncom panvovým. Váži 1870g. V 20.tt u mna bola vykonaná aj preventivna serkláž z dovodu dg. placenta praevia centralis. Moj lekár mi predpisal magne b6 3x2 až do nasledujuceho ultrazvuku, ktorý bude 35/3tt. Moja otázka by bola:
- či podla Vás môžem rodiť prirodzenou cestou - ci sa moze este poloha placenty zmeniť na dostatočnu vzdialenosť?
- do kedy by sa mal malý otočiť?
- či placenta III - znamená zrelosť placenty? Ak áno, nie je to priliš skoro v 32.tt?

Dakujem pekne za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak bola placenta previa cenrálne a prekrývala celú bránku je zaujímavé. že polohu už zmenial, s rastom maternice sa môže ešte vzdialiť, závis od vyščetrenia v TP
plod sa môže otočiť a meniť polohu i v deň pôrodu
áno jedná sa o staršie hodnotenie podľa Granna, často je však chybné a pokiaľ sa nejdná o nejký výrazne patoligický nálezl, zrelosť placenta ako taká vás ani plod neohrozuje
s pozdravom
Odkaz na otázku

gestačný vačok bez plodu

Elle, 22.01.2015 (12:27)
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, bola som u gynekológa na potvrdenie tehotenstva, robil mi sono, povedal, že je tam vačok 12mm, ale bez plodu. Podľa ms by som mala byť 7 tt, ale mávam dlhší cyklus, cca 30 dní, tak možno menej.Mám prísť o 7 dní na kontrolu. Obávam sa, myslíte, že je nádej, aby tam o týždeň plod bol?
Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
obávam sa, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa bude jednať o prázdny gestačný vak-anembryomolu, deinitívne to potvdrí až sono o tzždeň
s pozdravom
Odkaz na otázku

Osetrenie u zubara

Lenka, 21.01.2015 (18:50)
Dobry den, pobolieva ma zub a planujem navstevu zubara. Chcela by som sa opytat na riziko pouzitia lokalnej anestezy a lokalneho rtg zuba po 13-tom tyzdni tehotenstva. Je mozne ze mi zub budu trhat. Je tam riziko pre plod? Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
závisí od rozsahu výkonu , typu zuba a podobne, prekonzultujte to na mieste s vasim zubnym lekarom
s pozdravom
Odkaz na otázku

Triple test

Barbora, 17.01.2015 (14:01)
Dobrý den, vysiel mi pozitívny triple test. V podstate som zvýsené riziko DS vzhladom na vek ocakávala, no pomer 3v4 v termíne bol riadne studenov sprchou. Ak tomu správne rozumiem, 3 plody s rovnakým výsledokm majú Downov syndróm, zdravé je len jedno, teda je len 25% sanca, ze dieta je zdravé. Priznám sa, ze takéto vysoké riziko som nenasla ani nikde na internete (a tam sa uz naozaj dá nájst vselico), preto, som, pochopitelne, nie práve v pohode, i ked viem, ze tieto testy zvyknú byt neraz pozitívne falosné. Som objednaná na morfologické UZV a viac- menej odhodlaná absolvovat i amnio. Aj tak by ma vsak zaujímalo nasledové:
1) test bol robený v 16 +4 tt podla termínu poslednej MS a 17+0 podla UZV - práve spomínaný odhadrizika bol robený podla UZV, kde v den odberu lekár nameral BPD 36 mm - je tento odhad veku plodu podla BPD správny a nemohol skreslit výsledok?
2) mohol byt výsledok skreslený tým, ze som od zaciatku tehotenstva do 16 tt uzívala duphaston (2x denne);
3) mohlo prípadne výsledok skreslit to, že vo výsledku je uvádzaná váha 59 kg (čo bola váha pri odbere v 10 tt) hoci reálne som v case odberu mala 62kg?
4) poznámka vo výsledku: Riziko DS je vyssie ako je ocakávané len podla veku matky - je poznámka, ktorá sa píse vzdy, alebo, ak by som mala menej (v case porodu budem mat 36 r.), vysledok by nebol taký katastrofálny?
5) UZV v 1. trimestri vysiel negatívne: NT 0,90; nosová kosticka prítomná, prietok krvi v srdiecku bez patológie, po zapocítaný PAPP-A riziko DS: 1: 4000 - nie je to velký nepomer v porovnaní s triple testom, co má vacsiu výpovednú hodnotu?
6) vo výsledkoch triple testu je len riziko na NTD a DS, nie sú tam ostatné chromozomálne poruchy, v predchádzajúcom tehotenstve som mala vypocítané riziko i na dalsie genetické anomálie - to sa dnes uz nerobí?
7) co vsetko, aké dalsie poruchy, mozu byt prícinou abnormálnych hladín sledovaných krvných ukazovatelov? - v mojom prípade to bolo nasledovné:
AFP: 1.00 MoM
E3: 0,41 MoM
hCG: 2.44 MoM
PAPP-A (z 10 tt): 0,28 MoM.
Prepácte za rozsiahlu otázku, ale je pre mna momentálne dolezité, poznat co najviac skutocnosti, i ked viem, ze definitívnu odpoved dá az amnio.

Dakujem za úprimné odpovede
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
uvádzané možnosti skreslenia výsledku nie sú validné, termín je v norme, váha je s minimálnou odchýlkou a veková hranica sa tak uvádza vždy ak je vek nad 35 rokov-okamžite zhoršuje výsledok,Duphaston s nálezom nesúvisí
zväčša bývajú výsledky súvisiace s tým čo dané laboratórium robí, alebo akú odchýlku našli, preto možno vo vašom prípade uvádzajú len NTS a DS
sérové hladiny môže byť zvýšené i z iných dôvodov, chorobných i iných
vaše rozhodnutie absolovať amniocentézu je správne, je to naozaj jediná možnosť ako sa dozviete o čo naozaj sa jedná,
samozrejme test býva často s falošnou pozitivitou, hlavne z dôvodu neštandandardizovaných postupov a nie vždy dobrého merania NT v 13tt,
nejpresnejšie preto bude vyčkať na amniocentézu,
morfologikcý ultrazvuk je schopný vizualizovať len hrubé odchýlky, ale samozrejme dokáže lekára i vás nejakým smerom posunúť
veľa šťastia a s pozdravom
Odkaz na otázku

skrateny krcek

Katarína, 15.01.2015 (11:56)
Dobrý deň,
pani doktorka, môj gynekológ ma v 19tt vyplašil, že mám veľmi skrátený krček. samozrejme odporučil mg 3x1,kľudový režim. mala som kontrolu o 10 dní a povedal, že sa to nezhoršilo, o ďaľších 10dní ma poslal do nemocnice, to bolo 30.12.14 avšak prijímajúca lekárka mi povedala, že sa obávať nemusím. môj gynekológ mi v tom čase napísal do knižky portio 1,5cm a lekárka v nemocnici palpačne namerala 2,5cm a sonom 4,3 bez funellingu a že placenta je nízko ale nezasahuje do bránky, môj lekár ma naopak vystrašil a povedal, že mi hrozí krvácanie a že dieťa nedonosím, ak nepôjdem ležať. z nemocnice ma ale lekárka na základe dobrého nálezu poslala domov.13.1.2015 som mala poradňu u svojho lekára a už nemocnicu nespomenul ,iba povedal ,že dotyčná lekárka si teda prevzala nado mnou zodpovednosť a do knižky zapísal portio 1cm.
Ktorému nálezu mám veriť viac? mám sa obávať predčasného pôrodu? som ešte len v 25tt.Mám sa dať vyšetriť ďalšiemu nestrannému lekárovi?
Ďakujem Vám za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ja som vás nevyšetrovala ,čiže nedokážem zobjektivizovať váš nález a nedokážem ani posúdiť, ako to je naozaj , preto ani zodpovedať vašu otázku
ak ste si neistá, samozrejme môžte sa nechať vyšetriť i treťou osobou
avšak zväčša je nemocničné zariadenia vyššie , nadradené obvodnému pracovisku a posúdenie stavu z ich strany by malo byť špecializovanejšie(avšak samozrejme nemusí to byť vždy pravdou)
s pozdravom
Odkaz na otázku

hnedy vytok v 8tt

..., 15.01.2015 (08:51)
Dobry den, som 7+1tt, od soboty mam hnedy vytok, rano v sobotu bol bledy a k veceru stmavol tak sme isli na pohotovost kde mi pichli kanavit a nariadili pokoj, od soboty beriem aj 3x1 ascorutin, a od 5tt duphaston 2x1. V pondelok som bola u gynekologicky, babo bolo v poriadku, srdiecko bilo, ze asi je ten vytok len zo zahniezdovania. Vcera som cez den nemala uz ziadny, no dnes rano som dostala krce(ako pri menzese, tie mam uz od zaciatku tehotenstva) a potom sa spustil pri cikani dost tmavo hnedy vytok. Uz ziadne krce nemam, krce zvyknem mat tak 1 x za 1,2 dni, a od soboty mam ten hnedy vytok tiez len 1x za den. Len ma dost trapi ze uz 6dni beriem tieto tabletky, a este to neprestalo, a dnes to aj zosilnelo. Za aky cas by to malo prejst? Pred tehotenstvom som mala problem s PMS, uz od 17dc som spinila, a menzes prisiel na 28dc. Keby som nebola tehotna tak by som bola v sobotu 18dc, nemozeto byt aj kvoli tomu? Inak vela lezim, oddychujem, takze ma dost trapi ze to neprechadza, kedze som pred 4mesiacmi potratilo(babo sa nevivinulo)...myslite ze je zas potrebna kontrola a ultrazvuk? Pretoze tento tyzden mi utz robili uz 2x. Moja gynekologicka vravela ze mam brat lieky, a keby som zacala krvacat cerveno, tak mam ist na pohotovost. Dakujem za nazor
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
špinenie môže pretrvávať až do 12 tt, nezávisle na liečbe, liečba to len podporuje, nie je to kauzálne vyriešenie problému, čiže to, že u vás sa sporadicky objavuje nie je nič prekvapujúce
samozrejhme majte prísny kludový režim, absencia pohl.styku a pokjračujte v liečbe
samozrejme ak by bolo krvácanie červstvou krvou-choďte na pohotovosť ako ste poučená
Odkaz na otázku

problem

monika, 13.01.2015 (15:10)
Poprosim o radu ,pohlavny styk som mala 19.novembra...som tehotna.da sa termin vyratat len podla tohto udaja? Viete mi prosim vyratat termin porodu.dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
napíšte mi ešte termín poslednej menses
tiež prípadne CRL plodu dľa UZV
potom bude možné stanoviť takmer presný TP
s pozdravom
Odkaz na otázku

tehotenstvo a pohlavný styk

Scarlett, 11.01.2015 (22:03)
Dobrý den,
poradíte mi prosím? som v 11tt. Som po IVF chcem sa opýtať kedy by som mohla mať prvý pohlavný styk? Teraz vyzerá všetko ok na začiatku 4-6tt. som špinila teraz sa cítim dobre. dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
treba prekonzultovať s vaším obvodným lekárom, ak vám to povolí, môžte

s pozdravom
Odkaz na otázku

Bolo by moje tehotenstvo rizikove?

mima, 10.01.2015 (19:56)
Dobry den, mam 32 rokov, jedno stvorrocne dieta, rodene sekciou. Pocas tehotenstva som mala trpnutie bruska. Maly mal Apgar 10, ma syndrom drazdiveho creva (zdedil) a je hyperaktivny. Ja som alergicka (silna alergia na prachove roztoce a zacinaju sa mi objavovat ekzemy). Posledny rok byvam zahlienena. Mam lahky prolaps mitralnej chlopne. S manzelom mame odlisne Rh. Ja som B-, manzel O+. Prve dieta ma krvnu skupinu po mne. Chcela by som sa informovat, ci pri danej anamneze by bolo dalsie tehotenstvo (tento rok) rizikove (moja rodina si to mysli a zneistilo ma to), pripadne na co si mam dat pozor. Dakujem a prajem pekny den.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
doporučil túto otázku prehodnotiť s vaším obvodným gynekológom, prípadne konzultácie s alergológom a pod....
krvná skupina nie je prekážkou
a ak ste prvé teh. mala bez ťažkostí, nevidím nejakú zásadnú prekážku, orientačne
s pozdravom
Odkaz na otázku

