MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 4013

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

tehotenstvo

adka, 23.10.2014 (15:46)
Dobry den chcela by som sa opytat .. som v 34tt tehotentva je to moje prve tehotenstvo mam 25r ..dost casto si ctim usi teda mam taky mensi problem niekedy ma stale svrbia nemoze to neako ovplivnit aj moje babo? termin by som mala mat 4.12 no ale idem cisarskym moze sa stat ze pojdem aj skor ? no ked som bola na vcerajsej poradni tak mi lekar zistl ze uz ma nizsie hlavicku a k tomu mam neakeho bacila co moze vyvolat skorsi porod ale dal mi vaginalne tabletky ..dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak máte obavu , že sa jedná o nejakú ušnú infekciu, prípadne navštívte ORL lekára
samozrejme pôrod môže nastať i skôr
s pozdravom
Odkaz na otázku

pretrvavajuca bolest v prsniku po odstaveni

Zuzana, 23.10.2014 (14:30)
Dobry den, pred siedmymi mesiacmi som odstavila syna po dvadsatmesacnom dojceni. Uz v sestonedeli som dostala skaredu mastitidu a prsniky sa mi pri vacsom naliati upchavali, takze aj napriek dojceniu sme prikrmovali. Problem je, ze syn je uz odstaveny hodnu chvilu a mna stale pocas ovulacie a pred menzesom bolia prsniky, teda hlavne lavy v miestach, kde ma bolieval aj ked som dojcila. Ked som ho odstavila, tak som tri mesiace este sem tam odsala mliecko pre uvolnenie. Potom mi to lekarka zakazala, ze si mam len davat studene obklady. Asi mesiac na to sa mi uplne rozhadzal cyklus, len som menstruovala a menstruovala. Medzitym som bola aj na UZV prsnikov, vsetko ukazovalo v poriadku, len lekar povedal, ze tie zlazy su aj napriek styrom mesiacom od odstavenia stale este rozsirene, ze to chce cas. Cyklus sa mi ako tak upravil, aj ked sa mi prva faza uplne skratila na minimum a cyklus mam 24 dnovy s teda dost jasnymi plodnymi dnami. Je normalne, ze jedno zastavenie laktacie moze robit tolko starosti? Ze najprv sa ani mlieko nechce prestat tvorit (aj ked malinko, ale predsa), potom sa cyklus rozhadze a aj sedem mesiacov po odstaveni ma stale boli pocas ovulacie a pred menzesom ten prsnik co som z neho viac kojila? U gynekologa uz som bola asi pat krat za tu dobu... Teda kvoli zastupovaniam v lete som bola u viacerych a kazdy povedal, ze je to v podstate v norme... Vdaka za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,

ak se teda bola opakovane kontrlované a bolo aj UZv a jenález v norme, môže to byť normálny nález vo vašom prípade
možno by ste ešte mohla doplniť niektoré z preparátov na bolestivé prsníky-agnucaston, mastodynon a pod., možno by bolesti ustali
s pozdravom
Odkaz na otázku

vitaminy

slavka, 23.10.2014 (14:10)
dobrý den pani doktorka chcem sa opýtat na zaciatku tehu som brala 5 mesiaco vitaminy a už dva mesiace nema nic neberiem lebo vitaminy mi nerobili dobre som ich vysadilamoj doktor nerobil ho zastupovala doktorka ktora mi nic nevedela povedat ani vahu maleho nic chcem sa opýtat či nejak neubíž drobcovi že nemam vitaminy samozrejme jem vela zeleniny aj ovocia dakujem za odpoved pekný den
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,. určite nie,
pokaiľ máte pestrú stravu, sú vitamínové preparáty úplne zbytočné
s pozdravom
Odkaz na otázku

