Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • plac

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry pani doktorka mam 2rocnu slecnu a nechce sa jej rozpravat opakovat nechce tie zakledne slovicka vie ked jej poviem aby nieco spravila tak to urobi strasne je rozumna a vsimava druha vec ze cin je starsia sa boji vsetkeho a hlavne deti a doktorov ma taky panicky strach ze ked place tak az vraca inac ona ma strasne jemny zaludocek aj v aute jej byva zle cez den nechce spat a v noci miekady plece a vravi nie nie doma ju nebijeme a ani na nu nekricime je topravda sem tam som jej dala po zadocku a zdvihla na nu hlas ale ja si myslim ze to bolo v norme takze neviem preco sa tak vsetkeho boji prosim vas porate mi zatial byvama u svokrovcov a sem tam doma vistraja moze a mala bola stale svetkom tomu vsetkemu teraz ma 4mesacnu sestricku ale na nu vobec neziarli dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Jedna vec je, že sme každý inej povahy a temperamentu. Vaša dcérka zrejme patrí k deťom, ktoré citlivejšie reagujú na rôzne podnety, s ktorými sa stretávajú v rozličných situáciách. A nie je to zlé ani dobré. Je to skrátka tak, je to jej prirodzenosť, jej nátura.
    Druhá vec je tá, že deti zhruba až do školského veku mávajú obdobia, kedy sú viac úzkostné, boja sa tmy, lekárov, cudzích ľudí, búrky, psov... čokoľvek si vymyslíte, deti sa toho môžu báť a nemá to v podstate žiadne racionálne vysvetlenie. Je to akousi prirodzenou súčasťou detského vývinu a to, čo deti od nás potrebujú v týchto obdobiach najviac, je to, aby sme boli pri nich, aby v nás mali oporu, aby sa mohli báť v bezpečnom náručí rodičov a tak si vytvorili dostatočne pevný základ pre to, aby neskôr mohli byť oporou samy sebe.
    Jej strachy a obavy sa budú postupne meniť a oslabovať, hoci z nej možno nikdy nebude úplne smelá osoba, no isto sa jej úzkosti zmiernia a ustúpia.

Podobné otázky

  • Pauza

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, dnes som začala so 7 dňovu pauzou avšak omylom som teraz ráno asi pol hodinu po sebe užila 2 neaktívne tabletky. Nevadí to? Príde mi krvácanie na čas?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o neaktívne placebo tabletky, nič sa nedeje. Aj keby ste celý týždeň neužili placebo tabletku, nemá to vplyv na účinok antikoncepcie, ani na krvácanie zo spádu hormónov. Niektoré preparáty hormonálnej antikoncepcie obsahujú placebo tabletky (niektoré 4 placebo tabletky, ak sa preparát užíva v schéme 24+4, niektoré 7 placebo tabliet , ak sa preparát užíva v schéme 21+7). Väčšina preparátov hormonálnej antikoncepcie žiadne placebo tabletky neobsahuje, takže žena si po doužívaní 21 tabliet realizuje 7 dňovú pauzu, kedy vôbec tabletky neužíva a následne začína s užívaním nového blistra. Placebo tabletky slúžia iba pre informovanosť pacientky, aby vedela, kedy má začať s užívaním nového blistra, aby sa nestalo, že si nedopatrením skráti alebo predĺži pauzu. Ak ste dnes užili dve placebo tabletky, myslite na to, zajtra nemusíte užiť žiadnu placebo tabletku a pozajtra pokračujete s užívaním tretej placebo tabletky blistra.

  • Baktérie

    , Autor: Janka226

    Dobrý deň chcela vyše roka nepretržite mám raz ecoli potom enterococus feacalis potom streptococus aganciale a candida vybrala som množstvo antibiotíckych capikou maste výplachy vždy iná baktéria..chcem sa opýtať mám bolesť v pošve a želatínový výtok počas celého cyklu dosť veľa ..môže to spôsobiť niektorá baktéria? všetky ostatné stery sú v poriadku europlazmy mykoplazmy aj ster z krčka maternice..alebo sú také príznaky pri narušenej mikloflore môže spôsobiť ten výtok nikde som o takom ani nepočula ..imunitu mám v poriadku neviem kde mám sa obrátiť už stymi problémami ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať o tzv. bakteriálnu vaginózu z narušenia pošvovej mikroflóry. Skúste si jednorázovo realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a realizujte si aspoň 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Spomínané baktérie sa vyskytujú bežne v črevách, je potrebné vylúčiť aj prenos z oblasti konečníka. Dodržiavajte pravidelnú intímnu hygienu, zvonku si pri prejavoch svrbenia môžete natierať Canesten krém. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Špinenie po KET

