Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,264 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nadávky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chela by som Vas poprosit o radu ako odstranit so slovnika mojho takmer 3 rocneho syna nadavky (nastastie zatial nie hrube vulgarizmy). Ma 10 rocneho surodenca, kt sa na tom uzasne zabava, nepomohlo zatial ani vysvetlovanie, ani ignoracia, ani poucenie, ze s takej peknej pusinky sa lepsie pocuvaju pekne slova ako take skarede.
    Zial bezne obaja pocuju vulgarizmy a nadavky od svojho otca (aj na moju adresu). Nechcela by som, aby to bolo bezne v ich slovniku, ani aby bolo bezne opovrhovanie autoritami a zenami ako u ich otca.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    No v prvom rade by ste to mali riešiť s ich otcom - no zrejme máte na to dôvod, prečo ste o už neurobili. Otec je pre deti a najmä synov silným vzorom. Matka s tým môže urobiť najmä to, že povie mužovi, že sa jej nepáči, ak s ňou hovorí takým spôsobom (ak ju to neohrozuje a nevedie to k násiliu) a hlavne treba deťom povedať, že si to k vám nesmú dovoliť.
    Všeobecne je vhodné deti priúčať pravidlám o tom, že to sú výrazy, ktoré sa nezvyknú používať hoci kedy, že človek musí ovládať svoj jazyk. Robí sa to napríklad tak, že sa vezme hlinené alebo plyšové prasiatko a dohovoríme sa s deťmi, že nasledujúcich 5 minút môžu používať akékoľvek výrazy, no po uplynutí tej doby musia prestať. A takéto 5-minútovky si môžete robiť každý deň, až kým neopadne nadšenie z používania tých slov.