Ovestin

Ja, 23.10.2014 (09:46)
Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať, či je možné používať Ovestin krém počas dojčenia. Bola som s príznakmi prechladnutia zo spodu u môjho gynekológa (výsledky moču a výterov ešte nemám) a predpísal mi tento krém. Bojím sa však, či nemôže mať negatívny vplyv na bábätko alebo na dojčenie. Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, nerozumiem veľmi dovodu prečo vým vášlekár doporučil práve tento krém
nie je indikovaný ani počas tehotenstva ani počas dojčenia
znižuje tvorbu mlieka a pod., obsahuje estrogény
s pozdravom
Odkaz na otázku

tehotenstvo

Vanda Miklošková, 22.10.2014 (14:07)
Dobry den, som v 35. Tyzdni,dnes som bola u svojho gynekologa a hovorila som mu,ze malu citim velmi nizko tak ma pozrel a je to tak,nastastie sa neotvaram,len krcek je slabsi.Povedal,ze si mam rozmysliet ci ist kus polezat do nemocnice alebo mat kludovy rezim doma,nic nerovit,len lezat a mat vylozene nohy.Radsej by som ostala doma ked to nieje take vazne, a chcem sa opytat ked mam nohy vylozene a lezim na boku ci mi to pomaha,alebo musim lezat na chrbte.No to mi dost prekaza,alebo skusit podlozit nieco pod postel nech je cela vycysena? Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bok je tiež v poriadku
prípadne si môžte pdoložiť niečo pod chrbát
ste v 35tt, nič závažné sa nedeje , aj keby ste náhodou porodila, dieťa je už plne vyvinuté
dodoržujte kludový režim, absencia pohl.styku a môžte užívať magnézium
s pozdravom
Odkaz na otázku

napínanie svalov

tímea12311, 22.10.2014 (12:56)
Dobry deň. Som asi v 3 týždni tehotenstva. Uz asi 3 deň v stoji a pri praci sa mi napínajú svaly na bruchu. S čím to moze súvisieť. Mam uz navštíviť svojho lekára? Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak vám meška menses týždeň lekára ešte nenavštevujte, pokiaľ nekrvácate alebo nemáte nejaké závažné problémy, k lekárovi je na mieste ísť cca 6 tt.
na zvýšenú rektivitu svalstva si môžte dať magnézium
s podzravom
Odkaz na otázku

zvuk pri pohybe bábätka v brušku

Darina, 22.10.2014 (10:28)
Dobrý deň. Som v 33tt. Neviem, čo to je, ale už 4x som spozorovala taký pukavý zvuk a myslím, že to ide z bruška. Započula som to napr. dnes večer ako som bola v takom polosede v posteli a nehýbala som sa a teraz v priebehu 15min 2x ako tu sedím za PC. Ani neviem, k čomu ten zvuk prirovnať. Možno k bublinkovej fólií ale ten zvuk je omnoho jemnejší. .. asi skôr ako šuchnutie euroobalom. Čo to môže byť? "Blúznim", alebo to fakt ide z bruška? Vždy, keď som započula to puknutie, tak to bolo len 1x, nikdy nie viackrát za sebou a to práve, keď sa bábätko hýbalo. Myslíte, že ten zvuk môže naozaj vychádzať z bruška? Čo to znamená? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
naozaj neviem s čím by toto mohlo súvisieť, keď budete najbližšie na kontrole spomeňte to lekárovi, ak však raámci UZV a vyšetrenie bude všetko normálne, zrejme nebude dôvod sa znepokojovať
s pozdravom
Odkaz na otázku

