Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mama ma nemá rada

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,velmi ma trápi vzťah s mamou.Nebol nikdy extra dobrý,ale keď som odišla z domu a vídali sme sa tak 1x za 3 mesiace,tak sa veľmi polepšil, i preto lebo som dosť dobre zarábala a mala som sa s mužom dobre.preto i muža mala mama veľmi rada.Teraz sa situácia zmenila,predovšetkým tá finančná a mama mi to dáva stále pocítiť,najma preto, lebo moji súrodenci sú dobre finančne zabezpečení.my máme bábo,hypotéku a rozrobený dom a mám pocit, že mama mnou opovrhuje, i muža prestala mať rada, ako keby všetko bola jeho vina.Je mi to nepríjemné, lebo nám finančne pomohla.Mám pocit, že ma má rada, len keď mám peniaze.Inak mi vždy povie, že som neschopná, lebo muž pracuje vonku a na dieťatko som sama.Nikdy ma nepochváli,i keď sa mi niečo podarí,vidí sa len v sestre, lebo tá žije značkovým žiivotom.Možno preto,lebo ona po takom živote za mlada túžila.Neviem sa s tým vyrovnať.Chcela by som, aby ma mala rada takú aká som,ale debata neprichádza v úvahu.
    Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    dobrý deň,

    a ja súhlasím, s tou poslednou vetou. trvajte svojim správaním, odpoveďami, životom na tom, aby vás mala rada takú aká ste. ak sa dá, choďte jej príkladom. ( pre inšpiráciu, ma napadá takýto príklad: ak bude niekoho hodnotiť, pred vami o ňom/nej hovoriť, nekonfrontačne poukážte na to, čo je na nich fajn. čo je to, kedy sú sami sebou a čo z toho majú. že sa cítia dobre, že sa majú radi, že sú spokojní s tým čo je... asi sa také hodnoteni av jej podaní dejú často, tak si vyčíhajte niektoré a priložte aj svoj komentár)

    mame asi chýba nejaký vzorec sebaistoty a tak ju premieta do peňazí a životom s nimi spojeným. a niekedy treba uznať realitu. kľudne je povedzte, že vás zraňuje, že sa vidí len v sestre a vo vás nie, hoci všeličo zvládate... vôbec o tom nemusíte debatovať, vyjadrite sa a žite tak. žite svoje vlastné sebaoceňovanie, ked vám chýba od mamy. a ked vás bude kritizovať, tak sa tomu priamo bráňte a žiadajte iný prístup. toto všetko sa dá aspoň vyskúšať. budte dobrá mama sama k sebe. a trénujte to na bábetku a tak zvyšujte svoje uvedomenie si o naozaj dobrej mame.

    a mama vás určite má rada aj ked možno má niekedy peniaze či istotu s nimi spojenú akoby radšej.

    prajem veľa zdaru