Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Úloha pri zápise do 1. ročníka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, chcela by som Vás poprosiť o odpoveď na otázku, prečo sa pri zápise do prvého ročníka berie ako jedno z dôležitých kritérii pri hodnotení, či dieťa na obrázku pri kresbe postavy nakreslí aj ruky a nohy (s prstami). So synom sme boli na zápise a väčšina detí tieto "detaily" nenakreslila, pričom nám pri hodnotení bolo povedané, že by to už ako predškoláci mali kresliť. Prečo sa hodnotí práve postava a nie napr. u chlapcov auto? Takmer každý chlapec-predškolák nakreslí auto s výfukom, anténou, spojlerom a ostatnými "dôležitými" detailami, ktoré musí každé auto mať. Ale postavu maminy s rukami a nohami naozaj nenakreslil skoro žiaden:)) Ďakujem vopred za odpoveď a želám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Kresba postavy jednak odzrkadľuje vývin intelektových schopností u detí v tomto veku, no je aj odrazom ich sociálneho vývinu. Veku primeraná kresba človeka je teda pomerne komplexný diagnostický nástroj, no nie je vhodné usudzovať iba z jednej kresby, jedna kresba je iba orientačná.
    Zisťovania pri zápise nie sú psychologickými vyšetreniami, hoci niekedy ich pripomínajú.
    A pri zápise sa berie do úvahy celkový vývin dieťaťa, úroveň dosiahnutých schopností a zručností nielen v kreslení a iných psychomotorických oblastiach, ale napríklad aj v sociálnej oblasti.