test

zuzana, 22.10.2014 (08:03)
Dobry den chcela by som sa poradit. Mam taky problem snazime sa o druhe dieta nakolko som vo february potratila koli krvnej zrazenine. Mali sme styk v plodne dni a potom som mala pocit ze to konecne vyslo urobila som si test a bola tam slaba ciarka myslim. Menstruacia my meskala 4 dni a potom prisla ale slabsia ako zvycajne ale nie uplne slaba. Dva dni silnejjsia a dnes uz len slaby hnedy vytok na 3 den. Urobila som si test a ten je stale pozitivny a myslim ze ciarka je tmavsia. Ja teraz neviem co mam robit mam bolesti v krizoch aj taky tlak v podbrusku trocha ma bolia bradavky ale inak nic ja som nemala ani v prvom tehotenstve ziadne priznaky. Myslite ze by som mohla byt tehotna alebo ide pravdepodobne o mikropotrat ale toto krvacanie bolo uplne ine ako ked som potratila vo february. A zabudla som povedat ze ma strasne pali zaha. Ako mam postupovat mam este chvilku pockat a test zopakovat alebo cakat do dalsej menstruacie ja som v uk a tu je to z lekarmi dost komplikovane. Dakujem za radu
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
áno vyčkajte, test opakujte s odstupom času
, ak by sa opakoval pozitívny výsledok, alebo slabo pozitívny a mense by meškala , vyhľadajte lekára
s pozdravom
Odkaz na otázku

scener resp.detektor kovu

Bozuana, 20.10.2014 (22:35)
Dobry den,
som v 5.tyž. tehotenstva, a chodim do práce kde nas denne skenuje SBS so scenerom na kov, aj 2-3 krat zakaždým ked vychadzam z haly.
Vedeli by ste mi povedať ci to škodi, aky to moze mat vplyv?
Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak by to mal byť len skenner na kov, tak by to nemal byť problém závisí na type žiarenia, kt. prístroj vydáva, informujte sa prosím v práci , na personálnom oddelení
s pozdravom
Odkaz na otázku

DUPHASTON v začiatkoch tehotenstva

Tuta, 20.10.2014 (09:18)
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné vysadiť duphaston aj po zhruba 10 dňoch užívania v začiatkoch gravidity. Tento liek mi bol predpísaný po tom, čo sa mi raz ráno objavil hnedastý výtok. V noci predtým boli trochu bolesti v podbrušku, ale nič výnimočné. Lekárka mi povedala že hrozí potrat. Nakoľko som ale veterinárny lekár, nedá mi to a mám pocit, že mi bol predpísaný iba kvôli istote lekárky aby niečo nezanedbala. Nemám už žiadny hnedý výtok, žiadne bolesti, cítim sa dobre, nezvraciam. Naopak po tabletkách sa cítim akosi depresívna, žalúdok ako na vode a som nervózna z toho, že to vôbec musím brať. Viem ako pôsobia hormóny v organizme, neviem či je rozumné ho teraz vysadiť, nakoľko klesne hladina progesterónu a ten potrat naozaj môže nastať. Máte skúsenosti s takýmto skorým vysadením duphastonu? Viem, že určité riziko tam je. No niektoré ženy mali aj silnejšie krvácania a väčšie bolesti a nemuseli ho brať. Som silový trojbojár, je dosť možné že silovým tréningom s ťažšími váhami, keď som ešte nevedela že som tehotná sa mohol objaviť hnedý výtok. Na kontrolu idem o 5 dní, zatiaľ ho užívam. Na USG sa ešte embryo nedalo zmerať. Posledná menštruácia bola 9.09.2014. Ďakujem krásne za odpoveď, bola by som veľmi vďačná ak by ste mali podobnú skúsenosť a vedeli mi poradiť. Nechcem zaťažovať zbytočne dieťa 12. týždňov hormónmi, nakoľko viem aký vplyv to má na zvieratá. Ďakujem veľmi pekne.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nikto vám nemôže prikáyať užívať lieky, keď chcieť nebudete, tak nebudete užívať
podporná gestagénne liečba do 12tt je veľmi bežná, nežiadúce učinky sú minimálne,
užívajte teda aspoň, kým nepôojdete teraz na kontrolu, ak bude plod vitálny, nebude už špinenie a ostatné vzštrenie bude v poriadku, poradťe sa s lekárkou či by yvážila vysadiť vám liečbu
je samozrejme pochopiteľné, že ak je plod vitálny a vy plne zdravá, bez známok hroziceho potratu nie je nutné v liečbe pokračovať
s pozdravom
Odkaz na otázku

možná tehotnosť...

Janka, 20.10.2014 (08:15)
Dobrý deň,
chcela som poprosiť o radu. Cez víkend som mala minimálne špinenie, mierna bolesť v krížoch. S manželom sme sa milovali cca pred 10 dňa. Menštruáciu by som mala dostať až za 7 dní (mávam pravidelnú). Mohlo by sa jednať o uhniezdenie vajíčka v maternici? Ak áno kedy by som si mala urobiť test. Je možné, aby som mala menzes a byť tehotná?
Ďakujem za odpoveď.
Pekný deň.
Janka
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
je zbytočné si robiť teh.test po 10 dňoch po styku, test si urobte až keby vám meškala menštruácia
mohlo by byť špinenie a prítomné tehotenstvo alebo určite nie regulérna menses, teh.by odkrvácalo
s pozdravom
Odkaz na otázku

problemy po potrate

lulu, 19.10.2014 (13:42)
Dobry den, presne pred 6tyzdnami som potratila v 8tt bez potreby kyretaze( nevyvijal sa plodik, lebo ani v 8tt ho nebolo vidiet na ultrazvuku, len plodove vajce) menstruaciu som dostala presne o mesiac na 27 den cyklu( krvacanie trvalo 8dni) no na 13dc( po styku) som mala zas hmedy vytok a na 16dc som uz slabo krvavacala( uz 2 dni)Dalsi cyklus by sme sa chceli pokusat zas o babetko, no s takymto mimo menstruacnym krvacanim to asi nepojde! Myslite ze treba kvoli tomu ist k mojej gyn.? Bola som tam po skonceni menzesu na 11dc( vtedy som ani nespinila) a bolo vsetko ok. A beriem aj dufaston od 16dc. Z coho teda moze byt to mierne krvacanie? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v prvom rade by bolo vhodné vyčkať aspoň 3 menštr.cykly od potratu so snahou o ďalšie tehotenstvo, aby bola maternica pripravená
13-16 den zodpovedá krvácaniu neiekdy v období ovulácie, môže sa jednať o intermenštruačné krvácanie
odsledujte si nasledujúci cyklus ,uvidiíte, o teh.sa následne pokúšať môžte
ak by sa situácia opakovala , lekára navštívte
s pozdravom
Odkaz na otázku

tehotenstvo

slavka, 18.10.2014 (09:25)
Dobrý den pani doktorka mám taku otazku som v 28 tt a trapi ma taky výtok každe ráno je priesvitný nemám nic svrbenie ani pálenie potom to prejde celý den mám už výtok v poriadku slabučky len ráno ako keby som sa čistila musim si davat aj intímku dneska ráno tak kus zo mna vytiekol som sa zlakla ci nemože byt nieco vážne dakujem uza odpoved pekný deň
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
každe ráno sa osprchujte, prípadne použite nejaký výplach
ak nemáte iné ťažkosti , neznepokojujte sa, na najbližšej prehliadke to skonzultujte s lekárom
s pozdravom
Odkaz na otázku

Utrogestan v 27 tt a krčok 31mm

zuzka, 17.10.2014 (17:48)
Dobrý deň, práve som začala 27 tt a bola mi robená cervikometria kde zistili, že mám krčok skrátený na 31mm. Na 3 dni ma nechali v nemocnici, dnes prepustili. Inak je krčok je vraj uzatvorený, uložený mediosakrálne. Predpísali mi na vkladanie Utrogestan (2x denne 1 tabletu), vraj pomôže aby sa krčok ďalej neskracoval, ale teraz čítam v príbalovom letáku, že sa smie užívať iba počas 1 trimestra. Je Utrogestan v podstate už skoro na začiatku 3 trimestra v poriadku? A ešte sa chcem opýtať je nález na krčku veľmi zlý? V nemocnici hovorili, že to nie je také zlé, len by som chcela počuť ešte názor ďalšieho odborníka. Ďakujem pekne.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
všetko je tak ako popisujete
nález je na odsledovanie, zatiaľ nie dramatický
užívajte tiež magnézium,nemajte pohlavný styk a tiež sa snažte o kľudový režim
s pozdravom
Odkaz na otázku

