Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • sprava

    , Autor: Registrovaný používateľ

    má otázku žijem u svokrovcou pod jednou strechou sme hore a oni dole..mame dieta ma rok..mám už žaludočne problem.stale sa hádaju svokor dost pije..musim počuvat hadky krik a ked to poviem priatelovy tak to nerieši..nemam kam ist a už nevladzem..svokra sa do všetkeho stara..neberu ohlad kes spí..kedže to nemame oddelene počut všetko..ja už nevladzem čo mám robkat prosim vas...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň Evina
    spolužitie viacerých generácii je náročné na vzájomnú toleranciu a rešpekt, na vytvorenie si modelu spoločného fungovania, na pravidlá - v tom lepšom prípade ich vytvárajú všetci zúčastnení spolu...a dokážu spolu hovoriť o kritických momentoch, hľadať riešenia....tak dáko vyzerá ideálny model. Väčšinou to tak ale nefunguje, ak do hry vstupuje alkohol - tak je o konfliktné situácie postarané.
    Hovoríte že priateľ nerieši hádky - pre neho je to pravdepodobne jeho realita, v ktorej vyrastal, ktorú pozná a na ktorú sa za roky adaptoval.
    Vy ste však v tomto prostredí nová, z odlišného rodinného zázemia - a momentálne sa staráte o malé dieťa a vytvárate si svoju novú rodinu. Neviem aké sú vaše iné možnosti bývania - je možné že ak bude pre vás situácia u svokrovcom dlhodobo neprijateľná, budete sa musieť s priateľom rozhodnúť, či si zvolíte voľbu bývania so svokrovcami (čo okrem nepríjemností, konfliktov a napätia pravdepodobne poskytuje i isté výhody finančné - lacnejšie bývanie,...) alebo finančne náročnejšiu variantu samostatného bývania, ...
    Okrem rozhodnutia, ktoré vám možno čaká je pre vás samotnú dôležité nájsť pre seba možnosti ako tlak náročnej atmosféry doma vyvážiť - aktivitami, vecami, ktoré sú pre vás podporné - opäť je to o vašich možnostiach, o tom kde bývate, ako si viete s priateľom alebo inými blízkymi dohodnúť pomoc, podporu... niekedy zafungujú i zdanlivé maličkosti, ktoré pomôžu navodiť opäť stav pohody - aktivita mimo domu, kamarátky, kino, cvičenie, dobrá kniha - viem že drobnosti v porovnaní s náročnosťou situácie, avšak viacero drobností vám môže dodať potrebnú energiu. Veľa šťastia.

Podobné otázky

  • Duphaston+Fraxiparine

    , Autor: eminky

    Dobrý deň,
    chcela by som vedieť Váš názor na postup pri ďalšom tehotenstve.
    - prvé tehotenstvo v roku 2022 skončilo v 8+4 (MA zistený v 11tt, bol mi podaný misoprostol bez účinku, potom kyretáž), v 6tt som ochorela, mala som silnejší priebeh covidu, počas tehotenstva som užívala len vitamíny,
    - druhé tehotenstvo november 2023 - biochemické,
    - tretie tehotenstvo skončilo v 7+4, od začiatku som brala duphaston, v 6tt mi bol podaný inj. pri extrakcii osmičky Septanest 2 ml (myslíte, že mohol mať vplyv na plod?)

    Vyšetrená som bola následne u endorkinológa, hematológa, repro.imunológia, genetika. zistená len mutácia mthfr677 heterozygot.
    Môj gynekológ navrhuje pri treťom tehotenstve zas duphaston a preventívne nizkomolekulárny heparín aj keď nemám hematol. nález. Čítala som, že duphaston pomáha ak je na chybe žlté teliesko, mne však nikdy nikto hormóny počas tehotenstva nemeral, preto neviem, či mi jeho užívanie pomôže. Totiž dve tehotenstvá bez ohľadu na užívanie duphastonu skončili MA, pri druhom som ani po vysadení duphastonu nezačala krvácať, dokonca som ďalej mala pri oboch tehotenstvách niektoré teh. príznaky (možno sa mýlim, ale keďže moje telo sa správalo dlho po MA ako "tehotné", mám pochybnosť o tom, či bol problém v hormónoch.....). Tiež sa chcem opýtať existuje Srdečná vďaka za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak boli výsledky vyšetrení negatívne a hematológ Vám neodporúčal liečbu, je na zvážení podávanie nízkomolekulárneho heparínu. Čo sa týka Duphastonu, obvodný gynekológovia ho nasadzujú viac-menej preventívne. Neuškodí, ale mnohokrát ani veľmi nepomôže. Ak sa uvažuje o nasadení progesterónového bloku, vhodnejší je preparát Progestanelle 200mg. Spomínané lokálne anestetikum nemá vplyv na tehotenstvo. V prípade zamlčaného potratu organizmus nevie, že sa zárodok prestal vyvíjať a preto pretrvávajú ešte istú dobu mechanizmy na udržanie tehotenstva a organizmus sa správa ako počas normálneho tehotenstva. Takto sa Vám viac neviem bližšie objektívne vyjadriť. Myslím si, že Váš obvodný gynekológ to nemyslí zle, snaží sa Vám pomôcť ako to len ide.

