Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tiky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Moja dcéra má 2,5 roka.Je to milé a rozumné dievčatko.Keď však prejavuje radosť z hry,z činnosti,radosť z očakávania nejakej príjemnej udalosti intenzívne máva a trepe rukami,poskakuje na mieste.Spočiatku to nebolo také intenzívne a vyditeľné,ale teraz mám dojem,že to robí až príliš často.(cca raz za 15 minút)Najhoršie na tom je,že si to začalo všímať aj okolie a nie všetci ľudia vedia,čo si majú o tom myslieť.Pýtajú sa ma čo to malá robí.Je dosť nepríjemné každému vysvetlovať,že to sa tak teší.Od septembra nastupuje do MŠ a viem,že aj tam to bude robiť.Nechcem niečo zanedbať.Preto Vás prosím o radu ako mám postupovať pri tomto probléme.Mám ju na to upozorňovať,alebo naopak mám to prehliadať a čakať,že to prerastie.Mám vyhladať odbornú pomoc? Na koho sa mám obrátiť,na klinického psychologa,alebo na nejakú pedagogicko-psychologickú poradňu? Za radu Vám veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Na vašom mieste by som sa snažila spracovať svoje zahanbenie. Píšete, že je vám nepríjemné vysvetľovať každému, čo to znamená. Predpokladám, že teda aj vy pochybujete o tom, či je tento prejav vašej dcéry "normálny" alebo nie. Mnohé prejavy našich detí sú "normálne", no keďže sú odlišné od našich prejavov, snažíme sa dieťa "spacifikovať", zmierniť jeho prejavy, zneviditeľniť ich. A to je často škoda, lebo ak sa vo vyššom veku tešia, sotva sa usmejú, ak smútia, tak len veľmi jemne a radšej nepoznane a neviditeľne, aby tým "nerušili" okolie.
    Samozrejme, že určitá emocionálna primeranosť je namieste, no dieťa postupne zmierňuje svoje prejavy, lebo napodobňuje svoje okolie a keďže vie viac regulovať svoje prejavy, nie je už také celkom spontánne, jeho prejavy sa oproti útlemu veku zmiernia.
    A ak by to boli naozaj tiky, tie sa aj tak liečia pomerne zdĺhavo, takže nič by ste nezmeškali, aj keby to boli tiky. Podľa mojej mienky by ste mohli narobiť viac škody patologizáciou daných prejavov. No ak máte obavy, konzultujte to s vašou detskou lekárkou pri najbližšej návšteve. Zrejme bude mať dosť skúseností, aby posúdila, či by išlo o tiky alebo detské prirodzené prejavy.

Podobné otázky

  • Chlamydia trachomatis u muza

    , Autor: Lachdian

    Dobry den, v priebehu roku som 2x potratila ( MA - 8t a 6t). Absolvovali sme vsetky vysetrenia. Na reproimunologii muzovi zistili inf. chlamydiu trachomatis - pozit. IgG aj IgA. Je objednany u urologa. Ja mam vsak vysledky z krvi aj vytery negativne. Moja otaxka znie: Je to vobec mozne, aby som bola negativna? A je mozne, aby pricinou MA bola muzova infekcia? Vycerpali sme vsetky moznosti vysetreni a nic ine sa nenaslo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností. Aj keď najčastejším spôsobom je prenos nechráneným pohlavným stykom: štatistiky udávajú, že šanca na prenos z jedného človeka na druhého je až 60 %. Nevylučujem vplyv chlamýdiovej infekcie na opakované potraty, niektoré štúdie udávajú súvis, iné však nedávajú do súvisu chlamýdiovú infekciu s príčinou potratov. Platí však nepísané pravidlo, že ak je pozitívny jeden z partnerov, s veľkou pravdepodobnosťou môže mať infekciu aj druhý partner. Manžel má však pozitívne protilátky, ktoré hovoria o prekonaní infekcie. Nepoznám však všetky výsledky vyšetrení, ako aj ďalšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie jednoznačne objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ako aj vyšetrujúcich lekárov manžela.

  • Snaha o otehotnenie, špinenie pred menštruáciou a hematologické faktory

    , Autor: clori

    Dobrý deň, už niekoľko rokov sa snažíme o otehotnenie. Svoju rolu hrá aj mužský faktor, u mňa je to hypotyreóza, nízke AMH a na hematológii potvrdené MTHFR C677T homozygot, nízky titer LA a zvýšený faktor VIII. Mám za sebou 2x MA po prirodzenom počatí (11tt a 7tt), v oboch som pichala LWMH. V prvom tehotenstve som po zistení tehotenstva mala nasadený Duphaston kvôli špineniu, ktoré v 7. týždni ustalo. V druhom tehotenstve som špinila čerstvou krvou po celú dobu (aj v predpokladanom 9tt, ale to bol zistený MA v 7tt) napriek Progestanelle 3x200mg denne. Dôvod špinenia nezistený. Mimo tehotenstviev však tiež mávam problémy s dlhým špinením pred menštruáciou v dĺžke min. 5-7 dní pred menštruáciou. Hormonálny profil som mávala v poriadku, progesterón aj prolaktín boli ok. V ovulačnom cykle mávam sliznicu tripple line, špinenie nie je závislé na (an)ovulačnom cykle. Mám jeden malý vnútrosvalový myóm, ktorý má vraj bezproblémovú polohu a nezasahuje do endometria. Hypotyreózu mám dobre liečenú. Vzhľadom na mužský faktor plánujeme vklad darovaného embrya. V rukách mám protokol, do ktorého nechce hematologička zasahovať, čomu rozumiem. Okrem genetiky páru, genetického vyšetrenia vlastných embryí a diagnostickej laparoskopii u mňa máme vyšetrené všetko, aj reprodukčnú imunológiu. Nakoľko je možné, že výrazný problém môže byť aj v spermiách a ani moje vajíčka už nebudú v najlepšej "kondícii", je pre nás darované embryo najschodnejšou cestou. Mňa viac-menej zaujíma, či existuje ešte nejaké riešenie (možno vyšetrenie okrem LSK), ako prípadne zabrániť špineniu ako v bežnom cykle aj v prípadnom budúcom tehotenstve (či už vďaka KET DE alebo prirodzenom tehotenstve). Ďakujem Vám vopred za prípadné odporúčania, či existuje ešte nejaké riešenie, ktoré cestou gynekológa či špecialistov môžem skúsiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste jednoznačným adeptom pre centrum asistovanej reprodukcie, určite by som sa uberal týmto smerom. Čo sa týka špinenia, bez ohľadu na všetky negatívne okolnosti, je špinenie do 16. týždňa tehotenstva normálne, súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Tým, že si aplikujete nízkomolekulárny heparín, je krv ešte zriedenejšia, preto je pravdepodobnosť špinenia ešte vyššia. Pri špinení môžete skúsiť užívať Ascorutin v dávke 3x1 tabletku denne.

  • Trizómia chromozómu 17

    , Autor: Lenqa123

    Dobrý den, dnes mi prišli výsledky z genetiky po potrate s komentárom : Trizómia bola potvrdená v 56 % buniek, čo v korelacii s histomorfologickym nalezom je v súlade s diagnózou hydatidoznej moly (referenčná hodnota pozitívneho nálezu je viac ako 10 %)
    A zaver : Trizómia chromozómu 17 v 56% analyzovanych buniek.
    Co to znamená? Ku gyn idem až v pondelok a myšlienky mam všelijaké

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu sa u Vás jednalo o formu patologického tehotenstva, k vzniku mola hydatidosa. Viete aspoň príčinu potratu, ktorá bola potvrdená. Navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa plánu.

  • Teratozoospermia 2%

    , Autor: Lula56

    Dobrý deň p.doktor, chcem sa spýtať na váš názor. V r.2017 sa nám narodil syn, bez problémov s počatím, bez problémov v tehotenstve. V r. 2021 som bola dvakrát tehotná - tak isto bez problémov s počatím, obe tehotenstva sa podarili do 2mes., no obe skončili potratom. Následne všetky možné vyšetrenia, mne zistená zničená činnosť ŠŽ, na reprodukčnej imunologii mi bola zistená prevaha Th1 profilu. Dr. odporučila v prípade tehotenstva podávanie intralipidovych infúzií.
    No čo má prekvapilo bol partnerov spermiogram morfologia len 2% dobrých spermií. Podľa vás mohol byť dôvod potratov ten spermiogram? Dočítala som sa, že väčšinou býva problém s počatím s 2%, no my sme ten problem nemali.
    Ďalšie hodnoty spermiogramu boli:
    Celkový pohyb 81% (>40%)
    Koncentrácia spermi 57 (>15x10na6)
    Celkový počet v ejakulate 229 (>39x10na6)
    Progresívny pohyb 77% (>32%)
    Vitalita 65,4% (>58%)
    Ph 8

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak vylúčiť vplyv partnerových výsledkov, či už spermiogramu, alebo genetiky na opakované potraty do 10. týždňa sa vylúčiť nedá. Faktorov, ktoré mohli mať vplyv na potraty však môže byť viacero. Dôležitý je aj vek. Pri pretrvávajúcich problémoch s otehotnením je vhodné porozmýšľať o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vedia, okrem iného, zrealizovať komplexné vyšetrenia.

  • Mimomaternicove tehotenstvo a IUi

    , Autor: merris

    Dobry den, zaujimalo by ma ake su statistiky prip. %, co sa stava pri IUI ze sa vajicko nezahniezdi v maternici.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na centrum asistovanej reprodukcie, ktoré by Vám vedelo poskytnúť štatistické údaje. Ja Vám na to neviem odpovedať.