alkohol v tehotenstve

Jana, 16.10.2014 (10:54)
Dobry den, som v 30 tt, prvé dva mesiace som nevedela, že som tehotná, a tých prvých 6.7 tyzdnov som mala dosť alkoholu, chcem sa opýtať, keby alkohol poškodil vývin mozgu bolo by to vidieť,? či mi ostáva len dúfať, že bude všetko v poriadku a žiadne znaky FAS syndromu sa neprejavia
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
niektoré zmeny na UZV sú viditeľné, niektoré nie, ak doteraz bolo všetko v poriadku, dúfajte, že to tak naozaj aj je
FAS sa týka dlhodobého alkoholizmu, počas celého tehotenstva
na vašu otázku vám však odpovie až adaptácia dieťaťa po pôrode
s pozdravom
Odkaz na otázku

Aký starý je plod a kedy došlo k opledneniu

Bronula, 15.10.2014 (19:34)
Ďakujem za odpoveď.

Aký starý je plod a kedy došlo k opledneniuiem, je teraz už hlúpe riešiť. ale človek má v sebe aj tak červíka a snaží sa dojsť na dôvod, prečo sa gestačný vek posúva.

Píšete, že pri prvom mi to sedí. Ale tam to mám podľa PS 7+0tt a podľa sona 6+1tt, teda do ukončenia 7tt mi chýba 6 dní. Ako pri druhom tam mi zase chýbajú 3 dni do ukončenia 13tt.

To znamená, že ak som mala pohlavný styk napr. 13 teho, mohla som otehotnieť aj na tretí deň teda 16,teho po spomínanom pohlavnom styku? Ak teda správne tomu chápem.

Môže byť bábänko menšie aj z toho dôvodu že aj ja aj môj priateľ sme malinký :O) A ani naše pôrodné veľkosti neboli veľké? alebo to s tým nemá súvis ešte 20tt? Inak je normálne, že ani moc tie pohyby necítim. sem tam večer ked som v klude, ale nie každý deň?

Ďakujem Vám veľmi pekne za Vašu ochotu a ospravedlňujem sa za množstvo otázok.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v tehotenstve ak ste 6+1 znamená to, že ste 7 tt, pár dní naviac alebo menej , je normálne, málokedy je dokonalo rovnaký rozmer plodu dľa poslednej menses, závisií to od polohy plod pri UZV vyšetrení, nastavení stroja a tiež na lekárovi,
keby ste šla na meranie v ten istý deň, je málo pravdepodobné, že by viacerí lekári namerali úplne presne tie isté hodnoty
veľkosť plodu nás vyrušuje až keď je diskrepancia viac než minus 3tt, vtedy už páatrame po príčine...
u vás to zatiaľ naozaj vyzerá v poriadku,
to, že ste obaja s manželom nižšieho vzrastu samozrejme môže mať vplyv, že sa nedá očakávať , že dieťa bude veľké
ste prvýkrát tehotná, pohyby ešte cítiť až tak jasne nemusíte, niektoré mamičky cítia až po 22 tt
buďte trpezlivá
s pozdravom
Odkaz na otázku

Aký starý je plod a kedy došlo k opledneniu

Bronula, 15.10.2014 (13:49)
Vážená pani Dr.

Mám troška zmätok v tom ako staré mám dieťaťko a kedy teda došlo k oplodneniu. podľa čoho sa mám riadiť keď mi stále vychádzajú iné hodnoty? Cyklus mám pravidelný, ale viem, že som nemohla otehotnieť na 14 deň, ale skôr až na 16 až 18 deň, priateľ bol vtedy doma,pracuje v zahraničí. V tom období som mala aj také slabé špinenie podobné menzesu, ale menzes to nebol keďže som ho mala 22.5. ak by som sa týmto riadila tak by to aj potom celkom sedelo podľa posunu z 13+0 na 12+4. ale čo potom tie ďašie posuny v termínoch. mohla som nakoniec otehotnieť aj na 22 deň od poslednej menštruácie, teda 12.6 či 14.6?

