Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • začervenanie po TBC 9 mesiacov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,
    Chcela by som sa spýtať, čo je potrebné robiť, keď je ranka po vpichu BCG vakcínou stále červená a jemne zdurená. Malá je 9 mesiacov po očkovaní a stále má reakciu na toto očkovanie. Je potrebné, resp viete mi poradiť, aby som bola kľudnejšia, vhodné vyšetrenie malej? Odporúčate aj v takomto prípade dlhodobej reakcie ďalšie očkovania? MAlú som nedala očkovať ďalšími vykcínami, vzhľadom na to, že ranka nám aj hnisala a stále nie je preliečená.
    Existujú vyšetrenia, ktoré by vedeli odhaliť riziko prípadných ďalších reakcií, či nie je malá citlivá, resp. alergická na niektoré zložky vakcín, ak budeme pokračovať v očkovaniach (hexavakcína, atď).?

    Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Chráničku po očkovaní tbc zhodnotí váš detský lekár, Reakcia akú popisujete je normálna reakcia a nemyslím, že by mala brániť pokračovaniu v očkovaní Ale v každom prípade o tom rozhoduje lekár, ktorý chráničku a celkový stav dieťaťa zhodnotí. Táto reakcia nepoukazuje na nejakú závažnú poruchu imunity, preto si nemyslím, že sú potrebné nejaké vyšetrenia. Faktom je, že už základné vyšetrenie krvného obrazu a diferenciálny rozpočet určí, či je všetko v poriadku.