Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Očkovanie proti pneumokokom.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Mám dve dcérky 2,5 ročnú a 8 mesačnú. Doteraz dostali iba vakcíny s povinným očkovaním. Neboli vážnejšie choré. Chcem sa opýtať, aké iné očkovanie je možné doplatiť, popri povinnom očkovaní. Veľa som čitala o pneumokokoch, o rotavírusových hnačkách. Staršia dcérka tieto hnačky pred rokom prekonala, ale znášala to dosť zle, nakoľko má dosť nizku hmotnosť 11kg a veľa aj schudla.Neviem sa rozhodnúť, či dať malú zaočkovať nakoľko je to aj dosť finančne náročné. Proti pneumokokom by som rada dala zaočkovať obe, ale zase neviem, ktorou vakcínou, či s tou z gsk, alebo tou druhou. A hlavne kedy?Mám počkať kým bude mať menšia rok, alebo dať naraz obe?Vďaka za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Proti rotavírusom už nemôžete dať zaočkovať ani jednu, pretože sa očkuje v mladšom veku, očkovanie má byť zavŕšené do skončeného šiesteho mesiaca.
    Proti pneumokokom očkovacou látkou Prevenar môžete dať zaočkovať obe. Podľa toho v akom veku začnete, potrebujete jednu až tri dávky, u staršej dcérky po druhom roku veku, určite už len jednu. Čas, kedy máte zaočkovať, si musíte určiť sama. Nikdy nevieme, kedy ochorenie prepukne, a čím mladšie dieťa tým závažnejší priebeh! Preto by som mohla byť , čo sa týka času očkovania, veľmi zlý a možno aj zbytočný radca.