Vychádzali mi tieto dáta:
Podľa PS 7+0 , UZV 6+1
Podľa PS 13+0, UZV + Screening v I. trimestri 12+4
Podľa PS 17+0, UZV 16+1
Podľa PS 20+5, UZV 19+6


Ďakujem za odpoveď.

Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, tie UZV sú v norme, posun do 1tt vo veľkosti dieťaťa oproti menses je v norme, nemusíte sa obávať
najlepšie sa počíta vek dľa prvéh UZV , ale tam vám to sedí na 7tt,
ak viete kedy ste mala pohl.styk, tak k opledneniu mohlo dôjsť aj do troch dní potom
nemusíte sa tým zaoberať, lekár vám určí TP a tým sa riadte, dôležité je, aby dieťa prosperovalo
s pozdravom
Odkaz na otázku

Otehotnenie po mimomaternicovom tehotenstve

Dana, 15.10.2014 (12:01)
Dobry den pani doktorka, chcela by sm Vas poprosit o Vas nazor, kedy je mozne zacat sa snazit o dalsie dietatko po mimomaternicovom tehotenstve? Diagnostikovali mi ho v 6tt, laparoskopicky bol odstraneny lavy vajickovod, cistenie maternice mi nerobili. Ako dlho je povinna pauza po tomto zakroku? Dakujem velmi pekne. Prijemny den.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
minimálne 3 mesiace vyčkajte
s pozdravom
Odkaz na otázku

očkovanie pred počatím

Lenka , 15.10.2014 (11:18)
Dobrý deň, cca týždeň pred ovuláciou (kedy som aj počala) som bola zaočkovaná proti tetanu. Myslíte si, že to očkovanie môže mať nejaký vplyv na tehotenstvo, príp. plod? Keď som sa pýtala svojej obvodnej Dr. či môžem otehotnieť povedela mi, že určite áno. No ako viac čítam o tejto téme odporúča sa počkať s otehotnením min. mesiac od očkovania. Aký je váš názor.
Veľmi pekne ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
prípadnú konzultáciu zvážte s imunológom, nemám s týmto problémom vôbec skúsenosť
s pozdravom
Odkaz na otázku

pichanie

zukada, 12.10.2014 (09:09)
Dobrý deň
Som v 15 tt. V apríly som mala spontánny potrat v 6 tt. Takže nechcem podceniť situáciu - neviem či mám ísť k lekárovi alebo počkať týždeň a pol do plánovanej poradne (môj gynekológ je dobrý odborník , no má vždy plné termíny a mne je trápne sa mu tam vsúvať ak nejde o nič vážne).
K problému: už niekoľko dní pociťujem pichanie v pošve- na ľavej strane, stále v rovnakom mieste, niekedy je slabé niekedy veľmi silné. Výtok mám od začiatku tehotenstva - číry, bez farby.
Poraďte mi , prosím, či mám urýchlene bežať k lekárovi alebo stačí počkať. O čo by mohlo ísť?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, skúste si aplikovať neiktorý z výplachov vhodný i pre tehotné napr. clogin
mohlo b sa jednaž o nejakú počínajúcu infekciu
ak by ťažkosti pretrvávali, prípadne sa zosilnili, navštívte lakára skôr
s pozdravom
Odkaz na otázku

ATB v tehotenstve

Janka, 10.10.2014 (14:36)
Dobrý deň pani doktorka, potrebovala by som poradiť ohľadom užívania ATB v tehotenstve. Som tehotná 14+2. Mala som jemne bolesti ako pri zápale v podbrušku a tak po stere mi vyšiel že je to streptokok . Pani Doktorka mi predpísala tabletky Dalacin C 150 mg 3 krát denne a Dalacin vaginálny krém a chcela by som vedieť či tieto lieky nemôžu nejak negatívne vplývať na miminko. Doktorka mi povedala že je lepšie to liečiť ako to nechať tak, ale mam strach keďže sú to antibiotika a rada by som vedela aké mate s týmto liekom v tehotenstvom skúsenosti. Ďakujem vopred za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
tento typ ATB sa v tehonstve užíva
ordinácia bola správna
nemusíte mať obavy
s pozdravom
Odkaz na otázku

toxo

luckamala, 09.10.2014 (10:57)
Dobry den... ja mam taky problem, ze pred casom som jefla tatarak (surove maso ) potom som zistila ze v tom case som bola uz tehotna...velmi sa bojim toxoplazmozy...predstavuje to velke riziko? Dakujem pekne za rychlu odpoved lucia
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak máte nejaké podozrenie, navštívte lekára, kvôli odberom . oxoplazmóza v tehotenstve je veľmi vážna, /zo surového mäsa vám však hrozia iné ochorenia/
s pozdravom
Odkaz na otázku

Milovanie v tehotenstve

anjelik11, 09.10.2014 (09:09)
Dobrý deň, začiatkom septembra som vám písala ohľadom slabého krvácania, ktoré nastalo po silnom orgazme, bez toho aby bol manžel dnu. Vtedy som brala Duphaston a Fluomizin a boli sme v 11tt. Teraz sme v 16tt a od pani doktorky máme povolený sex, pretože som v poriadku. Bojím sa, že budem po styku opäť špiniť. Čo robiť v takom prípade? Ak by to nastalo, zastaví sa to samé? Predtým som brala tie tabletky, tak to prestalo. A ešte sa chcem spýtať, či môžem dosiahnuť orgazmus alebo by bol vhodnejší styk bez toho? Vzhľadom k tomu, čo sa predtým stalo.
Ďakujem vopred za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
lieky , ktoré ste mala boli hormonálna podpora gravidity a protizápalové lieky,
závisí z akého dôvodu ste vtedy špinila, preto sa nedá povedať , či sa situácia bude opakovať, môže sa ejdnať i o aktivitu maternice po pohl.styku, to ale neovplvyníte, max. si môžet dávať magnézium
s pozdravom
Odkaz na otázku

krčok

Miroslava, 08.10.2014 (11:31)
Dobrý deň, dnes som po poradni v 20tt a dr. mi sonom zistil krčok 3,66, maličké tlačí dole, neotváram sa. Vravel, že to nie je až také zlé, dal mi magnézium a odporučil kľudový režim. O 2 týždne kontrola. Veľmi sa bojím, aby som predčasne neporodila. Je tento nález zlý? Ide o druhé tehotenstvo. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nedá sa zhodnotiť či je tento nález ako vy hovoríte zlý alebo dobrý, určite je kludový režim a Mg vhodne doporučené,
krčok môže byť skrátený, dôležité, je aby ste sa neotvárali, čo sa tč.nedeje
v prípade bolestí, krvácania, vyhľdajte lekára ihneď a nemajte pohl.styk
s pozdravom
Odkaz na otázku

pichanie v podbrušku

anjelik11, 07.10.2014 (17:23)
Dobrý deň pani doktorka, som v 16tt a dnes som spozorovala pichanie v podbrušku na ľavej strane. Pociťujem to, keď sa zohnem alebo si naťahujem chrbát kvôli bolesti krížov. Je to pichanie spôsobené rastom maternice? Bola som na poradni pred týždňom, pýtala som sa na bolesť pri vaječníkoch, moja pani doktorka mi vysvetlila, že je to rastom maternice, no toto ma bolí kúsok od ľavého vaječníka smerom do stredu brucha.
Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
môže sa jednať o bolesť z rastu maternice a ťahu v oblasti vazov ,kt upínajú vaječníky, ale tiež môže byť bolesť spoôsobená napr. žalúdkom alebo i inými orgánmi v dutine brušnej ako i prenesená bolesť z oblasti chrbtice
ak by bolesť neustávala, navštívte lekára ,možno vás pošle na nejaké doplnkové vyšetrenia
s pozdravom

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa