Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • operacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer,

    obracaim sa na VAs s nasledujucou otazkou.
    Syncek 3,5 roka ma v juni naplanovany chirurgicky zakrok - ide o obriezku. Chcela som sa spytat, ci mu mam o tomto zakroku povedat,ze ho caka nemocnica, operacia.
    Snazila som sa mu co to vysvetlit, ked sme isli k detskemu urologovi, ze mu dr. pozrie pipka, ze ho ma trosku ineho / ma vrodenu fimozu/ a budu mu ho musiet "opravit".
    Neviem, priznam sa ja sama mam z toho zakroku strach, narkoza...
    Syncek je velmi vnimavy, mnohe veci moc preziva - hovori zo sna.
    Zatial nechodi do skolky, nastupuje od septembra, tak aj preto je ta operacia naplanovana na jun / teda ak nebude chory :( /
    Poradte mi prosim ako postupovat, do nemocnice pojde s nim manzel, nakolko mam doma este mladsieho synceka. Cakaju nas aj predoperacne vysetrenia a urcite sa bude vypytovat, preco chodime po doktoroch / nebyva casto chory/. Tak si myslim ze ho to bude zaujimat.
    Prosim poradte ako ho pripravit ci nepripravit???? na to co nas caka.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Niektoré deti oveľa lepšie znášajú, ak sú vecne informované o tom, čo sa bude diať. Nemusia dostať informácií mnoho a príliš dopredu, stačí, ak pár dní alebo deň pred vyšetreniami poviete, že idete k lekárovi a bude sa diať to a to a preto a preto. O operácii tiež hovorte až jeden-dva dni predtým, než pôjde do nemocnice, vysvetlite mu, že tam bude tatinko s ním atď. Vecne a stručne. Odpovedzte mu tiež vecne na prípadné otázky. Pocity (strach, obavy...), ktoré sa vám s operáciou syna spájajú, sa snažte vyjadrovať radšej pred mužom, než pred synom a to isté platí aj o manželových pocitoch - mal by ich ventilovať pred vami, nie pred synom.

Podobné otázky

  • Nepriechodný vajíčkovod

    , Autor: Monika777

    Dobrý deň,
    s partnerom sa snažíme už rok o bábätko,no zatiaľ sa nám nedarí. Mne zistili pri Hyfosy nepriechodný pravý vajíčkovod. V minulosti ako dieťa som bola operovaná na pruh na pravej strane Hernia Inguinalis 1.dx. Myslíte,že by mohla operácia pruhu zapríčiniť nejakým spôsobom nepriechodnosť vajíčkovodu? Zrasty a pod.
    Zvažujem ísť totiž na laparoskopiu.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, prípadné zrasty v oblasti pravého vajíčkovodu a vaječníka môžu spôsobovať mechanicky nepriechodnosť vajíčkovodu. Ak je však ľavý vaječník v poriadku a ľavý vajíčkovod priechodný, nemal by byť problém s otehotnením. Preto si myslím, že ak sa Vám, za predpokladu pravidelného nechráneného pohlavného styku 2 až 3 krát týždenne, okrem obdobia menštruácie, nedarí otehotnieť a snažíte sa otehotnieť vyše roka, problém bude aj niekde inde. Diagnostická laparoskopia je jednou z možností ďalšieho postupu v diagnostike.

  • Negatívny test

    , Autor: Mirka113

    Dobrý deň Pán doktor.Mám 36 rokov. Pred rokom operácia myomu na maternici. Cyklus mávam 30-37 dní.
    Dnes je to 38 deň a menštruacia sa nedostavila. Spravila som si test, výsledok negatívny.
    Pichá ma v podbrušku , nižšie naľavo.
    Snažíme sa o dieťa, takže pohlavný styk sme mali nechránený. Posledný styk bol 27.5.
    Môžem Vás poprosiť o radu? Mám si sprabit tehotenský test ešte o pár dni? Ďakujem za odpoveď. Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • PCO, hyper funkcia ŠŽ

    , Autor: Nata123

    Dobrý deň pan doktor, prosim Vás o radu. Mám 28r. 4 roky dg. PCOS, oligomenore a 10 r. Hypertyreozu. Momentalne rok bez liecby pre ustalenie ŠŽ. S manželom sa pokušame o babatko takmer rok. V novembri 2020 mi bola zistena cysta do 7 cm na pravom vajecniku. Preto nasledovala operacia. Medzi casom pred oper. cysta praskla. Ale urobili mi laparoskopiu 12/2020 chromopertubaciu, diagnostiku, scarifitacio, permeabilitas tubarum.. Momentlane uzívam prvy cyklus Clostilbegyt 2x1 (rano a večer) 3-7 deň. 13. deň injekciu a 16.deň duphaston. Dnes je ale 7. deň kedy beriem posledne dve tabl. Clostilbegyt. Chcem sa poradiť, mám 3 dni bolesť hrdla pri polknutí, nakoľko pracujem ako učiteľka v MŠ, myslela som si že je to z hlasiviek, ale ešte sa mi to takto bolestive nestalo. Prosím môže to byť alergická reakcia? alebo môžem obmesiac opat skúšať, ak bude potrebne. Ďakujem Vám. Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že sa jedná o alergickú reakciu, skôr sa jedná o virózu alebo počínajúci infekt horných dýchacích ciest. Pite dostatočné množstvo tekutín a užívajte voľnopredajné pastilky či spreje. Odsledujte si to, pri kombinácii príznakov, či teplote telefonicky kontaktujte Vášho obvodného lekára. Ak sa stav upraví, môžete sa naďalej pokúšať.

  • 2krat potrat a zvýšené NK bunky

    , Autor: Lienockova

    Dobrý den. Som po 2 potratoch, missed abort v 7 TT a 5 dni. Vždy ♥️ bilo a potom prestalo. Bola som aj na vyšetreniach. Absolvovala som genetické, hematologicke, endokrinologicke a imunologické vyšetrenie. Na imunológii mi zistili malo vitamínu D a zvýšené NK bunky. Hodnota 30. Odber bol z krvi. Doktorka mi povedala, že ešte urobíme jeden odber a podla toho sa uvidí, či bude potrebné nastaviť liečbu kortikoidmi a injekciami intralipidmi. Vzhľadom na to, že užívam antidepresiva Sertralin 100mg mam z toho trosku obavu. Antidepresiva užívam už dlhšie na panicku poruchu a depresívny stav. Na gynekológii mi zistili nedostatočne množstvo progesteronu,vraj to ma súvis s endometriozou, na ktorú som bola laparoskopicky operovana pred 4 rokmi. Progesteron postupne dopĺňame utrogestanom dávkou 300 mg na deň. Moja otázka je, či zvýšené NK bunky môžu byť z tej endometriozi, aj keď teda prebehla operácia, pripadne, ci by to mohlo spôsobiť nedostatočne množstvo progesteronu? Som tiež alergická na pele, stromy a trávy a mam syndróm daždivého čreva. Za posledný rok som mala niekoľkokrát problémy s premnozenymi baktériami, či v čreve alebo v pošve. Vždy nasledovala liečba macmirorom a inými antibiotikami. Chcem sa spýtať, či liečba kortikoidmi je bezpečná a ci sa neovplyvňuje s antidepresivami, ktoré užívam? Tiez by ma ešte zaujímalo, či zvýšené NK bunky nemôže spôsobiť dráždivé črevo, alergia? Pripadne je nejaká iná liečba okrem kortikoidov? Naozaj mam veľkú obavu kombinácie tejto liečby s antidepresivami. Ďakujem ta odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že každý so spomínaných lekárov vie, že užívate antidepresíva. Na základe Vášho opisu môžete pravidelne užívať či už vaginálne ale aj klasické probiotiká. Endometrióza sa vyliečiť nedá, dá sa iná potlačiť alebo zmierniť prejav. Imunologické príčiny môžu mať súvis s viacerými ťažkosťami v organizme. Opakované potraty môžu mať skôr endokrinologickú alebo hematologickú príčinu. Keďže nepoznám žiadne bližšie výsledky ani informácie, či okolnosti, neviem sa bližšie objektívne vyjadriť. Z liečby kortikoidmi by som si starosti nerobil, ak imunológ zhodnotí, že je potrebné ich užívať.

  • Sterilizácia

    , Autor: Lucy 87

    Dobrý deň prajem.Chcela vy som sa opýtať keďže som mala vykonanú sterilizáciu či existuje nejaká operácia na spriechodnenie vajcocodov? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, sterilizácia je u nás nevratný operačný výkon, ktorý už nie je možné dať do pôvodného stavu, keďže u nás sa sterilizácia vykonáva podviazaním a prerezaním vajíčkovodov, ako aj popálením prerušených koncov. Výnimkou sú niektoré krajiny (Veľká Británia), ktoré vykonávajú sterilizáciu naložením klipov na vajíčkovody. V závislosti od časového obdobia naložených klipov sa po ich odstránení dajú teoreticky vajíčkovody spriechodniť.