Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • DEPRESIA A UZKOST V TEHOTENSTVE.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň P.doktorka.Asi pred 5 rokmi som sa vydala a bola tehotná.V tej dobe sme s manželom mali krízu a manžel ma opustil.Celých 9 mesiacov som bola sama pri rodičoch a prežívala som v tom čase neuveriteľné depresie a cítila som veľkú úzkosť.Od tej doby som si povedala že už nikdy nechcem mať dieťa.Teraz je všetko v najlepšom poriadku a s manželom sme sa po pôrode asi 3 mesiace dali opäť dokopy.Lenže ja som teraz zase tehotná a zase sa cítim ako predtým.Je to hrozné a veľmi mi to tlači na psychiku a nemôžem sa s tým zmieriť.Ja to dieťa ani neviem či naozaj chcem ale najradšej by som išla na interupciu.No bojím sa urobiť taký hriech a okrem toho všetci z rodiny na mňa tlačia aby som si to nechala.Ale ja sa bojím že to nezvládnem buď ja alebo dieťa.Nemôžem preto ani spávať a to som ešte len v 2 mesiaci a čo bude ďalej ja to naozaj nezvládam.Prosím Vás poradte mi čo mám robiť som naozaj zúfala.Za radu vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    dobrý večer,

    vrátili sa vám mnohé pocity z toho predchádzajúceho obdobia, prečo sa nejsť s niekým poradiť? prečo nehovoriť o svojich úzkostiach s manželom? ved nakoniec ani nejde o to dostať od niekoho radu čo robiť. skôr nájsť bod, v ktorom toto čo sa deje budete vedieť prežiť dobre. a aj sa rozhodnuť tak nejak komplexne. neváhajte s vyhľadaním niekoho s kým to preberiete. kým nájdete odborníka, hovorte aj s kamarátkou, s niekým z rodiny. s niekým kto nie je iba tendenčný a bude vás tlačiť len do jedného riešenia. potrebujete, aby vás vypočuli a aby ste si v bezpečí mohli zrovnať myšlienky.

    skúste sa na svoj život pozrieť z perspektívy o pár rokov, 5. predstavte si, že je o 5 rokov viac a vy sa na tento momentálny okamih pozeráte spätne. čo sa deje vo vašom živote? ako sa pozeráte na svoje rozhodnutie mať či nemať dieťa? čomu sa v tomto období tešíte, ako žijete?
    a teraz si uvedomte, ktoré rozhodnutie to podporuje?

    ešte sa podľa toho nemusíte rozhodnúť, len je to ďalšia dôležitá vec, ktorú treba vziať do úvahy.

    prajem veľa zdaru