Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • čo robiť?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani psychologička,

    chcela by som Vás požiadať o radu, ako postupovať pri nasledovnom probléme. S manželom spolu dobre vychádzame, dôverujeme si a tak je samozrejmé, že viem, čo sa deje u neho v práci. A to je problém, ktorý ma trápi a takpovediac mi nedá spávať, pretože sa obávam budúcnosti. Manžel je typ extrémne spravodlivého človeka, keby bola iná doba, nazvala by som ho revolucionárom, je ochotný bojovať za druhých, za pravdu a spravodlivosť. Nikdy neklame, je pre neho mimoriadne dôležité môcť sa pozrieť do zrkadla. Tak ako na každom pracovisku sa vyskytnú zlí a zákerní ľudia, ktorých životným poslaním sa stalo (už z akýchkoľvek pohnútok) ničiť druhých. Môj manžel sa na tie neprávosti nedokáže pozerať a veľmi trpí a samozrejme sa ich snaží aj riešiť. Žiaľ obrátiť sa na vedenie firmy nie je možné. (to je na strane utláčateľa:!)
    Som v situácii, kedy neviem, čo mám robiť. Na jednej strane si extrémne vážim, že mám pri sebe takého človeka, no na druhej strane vidím, že spravodlivosť je jeho životnou prioritou, na úkor mňa a mesačného synčeka. Keď si predstavím, že prídeme o vďaka jeho spravodlivosť o rodinný príjem, je mi nanič a cítim sa podvedená. Neviem, nemyslím si, že je správne podliezť alebo byť ticho, ale nemohol by aspoň počkať, kým pôjdem do práce ja. Som nespravodlivá?
    Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď a želám krásny deň.
    Alena

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,

    Chápem váš vnútorný konflikt, máte pravdu aj v tom, že sa obávate o vašu každodennú situáciu. Nie ste nespravodlivá, len vidíte veci, ktoré manželovi unikajú. Ak budete pri ňom stáť, rátajte so všeličím. Napr aj s tým, že prídete o príjem.

    Hoci je príjem teraz jeho zodpovednosť, možno to celé prežíva úplne inak a možno ho to až tak ako vás nestraší. Nejak by si mal uvedomiť aj tú časť s tou zodpovednosťou a minimálne vás informovať o svojich úmysloch či tom, odkiaľ berie to existenčné sebavedomie. asi by vám to dodalo tiež odvahy, či aspoň zredukovalo vašu úzkosť.

    Aj spravodlivosť je len určitý pohľad na vec. A ten pohľad pochádza z jeho uhlu pohľadu. Možno keby sa na veci pozrel z inej perspektívy aj pohľad na spravodlivosť by mal iný. Tak ma napadá, že možno celkovo by si mal hladať zamestanie v oblasti kde túto vlastnosť revolucionára lepšie využije, pretože jeho sebarealizácia v tejto oblasti je pre neho zjavne dôležitá, ale aj zodpovednosť za nájdenie si toho správneho pľacu a zohľadnenie všetkých aspektov života. Ako žena revolucionára asi budete musieť byť viac samostatná, a možno aj finančne. a pripravená na rôzne alternatívy.

    Prajem veľa zdaru