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň p. doktor, som 7 dní od KETu blastocysty. Tehotenske testy sú pozitívne. No dnes som začala slabo ružovo špinit a bola aj bolest podbruška. Môže to znamenať niečo zlé?
    Menštruáciu mam dostať až o cca 4 dní.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o tzv. implantačné špinenie. Je to pomerne časté. Odsledujte si to. Do 16. týždňa tehotenstva sa môže vyskytovať špinenie, ružový výtok, ako aj slabé krvácanie. Najčastejším dôvodom je tvorba cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie.

  • Hnedé fragmenty tkaniva

    , Autor: Loniss

    Chcem. Sa spýtať že čo to znamená môžte. Mi vysvetliť. Útržky regresivne zmenenej decidui a placentarnych klikov bez zretelnych morfologickych čŕt molarnej degenerácie bez signifikantnej proliferacie a atypie trofoblastu. Záver Topoľogia mkcho. Morfologia mkch10 003.4. Topoľogia klasifikácia. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že sa u Vás čistila maternica po potrate. Histologický nález je primeraný. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde bol zákrok realizovaný.

  • Snaha o otehotnenie, špinenie pred menštruáciou a hematologické faktory

    , Autor: clori

    Dobrý deň, už niekoľko rokov sa snažíme o otehotnenie. Svoju rolu hrá aj mužský faktor, u mňa je to hypotyreóza, nízke AMH a na hematológii potvrdené MTHFR C677T homozygot, nízky titer LA a zvýšený faktor VIII. Mám za sebou 2x MA po prirodzenom počatí (11tt a 7tt), v oboch som pichala LWMH. V prvom tehotenstve som po zistení tehotenstva mala nasadený Duphaston kvôli špineniu, ktoré v 7. týždni ustalo. V druhom tehotenstve som špinila čerstvou krvou po celú dobu (aj v predpokladanom 9tt, ale to bol zistený MA v 7tt) napriek Progestanelle 3x200mg denne. Dôvod špinenia nezistený. Mimo tehotenstviev však tiež mávam problémy s dlhým špinením pred menštruáciou v dĺžke min. 5-7 dní pred menštruáciou. Hormonálny profil som mávala v poriadku, progesterón aj prolaktín boli ok. V ovulačnom cykle mávam sliznicu tripple line, špinenie nie je závislé na (an)ovulačnom cykle. Mám jeden malý vnútrosvalový myóm, ktorý má vraj bezproblémovú polohu a nezasahuje do endometria. Hypotyreózu mám dobre liečenú. Vzhľadom na mužský faktor plánujeme vklad darovaného embrya. V rukách mám protokol, do ktorého nechce hematologička zasahovať, čomu rozumiem. Okrem genetiky páru, genetického vyšetrenia vlastných embryí a diagnostickej laparoskopii u mňa máme vyšetrené všetko, aj reprodukčnú imunológiu. Nakoľko je možné, že výrazný problém môže byť aj v spermiách a ani moje vajíčka už nebudú v najlepšej "kondícii", je pre nás darované embryo najschodnejšou cestou. Mňa viac-menej zaujíma, či existuje ešte nejaké riešenie (možno vyšetrenie okrem LSK), ako prípadne zabrániť špineniu ako v bežnom cykle aj v prípadnom budúcom tehotenstve (či už vďaka KET DE alebo prirodzenom tehotenstve). Ďakujem Vám vopred za prípadné odporúčania, či existuje ešte nejaké riešenie, ktoré cestou gynekológa či špecialistov môžem skúsiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste jednoznačným adeptom pre centrum asistovanej reprodukcie, určite by som sa uberal týmto smerom. Čo sa týka špinenia, bez ohľadu na všetky negatívne okolnosti, je špinenie do 16. týždňa tehotenstva normálne, súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Tým, že si aplikujete nízkomolekulárny heparín, je krv ešte zriedenejšia, preto je pravdepodobnosť špinenia ešte vyššia. Pri špinení môžete skúsiť užívať Ascorutin v dávke 3x1 tabletku denne.