MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 3850

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

Nižší vek dieťaťa

Renáta, 19.09.2014 (10:22)
Vážený pán Dr.

Teraz, keď som bola na kontrole (bola som presne 17+1tt) mi lekár podľa sona určil, že plod zodpovedá veľkosti 16+1tt.

Lekár bol so všetkými údajmi spokojný, len už 13tt mi znížil vek dieťaťa podľa sona na 12+4tt (vtedy vravel, že asi došlo neskôr k počatiu). A s tým aj ja súhlasím. Ale teraz už fakt nechápem, čo môže byť za problém, ak mi zase znížil vek zo 17+1tt na 16+1tt. Čo znamená ten týždenný rozdiel, čo je dôvodom?

Mám obavy či je všetko poriadku, či dodávam všetky potrebné živiny dieťatku, alebo či samotný vývin dieťaťa je v poriadku.

Môže to byť niečo závažné?

Lekár síce vravel, že je všetko v norme, len by som chcela počuť názor aj iného odborníka.

Vopred ďakujem za Vašu ochotu a odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Odkaz na otázku

Nižší vek dieťaťa

Renáta, 19.09.2014 (10:16)
Vážený pani Dr.

Teraz, keď som bola na kontrole (bola som presne 17+1tt) mi lekár podľa sona určil, že plod zodpovedá veľkosti 16+1tt.

Lekár bol so všetkými údajmi spokojný, len už 13tt mi znížil vek dieťaťa podľa sona na 12+4tt (vtedy vravel, že asi došlo neskôr k počatiu). A s tým aj ja súhlasím. Ale teraz už fakt nechápem, čo môže byť za problém, ak mi zase znížil vek zo 17+1tt na 16+1tt. Čo znamená ten týždenný rozdiel, čo je dôvodom?

Mám obavy či je všetko poriadku, či dodávam všetky potrebné živiny dieťatku, alebo či samotný vývin dieťaťa je v poriadku.

Môže to byť niečo závažné?

Lekár síce vravel, že je všetko v norme, len by som chcela počuť názor aj iného odborníka.

Vopred ďakujem za Vašu ochotu a odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
týždňový rozdiel je v norme, neznamená nič, len že dieťa je menšie
všetko čo píšete od vášho lekára , je pravda
s pozdravom
Odkaz na otázku

Termín pôrodu

Beáta, 18.09.2014 (18:16)
Dobrý deň, UZV mi robil aj skorej, ale prvý uzv mám napísaný v tehotenskej knižke ten, ktorý som Vám napísala. K tomu mám napísané, že 16+4. A áno, cyklus som mala nepravidelný.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
tak už tam je zjavná diskrepancia, pretože pri CRL 34 je vek plodu 10+0 a vy ste teda podla menses bola 16+4....
chápem to tak, že na základe nepravidleností cyklu sa váš lekár orientuje na základe UZV , kt. spraví
s pozdravom
Odkaz na otázku

termín pôrodu

beáta, 18.09.2014 (12:42)
Dobrý deň, píšem Vám CRL a dátum prvého UZV vyšetrenia - CRL: 34,3 a dátum vyšetrenia 9. júl 2014. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
teda neviem či ste náhodou vy alebo vás lekár neurobili niekde chybu
mala ste nepravidlený cyklus?
prvý UZV bol v juli a posledna menses vo februári?
lebo ak je tak ako píšete tak je to nasledovne:
9.7.2014 pri CRL 34 by mal plod zodp. 10+0
a TP týmpádom vychádza na 4.2.2015

nerozumiem ako môže dojst k takejto diskrepancii.....?
s pozdravom
Odkaz na otázku

herpes v 1.trimestri

Denisa, 18.09.2014 (07:23)
Dobrý deň, som nehotná 11 týždňov a na pere sa mi urobil herpes, nie je to prvýkrát, v tehotenstve áno. Chcela by som sa spýtať, či je to nebezpečné pre plod, či nehrozí nejaké poškodenie alebo dokonca potrat??? Bola som v lekárni a tam mi dali rozpustné náplasti so zinkom, môžem to použiť?

Dakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
každá virusová infekcia v prvom trimestri je nebezpečná, ale nikto vám v tomto momente nepovie či to ohrozí váš plod alebo nie, závisí samozrejme aj od vášho imunitného systému
ak náplaste obsahujú len zinok na vysušenie, použiť ich môžte
ak však obsahujú i iné účinné látky prekonzultujte to s vaším lekárom
a pri najbližšej kontrole mu určite o herpese povedzte , prípadne vás pošle na infekčné an nejaké vyšetrenia alebo doporučí ďalší postup
s pozdravom
Odkaz na otázku

Termín pôrodu

Beáta, 17.09.2014 (21:19)
Dobrý deň prajem, ja mám menší "problém" s mojím termínom pôrodu.
Moja posledná menštruácia bola 12.02.14. Môj doktor mi vypočítal termín pôrodu na 19. 11. Neskôr som mala termín pôrodu 20. 11. No na ďalšej poradni sa vyjadril, že dieťatko nezodpovedá veľkosti, akú by malo mať, tak mi termín pôrodu presunul na 20. 12. Na ďalšej poradni mi určil termín pôrodu zase 27. 12 a dnes na poslednej poradni 29. 12 a to mi nerobil ani ultrazvuk. Môžem sa spýtať, ako je to možné? Pretože na moju otázku, ako je to možné mi doktor odpovedal iba tolko, že je absurdné, aby som rodila podla PM ked tomu dieťa nezodpovedá. Ale nechápem, ako mi to mohol presunúť o vyše mesiaca. Ďakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
koreloval zrejme výsledok podľa UZV čo je normálne
napíšte mi prípadne CRL veľkosť z prvého UZV a tiež dátum vyšetrenia - môžem sa tiež vyjadriť k TP(nájdete to v teh.knižke)
s pozdravom
Odkaz na otázku

vytok

iveta, 17.09.2014 (15:43)
Pani doktorka dakujem vam za odpoved ohladom toho vytoku..Bola som na vysetreni a mam tam hematon ako aj pred tym ked som potratila..Mam dodrziavat kludovy rezim a uzivam duphaston a ascorutin..Dufam ze tentokrat hematon zmizne a budem mat babo.Dakujem za vsetky odpovede..
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Veľa šťastia
Odkaz na otázku

vytok

iveta, 17.09.2014 (08:49)
Dobry den.Prosim vas ja sa chcem opytat som v 14 tyzdni a objavuje sa u mna zlty vytok ktory mi nesposobuje palenie ani nic podobne..Vcera aj dnes rano mam taky hnedy vytok moze to znamenat problem?? Uz som raz potratila v 10tt pretoze som spinila a potom krvacala ale tento vytok je taky iny..Pijeem malo vody moze to byt z toho?? Dakujem za odpoved..
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
s pitím to určite nesúvisí
ak máte podozrenie , že tento výtok nie je v poriadku, prípadne ak sa častejšie opakuje , navštívte lekára nech váš vyšetrí
s pozdravom
Odkaz na otázku

Amniocentéza

Lucia, 15.09.2014 (13:24)
Dobrý deň prajem. Pani doktorka chcem sa opýtat som v 18tt mam za sebou geneticke testy z dvodu zlých screeningových výsledkov prve mi vysli 1:260 a tie druhe 1:15. Mam 33rokov v poznamke je riziko DS je vyssie ako je ocakavane len podla veku matky ale ten druhý výsledok ma zaskocil že to čislo je pomerne dost velký rozdiel...rozhodujem sa o amniocenteze ale neviem ci nie je lepsie pockat na morfologický uzv ktorý mam v 21týždni..pretože mam strach z niakych nasledkov po amniocenteze i ked viem že amniocenteza vie výlučit skoro na 100% dane riziko. dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
morfologický UZV sa bude realizovať za každých okolností ale v 21tt
ak je podozrenie na nejaké gen.ochorenie, dop. sa urbiť amnioentézu ešte pred týmto obdobím, aby bol priestor na ďalší prípadný možný zásah
riziká amniocentézu sú dnes veľmi nízke i pre plod i pre vás,
ako správne uvádzate ,len amniocentéza vám stopercentne zodpovie otázku či je plod v poriadku, či v súvisloti s DS alebo iným ochorením...
je na zvážení vás a vášho partnera či sa pre amniocentézu rozhodnete, z odborného hladiska treba prihladnuť k tomu čo vám doterajšie výsledky povedali a tiež to skonzultovať s vaším lekárom,
s pozdravom
Odkaz na otázku

Tehotenstvo alebo cysta?

ZuzanaSimorova, 12.09.2014 (15:58)
Dobrý deň, pani doktorka. Potrebovala by som od vás radu. V marci som v 9tt mala zamlčaný potrat,a o mesiac na to mi našli cystu, ktorá sa po mesiaci stratila. po troch mesiacoch mi doktor povedal, že bez ohľadu na to čo sa mi stalo je všetko poriadku. Snažíme sa o bábo. Momentálne mi 4 deň mešká menštruácia, prsia mám zväčšené, avšak testy sú negatívne. Počas toho prvého tehotenstva mi predtým už test ukázal dve čiarky. Mohli by ste mi prosím poradiť či je lepšie isť už teraz k lekárovi alebo mám radšej počkať? A môže byť príčinou aj cysta? Vopred veľmi pekne ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
cysty menia rôznym spôsobom hormonálne pomery v ženskom tele, rastú, umensšujú sa,...ich chovanie môže byť rôzne...môže byť aj príčinou oneskorovania sa menses
ak vám 4 dni mešká menses je ešte skoro robiť test i chodiť k lekárovi, ešte vyčkajte, ak by menses neprišiel test opakujte a prípadne vyhľadajte lekára počas bud.týždňa, ak by samozrejme sa vyskytli ťažkosti, vyhľadajte lekára skôr
s pozdravom
Odkaz na otázku

chrípka

kika, 12.09.2014 (09:26)
Dobrý den pani doktorka som v 23 tt a som prechladnuta k lekárovi zatial nejdem teplotu nemám mám len upchaty nos typicke prechladnutie možem sa naparovať alebo poprípadne paralen dakujem pekný den
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
paracetamol môžte, nič iné
kvapky do nosa, len homeopatické, prípadne iné homeopatické prípravky, v lekárni sa informujte
s pozdravom
Odkaz na otázku

tehotenstvo

kika, 11.09.2014 (16:54)
Dobrý den pani doktorka som v 23tt a včera som zjedla všetko možne rozne chute a pokazla osm si žaludok vracla som asi 4 v noci chce saopýtat či možem nejake bilinkove čaiky alebo lieky na podraždený žaludok nemohlo časte vracanie ublížit babatku dakujem pekný den
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
zatiaľ ľahkú nedráždivú stravu, čierne uhlie, čierny čaj , ak by stav neustával vyhľadajte lekára
s pozdravom
Odkaz na otázku

vitaminy

babika, 11.09.2014 (11:44)
Dobry den,som par dni po potrate(8tt) bez potreby kyretaze,maternica sa mi nastastie vycistila sama. Chcela by som sa opytat,chceli by sme sa o nejake 2 mesiace zas pokusat o babatko,beriem momentalne zelezo kvoli chudokrvnosti ferro folgamma(obsahuje aj kyselinu listovu),ci treba popri tom brat aj nejaku inu kys.listovu alebo tento pripravok obsahuje dostatocne mnozstvo? Predtym som brala pol roka femibion 800 a potom 3mesiace inofolic,dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
tie dva až tri mesiace sú adekvátne
vitamíny postačujúce
s pozdravom
Odkaz na otázku

Trhanie zubu a dojčenie

Ramonka, 10.09.2014 (16:12)
Dobrý deň, chcela by som vedieť či môžem dojčiť aj po klasickej injekcii pri trhaní zubu. Moje bábätko má 11 mesiacov. Pred mesiacom mi trhali zub a doktor mi zakázal kojiť až do druhého dňa a pre moje dieťa to nebolo moc príjemné nakoľko je zvyknutý zaspávať pri dojčení. Predchádzajúca zubárka mi vravela, že pokiaľ má bábo aspoň 10 mesiacov to už nevadí. Teraz som zmetená môžem dojčiť alebo nie? Pomôže odsanie mliečka po injekcii?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak sa vám zákrok urobí ráno a budete dojčiť večer určite to nevadí, dávka je malá a časový odstup dostatočný
ženy dojčia i po zákroku v celkovej anestéze po 6-12 hod, tak drobná lokálna anestéze nech vás vôbec nevyrušuje
s pozdravom
Odkaz na otázku

tehotenstvo

slavka, 10.09.2014 (10:31)
Dobrý den pani doktorka mám taku otazočku som v 23 tt a v posledných týždnoch cítim silné búšenie srdca hlavne ked ležím na chrbte a potom sa musím pretočit na bok raz je dobre a raz nie pulz mam niekedy aj 110/min môže nejako ublížit poradnu mám o týžden dakujem pekný den
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
na chrbáte neležte, radšej ľavý bok
k lekárovi radšej zájdite skôr, nech sa vám natočí ekg, či sa nejedná o nejakú novozistenú arytmiu alebo podobne v rámci bezpečnosti vás i plodu
s pozdravom
Odkaz na otázku

zenaro

Betty, 08.09.2014 (15:05)
Dobry den, chcela by som Vas poprosit o odpoved, som alergicka /histamin intolerancia/, a bravam zenaro už 5 rokov. Som teraz v 5tt, a snazim sa nebrat ziadne lieky. Lenze su dni, skoro každe, ktore to proste bez zenara neide. Moze sa brat , alebo existuje nejaka nahrada, ktora je dovolena? Mám konretne problem so silnym svrbenim na celej tele. Alergik mi vôbec neodporúča zenaro. Ale tu som už čítala,že môžeme brať. Čo je pravda? Dakujem vopred za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
prečítajte si príbalový leták liečiva, tam je napísané vhodnosť užívania v tehotenstve
prípadne to konzultujte s vaším alergológom a gynekológom
s pozdravom
Odkaz na otázku

zápal močových ciest

Janka, 08.09.2014 (11:26)
Dobrý deň,
som v 24 tt, že som tehotná som zistila až v 10 tt, a teraz ked čítam rôzne veci rozmýšľam nad tým,čo sa dialo ked som to nevedela..v prvých týždňoch som pravdepodobne mala zápal močových ciesť, lebo som cikala s velkými bolestami,pálilo to, aj krče som mala.. myslela som si že som poranená po sexe, ale nie, jedine čo mi pomáhalo bol horúci kupel,.a ked to zmizlo tak som so to už neriešila kedze som bola odcestovana a chcela som to riešiť u lekárky ked sa vrátim.ale inak to bolo nieliečené chcem sa opýtať ako najhoršie to môže mať vplyv na bábätko?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pokiaľ sa jednalo o nekomplikovanú infekciu, s kt. sa váš imunitný systém dokázal sám vysporiadať, nemusíte mať žiadne obavy , na teh.by to nemalo mať nijaký vplyv,
s pozdravom
Odkaz na otázku

vysledky

DENISA, 04.09.2014 (18:54)
Dobry vecer chcem sa opytat co v tehotenstve znamena nalez ideus
BPD 31,4
hc 102,6
ac 90,0
fl 18,5
cor 4ko
A+,P+,PL.P ZASAHUJE DO DS CO ZNAMENAJU TIE VYSLEDKY A SU V NORME DAKUJEM
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, v prvom rade sa vždy informujte u vášho lekára , keď ste na prehliadke, ste tam predsa na vyšetrení a môžte komunikovať,
BPD-biparietálny diameter
HC-obvod hlavičky
AC-obvod bruška
FL-dĺžka stehennej kosti
štvorkomorová srdcová projekci
Akcia srdca +,pohyby plodu+, placenta zasahuje do dolného segmentu
s pozdravom

Odkaz na otázku

Vitagyn C

Slavomíra, 04.09.2014 (13:42)
Dobrý deň, gyn. mi odporučila Vitagyn C, ale keď si ho dám večer pred spaním, celý deň mám svrbenie, potom ešte ráno trochu, a potom to prejde. Sestrička u gyn. mi povedala, že ho môžem doužívať, ale nemôžem byť na nejakú látku alergická a nemôže mi to viac uškodiť ako pomôcť?
S pozdravom
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
samozrejme môžte byť na niektorú zložku alergická,
neviem z akého dôvodu vám bol preparát doporučený, prípadne ho vynechajte a pokúste sa kúpiť si v lekárni iný voľnopredajný podobný preparát, alebo môžte mať i infekciu , kt. sa vám vyvinula počas aplikácie...
s pozdravom
Odkaz na otázku

Dalacin C 300mg

slavka, 04.09.2014 (13:32)
Dobrý deň, som v 22 týždni a doktorka mi na začiatku tehotenstva zistila Ureaplazmu. Dalacin lokálne nezabral, tak mi predpísala Dalacin C antibiotika 300 mg. Každých 8 hodín 1 tabletu. Bojím sa. či to nemôže ublížiť bábätku, kedže sa tento liek dáva v tehotenstve len zo závažných dôvodov. A či mi vôbec pomôže, lebo ak mám ureaplazmu, tak už asi 10 rokov, lebo odvtedy som partnera nevymenila. A ak to mám užívať, tak koľko dní? A je vhodné pri tom užívať probiotiká BioGaia?
Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
tieto ATB sú v poriadku i počas tehotenstva,
preliečenie infekcie má význam v súvislosti so snahou predísť predčasnému pôrodu , odtoku plod. vody a pod....určite nie je zbytočné to liečiť! a lekár by vám nedoporučoval liečbu, keby nebola vhodná
probiotiká môžte pokojne užívať
s pozdravom
Odkaz na otázku

krcok

Lubka27, 03.09.2014 (15:01)
Dobry den.Chcem sa opytat minuly tyzden som bola na poradni a lekar mi povedal,ze mam skrateny krcok ale je tuhy.povedal,ze sa neotvaram,ale nariadil mi kludovy rezim,mat panvu vyssie.Ani na nemocnicu to nie je.V tehotenskej knizke mam pisane CS:0-1. Teraz som v 30tt.Chcem sa opytat co znamena PPH
BPD 6,97 28/0
AC 24,7 29/0
FL 5,41. 28/4
Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
PPH -poloha plodu hlavičkou
BPD -biparietálny diameter
AC-obvod bruška
FL-dľžka stehennej kosti
Nabudúce sa pokojne opýtajte lekára určite vám to rád vysvetlí
s pozdravom
Odkaz na otázku

ruptúra maternice

Lenka, 03.09.2014 (14:55)
Dobrý deň. Akurát končím 34tt s druhými dvojičkami a dnes som odmietla hospitalizáciu. Tam ma ale dosť vystrašili vraj mi hrozí prasknutie maternice. Prvé dvojičky som rodila 20.02.2010 cisárskym rezom v 35tt. Ako veľmi mi niečo také hrozí? A aké by boli následky? A v akom prípade ísť na pohotovosť?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
vždy po sekcii je možná ruptúra maternice, jazva na matrenici je rôzne tuhá a flexivilná, zavisí od mnohých faktorov, tiež od intervalu, kedy bol prvý pôrod
hsop. vám doporučili vzhľadom na vyšší stupeň tehotenstva, a tým, že máte dvojičky je rozpínanie maternice a teda tlak na jazvu väčší,
hrozí roztrhnutie jazvy, plody sa môžu dostať do dutiny brušnej ,hrozí tiež krvácanie a pod.....
ak ste teda zostala doma sledujte či vás nepobolieva jazva , či necítite nejaké pichanie a rezanie, tiež ak by ste začala pociťovať kontrakcie okamžite chodťe do nemocnice
s pozdravom
Odkaz na otázku

vysledky

DENISA, 02.09.2014 (13:48)
Dobry den chcem sa opytat co znamenaju tieito vysledky som tehotna ery 4,14 hb 129 ht 0,39 le 7,92 tr 304 BPD31,04, ,HC 102,6,AC90,0 ,FL 18,5 DAKUJEM
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
erytrocyty-červené krvinky
hb-hemoglobín
le-leukocyty-biele krvinky
tr-trombocyty-krvné doštičky
BPD -priemer hlavičky plodu biparietálny
HC-obvod hlavičky plodu
AC-obvod bruška
FL-´dľžka stehennej kosti
s pozdravom
Odkaz na otázku

špinenie v tehotenstve

anjelik11, 01.09.2014 (17:59)
Dobrý deň, aktuálne začíname 11.týždeň tehotenstva. Chcem sa spýtať, či je normálne, keď som špinila po sexuálnom vzrušení, po silnom orgazme. S manželom sme sa maznali, nebol dnu, no dosiahla som silný orgazmus, po tom som si na wc na papieriku našla trochu krvi, špinenie netrvalo dlho a nebolo spôsobené žiadnymi bolesťami. Je potrebné ísť kvôli tomu hneď k doktorke alebo to s ňou konzultovať, keďže to prestalo? 9.9. idem na sono, počká to dovtedy? Beriem Duphaston a Fluomizin, pretože som pred troma týždňami z ničoho nič špinila. Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
samozrejme, že po silnom vzrušení dochádza ku kontrakcii maternice, z čoho môžte špiniť, ak máte nasadený Duphaston na podporu a udržanie tehotenstva, bolo by vhodné teraz na začiatku tehotenstva nemať podobné zážitky, bolo by vhodné , aby orgazmus mal len partner, kým plod nebude väčší a nebude ohrozený.
Ak ste krvácať prestala, je to v poriadku, spomeňte to ale pri kontrole lekárovi a pokúste sa abstinovať , aby sa náhodou situácia neopakovala , alebo nezhoršila
s pozdravom
Odkaz na otázku

plod

denisa, 01.09.2014 (11:46)
dobry den..som asi v 5+5 tt podla tehotenskej kalkulacky na internete a menstruacia mi meska 12 dni,tehotensky test mam pozitivny...bolo by uz vidiet aj koncom tohto tyzdna plod na ultrazvuku aj so srdieckom?dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak sa plod vyvíja správne , mala by vidieť srdečná skcia okolo 6-7 tt.
s pozdravom

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa