Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tvorba mliek po odstavení dieťaťa

    , Autor: agataa

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či je normálne, že po mesiaci a pol, odkedy som prestala dojčiť svoju dcérku (dojčila som ju 14,5mesiaca, potom som jej začala podávať umelé mliečko a spontánne sme došli k tomu že sa odstavila), mi pri stlačení dvorca znova tečie mliečko. ide o malé množstvo, ktoré je na začiatku priesvitné vodnaté a potom hustejšie sfarbené do žlta. prsníky nemám bolestivé, iba napäté pred menštruáciou a kontrolný tehotenský test bol negatívny. vopred vám ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry den, tvorba mliecka v prsnikoch sa nezastavi ihned po ukonceni dojcenia, kedze Vase dietatko svojou pritomnostou bude stale vplyvat na Vas hormonalny system. Ked sa usmeje, objime Vas, pohladka, jednoducho cokolvek, co vyvola emocie ma vplyv aj na tvorbu hormonov. A tak sa tvorba mliecka kontinualne znizuje, ale je tazko povedat ako dlho bude trvat, kym zmizne uplne. V konecnom dosledku to ani teraz nie je dolezite. Odporucam Vam prsniky zbytocne nestlacat a nesnazit sa mliecko dostat von. Podla Vaseho popisu, nemate problem s nalievanim prsnikov, a tak Vam nehrozi ziadny zapal alebo podobna komplikacia. tento stav moze trvat aj roky. Prajem Vam krasne slnecne a pohodove dni. S pozdravom Jana W.