MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 4136

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

krvny obraz v tehotenstve

andrea, 21.11.2014 (10:21)
Dobry den, mam 28r, som v 30tt a testy na protilatky mi robili v 29tt. Sestricka mi povedala,ze mam slaby krvny obraz a este mi brala krv,lebo som bola na amiocenteze,takze protilatky vysli pozitivne. Chcem sa vsak opytat na kolko sa mam podla tychto vysledkov obavat (prve hodnoty su z 14tt a druhe z 29tt): Leu:7,6/7,5 Ery:4,31/3,23 Hb:13,0/10,7 Htk:37,8/28,8 Tromb 174/179
Doktorka mi predpisala Aktiferrin. Navyse za posledny tyzden mam dojem,ze sa uz ani babatko tak intenzivne nehybe ako pred tym.
Dakujem Vam za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
menej kvného fabriva máte, železo ste dostala, z tohot pohľadu ste zaliečená, ostatné výsledky sú v norme
protilátky neviem aké myslíte....proti čomu, berú sa rôzne protilátky počas tehotenstva
s pozdravom
Odkaz na otázku

Pochybnosti

MalaPetrusa, 21.11.2014 (05:16)
Dobry den. Prosim Vas chcela by som sa opytat. Mali sne s priatelom pohlavny styk. Uz dlhsiu dobu planujeme babatko a preto sa urobil do mna. Len ja po 5 minutach som sla na Wc vycikat sa.. Teraz neviem, ci mozem staale otehotniet alebo nie. Prosim o radu Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
môžte samozrejme otehotnieť
s pozdravom
Odkaz na otázku

Lipovitan Duo

Lenka, 20.11.2014 (13:04)
Dobrý deň,
chcem Vás poprosiť o radu ohľadne Lipovitanu Duo, ktorý mi môj gynekológ predpísal kvôli mojim výsledkom krvi, no až doma som si prečítala na príbalovom letáčiku, že nieje vhodný pre tehotné ženy, som v 13 tt, a chcem sa opýtať, či užívaním Lipovitanu neohrozím bábätko. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Príjemný deň :)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, je to vždy na rozhodnutí lekára,
zváčša váčšina liečiv nemá dop. užívanie na užívanie v tehotenstve, avšak ak je pečen v zhoršenom stave , je doplnková liečba vítaná
ak lekár dop. liečbu, mala by ste sa držať jeho doporučení, ak samozrejme o tehotenstve vie
s pozdravom
Odkaz na otázku

krik v tehotenstve

katica, 19.11.2014 (20:59)
Dobrý den,dočítala som sa,že hluk v tehotenstve može škodiť dieťaťu ,len neviem presne o aký hluk sa jedná.Som v 22 týždni tehotenstva,a doma mám už 2 a pol ročné dieťa,ktoré ma momentálne obdobie zdorovitosti,kriku a hnevu.Aj ked ja sa snažím nekričať,detskému kriku sa nevyhnem.Može aj takáto forma hluku škodiť babetku v brušku?Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pokiaľ sa nebudete príliš rozčulovať , druhé dieťa a jeho prejavy určite nebudú plodu vadiť
s pozdravom
Odkaz na otázku

Tehotenstvo a práca

Lenka, 19.11.2014 (15:47)
Dobrý deň,
Som skoro v druhom mesiaci tehotenstva.Dostala som ponuku vratit sa spat do prace.Pozicia v tejto praci je poštovy doručovateľ a ja neviem ci to mam prijat lebo sa bojim že by som tou pracou mohla ohrozit svoje babatko kedze je to praca, kde chodite vkuse skoro 8 hod denne s tazkymi taškami.
Prosim Vás poradte mi.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
stavy by mal zhodnostiť váš obvodný gynekológ podľa stavu tehotenstva, krčka a vaginálneho nálezu a podobne ...
samozrejme definitívne rozhodnutie je vždy len na vás a partnerovi
s pozdravom
Odkaz na otázku

Bolest slabin

Lucia, 17.11.2014 (16:49)
Dobry vecer chcela by som sa opytat som v 31tt -a mam silnu bolest uz par dni v oblasti slabin.tazko sa mi chodi,premiestnuje na posteli z boka na bok a pod.. A ked dlhsie chodim citim taky mensi tlak ,,, mala by som stym utekat na pohotovost alebo za svojim gynekologom?dakujem vopred
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
samozrejme ak by sa bolesť stupňovala , k lekárovi na vyšetrenie by ste zájsť mala, môže sa jednať o predčšasné sťahy maternice ,infekciu ´v oblasti genitálu alebo len bolesť napínajúcich sa väzov z rastu maternice
závisí samozrejme od intenzity a dĺžky trvania
to musíte odhadnúť sama
s pozdravom
Odkaz na otázku

mozem byt tehotna?

Cukricek, 16.11.2014 (09:23)
Dibry den pani doktorka :-) vopred sa ospravedlnujem za mozno primitivnu otazku..
Nemam pravidelny cyklus.. zvycajne 23 dni, ktory trva 6-7 dni..priatela som spravila ustami a potom sme chceli pohlavny styk..kedze sme nemali ochranu chceli sme ist bez.. bolo to po prvykrat co sme chceli ist bez ochrany...priatel vyvinul tlak na penis, aby mohol utriet "kvapocku lasky"..nasledne do mna vnikol na par centimetrov..ani som to necitila..hned ho vytiahol, kedze sme sa zlakli ze by sme sa mohli stat rodicmi priskoro.. stresujem kvoli tomuto cely mesiac.. stale som nedostala menstruaciu, ovulaciu som mala normalne.. PMS mam ako vzdy....menstruaciu by som mala dostat dnes, coz je divne kedze to bude 28. den a ja som to nikdy nemala na 28. den.. par dni ma pobolieva v podbrusku a niekedy ma pichne nad bruskom.. moze to byt aj prechladnutie kedze som sedela na dost studenom.. prosim vas o pomoc..mozem byt tehotna? Moc ma strasi to pobolievanie.. "kvapky lasky" sme dokladne utreli a naozaj to bolo len par cm.
Dakujem za odpoved.. :-)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
je úplne jedno ako hlboko pohl.orgán do pošvy vnikol, spermie dokážu plávať i ldhšie vzdialenosti, čiže toto nie je žiaden údaj
a utretie taktiež ..
vždy keď je nechránený styk môže k otehotneniu dôjsť
menses však nemusí chodiť vždy presne ako hodinky, na cyklus vplýva mnoho faktorov, možno menštrucáiu normálne dostanete len neskôr, pokúste sa vyčkať
a ak by neprichádzalo s odstupom času si urobte teh.test
s pozdravom
Odkaz na otázku

Klotrimazol

Gabika, 14.11.2014 (18:54)
Dobry den, pani doktorka, chcela by som sa informovat ci mozem brat vaginalne tablety Candibene 100 mg pocas kojenia, obsahuju klotrimazol. Nasla som rozne informacie, ze sa moze aj nemoze pocas kojenia. Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
závisí na type infekcie, ak ste nebola u lekára, nemôžte vedieť či sa jasne jedná o mykotickú infekciu, čiže tiež neviete či daná liečba je vhodná,
ak by sa jednalo o preliečenie mykózy, lekár môže i počas dojčenia zvoliť dané antimykotikum, ale príp.i iné, pod&ľa závažnosti
s pozdravom
Odkaz na otázku

Prietoky v 29+6

zuzka, 14.11.2014 (15:19)
Dobrý deň,
v 29+6 som bola na 3 screeningovom ultrazvuku, kde doktor meral okrem ineho aj prietoky. K vysledkom sa nijako specialne nevyjadril, avsak ked som prisla domov, tak som ich pozrela a neviem ci su v poriadku, mne sa nezdaju. Myslite si, ze su vysledky v poriadku?
Meranie Ductus Arteriosus: RI: 0,79, PS: -33,59cm/s, ED: -7,22cm/s. Inak babatko velkostne aj vahovo zodpoveda tyzdnu. Vahu ma 1483g.
Dakujem pekne.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
prečo máte pocit, že výsledky nie sú v poriadku?
ak vás lekár o ničom závažnom neinformoval, nemylsím si, že by našiel nejakú závažnú patológiu
a domnievam sa , že nemeral prietok v ductus arteriosus!, skôr sa jednalo o a.uterinu
s pozdravom
Odkaz na otázku

bolesť pod rebrom

Deni, 14.11.2014 (12:41)
Dobrý deň,
Chcem sa spýtať,čo spôsobuje už týždeň neustálu ostrú bolesť pod pravým rebrom a čo s tým,ako si mám uľaviť.
Tlak zväčšujúcej sa maternice na vnútorné orgány je jediné čo viem.
Z gynekológie je všetko v poriadku. Moč v poriadku. Som v 29 t.t.,pohyby cítim.Bola som na sone žalúdka,žlčníka a pankreasu. Všetko je v poriadku. Nezvraciam,teplotu nemám.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak ste bola kompletne vyšetrená, a máte i tlak a moč v norme, i ultrazvuk vnút.orgánov, a váš lekár nenašiel žadnu konkrétnu príčinu, je málo pravdepodobné, že takto nadiaľku to vyriešime.
určite ak by sa bolesť zosilňovala vyhľadajte lekára opakovane
okrem maternice, môžu byť i nejaké zrasty v oblasti dutiny brušnej , ktorých ťah vás môže bolieť
s pozdravom
Odkaz na otázku

CT vysetrenie a vplyv na spermie

Silvia, 13.11.2014 (21:18)
Dobry den, prosim Vas, partner ma ist na CT vysetrenie mozgu a rontgen krcnej chrbtice /kvoli zavratom, dg. Periferny vestibularny syndrom/ a snazime sa o dietatko. Nemaju tieto vysetrenia negativny vplyv na spermie?Resp.na plod, ak by som v blizkom obdobi po vysetreni, alebo aj o par mesiacov neskor otehotnela? Dakujem velmi za odpoved. Silvia
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
dobrý deň, minimálne tri mesiace by mal byť následne odstup, i keď by mali byť pohl.orgány chránené, ale počas tejto doby sa spermie nanovo obnovia
s pozdravom
Odkaz na otázku

železo

slavka, 13.11.2014 (13:57)
DObrý den pani doktorka včera mi prisli vysledky z krvi som v 32 tt a lekar mi predpisal tabletky na železo chcem sa opýtat ci možem kombinovat spolus magneziovými liekmi ktore magnezium beriem 2 krat denne a železo 1 krat pri lekarovi som nebola recept mi dala len sestricka z coho som sklamana a najbližšiu poradnu mám o týžden dakujem za odpoved pekný den
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
, samozrejme môžte, je nto v poriadku
s pozdravom
Odkaz na otázku

zuzene cievy

Eva , 13.11.2014 (13:31)
Dobrý deň, pani doktorka, chcela by som sa informovať, či môže mať moje dieťa nejaké postihnutie, som v 32tt a lekár mi povedal,že cievy do mozgu dieťaťa sú zúžené a neprijíma dostatok živín. Predpísal mi Anopyrin 60mg na noc.Môže daná dávka zvýšiť riziko krvácania pri pôrode? ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, liečba je vhodne doporučená, samozrejme závisí na mieru zúženia, i keď neviem ako daný stav váš lekár zistil
dávka je veľmi nízka, ťažkosti s krvácaním by ste mať nemala
s pozdravom
Odkaz na otázku

stitna zlaza

zicherka691, 11.11.2014 (17:07)
dobry den.Som v 9 tyzdni tehotenstva a mam znizenu funkciu stitnej zlazy.Beriem Euthyrox 75 jednu tabletku denne.Bola som u endokrinologa,robil mi testy a povedal ze je liecba nastavena spravne a na kontrolu ma objednal az na august.Chcem sa spytat ci sa nemoze behom tehotenstva zmenit stav ze by mi musel pridat davku liekov?nemala by byt zena v tehotenstve v takom pripade castejsie kontrolovana?dakujem za odpoved a pekny den.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, ak sú tč.hodnoty v norme, a liečba je adekvátna, tak vám momentálna dávka stačí, samozrejme hodnoty sa skontrolujú a následne ak bude potrebné, tak vám dávku lekár navýši,
kontrolovaná budete podľa potreby
s pozdravom
Odkaz na otázku

Hrozi mi potrat?

Livia, 11.11.2014 (10:14)
Dobry den, prave som v 24 tyzdni tehotenstva a uz od zaciatku moje tehotenstva ma sprevadzaju pretrvavajuce bolesti a pelenie v podbrusku.U doktorov som nepochodila, bola som uz aj hospitalizovana, beriem magnezium.Babatko sa vyvija normalne, ja mam vsak strach, ze by som mohla predcasne potratit.Poslednu dobu mam hlavne vecer velke bolesti brucha a krizov,Stale je to hlavne v noci, brusko mam vtedy tvrde ako kamen, neviem sa ani pohnut.UZ raz som si s vami pisala, vtedy ste sa ma pytala ci necitim bolest lonovej kosti, nie ta ma neboli, len tie velke krce.Takmer kazdu noc.Som uz zufala z tych bolesti, mam ich naozaj neustale a tieto co sa objavili este aj v noci to zaklincovali :( Mam sa obavat najhorsieho? :(
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
dobrý deň,
nedokážem vám bohuzižiaľ povedať viac, než vám bolo už povedané u lekára i v nemocnici
magnézium máte
ak je stav plodu v norme, závisí ešte i na stave vášho krčka, ak ste však doma a nie hospitalizovaná domnievam sa, že vag.nález je zrejme v poriadkuň
ak by však nález progredoval a rozvinula by sa u vás kontrakčná činnosť, existuje možnosť že by mohlo dôjsť k predčasnému pôrodu alebo potratu
s pozdravom
Odkaz na otázku

sekcia

Zuzana , 10.11.2014 (21:28)
Dobrý deň. Momentálne som v 23 tt, prvé dieťa som rodila akútnou sekciou kvôli nepostupujúcemu pôrodu. Počas sekcie som dostala dve kvrné transfúzie a taktiež plazmu. Podľa doktora som mala veľmi veľké vzrasty na maternici, ak som mu dobre rozumela :-) Keď som sa pýtala ošetrujúceho lekára, aký pôrod môžem očakávať nikdy mi neodpovedal. Aký je predpoklad na sekciu a vaginálny pôrod? ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, rozhodnutie závisí na aktuálnej hmotnosti plodu, gestačnom veku plodu, UZV hräbke jazvy v čase pôrodu, vaginálnom náleze a časovom odstupe od prvej sekcie.Rozhodne o tom vedúci pracoviska n, na ktorom budete rodiť, prípadne službukonajúci lekár , ak bys te prišla len do služby
Váš lekár vám naozaj objektívne na túto otázku ani odpovedať nemôže, on o tom totiž ani nerozhoduje
s pozdravom
Odkaz na otázku

Antibiotiká 25tt

Renáta, 10.11.2014 (15:10)
Vážená pani Dr.

Dnes mi moja obdvodná predpísala antibiotiká zinat 500mg.

sú tieto antibiotiká bezpečené, nemôžu poškodiť vývoj bábätka?

Ďakujem za odpoveď


Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak váš lekár doporučil túto liečbu, zrejme prehodnotil pre i proti a tieto ATB v danom týždni by mali byť vhodné.
s pozdravom
Odkaz na otázku

lieky

Natalia, 10.11.2014 (11:36)
Dakujem vam velmi pekne tak budem uzivat magnezium miesto calibrum.A pohl.styk sme vylucili ale chcem sa opytat ci mi moze vadit orgazmus bez toho aby manzel vnikol domna
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Ano, pretože maternica sa môže začať sťahovať , o samotný styk ani tak nejde i keď tiež dráždi krčok, ale prečasné sťahy maternice by ste momentálne mala vylúčiť, teraz na nejaké obdobie je vhodný orgazmus len pre partnera
s pozdravom
Odkaz na otázku

lieky

Natalia, 10.11.2014 (11:23)
Dakujem vam ale nebude to neako vadit ked popri tom uzivam vitaminy calibrum mami nemoze to neako uskodit?Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
nie,
vám ako tehotnej ak máte normálnu vyváženú a zdravú stravu, stačí len železo a magnézium , celý podporný preparát calibrum mami užívať nemusíte, je to zbytočné,
s pozdravom
Odkaz na otázku

plodová voda

kika, 09.11.2014 (20:26)
Dobrý večer pani doktorka mam taku otazku som v 31 tt a lekar mi pvedal že mam hranične množstvo plodovej vody chcem sa opýtať co to vlastne znamena či mam pít menej ci pijem vela nerozumiem tomu a ake su rizika povedal mi že je to medzi hranicou a kontrolu mi urobí o dva týždne a este nám aj vysla tehotenska cukrovka dakujem za vašu odpoved a prajem pekný večer :)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,

to koľko vody budete vy piť, nijakým spôsobom neovlyvní množstvo plod. vody plodu!!!!!!
lekár vám bude množstvo plod. vody kontrolovať
s pozdravom
Odkaz na otázku

Lavostranna lahka ventrikulomegalia.

Katarina, 09.11.2014 (10:26)
Dobry den,
som v 31. tyzdni a absolvovala som ,,prietovkovy,, a kontrolny usg na ktorom ukazalo, ze prava komora je 10mm, co bolo v norme a lava 12mm, na zaklade ktoreho mi dr. urcila dg lahka lavostranna ventrikulomegalia. Plod je chlapcenskeho pohlavia. Doteraz boli vsetky testy a usg v norme a nie su tam pridruzene ziadne ine anomalie. Prekonane infekty pocas gravidity som nemala. Dr. ma objednala na kontrolne usg a mam absolvovat infekt. vysetrenie.
Aka je prognoza pri takomto naleze, pokial bude kontrolny usg o 2 tyzdne rovnaky al. dojde k zhorseniu? A chcem sa este spytat pani dr. existuje nejaka prevencia/opatrenia, kt. by som mohla vykonavat aby sa predislo zhorseniu? Popr. nejake vyzivove doplnky? Na jednej britskej stranke som sa docitala o pozitivnom posobeni DHA/ omega 3 mastnej kys. na rozvoj mozgu u plodu a u deti. Mate s tym nejake skusenosti, popr. znalosti?
Velmi pekne dakujem za odpoved.
S pozdravom Katarina.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
doplnky výživy môžte samozrejme užívať, mastné kyseliny sú vždy vhodné, napr. formou rýb a rybacích produktovavšak zásadným spôsobom neovplyvnia vývoj nálezu-to závisí od príčiny
závisií od jeho etiológie a tiež progresie, môže to byť jednorázový záchyt,ktorý nebude njuak progredovať, alebo sa môže i zmeniť
musíte vyčkať ďalšie UZv vyšetrenie a podľa toho sa bude odvíjať i ďalší postup
s pozdravom
Odkaz na otázku

6. Choroba

Mamakk, 08.11.2014 (20:29)
Dobry vecer,

Som v 23. Tyzdni tehotenstva a syn pravdepodobne prekonava 6. Chorobu. Horucky klesli a dnes sa vysypal drobnym vysypom. Ja som bez priznakov. Je pre mna tento stav nebezpecny?
Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak už syn ochorenie prekonal, momentálne ani vy už tomu nemáte akým spôsobom zaujať iné stanovisko, spomeňte to lekárovi pri najbližšej kontrole
s pozdravom
Odkaz na otázku

potrat

ketrin, 07.11.2014 (12:48)
Dobri den chcela by som sa poitat co je lepsie po potrate cistene alebo nie bola som po spontanom potrate 8tyzni a tu v gb nie cistia teras sa bojim otehotnet us 2x bo sebe ma nicistili dakujem za otpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v Británii majú iné postupy než u nás, nedá sa definovať, či je jeden alebo druhý postup lepší, u nás je to inak
avšak vždy po potrate treba min. 3 mesiace vyčkať s ďalším otehotnením, nech má maternica čas sa zrevidovať
s pozdravom
Odkaz na otázku

plodová voda

slavka, 06.11.2014 (13:09)
DObrý den pani doktorka dneska som mala poradnu drobec je hore hlavickou prietoky mám v poriadku aj krčok som uzavreta len doktorovi sa nepáčilo hranične množstvo plodovej vody chcem sa opýtat čo to znamena pýtal sa ma ci mam vytok hovroím že ano taky zltkasto vodnasty a potom cely den nic može ubližit nejako malemu bojim sa velmi :( čo vlastne zane,ma to hranične množstvo plod.vody dakujem za odpoved pekny den
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
množtsvo plod. vody závisí nma mnohých faktoroch, domnievam sa, že lekár sa vás pýtal z dôvodu podozremnia či vám PV neodtiekla, ak ste túto možnosť vylúčili, plod bude zatiaľ sledovať a tiež i množstvo PV
s pozdravom
Odkaz na otázku

lieky

Natalia, 06.11.2014 (12:14)
Dobrý deň mám otázku som v 25tyzdni a mám dg O47.0 krčok sa mi skratil behom mesiaca z 39mm na 34mm.Doktorka mi predpisala ferretab a chcem sa spýtať či môžem k tomu užívať magne b6 čítala som že by som mohla ale neviem ci sa to smie kombinovať.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
samozrejme magnézium môžte , či už s B6 alebo smaostatne, je to auj žiadané vzhľadom na vašu diagnózu
s pozdravom
tiež kľudový režim a absencia pohl.styku

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa