Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • druhé dieťa

    , Autor: tetuska7

    Dobrý deň pani doktorka, poprosím vás o názor, vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
    čakám druhé dieťatko. Keď sa narodí, druhý synček bude mať tak 2 roky 4 mesiace.
    Je to dosť malý rozdiel? Aký je ideálny rozdiel vekový pri deťoch.? Bojím sa že sa to odzrkadlí. Budem sa viacej starať o to druhé chcem či nechcem. Teraz ma také obdobie, za všetko sa durdí, hádže sa od zlostí, nepočúva vôbec.Je živý, šikovný, rozpráva dosť. Nechce ale chodiť na nočník.
    Bojím sa, že mu nebudem môcť dať toľko času, venovať sa mu. Trápi ma to.
    ďakujem za názor a radu.S pozdravom Michaela

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Uvádza sa, že zhruba trojročný rozdiel medzi súrodencami je optimálny. No príroda sa neriadi týmto optimálnym, ale deti sa rodia tak, ako príde (nie vždy, no často). Starší súrodenec alebo súrodenci sa teda musia vysporiadať s takým rozdielom, aký je a s takou starostlivosťou, aká je zo strany rodičov možná.
    Čo môžete urobiť vy? Je jasné, že vám veľa času a energie zaberie mladšie dieťa. Pokúste sa ale hľadať spolu s otcom dieťaťa možnosti, ktoré máte, aby aj starší syn bol dostatočne uspokojený, aby sa mu niekto venoval viac, keď budete doma obaja rodičia, prípadne aby sa mu venovala častejšie niektorá babka, dedko či ujo, teta, ak máte tú možnosť.
    Rovnako je dôležité zapojiť primerane staršie dieťa do starostlivosti o mladšie - nechať ho, aby vám podal plienku, aby dal cumeľ bábätku, aby ho chvíľočku zabavil, rozptýlil hrkálkou, zaspieval mu... Potom sa starší bude cítiť dôležitý, najmä ak sa mu vždy pekne poďakujete, oceníte jeho šikovnosť, ochotu...

Podobné otázky

  • Polycystický vajecnik

    , Autor: BARBORA23

    Dobrý deň ,mám 29 r. Rok mám problémy s menštruáciou,že krvacam mimo cyklu v období ovulácie, dr zistila ,že mám aj sliznicu nízku stále že 12 dní od menštruácie by mala byť 8 CM a ja som ju mala 3 CM . ,minulý mesiac mi dr spravila hormonálny profil a pozrela na počas ovulácie kde prišla na to ,že pravý vajecnik vyzerá byť polycystický vajecnik . HP ukázal ,že muzsky hormón mám v poriadku ,akurát mám zvýšené tie hodnoty na ten syndróm polycystickeho vaječníky. Moja dr . My zvýšila dávku na 3x od 5 dňa do 23 dňa si striekať Lenzetto a od 17 dňa 2x Duphaston . Napriek užívaniu mám stále to spinenie v strede ovulácie taký hnedy výtok ,z ovulácie to byť asi nemôže keďže tu sliznicu som mala nízku na 12 deň od menštruácie . Vedeli by ste sa mi ktomu vyjadriť alebo poradiť nejaké vitamíny k liečbe alebo niečo ? Snažím sa o druhé dieťatko . Dočítala som sa ,že to najmä postihuje obeznejsie ženy ,ktoré keď schudnúť sa im to môže upraviť , lenže ja nemám z čoho schudnúť keď moja váha je 53 kg . Za odpoveď vám vopred ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pár dňové špinenie v čase ovulácie je ovulačné špinenie, či krvácanie, a je to pomerne bežné a časté. Nesúvisí to vôbec so sliznicou. Nemusíte vôbec chudnúť. Pri plánovaní tehotenstva odporúčam užívať kyselinu listovú a mať nechránený pohlavný styk aspoň 2 - 3 krát týždenne.

  • Anovulacia a otehotnenie

    , Autor: misickah

    Dobrý deň prajem, rada by som vedela, ak nemávam ovuláciu, je možné prirodzene otehotnieť? Pri prvom dieťatku sme sa snažili neúspešne 9 mesiacov, potom mi gynekologička nasadila Duphaston a po 2 mesiacoch sme boli úspešní. Po pôrode a skončení dojčenia mi endokrynologička zvýšila dávku Euthyroxu na tabletku denne (50ka), ale výsledky mám stále ledva na dolnej hranici, ale už mi nechce dávať vyššie dávky, lebo by to vraj aj tak nepomohlo. Keďže plánujeme druhé dieťa, gynekologička mi urobila hormo.profil, vyšlo, že nemám ovuláciu, bez Duphastonu to nepôjde. Cyklus mám nepravidelný 30-39 dní, trvá tak 5 dní. Je vôbec možné pri tomto otehotnieť prirodzene? Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ste otehotnela prvýkrát , myslím si , že môžte otehotnieť i druhýkrát
    dávka euthyroxu je normálna, veď pacienti užívajú i o veľa vyššie dávky
    Zatiaľ sa neznepokojujte, prípadne začnete s Duphastonom
    Veľa šťastia
    S pozdravom

  • Problem s otehotnenim+hnedy vytok

    , Autor: babyka10

    Dobrý deň,
    rada by som sa opýtala. S manželom plánujeme druhe dietatko, prvého synceka stale kojim(ale len 1xza den)...bola som u svojej gyn. či je všetko v poriadku, kedže som pred prvým tehotenstvom som prekonala laparoskop.operáciu kvoli endometrioze, a pokušame sa cca 3mesiace a nedari sa. Vravela ze je všetko v poriadku, z vyterov vyšiel myslim ze streptokok(alebo niečo take) no to sa uz preliečilo atb pred 2mesiacmi. Mám 19dc(asi 4-5den po ovulacii), a včera po styku som začala špinit(hnedy vytok), intenzivne pracujeme na babätku, tak neviem z čoho to može byt. Zvykla som mavat špinenie tak cca 7dni pred menzesom, ale skutočný menzes prišiel vždy na čas. Chcela by som sa ešte opýtat či dojcenie moze branit otehotneniu, prípadne po kolkých dňoch od ovulácie nastava implan. špinenie. Ďakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň
    aj pri dojčení môže žena otehotnieť,niekomu sa to podarí, iným nie, je to individuálne.
    Hlavne sa nesnažte intenzívne, oddýchnite si a nemyslite len na otehotnenie, ak je všetko v poriuadku otehotniete , keď bude na to váš organizmus pripravený.
    S pozdravom a veľa šťastia

  • plánované tehotenstvo

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň prajem,
    už vyše roka sa nemôžem zbaviť streptococca agalactiae. Neviem čo presne spôsobuje, ale netrpím výtokmi, ani svrbením, skôr pichavou bolesťou v pošve, veľmi nepríjemné pocity. Pár dní je lepšie, potom zase horšie. Antibiotiká som vymenila za homeopatiu. Veľmi chceme druhé dieťa, ale čas plynie a zlepšenie žiadne. Môj manel má asi oveľa závažnejší problém. Tomu boli zistené tri baktérie, enterococuss v ejakuláte, streptococcus a pseudomonas v uretre. O streptococcovi vedel, bojuje s ním dlho, ale žiadne antibiotiká nezabrali. Ako muž to bere ťažko, viac antibiotík nechce a tieto zvyšné baktérie ho úplne položili. Chcela by som vedieť, ako by sa asi dalo toto u neho liečiť a či je vôbec šanca pri takýchto výsledkoch na otehotnenie. Ja mám momentálne nález na ecoli a streptococca ale len ojedinele, pohlavný styk momentálne máme chránený, aby sme si baktérie nevymieňali.
    Názor urológov na manželov problém bol rôzny, jeden vravel, že nech sa o dieťa nepokúšame, druhý sa vyjadril, že sú to prirozené baktérie . Kde je vlastne pravda?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    streptococcus agalactiae sa vyskytuje až u tretiny žien a ak nemáte žiadne ťažkosti priamo streptokoka nie je nutné liečiť antibiotikami. Samozrejme iné je to už pri náleze E. colli. Bolo by vhodné preliečenie E colli a enterokoka, a následne užívanie podpornej terapie (Lactofeel preventívne). U partnera by som preliečenie odporučila. Liečbu musí však určiť urológ na základe citlivosti na antibiotiká. Sterptokok nespôsobuje neplodnosť, preto ak preliečite ostatné baktérie môžete sa o dieťatko kľudne snažiť.

  • Detoxikácia pred počatím / Medociprin 500mg

    , Autor: adorable

    Dobrý deň,
    Mám 36 a 39 rokov manžel, doma 2 ročného synčeka. Snažíme sa o druhé dieťatko, zatiaľ cca rok neúspešne. Vámci riešenia sekund. sterility sme s manželom absolvovali základné vyšetrenia (odbery, stery, spermiogram). Moje výsledky su uplne v poriadku, manzelovi zistili Strept.faecalis v spermiograme a tiež hnis (leuk.cca 3 nasobok normy) a nasadili Medociprin 500mg na 15 dní.
    Počas jeho liečby sa nebudeme pokúšať o počatie na radu gynekologa a odporucil nam aj počkať na detoxikaciu manželovho organizmu cca 21 dní po dobratí ANTB.
    Prosím je to dostatočné obdobie? Čítala som, že ANTB ovplyvnia kvalitu spermií práve až cca 3-6 mesiacov po dobratí (T.J. kvalita sa práve zhorší, lebo sa prejaví ich účinok).
    Čo nám poradíte? Kedy začať skúčať znovu?
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    existujú rôzne názory, ale myslím si, že po dobratí antibiotík a následne 6 týždňov (to je interval, za ktorý prejde cyklus obnovenia a dozretia spermií) už bude telo dostatočne detoxikované a môžete sa znovu pokúšať o dieťatko.