Prechladnutie

Paulina, 09.01.2015 (16:39)
Dobry den pani doktorka necitim ziadny taky silny zapal.Nemavam ziadne horucky len ta nadcha ma trapi,pijem stale teply caj a kupila som si do nosa taky mentolovy nosny inhalator vola sa to Hapci ale neviem ci to mozem pouzivat ci to nebude skodit malinkemu.Za odpoved vam dakujem Lancaricova
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
do nosa skôr len morskú soľ,ostatné platí viď posl.správa
s pozdravom
Odkaz na otázku

Prechladnutie v tehotenstve

Paulina, 08.01.2015 (20:51)
Dobry vecer mala by som na vas pani doktorka otazku nachladla som pocas tehotenstva a teraz neviem co mozem a co nemozem uzivat.Bojim sa o malinkeho aby som mu neuskodila nieako.Teraz pijem len teple caje a neuzivam ziadne lieky teplotu nemam len pokasliavam a mam soplik, bojim sa,prosim vas poradte mi som v 35 tyzdny tehotenstva.Za odpoved Vam pekne dakujem. Lancaricova
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
ak máte pocit, že sa jedná o nejaký silný zápal vyhľadajte lekára
nemáte sa čoho obávať sú liečivá, kt. sa môžu užívať i v gravidite, naviac ste už v 35tt, ...
v lekárni si prípadne nechajte dporučiť prepráty pre tehotné- niektoré homeopatiká, paralen, kalciový sirup a podobne
s pozdravom
Odkaz na otázku

fajcenie v tehotenstve

Buba_06, 08.01.2015 (17:43)
Dobrý deň,

chcem vedieť Váš názor na môj problém... Som v 13 tt tehotenstva a doteraz neviem prestať fajčiť... bola som silná fajčiarka, denne bežne krabičku a viac... teraz nefajčím toľko.. tak možno 3 - 4 cigarety denne.. viem že by som nemala, no počula som aj také že doktori odporúčajú aj také že silne fajčiarky by nemali hneď prestať ked sú tehotné lebo že to môže spôbiť šok pre telo aj pre dieťa..
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
je to len na vás
fajčenie v gravidite nikto nedoporučuje
plody zväčsša zaostávajú v raste, prípadne sú zhoršené placentárne funckie
dieťa tým určite ohrozujete
avšk sú i pac.,kt. počas gravidity fajčia naďalej a donosia plody do konca gravidity
je to vaša osobná vec, no žiaden lekár vám to neodobrí
s pozdravom
Odkaz na otázku

tehotenstvo

ivana11, 08.01.2015 (17:24)
dobri den chcela by som sa opitat je sanca na tehotenstvo mala som sex dva dni pred ovlaciom mozem otehotnet dakujem za otpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak bol styk nechránený, je samozrejme možnosť otehotnenia,
s pozdravom
Odkaz na otázku

vysetrenie

Natalia, 08.01.2015 (14:41)
Dobry den chcela by som sa opytat co to znamena som 34+2tt hrdlo 1,5cm,mekke,spicka vonk.branka,klenby mierne vyplnene,NT, DAKUJEM
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
normálne vag.nález pri vašom týždni gravidity
nabudúce ak máte otázky ohľadom poradne alebo vyšetrenie, je vhodnejšie konzultovať vášho obvodného lekára priamo na mieste, aby ste mohla byť pokojná
s pozdravom
Odkaz na otázku

Ustupujuce priznaky v 10tt

Jana, 08.01.2015 (14:27)
Dobry den, je normalne, ak necitim vobec podbrusko? Som v 10tt a celkovo mi ustupuju priznaky: nevolnosti i bolest prs. Zo zaciatku tehotenstva som mala take tahave bolesti po stranach, obcas pichanie v podbrusku, no teraz nic. Znamena to, ze maternica uz nerastie? Ci moze rast aj bez toho aby som to vobec citila? Citim sa uplne netehotne a zacinam sa obavat najhorsieho. Mam za sebu uz 3 potraty. K doktorovi idem na sono az buduci tyzden, no ja momentalne nemozem mysliet na nic ine len na to ci je vsetko v poriadku. Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak chcete mať istotu, vyhľadajte lekára
s pozdravom
Odkaz na otázku

Skrateny krcok

iveta, 08.01.2015 (14:24)
Dobry den pani doktorka.Dnes som bola v poradni som v zacinajucom 31 tyzdni a dnes mi doktorka povedala ze mam skrateny krcok na 2,5 cm znamena to ze sa otvaram?? Nejako mi to nevysvetlila..Mam dodrziavat kludovy rezim zbytocne nevstavat z postele..Uzivat mam magnezium 4x 1 tabletku..Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, nález je normálny, pokiaľ je krčok zatvorený, to , že je minimálne skrátený nič neznamená
pokračujte v liečbe ako máte doporučené
s pozdravom
Odkaz na otázku

Ecoli

Monika, 07.01.2015 (12:40)
Dobrý deň,
som v 31. t tehotenstva a už vyše týždňa ma páli pri močení. Po cievkovaní zistili prítomnosť E coli, podľa lekára na to nemôžem užívať žiadne antibiotiká. Bojím sa, aby sa to neprenieslo do pošvy. Aký to môže mať vplyv na bábätko, či na pôrod? čítala som o novorodeneckej sepse spôsobenej E coli, tak ma to trošku vyľakalo. čo by ste mi odporučili Vy? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v niektorých prípadoch sa infekcia preliečuje inokedy nie, závisí na vašom lekárovi,
z oblasti moč.ciest sa samozrejme infekcia môže preniesť do pošvy
prekonzultujte situáciu s vaším lekárom, zavísí aj na mnosžtve baktérií v pošve
s pozdravom
Odkaz na otázku

migrena

evelina, 06.01.2015 (22:49)
dobry den, chcela by som sa spytat na lieky,ktore uzivam pri migrenovych zachvatoch-su to triptany-ci by sa mohlo stat ak uzijem tento liek v tehotestve nieco babatku.Migreny mavam casto a velmi silne trvajuce niekolko dni. Bez tychto liekov som takmer nemozna nicoho a volnopredajne lieky mi vobec nezaberaju. snazili sme sa s manzelom o babatko a v case ked som este nevedela ci tehotna som uzila som triptanovy liek 2 krat, k tomu aj migralgin a panadol. mohla som s tym ublizit dietatku? Za odpoved vam velmi pekne dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak ste tablety už užila, je táto otázka bezpredmetná
nabudúce však konzultujte možnosť užívania, prípadne nejaké alternatívy s vaším neurológom, prípadne gynekológom
s pozdravom
Odkaz na otázku

železo

anita, 05.01.2015 (19:45)
Dobrý večer,chcem sa opýtať som v 35.týž.a môj gyn. mi vypisal maltofer fol,no v lekárni mi povedali,že tehotenské vitamíny,ktoré som brala doteraz už nech neberiem lebo maltofer obsahuje dostatok železa a kyseliny listovej a aby toho nebolo veľa.Ja som brala vit. ladeevita. Maltofer som začala brať od 2.januára raz denne a tie vitamíny som vynechala,zvyknem si dať ešte magne b6.Neviem je to v poriadku že som tie vit. vynechala? dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
vitamíny už nemusíte brať ďalej, ak máte pestrú stravu , je to úplne zbytočné, železo si dajte vo forme maltorefu ako vám predpísal lekár-preparát je spolu s k.listovou, čiže nemusíte nič naviac užívať
magneB6 môžte tiež, vysaďte v 38tt.
s pozdravom
Odkaz na otázku

Bábo zaostáva v raste

Reni, 05.01.2015 (13:57)
Vážená pani Dr.

Dnes som bola na poradni. Chcela by som sa s Vami poradiť či dané hodnoty, ktoré mi dnes boli u bábätka namerané sú podľa Vás norme. Moja doktorka vravela, že hej, ale znepokojuje ma hlavne bruško, ktoré zaostáva v raste skoro o 3 týždne, a hlava je o 1 týžden väčšia, nie je príliš asymetrické bábätko, nemôže byť nejaký problém vo vývine mám na mysli zdravotné problémy či hypotrofický dieťa, prietoky mám dobré, a aj ostatné výsledky mám vždy dobré. Na kontrolu idem zase o týždneň.
dnes som 32+4tt a boli namerané tieto veľkosti:
BDP 8,26 = 33+2tt
HC 28,48 = 31+2tt
AC 25,56 = 29+6tt
PL 6,08 = 31+4tt
Celková hmotnosť bábätka 1682g

Inak vo vývine bolo väčšinou vždy o týždeň pozadu.

Ďakujem za Váš názor a Vašu odpoveď.

Prajem krásny deň
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
zaostávanie rastu bruška môže znamenať nejaký problém s placentou, určite je nutné sledovanie , UZV a týždeň, ak by zaostávanie pretrvávalo, určite vám bude navrhnutá hospitalizácia a následne by bolo zrejme nutné zvážiť kedy by malo byť teh.ukončené
Dieťa môže byť menšie i z konštitučných dôvodov, závisí od vašej i partnerovej výške a pod.
s pozdravom
Odkaz na otázku

spinenie

sandrika, 04.01.2015 (12:27)
Dobry den.
22.12.2014 mi robili laparoskopiu mala som cystu na vajecniku,popritom zistili ze som tehotna.po operacii som mala tmavo hnede spinenie ale po uzivani duphastonu mi to ustupilo po 3 dnoch.
29.12.2014 som bola na sone a odvtedy ma zacalo zas spinit niekedy je slabsie a iekedy silnejsie,uzivam ascorutin a duphaston.na sone mi povedali ze je to v poriadku ale k tomu spineniu mi vobec nic nepovedali,preto sa chcem spitat ci je to normalne ze spinim ked mi robili laparoskopiu ci sa to telo stale cisti alebo to moze byt iny problem.
Dakjem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
krvácanie môže byť spojené i s LSK i s tehotentsvopm,
pokračujtre v liečbe-podporná horm.liečba Duphaston je vhodná min. do 12tt, násldne by už špinenie malo ustať, tiež dop. užívať občas i Magnézium -na upokojenie maternice
ak by krvácanie pokračovalo, alebo sa zhoršilo, vyhľadajte hneď lekára
s pozdravom
Odkaz na otázku

Vyšetrenie zrážanlivosti krvi v tehotenstve

DH, 03.01.2015 (10:19)
Dobrý den,
chcela by som sa spýtať, či sa v tehotenstve robí štandardne vyšetrenie zrážanlivoti krvi? V prvom tehotenstve asi v cca 36 tt robili nejaké vyšetrenie koagulácie PT 2 ukazovatele a INR. Neviem síce čo sa z týchto parametrov dá zistiť. ??

Moja druhá otázka je, že trpím vnútornými aj vonkajšími hemoroidmi II. a III. stupňa. Je to nejaké riziko pre vznik trombózy? (mám z toho dosť strach) Je namieste v mojom prípade dôkladné vyšetrenie zrážanlivosti krvi? Som tehotná po 2 spontánnych potratoch a mimomaternicovej tehotnosti a som v 23+2 tt.

Ďakujem pekne za podrobnú odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
od poslednej gravidity sa parametre mohli zmeniť čiže hodnoty z minulej gravidity vás momentálne nemusia zaujímať, buď by mali byť urobené odbery vaším lekárom , avšak ak máte podobné problémy bolo by na mieste hematologické vyšetrenie, prípadne konzultácia...
samozrejme hemoroidy sú rizikovým stavom pre rozvoj trombózy
mala by ste určite mať nejakú liečbu napr nízkomolekulárny heparín, o tom ale nerozhoduje váš gynekológ, mala by ste mať vzhľadom na hemoroidy chirurgické vyšetrenie tiež doporučenieliečby...

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa