Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,303 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Očkovanie proti chrípke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    môj syn má 18. mesiacov a dala som ho 1. krát zaočkovať proti chrípke
    vakcínou Vaxigrip. Lekárka mi povedala, že nakoľko je to prvé očkovanie proti chrípke, sú potrebné 3 dávky v odstupe 5 týždňov. Magistra v lekárni mi zas tvrdila, že stačí jedna vakcína. Chcela by som sa opýtať, ako to teda vlastne je. Tiež by som chcela dať syna zaočkovať proti hepatitíde A a tak by som tiež chcela vedieť, s akým časovým odstupom, po tomto "chrípkovom" očkovaní je to najvhodnejšie. Čaká nás tiež kontrola, kvôli očkovaniu proti tuberkulóze, nakoľko synovi miesto vpichu málo "reagovalo". Môžeme kontrolu absolvovať až po očkovaní proti hepatitíde A, alebo je lepšie najprv absolvovať kontrolu na tuberkulózu a až potom dať zaočkovať.
    Vopred veľmi pekne ďakujem za zodpovedanie otázok a želám príjemný večer.


    ,

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Ak bol vôbec prvý raz v živote očkovaný proti chrípke, výrobca odporúča preočkovanie ešte jednou dávkou vakcíny po štyroch týždňoch. je to ale len tento rok, kedy bol prvý raz v živote očkovaný. V ďalších rokoch stačí jedna dávka vakcíny.
    Zltačku typu A, pravdepdobne Havrix, môžete očkovať o dva týždne po očkovaní chrípky.Je len na Vás a vašej lekárke ako sa rozhodnete čo sa týka kontroly protilátok proti tuberkuloze. Kontrola môže byť dva týždne po očkovaní proti žltačke / alebo aj chrípke, ak jej dáte prednosť/ a podľa výsledku sa dieťa bude alebo nebude očkovať. Ak by sa očkovalo, ďalšie akékoľvek očkovanie je možné až o tri mesiace. Myslím, že je vhodnejšie najskôr dať zaočkovať žltačku a potom sa v odstupe dvoch týždňov vyriešiť tuberkul=zu.