  • Krvacanie

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň, už som Vám spomínala to klesajuce hcg - asi chyba v laboratóriu. Na sone dokonca bolo vidno v gestačnom vačku uz aj žltý vačok, ktorý ešte pred dvoma dnami nebol vidno. Prosím Vás je to dobrá správa, že embryo rastie ?
    A ešte sa chcem spýtať, keď som krvacala s pocitom že niečo zo mňa "vypadlo" tak iba embryo nemohlo samé vypadnúť bez žltého vačku ?

    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď rozumiem Vašim obavám, takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť a teoretizovať nemá zmysel. Je potrebné zopakovať USG a podľa toho sa určí ďalší postup. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Lekárska správa

    , Autor: bebas22

    Dobrý deň, poprosila by som o vysvetlenie lekárskej správy. TVS- Uterus v AVF, v sagitalnej rovine vo funde o priemere 29 MM, myometrium: vo funde intramuralne uložený MU o pr. 12,8 MM, endometrium ostro ohraničené o výške 3,8mm, dutina bez GS, 43 ml s čírim cystickým útvarom o pr.39mm, ovarium vľavo o objeme 4,3 ml, s dobre rozvinutú folikulogenézou. Douglas bez tekutiny. Na vyšetrení som bola 10DC. Prosím Vás preložte mi tento nález do ľudskej reči. Myslíte, že v tomto cykle by sa dalo otehotnieť alebo mi blokuje menštruáciu tá cysta, nakoľko som dnes 42 DC. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe vyšetrenia USG vaginálnou sondou máte zistený myóm asi 13 mm (treba ho len sledovať, myóm takejto veľkosti nerobí žiadne ťažkosti), dutina je bez gestačného vačku, t.j. nie je vidieť tehotenstvo v dutine. Predpokladám, asi sa Vám časť textu vymazala, že pravý vaječník je s 39 mm cystickým útvarom. Ľavý vaječník je v poriadku. Oblasť malej panvy bez voľnej tekutiny. Spomínaný útvar na pravom vaječníku mohol byť aj dominantný folikul, keďže vyšetrenie bolo realizované pred ovuláciou, ťažko sa viem k tomu takto vyjadriť. Skúsiť otehotnieť môžete. Ak však máte nepravidelný menzes, je možné, že spomínaný cystický útvar nie je dominantný folikul, ale cysta, ktorá môže spôsobovať nepravidelnosť menštruácie ako aj problém s ovuláciou a tak s otehotnením. Väčšinou je postup taký, že sa USG vyšetrenie pri náleze cystického útvaru skontroluje po menštruácii. Ak cystický útvar pretrváva, asi sa nejedná o klasický folikul. Niekedy je vhodnejšie najprv odstrániť cystu laparoskopicky a následne sa snažiť otehotnieť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Kontrola po kyretáži

    , Autor: simonka-4

    Dobrý deň, absolvovala som kyretáž kvôli zamlčanému potratu v prvých týždňoch tehotenstva. Po zákroku som sa mala hlásiť u svojej gynekologičky. Tá však len odo mňa prevzala prepúšťaciu správa a nestanovila mi žiadny termín kontroly. Vo väčšine príspevkov žien po kyretáži som sa dočítala, že boli na kontrolnom sone, buď po zákroku alebo po prvej menštruácii, ale moja doktorka mi povedala, že kontrola nie je potrebná. Chcem sa opýtať či je to bežný postup a či môžem na kontrolnom vyšetrení trvať (už som po prvej menštruácii od zákroku). Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na našej klinike je štandardným postupom kontrolné USG vyšetrenie u nás minimálne o 14 dní od výkonu až po kontrolu po prvej menštruácii. Sú to však naše odporúčané postupy. Ak prebehla Vaša prvá menštruácia od výkonu normálne a nemáte žiadne ťažkosti a Vaša obvodná gynekologička to nevidí za potrebné, problém v tom nevidím. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • prozba

    , Autor: ema30

    Dobry den mozem vas poziadat o vymazanie mojej otazky ktoru som vam pisala 13.10.2014 v case 12:33, islo o to ze cez tuto diskusiu a moje udaje vam v mojom mene pisala kamoska. Budem vam vdacna dakujem a ospravedlnujem sa viem ze toto tu nieje o chatovani,ale o poradenstve.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bohužiaľ ja nemám dosah na správcovské službz tohto portálu, nie je v mojej kompetencii so správami pracovať ani ich mazať
    s pozdravom